Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 24. července 2009

Ještě k té bezpečnosti,

vyděsil mě ve zprávách ten dvouletý klučina, co spadl tátovi pod sekačku na trávu.

V komentářích u minulého spotu mě trochu zaskočil Cayman tím, že je možné, že má prcek málo podnětů.
Přemýšlela jsem nad tím a vzala si k ruce i příručky, které jsem měla nakoupené ještě v těhotenství a pročítala je na procházkách se spícím miminkem, pak už jsem se k nim nedostala a teď jsem si znovu osvěžovaji různé rady zkušených autorů.
Včera odpoledne mě úplně rozhodily dvě supermatky, které si na koupališti na vedlejší dece povídaly nad svými spícími chlapečky podobného věku jako Tulipes.
Zatímco my jsme si hráli s vodním mlýnkem ve vypůjčeném bazénku pod vypůjčeným slunečníkem, ony nejprve 40 minut řešily potravinové doplňky pro své děti, co dávají denně, co obden, co jednou týdně nebo jednou měsíčně, zda je lepší ta značka nebo jiná a proč zrovna takový systém dávkování a jestli se to netluče s vitamíny obsaženými v batolecích mléčných výrobcích, až z toho plynule přešly na otázku pitného režimu a my s malým jsme odcházeli do bazénu asi po dalších 20ti minutách rozpravy jaké čaje a proč, myslím, že byly tak v půlce problému.

Doprčic!
Destruktor nedostává navíc vitamíny žádné, úplně automaticky se cpe ovocem a zeleninou jako urvaný ze řetězu, nejraději to má vše trhané přímo v zahrádce u chůviné babičky, odšťavňovač je teď u nás stále v plné permanenci.
Bonbóny, lízátka a jinou veteš vůbec nezná, "koko" jsou u nás rozinky a sušené ovoce a když mu dal kdosi čokoládu, tak poprvé se jí bál a nevěděl, co to hnusné hnědé je.
To bohužel netrvalo dlouho, zásluhou různých pseudohodných tetiček už na to přišel, že čokoláda je dobrá, ale u tohoto zjištění zatím zůstáváme a nebudu sortiment cukrovinek dále rozšiřovat, však ono to ještě přijde, nač to uspěchávat.

Ale to jsem odbočila.
V rájmci dalšího výchovného bádání jsem se vydala i na různé servery plné nadprůměrně chytrých matek, abych se dozvěděla páté přes deváté, někdy úplné samozřejmosti a někdy vyslovené kraviny. Tudy cesta také nepovede, četla jsem ty diskuse pak už jen ze zvědavosti, jestli to či ono myslí některé vášnivé supermatky vážně.
Pryč odsud.

Vzpomínala jsem, jak to bývalo s Alex, až mě napadlo, jak mrňousek usnul, vydat se do šuplíku se starými deníčky a diáři a tam jsem to vše našla. Doba, kdy měla Alex rok a dva, přede mnou ožívala naprosto plasticky, jedna, dvě poznámky vyvolaly z mých vzpomínek další řetězec zážitků a já se ponořila do doby před dvaceti lety a najednou jsem naprosto přesně věděla, že dělám s Destruktorkem ty stejné věci, hrajem stejné hry a pěstujeme tytéž rituálky.
Jistě, výchozí situace je diametrálně odlišná od "tehdy".
Bydlely jsme v centru města, v 1+1, auto jsem prodala, na nic jsem ho v tu dobu nepotřebovala, vše jsme si odchodily s kočárkem nebo bez, nemusela jsem pracovat, tudíž jsem nepotřebovala chůvu jako dneska, ale zase hlídávala naše mamka, bože, vždyť ona byla v mém dnešním věku!
Ale jedno se opakovalo tehdy i dnes. Všechno co dělám, děláme spolu a ta harmonie, kterou si přitom prožíváme je také úplně stejná.
Co na tom, že nám trocha mouky spadne na zem, když spolu děláme placky z bramborového těsta. Není šťastnějšího dítěte, než když si sám vezme rádýlko a vykrajuje s malou dopomocí tyčinky z listového těsta.
Jak je důležitý, když si sám kartáčkem vyčistí bláto na gumákách, no tak co, stejně tu koupelnu musím umýt a takhle to alesoň stojí za to!
A jak rád luxuje, co na tom, že to pak musím ještě trochu přejet sama.
No a tady to je.
Sem tam se opravdu dostaneme do situací, kdy musím být velmi opatrná, plastovým nožem domácí nudle ještě nikdo nenakrájel.
Není to dlouho, co jsme spolu naklepávali řízky a to byla moc prima zábava, jenže pak mi tu malou paličku vzal a první, co mu přišlo jako vhodná věc k naklepání byl můj balón na cvičení. Netušil, že když do něj bouchne, palička se odrazí a stejnou perdu dostane zpět do čela. Teď už to ví.
Ale i když máme roztažené hračky a stavíme si z velkých polštářů "vláček" a všude je měkko, stačí malé zakopnutí v té hromadě a máme na tváři otisknutý vzorek z traktorových kol, ani nevíme jak.
Ta předvídavost je velmi důležitá a některé kousky je třeba si opravdu odpustit.
Každý jsme jiný a naše děti nejsou výjimkou.

