Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 30. ledna 2007

Jak chápu všechny sebevrahy!

Stojím před vámi, tak jako ještě před nikým

Je to už dávno. Alex měla tři roky a já byla právě pár dnů šťastně vdaná za jejího tátu. Spokojená, veselá. Nově postavený dům, zahrada nachystaná ke splnění všech bláznivých nápadů. Z pohledu všech za plotem dokonalá idylka.
Snad i nějaký závistivec by se našel.
Jenže v mé hlavě bylo všechno jinak. Přicházelo to nepravidelně, ale vždy odpoledne, s počínajícím soumrakem. Děsivá hrůza, která neměla žádný důvod, mi sevřela žaludek ledovými prsty, kolem krku se utáhla smyčka bezmoci a já nemohla ani dýchat.
Přicházelo to pomalu, vnímala jsem každou změnu těchto pocitů a třásla se hrůzou, jestli dnes se to zastaví na míře únosná nebo zda se to bude stupňovat až k polovičnímu bezvědomí.
V zajetí těchto pocitů najednou všechno ztratilo smysl. Nedokázala jsem si představit další život, ne život, ani příští hodinu.
Každá minuta byla neskutečným utrpením.
Slabost, která byla všude kolem mě, rozleptávala veškeré uvažování, znemožňovala mi mluvit, chodit, vykonávat jakoukoliv činnost.
Někdy se to po dvou až třech hodinách začalo vytrácet samo, někdy jsem si musela jít lehnout a probudila jsem se jako znovuzrozená ráno a bylo mi fajn. Až do chvíle, než začal přicházet soumrak...
Rozpoznávala jsem ty náznaky pocitů vždy těsně před tím, než se dostavila ta hlavní vlna.
Celé mé vědomí zaplavilo mračno marnosti, zoufalství a naprosté bezvýchodnosti.
A tehdy jsem to zažila.
Pocit ohromné úlevy, osvobození až euforie, když jsem si najednou uvědomila, ža když se zabiju, už nikdy tu hrůzu nepocítím, už bude jen klid, věčný klid.
Ta úleva, kdy ze mě všechno to hrůzné spadne byla až skoro hmatatelná. Ani na kousíček mysli mi v tu šílenou chvíli nepřišlo, že mám malé dítě, které mě potřebuje a rodinu, které bych zničila život.
Balvany bezútěšnosti se ze mě odvalily, najednou bylo všechno jasné a průzračné a já si s radostí šla hledat provaz a na půdu vhodný trám.
Věci dostaly smysl, nic jiného mě nezajímalo.
Ale najednou jsem omdlela a nevím, na jak dlouho, ale po probrání mi bylo zase lépe a já se třásla jako v zimnici, když jsem si uvědomila, co jsem mohla udělat.
Nikdy do smrti nezapomenu na tu intenzitu úlevy, která se dostavila, když jsem pomyslela na to, že skončit s tímhle trápením je jediná cesta, jak dál. Byl to nejsilnější pocit mého života.
A proto chápu každého, kdo si sáhne na život, protože všechny ostatní možnosti jsou jen cestou k dalšímu utrpení.

Jak nečekaně deprese přišly, tak zase odešly. Stály mě rok života. Postupně jsem si sama na sobě vyzkoušela, že nejlépe mi je, když jsem v neustálém kolotoči, který mi nedovolí zaobírat se svými nicotnými problémy. Nejrůznější zájmy si mě pohltí a nevydají zpět do spárů té obludné depresi.
Už na to nemyslím, je to pryč, je to za mnou, ale když slyším o sebevraždě, rozumím těm pohnutkám. Vlastní prožitek mi to dovolil.
Nikdy jsem to nikomu neřekla, jen Alex o tom ví, jednou jsem se jí svěřila.
A pak až dnes...


 

46 komentářů:

  1. Uf,to je pěkný comingout. Myslím, že tohle by si měli přečíst všichni, co \"nemají pochopení pro zbabělé sebevraždy\".

    OdpovědětVymazat
  2. V ten okamžiknebyla sebevražda ani zbabělá ani statečná. Byla to JEDINÁ možnost.

    OdpovědětVymazat
  3. Neuměla bych se zabít. Pořád bych měla před očima ty, co tu zůstanou....

