Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 23. ledna 2007

Životadárná tekutina na tři

ne, nemyslím rum, myslím čaj.

Za starých časů, myslím tím, ještě tak před patnácti, dvaceti lety byl čaj tmavá tekutina, která vznikla nasypáním drtě pochybného původu do hrnku a zalitím horkou vodou.

Čaje se dělali dva: s citrónem a bez a když si někdo dal do čaje mléko, už byl divný.

Naštěstí se pootočilo kolo dějin a kromě jiných vymožeností se k nám začaly dostávat i čajovny, otvírané skoro jako kultovní místa a posléze došlo i na specializované prodejny s opravdickými sypanými čaji. Jejich majitelé byly většinou nadšenci a sami milovníci čajů a  jiných exotických směsí a kdo z oboru by nepamatoval na "Spolek milců čaje" Ondřeje Hejmy, a jejich nádherné, téměř kaligrafické, faktury psané jazykem první republiky.

Propadla jsem tomu okamžitě.
Obklopena čajovou literaturou, studovala jsem různé postupy přípravy toho magického nápoje a obyčejný den se změnil ve svátek, když byl prozářený malinkatým čajovým rituálkem.

Plechové dózičky naplněné nejrůznějšími druhy fermentovaných i nefermentovaných čajových lístečků a různé misky a konvičky zabíraly celou jednu skříňku kuchyňské linky.
Po vyzkoušení všeho dostupného se chutě celé rodiny ustálily na zeleném čaji s jasmínovými kvítky a z nečajových lístečků do zcela vyhrál svěží myrovník citronový.

Tahle čajová kouzla jsem však prováděla pouze doma.

V baru to samozřejmě bylo jiné, tam čaj nikoho nezajímal. Sem, tam si dal čaj se slzou rumu, jako nouzovku, nějaký zmrzlý řidič, který dělal odvoz veselé společnosti.

Je to už dost dlouho, ale přesto si dobře pamatuji na den, kdy ke mně přišla skupinka japonských manažerů z nově otevřené japonsko-české továrny. Doprovázeni místními děvčaty, vypadalo to na dobrou tržbu.
Co mají asi rádi? Jestlipak už je čeští kolegové naučili na slivovici?
Jeden z Japonců po chvilce domlouvání přišel k baru, hezky pozdravil úklonem hlavy a pronesl hrůzostašnou větu:"Všichni si dáme čaj."
Ona ta věta sama o sobě moc hrůzostrašná nebyla, ale pro mě v tu chvíli ano.
Tak jako se říká, že lidem v poslední vteřině před smrtí proletí hlavou celý jejich život, tak mně proletěly hlavou všechny ta načtené japonské čajové rituály.
O tom, jak pijí čaj od 9.století, jejich 29 nezbytných předmětů k tomu, aby mohl být čaj vůbec připraven, speciální bambusová metlička, se kterou se dlouho nacvičovanými krátkými kmitavými pohyby našlehává práškový zelený čaj v perlivou pěnu.

Nevím, jak dlouho jsem na toho chudáka Japonce vytřeštěně zírala, ale asi trošku znervózněl, že jsem mu snad nerozuměla a svoji objednávku mi zopakoval anglicky.

"Yes," vydechla jsem s podlomenými koleny a horečně uvažovala, co mám dělat.

Japonec se vrátil ke stolu, já za ním vyslala příjemný úsměv, aby jako věděli, že se bude něco dít a přemýšlela, jak z té šlamastyky ven.

Každopádně dám vařit vodu. Ale to je tak poslední věc, kterou máme při přípravě čaje společnou.

Bože, co mám dělat, co mám dělat?

Ale pak se řešení objevilo samo od sebe.
Tak vám prostě vymáchám v porcelánovém pucláku pytel s PIGI čajem!
Mně by v Japonsku taky nikdo nevymýšlel české laskominy.
Jednou jste v Čechách a tady se to tak dělá. A můžete si vybrat, jestli s citrónem nebo bez!
A jestli jste divní, můžete si tam dát mléko.

Jak jsem si řekla, tak jsem udělala. Evidentně už byli u nás delší dobu, protože nehli ani brvou, vyzunkli můj superčaj, poděkovali, nechali pěkné spropitné a šli.