Takže to zakončím tak, jak to často čítávám v různých odborných časopisech: Tato otázka zůstává otevřena pro další výzkum.

Nejbezpečněji je totiž opravdu jen v kuličkách

$$OBR412746$$
foto Kapitán (c)


 

55 komentářů:

  1. :) :) :)
    Když jsem poprvé Buňce omylem narvala do obličeje pákovou baterii při mytí zadku, byla jsem skoro hysterická. Když dneska vidím, jak sebou kdekoli, kdykoli s radostí flákne a její celkem šumák, na co, tak už nic neřeším. Vitamíny navíc taky nemá žádné a bohdá, že dokud bude zdravá, žádné pilulky nepozná. A strašně se těším, až spolu budem péct, jen mi dělá hlavu, jak ji odradím od ručního zkoumání rozpálené trouby...

    OdpovědětVymazat
  2. Ja si myslim,ze pokud neni dite krmeno chipsy a kolou,ma primerenou stravu-netreba davat vitaminy.Nase deti je nemaji a nestonaji.Oblikam je malo,kdyz maji ostatni jeste zimni bundy,my chodime v mikine.:)
    Jednu takovou super matku mame v baraku :-/,dite vecne nemocny,ufnukany,otravnej kluk...
    To radsi nebudu super matka a budu mit doma veselou \"bourku\" :oD

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, jsi skvělá maminka, jdeš na to víc než dobře!!!
    A zdravý selský rozum je ten nejlepší rádce. Ono jen ten čas, co to čtení různých příruček sežere... a výsledek je pouze ten, že z toho má matka deprese nebo v lepším případě guláš... Všeho moc škodí :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. a kuličkovej král vypadá mooooc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Joo, přesně tak-je to jak u nás s neteří ( než si vyrobím svoji ). Čokoládu až když ji počastovala prababička, bobo taky. Když si drbne na trávu, připádí čokla, oblízne obličej a co - nikdo neletí pro desinfekční kapesníky. Zbožňuje hlínu a \"sází\" kytičky. Ne¨ývá nemocná. Ten klučík od naproti má sice čistý věci i na zahradu, ale pořád nudli u nosu a kašel.

    OdpovědětVymazat
  6. Sladkosti taky pořad nevedeme. Musime ale taky hlidat ty \"hodne tety\", aby ji nekazily. Vždycky říkám - ciziho psa by nekrmily, ale dítě ano - přitom si myslím, ze v obojim je dobré se zeptat \"páníčka\" :-)Pes ani male dítě nemohou rozhodovat o tom, co vše přijmou, to by dopadlo..Jinak obdivuju tvoji trpelivost, a ze se nejedna o dvacetilete nervy;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jde o to, snížit rozpoznatelná rizika na minimum, ne je zcela eliminovat. To samozřejmě ani není možné. Jenomže zparchantělý Bůh je nejspíš pedofil. Lze tak usoudit ze sloganu: Nechejte maličkých přijíti ke mně... Nezbývá, než mu ukázat fakáče!