    OdpovědětVymazat
  4. Věřím, že klinická deprese je strašná. Nikdy jsem to nezažila, ale musí to být strašnej pocit. Ale stejně by měl mít člověk zodpovědnost hlavně k sobě samému a nepokoušet se to zdolat sám, když už je to moc špatný...

    OdpovědětVymazat
  5. Lorrain,kdybych to nezažika, myslela bych si totéž. Dokonce dneska už si to zase trochu myslím :)Duno, já byla po velikém vnitřním boji na psychině a tam mi lékařka sdělila, že jsem ještě mladá, že to nic není a abych v létě běhala a v zimě chodila na běžky ... dá se k tomu něco dodat?Pak už jsem raději nikam nešla a zůstala s tím sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kurwafix, ta je blbá! grrrrr!!!!

      teda Báro, úctivý obdiv. že si to zvládla sama.

      Vymazat
    2. Díky, SV za reakci, akorát jsem ji objevila trochu pozdě... sorry
      Ale už je lépe a to je dobře.

      Vymazat
  6. Klobouk dolů. Těší mě, že jsi už opět silná osobnost a jsi z toho opravdu venku, když dokážeš takto otevřeně o tom stavu mluvit. A tak milá Báruško, točte se pardálové a tak . Ale ze začátku jsem se orosil. Vždyť i virtuální rodina může mít ráda, že

    OdpovědětVymazat
  7. V létě běhat a v zimě chodit na běžky: co k tomu dodat? Prý chodit na jógu. - Z některých \"odborných\" rad by člověka kleplo dřív, než ho definitivně doženou ty deprese. - Ale možná to je jenom nějaký doktorský smysl pro srandu používaný coby léčebná metoda (\"ten doktor je fakt magor, to jsem na tom nakonec ještě dobře\"), co já vím...

    OdpovědětVymazat
  8. největším uměním je mít životní nadhled, nebrat se moc vážně, nepřipouštět si absurdity dnešního světa...jinak člověka ty deprese doženou. smrt je sama o sobě smutná, k sebevraždě těžko najít správný přívlastek (nepochopitelná jím není)

    OdpovědětVymazat
  9. Bárohmmmm, no, zkusím zítra:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem rád, Báro, že to dobře dopadlo. Jsi jediný bar, kam pravidelně chodím. A není to vůbec špatné... Kdybys tu nebyla, nezažil bych tu příjemnou \"neřest\". ;)

    OdpovědětVymazat
  11. A to občas člověku ty jeho \"běžné\" problémy připadají naprosto neřešitelné.Díky, že tu jsi!PS. Tihle doktoři jsou totální magoři :o)))

    OdpovědětVymazat
  12. Bára:Věřím, že tenhle stupidní přístup doktorky tě odradil od toho hledat pomoc u odborníků. Bůhví jak by to dopadlo, kdyby na tvém místě byl někdo slabší...

    OdpovědětVymazat
  13. Podobný \"nápad\" jsem měl jednou taky. Byl jsem vyčerpaný a v krizi a měl jsem legálně drženou zbraň. Podařilo se mi ji tenkrát zamčít do trezoru ... rozkousal jsem si rty do krve, abych neřval. Ale stejně nepochopím, proč někdo nechá malé dítě bez otce/matky ...BTW: Já ostatně vůbec nechápu přestárlé rodiče. Jediné, co mohou dětem dát,jsou snad jen ty peníze. A to je málo.

    OdpovědětVymazat
  14. [13] Gomba: co se na nich dá \"nechápat\"? Mohou dát dětem například lásku, hádám že to málo není. Nebo by mělo být úředně zákázáno pořídit si děti, když je člověku nad pětatřicet..?

    OdpovědětVymazat
  15. Plánuji to. Později... nelíbí se mi stáří...

    OdpovědětVymazat
  16. Buteo- zhluboka jsem se zamyslela, jakým příbuzným ve virtuální rodině bych Tě chtěla mít, ale nikam mi nazapadáš, možná vzdálený bratranec?Uznej sám: syn, otec, strejda... nic z toho mi na Tebe nesedí :)))Jedna, Čagi- vzpoměla jsem si na jednoho erudovaného psychiatra, který depresi přirovnal ke žlučníkovému záchvatu: Člověk se na zemi svíjí v křečích a nad ním stojí dobrý kámoš a říká:\"Hele, vykašli se na to, neber si to tak, vstaň a mysli na něco jiného...

