Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 22. července 2009

To ne já, ale ty jsi trouba,

mrkla na mě dnes ráno mikrovlnka

Víte, co dělá telefonní sluchátko Siemens Gigaset, když ho chvíli vlníte v mikrovlnce?

Ne?
Heč, já jo!

Nahlas bez příčiny pípe a mrká všemi ikonami na displeji.
Odmítá kamkoliv zatelefonovat, asi má integrované obvody uvařené natvrdo.

Že mám mikrovlnku ve výši Destruktorových ručiček si uvědomuji velmi dobře a že ji umí zapnout, to vím také. Proto tam preventivně stojí stále hrneček s vodou, aby se nic nestalo, kdyby pustil troubu naprázdno. Těch pár vteřin, než k ní skočím a vypnu nebyl nikdy problém.
Jenže on nám Destruktor roste a chytří!
Ráno zazvonila pošťačka a já musela k brance, ale malý seděl na nočníku, tak jsem myslela, že to tak na 30 vteřin zůstane a v klidu odběhla z kuchyně.
Jenže z jedné chvilky byly dvě, nepsala propiska, než se našla druhá, bylo v kuchyni hotovo.
Nebo-li "hoto", jak říká Destruktor.
On nelenil, VYNDAL z trouby ten hrnek a místo něj tam šoupl sluchátko od pevné linky.
Nemohlo se to tam asi vlnit dlouho, ale evidentně to stačilo.
No nic, máme ještě tři :-).

Daleko větší legrace byla v pondělí, to se mu povedlo udělat zapečený koláč.

Zde je recept:

Udělá se klasický kynutý švestkový koláč, bohatě sypaný drobenkou, nakrájí se na přiměřené čtverečky a naskládá do plastové krabičky, aby byl připravený sebou na odpoledne na koupaliště.
Aby se koláči něco nestalo a v kuchyni bylo hezky uklizeno, strčí se v té krabičce zpátky do elektrické trouby, kde čeká do doby, než se bude balit koupališťová taška.
 
V tu chvíli přichází velký moment Destruktora, který si jde v nestřeženém okamžiku točit knoflíky od sporáku, včetně těch dvou červených od trouby.
A pak už stačí jen chvíli počkat a koláč je tak dobře zapečený, že si snad ani nikdo nechce vzít, aby tu krásu neponičil.

$$OBR412595$$

P.S. Komu by se snad zdálo, že jsem blázen, který místo na koupališti už druhý den sedí raději u počítače, tak to není mou vinou, ale pouze a jedině čtvrletním DéPéHáčkem.
A jak tu tak musím trčet, raději dělám blbosti a práci budu dohánět o půlnoci z neděle na pondělí, ale já už jiná nebudu.
Tak sorry a teď se jedu koupat, dnešní dávku dodělám v noci, zdar!  

47 komentářů:

  1. Ty jo,on je fakt Destrruktorr jak hadrrrrr, takove kousky s Beruškou neznam.. Mame teda MW tak vysoko, ze nedosahne ani ze stolicky, ale stejne, celkove fakt malej dela co může (smajlik s vytrestenyma ocima)

    OdpovědětVymazat
  2. Bosorko,to já tady půlku věcí ani nestihnu zapsat, on má fakt výkon, už se s ním těším na dovolenou :-)

    OdpovědětVymazat
  3. DPH...Destruktorova přidaná hodnota. Hele, abys něco náhodou nepodcenila... dokud mikrovlnka mrká, je to k popukání, ale mohla by taky vybouchnout. Stačí vhodná náplň. Zodpovědný rodič zakoupí na trhu bezpečnostní bazmek. Třeba tenhle: http://jdem.cz/bsvk2 A teprve pak o tom blogne. :p

    OdpovědětVymazat
  4. No a to jsou přesně ty chvíle, ve kterých se dítě stačí dotknout třeba zavřených dvířek sporáku!