    OdpovědětVymazat
  8. Někde jsem četla, že internet dělá z lidí hypochondry. Docela tomu věřím - ten nadbytek informací asi neumíme správně zpracovat. A u těhotenství a péče o děti je to to samé. Možná nejlíp vykašlat se na všechna diskusní fóra, a vzpomenout si na sebe. Co se líbilo nám, když jsme byli malí, co jsme si přáli (třeba abysme s rodiči byli častěj, aby si s námi hráli...) a řídit se podle toho :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jen bacha na..velikost těch kuliček... ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Vitamíny? Doktorka mi cpe Vigantol. Dokud byla prťo jen na mlíku, tak ho dostávala. Je to D vitamín, na kosti. Dneska už sbaštila kus jablka, kus banánu, půl bílého jogurtu, k obědu sdlábne rýži s mlékem a mrkví, tak se s nějakýma kapkama nezalamuju...

    OdpovědětVymazat
  11. Bároa co takhle vepřové, kořeněněné stejky na grilu? :-))))

    OdpovědětVymazat
  12. supermatkyZ. pracuje u dětské doktorky a občas nosí domu taky takové příšerné příběhy o supermatkách, které klidně tráví v ordinaci hodinu se zcela zdravým dítětem a neustále se ptají na ty či ony vitamíny, jestli je lepší sunar tenhle nebo tenhle a když jim doktorka říká, proč radši nekojí, řekne že by si zkazila prsa!!! Kosmetiky pro dítě tuny, všechno zboží luxusní, ale že je dítě celej den v jedný plínce, je jí jedno - vždyť přece říkali v televizi, že bude mít pocit sucha a bezpečí celý den!
    Tyhle supermatky jsou příšerné, silně ovlivněné reklamou a skvělými časopisy, zhusta si dtě pořídily jako módní doplněk nebo aby si udržely chlapa a mohly z něj ssát peníze, tvz. druhý level sociálních prostitutek...

    OdpovědětVymazat
  13. Sejro,to je děs, tenhle druh soc. prost. Takovehle 2 nafintene, s kamennymi vyrazy tuhle sedeli v zakourene restauraci, obě bafaly, u kocarků s hodne malymi detmi. Hlavne, ze kocarky a hadříky byly luxusní.. Rikala jsem si, jestli o tomhle vi jejich \"sponzoři\", jak se pekne \"starají\".. Skoda, ze to neni trestne, nicit vedome zdravim miminkam, co se nemuzou branit..

    OdpovědětVymazat
  14. Lauro,horká trouba je věc, ze které má Destruktor respekt tak nějak sám od sebe. Kdysi jsem to tu na blogu také řešila, ale samo to vykrystalizovalo.
    Navíc já mám tu troubu, co mám při pečení jen teplá dvířka, jsou nějak izolovaná. Naštěstí.

    Cheo, já ti tomu kolikrát nerozumím, matka jde skoro nahá a poměrně velké dítě má v pěti vrstvách oblečení jako malou cibulku, vždycky si říkám, že bych ji oblékla taky tak, aby viděla.
    Známá dává malému jenom kolu a prý nic jiného nechce a když jsem se ptala, zda si myslí že je to v pořádku, tak se urazila, no, vždyť je to dětská kola!

    OdpovědětVymazat
  15. Nomi,guláš, uvařený z deprese, to bych opravdu nechtěla :-)))

    Billy, kuličkový král děkuje za pochvalu. Zkoušel jsem si vzpomenout na všechny Alexiny úrazy a bylo jich dost, ale až z doby, kdy si za to už mohla sama. Jen úraz se žehličkou se jí stal asi v jdnom roce, stáhla si ji na sebe při mém žehlení za šňůru, Moje veliká chyba. Úraz od žehličky vzpomínal i Kamio, ty také....dělám dobře, že žehlíme výhradně, když Destruktor spí nebo je u chůvy.

