Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 28. listopadu 2006

Vyznání lásky

mým nejdražším Pardubicím

Jdu po hlavní ulici a nikoho nezdravím.

Nikdo nezdraví mě.

Míjím naprosto cizí obličeje, na žádném ani náznak úsměvu, či přátelského mrknutí.
Jsem zde cizinec.
Kdybych si teď roztrhla třeba sukni, nemám nikoho, ke komu bych si zaběhla pro jehlu a nit, všude bych narazila na nechápavý výraz, co ta neznámá paní chce...

A přesto jsem ve svém nejmilejším městě, ve městě, které je nejkrásnější na mém vlastním žebříčku milých měst.

Nikdy jsem zde nežila, když jsem se tady chtěla potěšit procházkou, musela jsem si vždy vymyslet nějakou průhlednou záminku.

Většinou přijedu vlakem, na ročním období nezáleží.
Vlakem je to zajímavější, už zdálky cítím tu nezaměnitelnou směs vůní cikorky a PARAMA, nádraží mi připomene všechny ty chvilky i hodiny zde pročekané na jiné spoje, jen z rohu u restaurace se ztratila ta báječná smetanová, pravá italská zmrzlina.

Pamatuji, když mě před nádražím vítali hopsající divocí králíci. No, mají tohle někde jinde?

Přiznávám, můj pohled je možná idylický, ale když něco milujete, vždy to vidíte jako úžasné. Proč bych si představovala, že zde na radnici sedí  stejní tupci jako v mém městě, když tuším, že tomu tak jistě není. Určitě by si zdejší místostarosta v anglicky psaném dotazníku v kolonce SEX dokázal vybrat možnost, zda MALE či FEMALE a nenapsal tam "ANO", jako ten náš arogantní buran.
Jistě by starosta města nezkoupil volné pozemky kolem sídliště určené na park a pak neprosadil změnu územního plánu, aby se na jeho, nyní lukrativních  pozemcích, mohly začít stavět rodinné domky.  V tak krásném městě je starosta jistě čestný a spravedlivý a všem měří stejně.

Nebo ten odpad!
V každém obyčejném městě jezdí ošuntělé nevonící Technické služby, ale zde?
Krásný dánský princ Marius Pedersen.
Ta představa, jak jdu s košem a on už venku čeká, vonící a toužící, aby mi vzal ty odpadky z ruky, vysypal je a dal mi kytici z chrpy, kterou dlouze vybíral podle mých očí....

Jen co se Alex narodila, do všech pohádek jsem dosadila tohle jedinečné město a nemusela jsem si ani moc vymýšlet, když jsem hledala trvalé bydliště pro ježibabu s perníkovou chaloupkou.
Jen Šemíka jsem trochu pozpůlila, ale vše zase opravila při povídání o Karlu IV., který by vůbec se svou vládou nevěděl kudy kam bez Arnošta z Pardubic.

Na koníčky nemohu zapomenout. Je pravda, že chybička se vloudila, když jsme s malou Alex jely kolem Závodiště a ona volala: "Maminko, tohle je ten Chuchel?"
"Ne, zlatíčko, Chuchel mají v Praze, ale my tu máme nejslavnější dostih Evropy." 
Kdo by to malému dítěti komplikoval nějakým Liverpoolem.

Proč by mě trápilo, že zde nemohu zaparkovat, když jsem přijela vlakem.
Proč by mě trápily dopravní zácpy, když si jenom tak jdu po chodníku a pěší zónou...

Jsem zde šťastná, protože nevím.
Netrápí mě zdejší starosti, neznám je.

Proto mohu toto město nekriticky milovat a taky proto, že jsem se tu narodila.
 

34 komentářů:

  1. Mod,a nejlepší na tom je, že se tam už zase chystám. Už se těšíííím :)))

    OdpovědětVymazat
  2. možná je pan místostarosta utajený hermafrodit a bojí se to přiznat:-))))

    OdpovědětVymazat
  3. maya - to je klidně možné, mě to spíš přišlo,vzhledem k jeho věku, že chtěl, aby všichni občané věděli, že ještě může :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Vážně Báro...Ty ale dokážeš svádět!Já chci taky do Pardubic!

    OdpovědětVymazat
  5. Pane jo, to je krásná obhajoba. Člověk si ani neuvědomí, v jakém ráji na zemi to žije :)

    OdpovědětVymazat
  6. Noooo...... mě se víc zalíbil Hradec. Ale je dost možný, že to není jenom krásou města... No...každej má svoje...

    OdpovědětVymazat
  7. Mirko,Ty to máš kousek! Ale musela bys tam chodit s takovým zanícencem jako jsem já, které se tam líbí i když prší a fouká severák...Wu - jestli tam žiješ....ó Ty se máš. Všichni doma vědí, kde mě najdou, až jim jednou uteču... :)

    OdpovědětVymazat
  8. galahad,to jsem si mohla myslet, že se ozve nějaký obhájce - Hradečák, to už jinak nebude. Já bohužel Hradec moc neznám, jenom ním umím projet, když jedu do Ráje (českého) a na druhé nádherné místo - na Ještěd.

