Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 3. prosince 2006

Věřící,

v co vlastně věříte?

Právě jste mi zase všichni prošli kolem oken.

Chodíte mi tak každou neděli a já si s vámi nevím rady.

Zdá se to jednoduché - každou neděli v osm do kostela a v devět z kostela.

Tam projdete duchovní očistou nebo co a po příchodu domů je zase všechno dovoleno.
Myslíte si, že váš Bůh vidí jen své hodné ovečky v kostele a pak už vás nesleduje?
Já, obyčejná smrtelnice vidím, jak bijete neúměrně své děti, slyším vaše lži a pomluvy, vidím, co jste si nakradli. Vy si myslíte, že to Bůh nevidí, když je to mimo kostel?

Nechci vás nijak soudit, jen vám nerozumím.

20 komentářů:

  1. Ale Báro! Jasně že je vidí - a oni to ví, ale ksotel je přece očistná koupel - je tá vina, má veliká vina apod. 10 otčenášů a jsi čistá, svědomí se uleví - já bych to náhodou taky tak chtěla. A v co věřím já? V BOŽÍ MLÝNY!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Mám z nich podobný divný pocit,volím jinou dobu když jdu nakupovat,po deváté totiž všichni zaplují do obchodů něco dobrého si koupit. Jsou to trochu podivíni a nepozoruji u nich větší míru tolerance.Každoročně je u nás festival dětských sborů a po mši se půjčuje kostelíček na koncert. většina z nich zmizí,snad aby nebyla pohromadě ve svém s bezvěrci ...

    OdpovědětVymazat
  3. Duševní očista po zpovědi je známá věc, stejně jako posezení nebo terapie např. u psychologa, ale pokud se člověk nezmění a zůstává stejný do další zpovědi je to cynismus a ani sebevětší víra mu nepomůže. A na druhou stranu nemusím chodit do kostela, abych se choval podle něčeho čemu věřím. Všude jsou dobří a špatní lidé. A samotné, byť pravidelné chození do kostela ještě nikoho lepším neudělalo...

    OdpovědětVymazat
  4. já budu s dovolením ještě tvrdší a troufnu si tvrdit, že nadpoloviční většina lidí kteří chodí do kostela prostě věřící NEJSOU.Souhlasím se Sneczechem že samotná zpověď a následné odpuštění je úplně k ničemu, pokud ten člověk na sobě nezmění to, kvůli čemu si pro to odpuštění přišel... myslím že skutečný věřící ví, že mu Bůh nebude neustále promíjet jednu a tutéž špatnost kterou páchá bez sebemenší snahy o nápravu... jinak Báro sice si napsala hezkou větu že je nechceš soudit, ale v odstavci předcházejícím je soudíš... pokud tlučou své děti, lžou pomlouvají a kradou, tak je prosím v žádném případě nenazývej \"věřícími\" neboť skutečné věřící lidi tím urážíš ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. PJ,máš pravdu, nejsou to věřící. Jsou ti \"ti, co chodí do kostela\". Lidí, věřících, kteří se chovají tak, aby měli čisté svědomí si hluboce vážím. Už jen proto, že v dnešní společnosti je to tak těžké...Já osobně věřím spolu s muris na boží mlýny ;)A tak jak píše Šneček i Zuzi, chození do kostele nikoho lepším neudělá.

    OdpovědětVymazat
  6. Jak jednoduché.Znám mnoho věřících a někteří z nich patří k mým přátelům. Ale zdá se mi, že mají v jistém ohledu život jednodušší. Já se o své blízké bojím, oni věří, že se postará Bůh. Jak jednoduché. Když se stočí řeč na \"vážné a zaásadní\", jen se usmívají. Co že to řeším. Stačí uvěřit a budu mít zásadní otázku vyřešenu jednou provždy. Jak jednoduché. Jen to má pro mne malilinkatý háček. Nevěřím. Zato souhlasím s výše napsaným článkem a i s podstatou komentářů [1-4]

    OdpovědětVymazat
  7. Víra. Ach BOŽE :-). Kdybych měl napsat svůj názor na toto téma, jednak by mě asi zítra upálili a jednak by to bylo na dlouho. Muris má pravdu. Když jsi věřící, je život jednoduchý v tom, že cokoliv uděláš, dá se odčinit pár modlitbama. Ať je to krádež žvýkačky nebo vražda vlastního bratra. A taky nemáš problém se smrtí, protože moc dobře víš, že pak přijde teprve ta akce :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Gomba,díky za pochopenísunfreedom - a to je ONO!Proč náruživí katolíci pláčou na pohřbech?

    OdpovědětVymazat
  9. Praktikující věřící mají jednodušší život, prostě to v neděli zajdou říct Bohu, dostane se jim rozhřešení a odpuštění a jede se dál do příští neděle:-). Katolická církev je nemoderní a nesmyslně dogmatická a vůbec, já nerada jakýkoliv fanatismus.