    OdpovědětVymazat
  16. Bosorko,stlo se mi, že mu paní v prodejně pečiva chtěla šoupnout zadarmo lízátko, ale já odmítla a koupila pro něj celozrnný rioholík. A paní na to řekl: No, dělají to, uř jsem to tady párkrát viděla.
    Smála jsem se ještě venku.

    Teo, fakáčem si mám rozzlobit boha? Kua, co kdyby fakt existoval? ;-)

    rennie, já si naštěstí moc pamatuji dobu, kdy jsem byla malá a slibovala jsem si, jak nikdy nebudu taková na děti, jako jsou dospělí. Někdy to nejde, ale většinou mám tohle pořád na paměti.

    OdpovědětVymazat
  17. Báro,no a ja jsem uplne bezpecna, ja nezehlim vubec:-)(2x za rok a bez malé se nepocita, ne?)

    OdpovědětVymazat
  18. Wicky,tyhle kuličky měly Certifikát hlavního hygienika a Prohlášení o shodě :-)))
    Ale jednou jsem viděla v Tescu v Brně, jak se v nich jednomu batoleti \"vrátilo mlíčko\" a maminka to jen v těch kuličkách rozmíchala, ale to nebylo vidět.

    Squie, Vigantol jsme brali do půl roku a pak už nic. Vždyť nadbytek viamínů také není zdravý.

    Mod, stejky na roštu dlabal už loni u Peka, akorát nebyly kořeněné. Tak jak nejí palačinky, kače a jiná sladká jídla,tak po mase by se utlouk, celý Galahad :-))

    Sejra, Destruktor ještě nebyl nikdy nemocný, jednou měl horečku po očkování. Jinak je otužilý jako řípa.
    Asi bude po mě, já ,když se potřebovala ulít ze školy, tak jsem si musela nemoc vymyslet.

    OdpovědětVymazat
  19. Bosorko,já žehlit musím, Destruktor má hromadu košil, které nevyžehlené vypadají neupraveně a pokud ho chci mít jako panáčka, musí mít košile bez poskvrnky :-)))

    OdpovědětVymazat
  20. Naši páni kluci strašně rádi pomáhají při vaření, a zatím je žádný kuchyňský úraz nepotkal. Dá se to uhlídat. Začaly je oba bolet uši asi po třetím roce, na to občas vezmeme zinek, jinak nic. Když mají ve školce besídku a mají přinést něco na tabuli k občerstvení, tak si berou to, co jedí rádi doma. Několik misek nakrájené mrkve, papriky, kedlubnu, salátovku, hrozno,jablko, sýrové tyčky, musli, sušené švestky a meruňky a maminky zírají, že to jejich děti nejedí. No to víš, že to děláš dobře a nech tomu vývoj, ono se to časem samo poddá, a každé dítě má za život sníst kýbl ......! Tak na zdraví!

    OdpovědětVymazat
  21. Báro, jsi fajn máma, nenech se nikým stresovat, ani komentáři ani vlastním svědomím. :) A vůbec, nechceš mě adoptovat? ;)

    OdpovědětVymazat
  22. Elizo,tohle všechno jsou návyky z domu. Tam, kde to jí všichni s chutí, tam se nemusí nikdo nic \"učit\", že jo?
    My jak na výletě vytáhneme piknikový košíček, Tulipes už volá \"okurku, okurku\" a jak zahlédne nakrájený meloun, víme, že na nás obvykle nezbyde.

    Bohdane, já bych si tě klidně adoptovala, ale nemůžu. Nezapomínej, že už ses jednou přihlásil dobrovolně jako můj bratr, kterého nemám a moc bych chtěla :-)). Co bysme to pak byli za Adamsovu rodinu? ;-)

    OdpovědětVymazat
  23. Šmárjá, Báro, na to já úplně zapomněl! Sestra a maminka zároveň... No, šlo by to, ale bylo by to už opravdu hodně divoké. :)))

    OdpovědětVymazat
  24. Bohdane,můžu si vybrat? Já bych raději zůstala u toho bráchy, i s vědomím, že budu tvoje už stopadesátá sestra :-)