    OdpovědětVymazat
  5. @Teo, zodpovědný rodič? Skutečně je nutné mít všude zámky a bezpečnostní udělátka? Když jsem byla malá, nic takového nebylo a stejně jsme všechny dětičky ze školky i základní školy dětství přežily v jednom kuse.

    Rozhodně nehodlám před svými děti všechno zamykat. A mimo to, blbá náhoda je proto blbá, že se jí stejně nedá zabránit.

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, on je fakt dobrrrrý!!! Dětem to teda tady zakážu číst (prrrreventivně) :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak mám prachobyčejnou mikrovlnku, ale ta nejde spustit, když v ní nic není. Za další ji mám ve výšce mých očí. A posléze si myslím, že jsi asi ještě neměla \" žádné dítě\", Protože dvě děti v rozmezí 14ti měsíců za sebou tě dovedou vycvičit k mnohem větší obezřetnosti, na jakou jsi připravena asi teď ty. To co jedno dítě strkalo, druhé se snažilo spolknout, či někam zasunout a tak byl člověk ve střehu a rychleji vyškolený, nežli jsi na tom teď ty z klidných předchozích let. Takže začni přemýšlet, kde všude jsou ve vašem bytě jaké kontakty, spoje, kyseliny, ředidla,mýdla, špendlíky, nůžky, pinzety, žiletky, nože, kuličky, sponky, jehly, náušnice, korále, propisky, baterie!!, žárovky, šňůry, čudlíky, dečky, žrádlo pro psy, andulky, vidličky, voda, vodovod, vana, dřez, umyvadlo, záchod, zavařeniny, luštěniny, a pod. Prostě nejlepší je vyklidit byt, obložit molitanem a paráda! A že minutka nic nedělá, ty bláhovče osm vteřin a dost je akce, která dokáže změnit svět!! Tak průpravu Baruško do budoucna tě čeká mnohem rychlejší branný závod zdatnosti. ( hihihi)

    OdpovědětVymazat
  8. Lauryn - no ale MW tehdy nebyly. A jak jsem tak párkrát sledovala Clever, tak ony fakt bouchnout docela dokáží...
    Osobně bych tam nedávala ani ten hrneček s vodou (raději). Moc si to nepamatuji, ale nedávno mi přišel e-mail, který před tím varoval. Jen už to teď neumím vysvětlit... Skleróza je sviňa...

    OdpovědětVymazat
  9. nominek, asi nejsem tak stará jak si myslíš ,))

    OdpovědětVymazat
  10. Lauryn, tak to sorry. To byla jen blesková dedukce, jak píšeš, že své děti tak hlídat nebudeš, tipla jsem si, že máš aspoň přes dvacet. A MW jsou běžné tak 10-15 let, takže jsem tak nějak usoudila, že Tě v těch dvou letech moc ohrožovat nemohly... :-))) Fakt nebylo cílem přidat Ti roky...

    OdpovědětVymazat
  11. :) přes dvacet let mi je už nějakou dobu, nicméně mikrovlnku jsme měli. To víš, příbuzenstvo na západě :) Rozhodně jsi se mě tím odhadem nijak nedotkla..

    Obecně mi prostě přijde ta hysterie ohledně odstraňování všeho z dosahu dětí a zamykání všeho poněkud zbytečná. Ale kdoví, co já budu za matku :)

    OdpovědětVymazat
  12. tak výše...... a dosah MW mne taky překvapila... na druhou stranu, někteří komentátoři chtějí dítě zavřít do polstrované cely a krmit nejlépe nitrožilně a učit přes sklo, ne :-)...

    OdpovědětVymazat
  13. Haribo nebojto mělo být nadneseně komické, chceme-li dítě uchránit, což se teoreticky hezky řekne ale prakticky nedá. Vím o čem mluvím, mám za sebou výchovu svých tří mnohem mladších brášků, poté svých dvou dětí, a teď už čtyř vnuků! A všichni jsme to společně a skoro bez úhony ve celké legraci taky nějak zvládli, přesně tak jako to tvládne Bára, jenom se jí M. ještě párkrát připomene, že tady skutečně je.