    OdpovědětVymazat
  17. Sharkane,mám otevřeno nonstop, můžeš přijít kdykoliv :))Oli, Duno, když byla moje kamarádka v krizi, odcházela od odborného doktora v podstatně horším stavu jen díky jeho přezíravému a pohrdavému chování (\"no jo, ročník 62, řekněte jí, sestro, že na ni mám pět minut..\") Za přestárlé rodiče považuji sobce ve věku nad šedestát let. V pětatřiceti snad není o čem hovořit!Muris, Ty mě nikdy nezklameš ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Sunfreedome,až teď mi došlo, cos mi tu napsal. Škoda, že se nedožiju, jak to budeš rok po roce odkládat... a vždycky si řekneš, no ono to vlastně není až zas tak špatné. Jediné, co by tohle mohlo nabouraat je nějaký zdravotní průšvih...

    OdpovědětVymazat
  19. Uf,to je tíha. Známá mi jednou vyprávěla o jedný svý klientce. Když ji přepadne záchvat deprese, nejvíc jí pomůže, když ji její přítel vezme do náruče a jemně kolíbá ... Nakonec nás zachraňujou ty úplně obyčejný věci.

    OdpovědětVymazat
  20. Báro...při proudlužující se průměrné délce života se toho možná dožiješ, a já doufám, že to budu moct dložit co nejdále, ale prostě v tuhle chvíli si nedokážu představit, že se plazím po čtyřech, protože nemůžu chosit a jsem na někom závislý... Ale, svět se mění a my s ním :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Magrátko,sem s přítlem - adresu, telefon...HONEM :)))Tem můj materialista by mě doma hladil jen kdybych byla nepromáčknutá nádrž na starou jawu :)))Sunfreedom, to už je lepší! Ani já si to neumím moc představit, proto mám tak ráda ty rychlý sportovní auta :))

    OdpovědětVymazat
  22. Báro,jen neříkej, třeba by tě překvapil ;-) Adresu, telefon nemám, budeš to stejně muset nějak zaonačit na toho materialistu :-))

    OdpovědětVymazat
  23. Magrátko,dám na Tebe a zkusím se večer tvářit jako čerstvě nachromovaný výfuk :))

    OdpovědětVymazat
  24. Co takto tchýně. Virtuálně je vše možné. Ty jsi ještě neviděla nikdy fousatou 95 kg těžkou tchýni?

    OdpovědětVymazat
  25. Buteo,TCHÝNI rozhodně beru! Ale nesmíš mi doma dělat peklo, kontorolovat mi prádlo a bílou rukavicí jezdit po nábytku, zda mám utřený prach!

    OdpovědětVymazat
  26. Jééééé,Buteo, samozřejmě jsem měla na mysli správně vyprané a vyžehlené prádlo!

    OdpovědětVymazat
  27. [14] jedna.. : viz [18], otaázkou totíž je, jak dlouho tu lásku bude moci dávat[18] Báro, pochopila jsi můj dovětek naprosto přesně.

    OdpovědětVymazat
  28. Báro,tady v baru je pořád frmol jak tak koukám:))Jediné, co mě napadlo, že ztratit rok je hodně dobrý výsledek. Jsou tací, co ztratí sedm, osm let, než to přejde nebo se z toho dostanou. A ten doktor s ročníkem 62 a pěti minutami by měl vrátit diplom a jít zametat ulice, tam by byl užitečnější. Zlomená noha se taky nedá léčit obvazem a ještě se při tom tvářit, jak mě to obtěžuje... Díky za ten článek a rozlévej další skvělé panáky ve svém baru \"Krásných nálezů\", Báro... :)

    OdpovědětVymazat
  29. Kamiliči,zrovna jsem si říkala, že máš asi hodně práce, když nezaskočíš na jednoho panáka jahodového džusu z osmého schodu :)))