    OdpovědětVymazat
  25. [23],teď mi to došlo! To by náš tatínek musel být pěkný ..... Při vší úctě k našim tatínkům :-)))))

    OdpovědětVymazat
  26. Co by náš tatínek byl? Pěkný... dědeček? ;)

    OdpovědětVymazat
  27. K tým rodinným vzťahom: Nebudete prví. Mám kamaráta, ktorého bývalá manželka si vzala jeho strýka. Takže jeho vlastný syn je mu zároveň aj brat. ;-)

    OdpovědětVymazat
  28. Oprava: Nie brat, bratranec. Takže možno predsa len budete prví. :-)))

    OdpovědětVymazat
  29. Bohdane,neprovokuj ;), víš dobře, že by to byl pěkný prasák :-)))

    Lojzo, musela jsem hodně popřemýšlet, abych se v tom neztratila, kdo je čí bratranec :-). Já se teď musím vyrovnat hlavně s tím, že na mě vlastní blogobratr zapomněl :-/

    OdpovědětVymazat
  30. Bára, s tým sa netráp a nevyrovnávaj, proste na to zabudni! :-)

    OdpovědětVymazat
  31. lojzo,no jo, ale mám já si ve svém věku ještě někde shánět nějakého nového bratra?

    OdpovědětVymazat
  32. Pred takými troma rokmi si možno niečo podobné vravela aj Alex... ;-)

    OdpovědětVymazat
  33. lojzo,za měsíc to bude přesně tři roky, co jsem pořídila Alex pejska, aby měla zvířátko, když nemá sourozence a NIKDY mít nebude :-)))

    OdpovědětVymazat
  34. Tak tomu hovorím zmysel pre správne načasovanie! :-)))

    OdpovědětVymazat
  35. Báro, ta fotka je nádherná.. je na ní jako živý :-)) taky Tě můžu uklidnit - ani já nezapadám mezi matky kategorie xy.. co dlouhé hodny řeší detaily výživy a hygieny ratolestí.. málem jsem tak přišla o kamošku - asi ne málem.. po porodech našich dětí se z nás staly opaky: ona směrem detailního rozebírání blbin, já máváním rukou nad tímtéž.. vzhledem k tomu, že ji vídám cca 1x do roka, rozdíl není moc poznat..

    OdpovědětVymazat
  36. Ale já jen žertoval, sestřičko. Nechci tě za maminku, protože si moc dobře pamatuji, že jsem tvůj samozvaný bratr. :))

    OdpovědětVymazat
  37. Hezky, tohle je superfotka. Sice na ní vypadá starší, ale troufnu si říct, že si zaslouží zarámování, nebo nějakou podobnou formu zvěčnění (ta fotografie samozřejmě).

    OdpovědětVymazat
  38. sabe,řekla bych, že se v tom přístupu k dětem asi dost shodujeme, jen tys jim ještě navíc dokázala vytvořit velmi zdravé podmínky, jak prostředím, tak domácí stravou. To je podle mě to nejlepší.

    No, Bohdane, pěkně si to umíš vyžehlit :-)))))

    Jirko*, tohle bude asi první digitální fotka, která se dočká své \"papírizace\".
    Je naprosto skvělá a snad už Kapitán konečně pochopí, že dělá hezké fotky, on není spokojený skoro se žádnou :-)

    OdpovědětVymazat
  39. \"on není spokojený skoro se žádnou\" Dúfam, že hovoríš stále o fotkách! ;-)

    OdpovědětVymazat
  40. lojzo,:-))) řeč je stále o fotkách!
    Tohle mi chybělo, když jsi byl na dovolené ;-)

    OdpovědětVymazat
  41. Ahoj, nechtěl jsem tě nijak zaskočit s tím \"málo podnětů\", vidím, že se synkovi skvěle věnujete. Byl to jen takový subjektivní podnět, neboť bývalí sousedi měli asi taky \"destruktora\" (už vyrostl), který dělal všechno možné (např. vylezl na vysokou knihovnu a začal tam poskakovat). No a on se třeba vážně nudil, sice hraček měl plno, ale rodiče málo času atd.