    OdpovědětVymazat
  14. Báro, doporučuji zámky, preventině na všechno - mám vyzkoušeno. Můj Destrukční živel (jak jsem říkala svému prvorozenému v dobách jeho největší \"slávy\")mě vytrénoval, takže Tě chápu.
    PS: zkusil Destruktorek už nůžky event. plátek pilky na zahradě? Stačí 1O minut:-)
    PS2: a víš, jak vypadají dětské punčocháče po minutě vlnění v MV?

    OdpovědětVymazat
  15. \"..aby bylo v kuchyni hezky uklizeno..\" to znam :)
    Ja v mikrovlnce upekla taky plast, ani mi nemusel synator pomahat, bylo to u taty a ja nevedela co funkce \'grill\' vlastne znamena. Ted uz to vim.

    OdpovědětVymazat
  16. Dívat se na svět dětskýma očima?Není jednodušší takové nebezpečné věci jako mikrovlnka dát někam nahoru? Nějak nevím, není to ten základ problému? Mám dvě děti a ani jedno se takto nechovalo. Možná jsme měli preventivně všechno v bezpečné výšce, možná jsme vytvářeli více podnětů, se kterými si děti hrály a na takové hlouposti neměly ani čas?!

    OdpovědětVymazat
  17. Teo,[3]+[12], jsem si vědoma, o čemž svědčí i titulek :)

    Mod, musím zvýšit bdělost.

    Lauryne, máš pravdu, že dítě se nedá uvázat za nohu do vypolstrované místnosti. Žijeme v reálu, nože nejsou plastové, kamna nepálivá. Teď je akorát ve věku, kdy z něj nesmím spustit oči.

    OdpovědětVymazat
  18. Cajmane, právě ty nejobyčejnější věci jsou pro děti nejvíce přitažlivé:) Navíc místo nahoře má omezené možnosti -všechno se tam nevejde:)

    OdpovědětVymazat
  19. Nomi,Milan Štaindler se zapsal nesmazaltelně s různými vybouchnutými MW, to se zapomenout nedá. Právě proto tam mám ten hrnek s vodou, aby se nevlnilo na prázdno, ale normálně ta energie šla do vody a nezničila se mi trouba.
    Ode dneška ji vypínám za zásuvky, stejně se moc nepoužívá. Než koupím ty bezpečnostní zámky.

    Elizo, ty mi dáváš :-)))
    Alex byla úplně jiná, ti dva se nedají vůbec srovnat. Potenciometr předvídavosti mám již vytočený na maximum :-)

    OdpovědětVymazat
  20. 4.ModonoTo mi povidej :-(
    Baro,tam byla malinka holcicka,co si taky ohrala hrnicek a v nem vodicku v mikru...
    Ja nebudu upresnovat,co vsechno se ji stalo,ale hezounka uz asi nikdy nebude.
    Nebylo by lepsi ji vypinat ze zasuvky?
    Ja ne¨chci byt premoudrela,ale ten 14 denni pobyt na Vinohradech mi dal sakra zabrat.I kdyz vlastne nasemu diteti se NIC vaznyho nestalo -kdyz jsem se obcas opatrne rozhlidla kolem ...

    Kolac vypada bajecne,tak trosku trvanlive :oDD

    OdpovědětVymazat
  21. Haribo,ta MW je tam provizorně, bohužel provizórium bude trvat asi až do mého odstěhování, musím si pomoci jinak.

    Aries, tohle je dům \"sen každého kluka\"
    asi nic z věcí, které jsou na každém kroku nejsou bezpečné. To se těžko vysvětluje, kdo nazažil nepochopí. Bojím se s ním jít i do garáže, kam se podívám, všude je něco. Od právě rozdělávaného motoru až po jakékoliv nářadí, vše dostupné. Prostě intenzivní zámečnicko-veteránská manufaktura.
    Nejbezpečnější je ho vzít a zmizet kamkoliv jinam.