Hned následující jsem si do baru přinesla nějaké lepší čajíčky, ale po čase skončily v koši,
Japonci už nepřišli a já opět dělám čaj pouze někomu, kde se splete.
 

47 komentářů:

  1. Báro,to byli určitě ti \"Pigi-Japonci\". A Pigi čaj byl teda ohromný. Jeden sáčulíneček a v konvici to vypadalo jako nafta:) A čaj s mlíkem? Eklhaft!

    OdpovědětVymazat
  2. Kamiliči,dokonce jsem kdysi seděla v kanclu s paní, která každý sáček jela dva dny, pak ho dala do skleničky a páteční čaj byl vymáchaný pytlík z pondělka a ze středy. To byl eklhaft!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tobyl určitě Pigi! Ale to je teda eklhaft! A do toho týden uschlý citron. Tohle vidět ti Japonci, tak si dají něco jiného na tři:)

    OdpovědětVymazat
  4. Btw. když jsem viděl nadpis článku v RSS čtečce, myslel jsem, že to bude o rumu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Genmaicha RULEZ!!! Ale ten si dávám doma, po čajvnách zásadně zkouším jiné. Čína a Japonsko...

    OdpovědětVymazat
  6. sunfreedom,vidím, že přišel znalec :)) Doufám, že jsem pak v perexu tvé obavy rozptýlila. Kdo by psal o tak profláknuté tekutině, jako je rum ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Báro...a co Ty píváváš za barem?

    OdpovědětVymazat
  8. Mirko,tipnu si: Džus s vodou 1:1 :)) Co, Báro?

    OdpovědětVymazat
  9. Mirko,to je tak překvapující otázka, že jsem nad odpovědí musela chvíli přemýšlet.1-2 presa, ale většinou tam mám žízeň jako pes, protože všechno co tam je, kromě džusu Cappy, vůbec nepiju. Kamilič, pardon, Pamilič to trefil velmi přesně, vyhrává modrého Bludišťáka. Jó a když si vzpomenu včas, tak si sebou beru vodu z domu. Blbý, co?

    OdpovědětVymazat
  10. Když s mlíkem,tak pořádně. Můj poslední objev je Kočovnický čaj. Louhuje se přímo v mlíce a málem mě to porazilo. Obsah kofeinu asi třikrát vyšší, nespavost zaručená ;-) Ale je to ňam.

    OdpovědětVymazat
  11. Magrátko,Kočovnický...? a přímo v mléce...?to Kamilič nepřežije!A je na obalu složení? Víš, jestli jsou všechny složky opravdu z čajových lístků nebo, zda jsou přítomny i jiné kočovnické přírodniny.Připomělo mi to ten ftip:Pane vrchní, proč mám v jídle ten vajgl a jehličí?Objednal jste si Rumcajsovu kapsu nebo ne?!

    OdpovědětVymazat
  12. Eklhaft Pigipívvávala moje babička. Snad jak byla zvyklá z války šetřit vším, máchala ten jeden Pigi pytlík dokud bavil. Snad proto jsem měla dost dlouho k čaji odpor. Když se začalo máchat jednou a dost, bylo to lepší, ale nejlepší to začalo být, když přišli ty sypané čajíky..

    OdpovědětVymazat
  13. Tak já čaj piju jen když jsem nemocná a pak je mi úplně jedno z čeho je, odkud pochází, hlavně když je horký a sladký. Na TŘI znám letní hru:-))))

    OdpovědětVymazat
  14. Helazd,to se prostě dělalo všude, ani nemusel mít někdo za sebou válku. Bylo to opravdu megabrrrrr.Mod, jakou? Prima hra je \"flaška\" ale ta je na šest a dá se hrát i v zimě, takže vůbec nevím?! :)))

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle téma nemohunechat jen tak bez komentáře. Mne osobně napadl pochopitelně RUM, i když na tomto blogu jsem znám co Čajomil. Škoda že v souvislosti s čajíkem mne nanapdl ZINEK, ale naštěstí tu od toho máme jiné expertky (to je hluboká poklona, Mod.)