    Co si pamatuji, tak jim pomáhalo s ním cvičit a sportovat a tím ho \"unavili\" (na chvíli) a pak to zase začalo. Nevím, kde se to v některých dětech bere, asi tajně užívají nějaké raketové palivo, co jim dodává křídla :D

    Přeji hodně sil a trpělivosti, ta je nejvíce potřeba!

    OdpovědětVymazat
  42. Caymane,ono je dobré, když se něco probere a je u toho víc pohledů z různých stran. Ne, že by byl Destruktor až tak hyperaktivní, on je spíš ohromný badatel, tam nemám se svou představivostí dospělého šanci ho dostihnout :-).
    Ale naštěstí trpělivosti mám na rozdávání, jen po mě nesmí tři lidi chtít tři různé věci v jeden čas, jak se občas stane...

    OdpovědětVymazat
  43. ad 38. Báro, ale zase jíme sladké :-) i děti.. a to i chemické.. bohužel.

    OdpovědětVymazat
  44. sabe: \"jíme sladké :-) i děti\" Fúha! Tak to má ten sladký chlapček na fotke tuším riadne šťastie, že návštevu u vás prežil!

    OdpovědětVymazat
  45. Lojzo, děkuji za upozornění na nejapný slovosled :-) směju se, až mi tečou slzy :-)) a jen nevím, jaké si představit pod pojmem \"chemické\"?

    OdpovědětVymazat
  46. sabe+lojzo :-)))))brečím tady smíchy. Vůbec jsem netušila, jakému nebezpečí je malý sladký chlapeček vystaven :-)))))

    OdpovědětVymazat
  47. Hm, tak si myslím,http://www.ceskenoviny.cz.../389802
    že někde mají podnětů až nad hlavu. Ještě že jsme o to mluvili. Je to o tom přístupu okolí, ale né o lehkovážnosti, což u tebe určitě nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  48. Elizo,já když jsem to četla, tak mi bylo špatně. Už jen žít s tou vinou a mít to denně před očima.

    OdpovědětVymazat
  49. ad 46Báro, lezly mi oči z důlků, k čemu se to tu veřejně přiznávám :-)) to se mi dlooouho nepovedlo..

    OdpovědětVymazat
  50. sabe (45): \"jaké si představit pod pojmem \"chemické\"?\" No predsa tie zo skúmavky!

    OdpovědětVymazat
  51. sabe,to je totiž celý lojzo. Ten mě dokáže tak rozesmát, že tady kolikrát sama v bytě, hýkám nahlas smíchy.

    Lojzo, já měla takovou asociaci že jsou z něčeho, co mi připadá obzvlášť chemické. Třeba z hmoty na \"maršmelou\".

    OdpovědětVymazat
  52. Bára: \"z hmoty na \"maršmelou\"\" Tak to mi okamžite naskočila táto scéna: http://www.youtube.com..._loG8AQKtY

    OdpovědětVymazat
  53. lojzo,akorát ten pořádně chemický musí být tak ohavně růžový jako ty bonbóny :-)

    OdpovědětVymazat
  54. maso...Báro, za maso lobuji samozřejmě též, ale neděs mne v těchto... \"těžkých\" chvílích, přísahal, že potomka nemá ;-).
    když já se podívám na svá rozsekaná kolena, vzpomenu, co mi maminka říkala a jak se snažila a já stejně byla šikovnější, protože jsem ji nevěřila... a dědeček a jeho \"než se vdáš...\"... jedna supermatka bydlí nedaleko a to dítě je převtělený uřvaný, věčně nemocný fakan... za to jí to buzení mne každé ráno /kdy to zvíře \"otužovala\"/ nestálo...

    OdpovědětVymazat
  55. Haribo,neboooj, určitě mluví pravdu :-))
    Když někdo vidí kolena naší Alex, tak obvykle prohlásí, že je to na plastiku, je jako starý válečník :-)
    Jak k tomu to božátko malé (fakan uřvaný) přijde, takovou matku... ach jo.

    OdpovědětVymazat