Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 5. listopadu 2006

Vidím to jako

totální anarchii

Prošla jsem základní školou (ano, mám všech devět tříd!) a měla jsem pocit, že mě to nijak zvlášť nepoznamenalo.
(Stalo se mi to pak ještě u dalších škol, ale to sem nepatří.)


Jenže jak jde život, tak mi občas z nějakého závitu vyskočí informace, o které jsem neměla ani tušení, že tam tak dlouho, nevyužitě ležela.

Stalo se to v létě, kdy jsem stála na nádraží na nástupišti 9 a 1/2, tak ne, na nástupišti 3 a z nedostatku jiné činnosti koukala do kolejiště. On je to dost riskantní pohled, protože ne všichni lidé dodržují pravidlo, že ve stanici nelze, ale moji mysl upoutalo něco docela jiného.

Kde jsou na kolejích dilatační spáry?!

V dosahu mého pohledu nebyla ani jedna. Vlak měl svých obvyklých 30 minut zpoždění, to je ta lepší varianta, a já měla dost času na to, abych prošla nástupiště od začátku až na konec a neobjevila jsem ani jednu.

V tu chvíli mi vyskočila ta zbytečná informace, že vystoupí-li teplota na železniční kolejnici o 40°C, což není žádný problém (v zimě -10°C, v létě +35°C), její délka se na 6ti metrech zvětší o 3mm a to silou 42000 kg.

To jsem z toho tedy jelen. Že by mi ušla nějaká nová převratná technologie, při které se železo přestane rozpínat?

Při práci v baru je to klidně možné, přece jen, častěji čtu ceníky obchodních zástupců než vědecké magazíny, ale až tak?

Vkrádá se mi do myšlenek ovšem jiná teorie.

Že v naší zemi už pomalu neplatí skoro žádné zákony, tak proč by si ty fyzikální neřekly: "Vykašlem se tady na to taky."

Musím si začít dávat pozor, aby se mi nestalo, že půjdu po ulici a najednou přestanu cítit chodník a nad hlavou se mi začne vznášet obsah kontejneru, protože GRAVITACE si dnes řekla, když všichni, tak všichni... 
 

14 komentářů:

  1. tvoje nádherný starosti ti fakt závidím :-))

    OdpovědětVymazat
  2. dálkové tratě pro rychlíky mívají koleje svařené něčím, co se dokáže deformovat (pamatuju si že na normálních rychlíkových tratích není slyšet přejíždění spár)taky je docela možné že 2x ročně vyměňují koleje kratší za delší podle počasí, fak tím nejezdím tak nemůžu potvrdit ani vyvrátit. nebo se možná zároveň smršťuje a roztahuje zemský povrch, čehož budovatelé železnic vtipně využívají, a výpočtama o prodlužování samotných kolejí jen zlomyslně šikanují školáky.

    OdpovědětVymazat
  3. ať pátrám, jak pátrám, tahle informace u mě jaksi chybí. a světe div se, vůbec mi to nevadí..:)

    OdpovědětVymazat
  4. PJ - nezlehčuj moje starosti, neboť zrovna v tuto chvíli mě docela trápí náplň mojí práce, kdybych se rozhodla pracovat jako technická podpora na telefonní lince čokoládoven ORION :))lední brtník - právě ta neslyšnost spár při jízdě rychlíkem mě mate. Vzhledem k těm zpožděním bych tipovala variantu s výměnou kolejí. Vtipná řešení bych na železnici moc nehledala. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Mno, je to přesně tak jak napsal lední brtník. Koridory v naší zemi už nemají diletační spáry, jednotlivé kolejové úseky jsou co nejdelší, aby jich nemuselo být tolik a mezi nimi je taková divná sračka, která se buď roztáhne, nebo stáhne. Navíc je uzpůsobena tak, že v podstatě není slyšet, když po nich vlak jede. Takže chvilky romantiky s 810 a klasickým zvukem tudu tudu... tudu tudu... Bohužel, jen regionální tratě :-)Nicméně je dost možné, že je to i jinak, abych nekazil diskusi ;-).Btw. zpoždění dnes nevznikají jen kvůli výměně kolejí. Dnes je to bohužel na dráze tak, že jeden vlak se někde sekne a dalších dvacet kvůli němi nabalí zpoždění :-))) Pešek, když, jako já, jezdíte jednou týdně 252km. Ale Pendolino rulez.

    OdpovědětVymazat
  6. spíš si mylsím, že jde podplatit normy :-DDD

    OdpovědětVymazat
  7. telefonická podpora čokoládoven? wow :-)ale dovol mi obecnou otázku: copak na takovéhle \"horké linky potravin\" někdo volá???

    OdpovědětVymazat
  8. PJ - tak to je ten zásadní problém. Co bych dělala, kdyby mi nikdo nevolal? možná bych zvládla ještě nějaký vedlejšák. Třeba bych mohla přidělovat vysílací frekvence jako ředitelka kmitočtového spektra. Být ředitelkou něčeho tak imaginárního a nehmatatelného bych si užila. Jak by mě asi kontrolovali? :))

    OdpovědětVymazat
  9. muris - všechno se dá podplatit :D

    OdpovědětVymazat
  10. sunfreedom - tak divná sračka, říkáš?No to tedy koukám. Asi jako Jan Perner, kdyby se chudák dožil.

    OdpovědětVymazat
  11. Raději čokoládovnyKmitočtovým spektrem se zabývá celá tlupa inženýrů a jiného personálu na Českém telekomunikačním úřadě. Věř, že není moc o co stát. Spektrum je dnes děsně narvané a všichni tam chcú. Tak se jak už je to v Čechách zvykem, snaží všemi způsoby. Vemeš, máš průser na krku, nevemeš, máš žalobu nebo aspoň pomluvu na krku. Lepší je mít tedy pusu od čokolády. hezký čokoládový den a pro zajimavost, co dobrého na tento týden plánuješ?

    OdpovědětVymazat
  12. dobře, kmitočtové spektrum ruším, představ si ten průšvih, kdybych frekvenci, na které celosvětově pracují radary, co detekují jaderné výbuchy, prodala výrobcům dálkového ovládání na garážová vrata a povolila jim zvednout vysílací výkon. :DDNa příští týden plánuji reportáž z romské svatby, ale ještě si tím nejsem jistá ;))

    OdpovědětVymazat
  13. jéježe bys přesedlala na vědecké pracoviště ? ;)

    OdpovědětVymazat
  14. pokojíííku - myslíš jako tu romskou svatbu? ;)

    OdpovědětVymazat