    OdpovědětVymazat
  30. Báro,dnes to bylo opravdu rušné:) Nezapomeň - na osmém už je to přechlazený (že Galahade?;-) A \"U osmého\" je to občas docela horká půda:))

    OdpovědětVymazat
  31. Kamiliči,u mě by to na \"osmém\" nebylo přechlazeno, ale určitě ukradeno. Já jsem totiž v prvním patře! :)))P.S. Jak jsem psala oslovení, tak jsem se překlepla a napsala \"Klamiliči\" co mi to chtěla klávesnice naznačit? :)))

    OdpovědětVymazat
  32. Báro,to opravdu netuším, ale je to krásný překlep;-))

    OdpovědětVymazat
  33. K(l)amiliči,já si na ty překlepy opravdu potrpím:http://barmanka.bloguje.cz/393278-o-preklepech.php

    OdpovědětVymazat
  34. Báro,taky se mi v překlepech docela daří (škoda, že si je systematicky nezaznamenávám:), ale to s tím ohonem je fakt šupa:))

    OdpovědětVymazat
  35. Kamiliči,na všechno jednoduše být systematik nemůžeš. To by ses zbláznil!Ale když se něco povede, proč se nepochlubit, že? :))

    OdpovědětVymazat
  36. Báro,jasně, sem s chlubením, takové já můžu:))Nikde to neříkej, pšt, ale já fakt úplný systematik nejsem ... ta skleróza mě pronásleduje. Ale systematicky, to je fakt;-)

    OdpovědětVymazat
  37. K tomuhle clanku snad dodam jen toliko, ze vim MOC DOBRE o cem pises. Vzalo mi to rok a pul zivota a udelalo me to MNOHEM silnejsim. Kdyz jsem upadl do deprese naposled, bylo to loni vlete a bylo to jen na \"par\" dni a nebylo to tak silne, jako tehdy pred nekolika lety, kdy jsem uz pomalu psal dopis na rozloucenou. A uprimne, nejvic mi v tu chvili bylo lito me mamky... ani ne tak sebe, protoze ja jsem videl prave jen tu jedinou moznost. Porval jsem se s tim sam a diky tomu ted vim, jak na to. Od te doby vim, ze ani ten nejsilnejsi zapasnik v ringu neni tak tezkym souperem, jako me vlastni \"já\". Vsechno zle je pro neco dobre, jak se rika.

    OdpovědětVymazat
  38. Barunko, ahoj.
    Shodou okolností se k tomuhle psaní propracovávám až nyní, vlastně poté, kdy jsem se včera úspěšně prokrastinovala až ke svému psychiatrovi; a mimochodem pěkný čtení jeho závěr teda taky nejni ...

    Vím, co je hrůza z padajícího soumraku a ztráta veškerý chuti k čemukoli a pocity marnosti a myšlenky na kdeco blbýho, rozumím Ti.
    U mě se to NAŠTĚSTÍ zastavilo před rozvinutím nějakýho hlubšího stupně.
    Jsem ráda, že tady čtu, že u Tebe už je to minulost.
    Drž se!

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj Kash, nikdy bych sic nemyslela, jak může psychika člověka odrovnat po fyzické stránce. Nikdy jsem neměla žádná antidepresiva, nevím, možná by to byl plus a pomohlo by mi to a já se nedostala až tak daleko. Dnes už je situace asi jiná, ale vy výsledku je to stejně jen na člověku samém.
    Ať se ti daří se s tím porvat, je dobře, že na to máš doktora, já ho neměla.

    OdpovědětVymazat
  40. To je posedlost zlým duchem. Některý z démonů si Vás vybral jako úlovek.
    Podle Vašeho popisu nejde o sucidiální nutkání pro nějakou metabolickou poruchu v mozku či jinou psychickou poruchu, ale právě o posedlost zlým duchem.
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tomhle nic nevím. Jak to funguje? Nemáte nějaký odkaz, abych se mohla podívat, přečíst?
      A proč to zase přešlo?

      Vymazat
  41. Uff, tak toto čítam prvýkrát... chvalabohu, že je to už (verím, že definitívne) za tebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu už vím, čemu se vyhýbat. S odstupem si myslím, že to byla nějaká reakce na prožitý velký stres, ale to je jen dohad, dnes je lépe :-)

      Vymazat