    OdpovědětVymazat
  9. Hradec je hezký, hlavně to náměstí \"z kopečka\" s kostelem, ale když se řekne Pardubice, tak si vybavím, jak jsem tam kupoval na nádraží jízdenku...\"Dobryden,OstravaSvinovnazetkartuprosim\".\"Káááámže jstéééé tóóó chtěéééél???\" My tady v Ostravě mluvime kratce jak jsme zvykli. Malem mi ten vlak tenkrat ujel,kurnik šopa. Ale Báro, spíše mě zaujal ten \"Chuchel\" ... no co já si pod tím představil ... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kamilic,co se dá představit u závodiště za jiný Chuchel než Chuchli ???? To by mě teda fakt zajímalo! :)))

    OdpovědětVymazat
  11. pro 10 a 11/Báro, podezřívám se, že mne napadlo totéž co Kamiliče. Ani by Tě to zajímat nemělo. Přes PA občas jezdím, ale to Paramo mi FAKT smrdí. A to jsem studoval chemii. Jestli to není tím ,-) že já se narodil jinde.

    OdpovědětVymazat
  12. Gomba-tak já už pro jistotu nechci vědět, co vás napadlo. To máš asi tak: PARAMO mi voní a DEZA ve Valašském Meziříčí mi smrdí :)))

    OdpovědětVymazat
  13. Paramo voní, pokud kolem něj jen tak projedete.Mít ho na západ od balónu je asi jiná.

    OdpovědětVymazat
  14. Rowdy - ještě jsem neprolétávala, vždy jen projíždím...

    OdpovědětVymazat
  15. Báro, je to nechutné, nechtěj to vědět... (a pokud opravdu chceš, tak si místo \"u\" dej \"r\"). Neříkej mi, že tento \"noblesní\" výraz jsi nikdy neslyšela...?

    OdpovědětVymazat
  16. Ale já nejsem Hradečák:-)mě se to město jenom líbí...a někoho jsem tam poznal... (pšššt)

    OdpovědětVymazat
  17. Jo, to moc chutné není, občas to vidím na chodníku a v ještě horším případě to vídávám i v letu, zejména takhle po ránu :)))Ovšem to byl také jeden z důvodů, proč mi ta Alexina hláška zůstala v paměti tolik let :DD

    OdpovědětVymazat
  18. galahad,pochopila jsem, že nejsi Hradečák, to byla jen taková láskyplná narážka na tu věčnou rivalitu PA vs.HK. Ale vidím, že máš náběh se Hradečákem stát.. :)).Někdy si musím ten Hradec pořádně projít, ale spravedlivě to stejně posuzovat asi nebudu :DDD

    OdpovědětVymazat
  19. Z Pardubic znám jen nádraží, protože v jeho útrobách jsem často trávívala promrzlou noční hodinu při cestě busem do Prahy, někdy mezi 2-3 ráno, když řidič povinně odpočíval. Děs:-)))

    OdpovědětVymazat
  20. Mod,úplně jsi mě tím vrátila o století zpět, když jsem úplně stejně čekávala na nádraží v Hradci Králové. Jen o trochu později, mezi pátou a šestou ráno. A automaty na kafe ještě nebyly...

    OdpovědětVymazat
  21. [14]oops, samozřejmě \"balkónu\"

    OdpovědětVymazat
  22. Hradečákem ne......maximálně v Hradci žijícím Pražákem. Ani to neni nijak horký. Ono se to nadšení netváří vzájemně... to je fuk...

    OdpovědětVymazat
  23. Rowdy,a já Ti skočila na balón. A přitom jsem si říkala, jak je ten Rowdy vtipný, když ho napadne, že při průletu balónem se může ten vodík smísit s jinýmí, letu nebezpečnými plyny, a všechno to vybouchne a shoří... :))))))galahad - nesmutni a najdi si nějakou pěknou pardubku ;)

    OdpovědětVymazat
  24. trocha agitace nezaškodí:))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  25. Dobře......říkejme tomu třeba Láskyplné Školení Mužstva;-)

    OdpovědětVymazat
  26. gakahad,ne, ne! Na láskyplné školení zejména mužstva je tady muris!

    OdpovědětVymazat
  27. :-DDDJá nemyslel až tak láskyplné...;-)

    OdpovědětVymazat
  28. galahad:))))))Kdybych nějakou vhodnou potkala, tak se ozvu :))

    OdpovědětVymazat
  29. Já děkuji, ale......jak poznáš, že je vhodná?

    OdpovědětVymazat
  30. galahad,ale to přece nepoznáš ani Ty za deset let společného života. :))Nezoufej, každý prý máme na zeměkouli 7 vhodných partnerů...

    OdpovědětVymazat
  31. Do kolonky SEX napsat ano.. hihi :o)To mi pripomelo jeden anglicky vtip o vyplnovani dotazniku na uradu s nejakym muslimem :o) Kdyz se ho ptali na sex, tak jim rekl \"four times a week\" :o) Kdyz mu vysvetlili, ze o to jim nejde a ze by radi vedeli, zda \"male or female\" tak se jim sveril, ze \"male, female, sometimes camel\" :D

    OdpovědětVymazat
  32. Do kolonky SEX napsat ano.. hihi :o)To mi pripomelo jeden anglicky vtip o vyplnovani dotazniku na uradu s nejakym muslimem :o) Kdyz se ho ptali na sex, tak jim rekl \"four times a week\" :o) Kdyz mu vysvetlili, ze o to jim nejde a ze by radi vedeli, zda \"male or female\" tak se jim sveril, ze \"male, female, sometimes camel\" :D

    OdpovědětVymazat