    OdpovědětVymazat
  16. A ti Japonci ...... no ti tedy museli být v šoku. I když nepředpokládám, že zrovna tady čekali čajový obřad. Na druhou stranu, na čaj měli jít do čajovny, já osobně v baru chlastám ,-)A čaj mám nejradši: 1. cokoli Oolong, 2. Maté roasted 3. Gunpowder (to není kvíz, toje pořadí).

    OdpovědětVymazat
  17. Mod,to by mě vůbec nenapadlo, protože tuhle hru hraju celoročně. Proč Ty jenom v létě? Odlétá snad někomu něco na zimu do teplých krajin? :)))

    OdpovědětVymazat
  18. Gombo,oni přišli hlavně kvůli tanci a toho se jim dostalo vrchovatě! Mě spíš připadlo, a tak jsem to i slyšela, že pokud chlastjí, tak hlavně mezi sebou. Bez bab, jak by řekl Bolek Polívka.Pokud vynechám drahý myrtovník citronový, tak Střelný prach bych dala jako svoji jedničku.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak zelenej Ti chutná...já raději černý... Ale onehdá jsem byl v čajovně, dal jsem si tam něco, co neslo název \"Tajemství Sherlocka Holmese\" a aroma i chuť připomínaly... uzenou vodu:-)To nemyslím nijak špatně - mi ten čaj hrozně chutnal. Bohužel to byla jedna z těch příchutí, které člověku vyhovují tak po dobu jednoho šálku... Já měl na stole jednu konvici...:-) Ale v podstatě si nestěžuju...

    OdpovědětVymazat
  20. Nooo,tak chvilku tu nejsem a už se to tady zvrhne...:)) Taky sice nechápu proč letní hra, když nejvíce dětí se rodí v červenci, no ale nemusím rozumět všemu a už je docela pozdě:)))A k tomu čaji .. já nejsem žádný čajový znalec, spíše teda jiných nápojů, ale když čaj, tak Earl Gray nebo nějaký mňam ovocný...

    OdpovědětVymazat
  21. Kamiliči,Earl Grey je výbornej. Nevim, jak tebe, ale mě uspává:-) Ale to je někdy fajn...

    OdpovědětVymazat
  22. Galahade,jo,jo,jo! :) Někdy je to fajn, ale někdy je potřeba se uspat brutálněji;-)

    OdpovědětVymazat
  23. Pánové,vy mě děsíte!Jeden na mě s uzenou vodou a druhý s brutálním uspáváním :)Tak já tady vedu propagaci něžného uspávání a vy takhle...

    OdpovědětVymazat
  24. pravéčaje to je moje:)a prosím Tě, Ondřej Hejma má něco společného se Spolkem milců čaje? (Jen zjišťovací otázka, nikdy jsem to totiž neslyšel.)

    OdpovědětVymazat
  25. Wu,on byl v úplných začátcích hlavním hybatelem všeho. Pak nestíhal a přenechal to jiným. Alespoň takhle se to v tu dobu všude prezentovalo.Jo, Wu, už mám dva výrazy, kdy vyhodí vyhledávač jenom mě!\"třeči liščích ohonů\" a \"tušník\"to je co?! :)))))

    OdpovědětVymazat
  26. Wu,teď mi ale došlo, že když se mrkneš do obchoního rejstříku, tak od r.1992, kdy byl Spolek MČ založen, tak Hejma tam nikdy nebyl oficiálně uveden jako společník ani jako jednatel. Takže tím se mé sdělení dostává do kategorie: \"jedna paní povídala\"

    OdpovědětVymazat
  27. Bárojak už jsem řekla, dostavilo se kouzlo nechtěného:-))))naštěstí neodlétá:-)))))))))))))))))))No v zimě se to dá taky, si vem, že třeba i plavání je letní sport a dá se i v zimě, že jo:-))) no a zejména dlouhoocasí nemají problém:-))))))))))))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  28. Gombodíky, nakonec čeho lepšího než klasifikace nymfomanky se může ženská dočkat:-)))))))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  29. Báro,ten Kočovnický se dělá z jakéhokoliv černého, pokud možno hutného čaje. Prostě se ty lístky místo do vody nasypou do vroucího mlíka a navrch se to osladí. Je to recept odněklud z Mongolska.

