Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 21. ledna 2007

Co se nevešlo do komentáře

pro WuWeje

Už jsem se párkrát zmínila o své slabosti pro impresionisty a jejich díla, která mě dokážou spolehlivě přenést do snového světa barev a pocitů.
Moc se mi líbil příspěvek u WuWeje, kde měl na toto téma i dobré odkazy.
Naše debata v komentářích však zůstala jakoby "otevřená", protože jsem nedokázala téma pointilismu vtěsnat do pár vět.
A hlavně by se mi tam nevešel obraz, který mě provází celým životem. Od dětství jsem ho měla na očích. Nedokážu říct, proč k němu mám takový vztah, je to všechno o jen pocitech. V normálním životě pastelové barvičky moc nevyhledávám,  ba se jim přímo vyhýbám a najednou tohle!
Nevím, jak vypadá v reálu svítání v Benátkách a přitom jakobych tam byla každé ráno...
Nikdy jsem neviděla zblízka tak nádhernou loď a přitom na ní znám každou plachtu a uzel na laně...
Tři miliony teček a dva roky práce.
Poetická hra světla, kdy se barvy nemíchají na paletě, ale až v oku diváka.
Nikde žádná souvislá linie a přesto tak harmonické.

Stačí přivřít oči a být ochoten vidět...

$$OBR184747$$

Paul Signac

Benátky-Santa Maria della Solute

16 komentářů:

  1. Báro,výtvarné umění není úplně můj šálek čaje. Jediný obraz, na který se vydržím dívat vážně hoooodně dlouho je Rembrandtova Noční hlídka... Ale ty Benátky... ačkoliv nejsem schopen to ocenit jako obraz, mám chuť se tam jet podívat...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Galahade, Benátky patří do mého seznamu asi pěti míst, kam bych se moc ráda podívala, ale ještě to nějak nevyšlo. Dokonce mě ten tvůj komentář přinutil zamyslet se nad divnou věcí - proč jezdím tam, kam nechci ... a místa po kterých toužím mám jen na obzoru jako nesplněný sen. Že už by pak nebylo po čem toužit..?

    OdpovědětVymazat
  3. Benátky znám, ale, pokud se nejedná o nějaký romantický pobyt v hotýlku nad některým kanálem, člověk je s nimi dost rychle hotov. Doporučuji Florencii, to je město na pokračování, člověk s ní není hotov vpodstatě nikdy:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Do Benátek určitě jeď, a určitě mimo turistickou sezónu. Během ní je to peklo :).Díky za tenhle článek, obraz jsem nikdy neviděl a je opravdu úchvatný. S něčím takovým před očima asi budu muset svůj názor na pointilismus přehodnotit ...

    OdpovědětVymazat
  5. Mod,ano, to je nápad! Romantický hotýlek s barokní výzdobou (takový ten co v něm byl Mamed a tak pěkně to nafotil, abychom měli co závidět) a nejlépe s mužem snů...ale realita bude taková, že to bude půldenní zastávka při autokarovém dvoudenním zájezdu a proto raději nikam zatím nejedu.Wu, mám radost, že se ti to líbí!Taky nemohu říct, že by se mi líbilo úplně všechno, co kdy jaký malíř natečkoval, ale je v tomhle směru pár kousků, které mě opravdu okouzlily.

    OdpovědětVymazat
  6. Inu Báro,to já nevíííím, proč jezdíš, kam nechceš:-) Ale mohu ti říct naprosto zodpovědně, proč já nejezdím, kam bych chtěl. MÁM DRAHÝ KONÍČKY!! Ale nestěžuju si - já si na exkluzivních destinacích nijak nepotrpím...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Galahade,já si ty pěkné zážitky pořád odkládám ... asi dělám blbost. A drahé koníčky? O tom bych taky něco věděla ;)Ale třeba se jednou zadaří :)

    OdpovědětVymazat
  8. Báro, Wujsou opravdu moc hezké (i ta dívka u WuWeje), neuvěřitelná práce s fantazií, neskutečný výsledek naprosto absurdní malířskou technikou (pro laika samozřejmě)...A těch míst, kam by se člověk chtěl podívat ... ani mi nemluvte:-(

    OdpovědětVymazat
  9. Báro,jaký drahý koníčci pěstuješ?

    OdpovědětVymazat
  10. Kamiliči,možná tahle malířská technika souvisí i s tím, že se mi moc líbí mozaiky.Galahade, nejdražší koníček v životě, který jsem si pořídila je můj muž (tedy kromě jiného). Až se se rozjaří a budu moct víc fotit po celém našem areálu, tak to jistě pochopíš :))

    OdpovědětVymazat
  11. Galahade,V té závorce by mohlo dojít k mylnému úsudku - nééé kromě jiných chlapů, ale kromě jiných koníčků

    OdpovědětVymazat
  12. ježyš mozaika, sakra,kdy dodělám ten stůl:-)))))

    OdpovědětVymazat
  13. Mod,čím to je, že jak slyším \"mozaika\", vzpomenu si na tebe... :))

    OdpovědětVymazat
  14. Báro...tuhle \"slabost\" pro impresionisty s Tebou plně sdílím.

    OdpovědětVymazat
  15. Báro dobrý,já tomu pochopil:-)

    OdpovědětVymazat