    Spoon, jednou v zimě jsem chtěla, aby mi těsto kynulo v teplíčku, tak jsem si také lehce nahřála troubu a nějak to bylo moc a miska byla plastová... to se stává :-)))

    Caymane, Destruktor je extra kus. Mám tady kolem sebe dětí více, od neteře a kamarádky, ale to se nedá srovnat. On je průzkumník tělem i duší. A já se musím opravdu trochu na to vše podívat jeho očima a pár věcí ještě odstranit.
    Nemysli, už jsem toho dala z dosahu spoustu, děsím se domácí chemie, žehliček, všelijakých drobných předmětů, žiletek, ale pořád je to málo. Tedy přitvrdíme :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Cheo,už tu mikrovlnku vypínám! Nejvíc ze všeho se bojím čerstvě uvařené kávy!
    Vždyť já už ani nevařím na předních hořácích, když je u toho malý.

    OdpovědětVymazat
  23. Ari,no to jsi můj člověk! Kdybych kdysi tušila, jak se to tady postupem času zvrhne, tak jsem raději doteď v 1+1.

    OdpovědětVymazat
  24. Právě, že mi to někdy připadá, že by člověk musel mít věšteckou kouli. Taky mám lehce víc živého synka koumáka a už jsem trošku vycvičená být tak o 4 kroky před ním - a i tak někdy jen lapám po dechu, co vymyslí...
    Můžeme předvídat já nevím jak a ono je to někdy i o obyčejném štěstí...

    OdpovědětVymazat
  25. Bárono ne marně mu říkám DESTRUKTOR:-))
    Jinak asi tak, ona je tady každá rada drahá a každé moudro málo moudré, já už na malé děti zvyklá nebyla a najednou dvojčata, tedy dvě děti, které dělají stejný bordel, ale každé někde jinde, a když jim byl rok a půl, přibyla Čaky, a tak jsme si museli vymezit pravidla a oni je respektují od chvíle, co se začali samostatně pohybovat na vlastních nohách a když ne, je cajmrsk!:
    Nechodit sami do garáže zákaz na stupni III!
    Nechodit do blízkosti vody, Adámek momentálně na stupni II, Mates s Čaky na stupni III.
    Nechodit sami do kuchyně, zákaz na stupni III.
    Pokud jdem v kuchyni já, nesahat na sporák ( i když trouba nepálí), nesahat kam nedohlédnu- deska linky- stupeň III., neotvírat skříňky-stupeň II, nematlat po skříňkách-stupeň I.
    Nechodit k zapálenému krbu, jinému ohni III
    Nevhazovat nic do krbu ani jiného ohně III
    Nechodit sami do schodů a ze schodů - III.
    Nesahat bez dovolení na můj telefon - I.
    Počítač - III.
    A tak bych mohla pokračovat....., oni to vědí, pamatujou si to odmala a prostě TO NEDĚLAJÍ. Navíc jsou záležitosti, které jim podle jejich úvahy, může povolit třeba jen dida, nebo naopak jen já.

    Jak řekl teo, dítě které ovládá mikrovlnku je šíleně nebezpečná věc, i hrnek vody v ní je nebezpečná věc! představ si, že tam máš \"běžně\" ten hrnek a odejdeš na tu chvíli, jako byla chvíle na upečení telefonu, což v praxi znamená, že voda se vaří a Mates vytahuje z mikrovlnky hrnek s vařící vodou. No ani se mi nechce to domyslet!
    Prostě mikrovlnka, nebo cokoliv jiného, je TABU, 1x, 2x, pak následuje akce KOBRA a zaručeně na tu věc už nesáhne!