    OdpovědětVymazat
  30. Díky za info, ať už s nimi Hejma něco měl, nebo ne, klidně bych tomu věřil :). A gratuluju k unikátním slovům, je to prima pocit, že nikdo jiný na celém světě nemá takové slovo na stránkách, že?

    OdpovědětVymazat
  31. Magrátko,tochu mi to připomělo čaje,jaké se vaří v Tibetu a do kterých se přidává máslo. Vzhledem k tomu, že je to jejich kolikrát celodenní potrava, dá se to i pochopit. Probere a nasytí :)

    OdpovědětVymazat
  32. No a to je hned vedle :-) Už mě párkrát zaskočili takzvaní skalní čajomilci, kteří mi tvrdili, že \"správně se do čaje nepřidává nic\". Já teda nevím, co je správně, ale zjistila jsem, že v oblastech, kde se čaj pěstuje, se tam často přidává kdeco. Osobně se řídím zásadně podle vlastní chuti ;-)

    OdpovědětVymazat
  33. Magrátko, já bych tu Tvou zkušenost ještě více zobecnila: Co mi dělá dobře, to je správně.. :)A doufám, že se nenajde nějaký šťoura, kerý by mě chtěl přesvědčit o něčem jiném ;)

    OdpovědětVymazat
  34. Báro,šťoura už se potutelně usmívá za komentářem:))(někomu třeba dělá dobře, že jede za deště kolem zastávky na plný knedlik, pěkně do louže a pak je mu táák dobře z cizího neštěstí - když tam třeba stojí Mod. a po spršce pak z ní i z Gremlinů tečou hnědé čůrky ... to jak pouští jejich botky... No a je to správně? :))))

    OdpovědětVymazat
  35. Kamiliči,nóóó jistě, já jsem si šťouru přivolala.To bych nevymyslela, musím si na Tebe dám bacha, teď co je ta břečka.MNĚ to dobře nedělá, takže to správně není :)))

    OdpovědětVymazat
  36. Báro neděs se!Už jsem řekl, že ta uzená voda byla celkem dobrá;-)

    OdpovědětVymazat
  37. Galahade,tak jo, uklecal jsi mě. Ale jenom, že jsi to Ty, cizímu bych to nevěřila :))

    OdpovědětVymazat
  38. ŠťouraTakovýho chytače za slovo mám doma, to je teda med :-P To správně bych vztahovala samozřejmě na chutě. Mám to prodiskutovaný s vinařema. Ne ročník, ne značka, ale jenom vlastní jazyk je ten správnej poměřovač kvality. To statní jsou jenom takový nápomoci ;-)

    OdpovědětVymazat
  39. Magrátko,díky. My tady o mlsném jazýčku a někteří by na nás chtěli cákat bláto.Mimochodem, vzpomínáš na svůj komentář, kde jsi psala o Vladu Naražeči? By jeden neřekl, kolik lidí mi sem na něj chodí z vyhledavčů! To musel být skvělý narážeč :)))

    OdpovědětVymazat
  40. Galahade,vidím, cítím, tuším....

    OdpovědětVymazat
  41. Teda Báro......to je hlubokomyslnej výrok. A k tomu ještě stručnej a při tom velmi popisnej... ten má potenciál vejít do dějin!

    OdpovědětVymazat
  42. Galahade,já už mlčím. Zrovna prodělávám tvůrčí krizi, jejíž původ musím vysvětlit v nějakém nejbližším příspěvku a teď ještě tohle. Odcházím chcípnout do houští...

    OdpovědětVymazat
  43. NEEE!!!...nechoď... Já to náhodou myslel vážně, abys věděla!

    OdpovědětVymazat
  44. NaražečNo jo, ale na co, že ? ;-)))

    OdpovědětVymazat
  45. Prý\"my tady o mlsném jazýčku\" ... a dole se na nás směje Vlado Naražeč (teď ti zase stoupnou ávštěvy:), co po perfektním výkonu chcípl v houští...:)A tvůrčí krizi teda nepozoruji:)Magrátko: chytač za slovo může být i zábavný, neboť bez chycení není šance si s ním pohrát (samozřejmě s tím slovem!:)

    OdpovědětVymazat