    OdpovědětVymazat
  26. Já si vždycky vážil starších lidí. Je to pěkná ruleta se dožít víc jak deseti let, když tak koukám na podobný případy :-) Třeba nechápu, proč naši dávali na kamna (plotnu) v kuchyni igelitový ubrus. To se pak můj bezelstný pokus udělat jim při návratu radost teplem domova zcela minul účinkem :-) Táta to tehdy komentoval krátkým: \"Vymalujem.\"

    OdpovědětVymazat
  27. ad 25Báro, nejsem si jistá, že by malému spíš neprospěl život v podobných podmínkách jako u nás.. víc volného pohybu venku, víc neškodných podnětů.. jasně že je jiný než naše holky, nicméně úplně bych nezavrhovala metodu co nejmíň zákazů (ale když už, tak jasně a jednoznačně řečených) a hlavně bez petlic a všech omezení. Myslím si, že v podstatě jsou děti chytré tak, jak jim dovolíme..

    OdpovědětVymazat
  28. Báro,to je téma pro mne. Starší dcerka je takový opatrný typ, nic jsme nezamykali, věděla kam smí a kam ne, sama je na sebe opatrná a hodně práce na vysvětlování odvedla také chůva. Klouček se jeví teď (je mu rok) být tak neposedný a zvídavý, že nevím, jak ho uhlídám.
    Zrovna mikrovlnku máme z dosahu dětí, ale spoustu jiných věcí včetně saponátů ne. Uvažuju o těch zábranách, ale to se mi taky nezdá jako řešení všeho, pět skříněk zamkneš a on ze šesté vytáhne něco, co si člověk ani nepomyslí, že by bylo nebezpečné.
    @Teovi díky za odkazy:)

    Jo a to mne pobavilo, jak tam někdo psal o více podnětech... To dítě je schopné být posazeno doprostřed lákavých hraček, rozhlédnout se, kouzelně se zakřenit a vydat se k TV věži, aby si vyjelo s DVD mechanikou a tu použilo jako opěrku pro vstávání.

    Každé dítko je prostě jiné, univerzální rady, z nichž čiší, že to rodič dělá špatně, protože děti rádcovy se přece tak nechovaly, ty mne tedy berou:)))

    OdpovědětVymazat
  29. Chris :-)Ale ja myslim,ze nejde o radcovy rady :-)
    Kazde dite je jine,souhlasim,nicmene jsou vteriny,ktere meni zivoty a lze jim predchazet :-))

    OdpovědětVymazat
  30. No tak z dětí, které jsou příliš horlivé, jsem zaručeně nervózní. Destruktor je na úrovni pět z pěti:) Teda, když jsme ho naposledy viděl, byl někde mezi 3-4 na stupnici 1-5 a to už je pěkně dávno, takže teď to bude živel;-) Já bych rozhodně souhlasil s Mod., je potřeba vypěstovat podmíněné reflexy a nepokoušet osud, páč když já byl malý, sáhnul jsem na žehličku pěkně dlaní a co bylo pak, nechtějte vědět:)

    Bára je zodpovědná, to nemám strach, tam kde je ale mnoho potenciálních nebezpečí (všechny samozřejmě vymýtit nelze a tam prostě musí přijít \"cajmrsk\":), to musí být vysilující... pak jedině zavřít do nějakého prostoru s gumovými míčky a je to...

    Ale já vím houby, od miminka jsem nikdy nevychovával, jen jednu malou slečnu od 6-9 let a ta už měla ty nejdůležitější podmíněné reflexy nastavené;-)

    OdpovědětVymazat
  31. Mod,podobné zákony mám i tady doma, to bychom jinak nemohli ani existovat. Problém je u chůvy, kde se může úplně všechno. Párkrát jsem zasáhla a oni to plně respektují,ale já nevím, co všechno tam dělá, to je vždy nahodilé, že si pro něj přijedu a vidím že třeba háže mobilem. \"No a co, vždyť je to jen mobil?\"
    Tak si vyjasníme situaci a příště je to zase něco jiného, ale to jsou jen zlomky, v globále je to tam pro něj jako v ráji, i když za to pak občas platím jeho těžkou zvladatelností. Naštěstí ne často.

    OdpovědětVymazat
  32. 26, Nomi,to štěstí je hodně zapotřebí!

    Jirko*, obdivuji stoický klid tvého taťky. Ale ono to je někdy tak, že největší průšvihy udělají děti v dobrém úmyslu :-)

    Chris, trochu se to pojistit musí, ale třeba já dala v kuchyni přednost vyklizení nebezpečných věcí před zamykáním. Tedy kromě té MW trouby. Malý si odjakživa rách chodí hrát do skříňky pod dvojdřezem, kde bývaly saponáty. Teď je tam jen krabice na starý papír a ať se tam klidně schovává, když ho to tam táhne už někdy od osmi měsíců :-).Evidentně je to tam z celého bytu nejlepší!

    Kamio, já myslím, že Destruktor je stále na 3-4, tos neviděl, jak to někteří sígři umí na pískovišti rozbalit, takovým nesaháme ani po paty.
    Ale jo, teď ho cvičím na jedno slovo, které znamená \"teď je to vážné a oprvdu konec hry, poslechnout se musí\".
    Zdá se, že se daří Jediné, kde to zatím nejde, je když se rozběhne a někam letí, tak každé zavolání je jako pokyn ke zrychlení běhu, z toho mám vždy strach.

    OdpovědětVymazat
  33. Sabe,u vás je to jako v ráji, navíc to jistí ohradníky, to nemá chybu :-)))

    OdpovědětVymazat
  34. Miliony krásných podnětůkteré by mi teoreticky měli zabránit sahat na všechno, jsem měla. Nicméně mám na své pažbě horké kafe vylité na hlavu, dotek žehličky rukou s následným popálením břicha, chodidlo propíchlé rýčem ( paraseskok z kupy sena tuhle u babicky v kulne ( at žije Orava! ). A žiju - bez jizev a traumat. A nevyčítám svým rodičům, že se mi VÍC nevěnovali :-D

    OdpovědětVymazat
  35. Jojo, u Sabe ohradníky se 24V :)

    OdpovědětVymazat
  36. Kamio,ano, byly pod proudem, jak jinak :-)))

    OdpovědětVymazat
  37. ad 37,Kamio, pro upřesnění - 12000V a z jiného úhlu pohledu 10J :-) v praxi to nikoho nezabije, ale rány jsou natolik nepříjemné, že si 99% tvorů po první z nich hodně zváží, jestli do nich příště půjde.. osobní zkušenosti dostatečně bohaté :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Billy,to jsi dobrá, vše, co píšeš zní dosti hrůzostrašně, to kafe na hlavu... ježyš(c)!

    Sabe, mám od tebe jednu hezkou fotečku Destruktora u ohradníku s vašimi kačenami, mohu zveřejnit?

    OdpovědětVymazat
  39. Báro, kdys to stihla? Asi jo :-)

    OdpovědětVymazat
  40. sabe,asi třikrát začalo poprchávat, což je u vás typické. Pamatuješ před pár lety, jak jsme v dešti grilovali ty makrely mnoho hodin, až byly úplně syrové? :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Báro, já mám velké štěstí, že nejsem chlap.. mohly by si na mě mnohé mnohé vymyslet :-) mám paměť opravdu špatnou = vybavuju si, že jste u nás s Alex byly a měly makrely a vybavuju si grilování v troubě. Ale i manžel mi něco povídal o tom, že jsme se nejdřív pokoušeli udělat je venku, tož vám teda budu věřit :-)

    OdpovědětVymazat
  42. sabe,jo, bylo to tak, po VELMI dlouhé době jsme to vzdali a šoupli to do trouby :-)

    OdpovědětVymazat
  43. miluji svého bratra!!!! už se zase začínám těšit domů :D

    OdpovědětVymazat