    OdpovědětVymazat
  10. Mod,lehký fanatismus vidím už jenom v tom, že s někým se znám léta, on si žije podle své víry a já to ani nevím a pak potkám někoho cizího ze skupiny \"pořád-chodím- do-kostela\" a do deseti minut se mě zeptá, zda věřím v Boha a proč ne a ať přijdu mezi ně, že takhle žít nemohu a už to jede.... :(

    OdpovědětVymazat
  11. Bároříkej, že si Budhistka:-) taky to říkám, no nakonec, Budha je ve všem:-))))

    OdpovědětVymazat
  12. Budhismus, islám a křesťanství mají společné jedno, věří v jediného Boha, ať se nazývá jakkoliv. Všechny tři v původním učení vedly lidi k životu, co by nepřivedl tento svět do záhuby. Okázalé chození do kostela a pak úplně jiné činy patří k typickým vlastnostem člověka. Jeden moudrý kdysi řekl, nevěřím v Boha, ale kdyby nebyl, museli bychom si ho vymyslet. V co věřím/já áno/ do toho nikomu nic není a já nikomu nic nevnucuji. Věř si třeba v Paroubka. Tvůj problém. Já všem jenom vnucuji Hezký nedělní večer

    OdpovědětVymazat
  13. Díky, díky Buteo. Ono, nakonec ty východní filozofie jsou mi stejně nejblíž. Tam si to člověk řeší sám v sobě a to mě oslovuje.

    OdpovědětVymazat
  14. baro, jak vlastne vis, ze tihle lidi, kteri prochazeji kolem tvych oken do kostela, mlati deti, kradou atd? jasne, nekdo z nich mozna jo, ale znas je osobne?vubec se nesnazim ti vyvracet myslenku, ze do kostela chodi nekteri lidi jen kvuli \"odpustkam\", ale hlavni podstatou vericich lidi je chodit do spolecenstvi ostatnich vericich.jasne, ze i ti \"opravdu\" verici delaji veci, ktere by treba delat nemeli. ale oni netvrdi, ze jsou svati, oni proste veri v boha a v tom je ten velky rozdil.ale souhlasim stejne tak s tim, ze clovek muze byt slusny , aniz by v neco veril a stejne tak verit a nechodit do kostela. ale proc nekomu ten kostel brat???

    OdpovědětVymazat
  15. Mám v oblibě jeden citát, ale nevím kdo ho řekl.\"Jsou dvě věci, které mě uvádějí v úžas, hvězdné nebe nad hlavou a mravní zákon ve mě.\"Tahle slova nějak vyjadřují můj druh víry nebo jak to nazvat. Věřící snad proti nám ostatním mají tu výhodu, že když neví kudy dál mohou si říct: Bůh to tak chtěl a přizpůsobí se běhu věcí. Zatím my ostatní se někdy možná zbytečně trápíme a bouříme proti věcem, které nemůžeme změnit.

    OdpovědětVymazat
  16. Pajo-ostrovanko,napadlo mě to právě proto, že je dobře znám. Jsme taková ta malá \"příměstská\" vesnička, kde spolu hodně přijdeme do styku. V žádném případě jim ten kostel každou neděli neberu, jen té dvojakosti NĚKTERÝCH nerozumím.Ale teď, jak čtu Tvůj komentář, tak mi dochází, že to může být i jistá forma společenského života.Helazd, já tomu zase říkám osud...

    OdpovědětVymazat
  17. myslím si,že věřit ve stav věcí a smysl k nim vztažený (teď myšlen pojem \"víra\" bez náboženského významu) je nutný základ konzistence lidské identity. Také je důležitá racionálně podložená důvěra i sebedůvěra. Svým způsobem důvěru používají i zvířata, takže bych víru v širším slova smyslu neomezoval jen na sebestředného pána tvorstva. ;) Přístup k víře určuje charakter, osobnost, díky jim se člověk jako bytost může dále rozvíjet. A také zahrnout do sebe i víru v to, s čím interaguje. Pokud je tomu naopak: Víra člověka obklopuje, definuje jeho charakter a pohlcuje jej, pak se jeho osobnost nerozvine, ale spíše přizpůsobí. Noa pak taky: Jak říká Bohuš ve filmu Kurvahoši... \"Věřím i tomu co nevidím... Tvoji p**u jsem sice nikdy neviděl, ale věřím, že ji máš!\" ..takže to jsou asi dvě krajní polohy, a já jsem někde mezi nimi :)

    OdpovědětVymazat
  18. TrendSpotterpro mě by život bez víry v něco začal postrádat smysl. Nikdy mě do toho nenapadlo zapojit i sebedůvěru, a přitom je tak důležitá. Díky za tenhle komentář.

    OdpovědětVymazat
  19. ano, jj, \"víra v sebe\" ... něco, co bych nazval \"myslím-a-cítím, tedy jsem\" a také \"co chci, to dokážu\". Pochopitelně to je integrováno do širších souvislostí. Dále je to důvěra v procesy co se dějí kolem nás. Procesy zdánlivě banální, ale zřejmě probíhající, které vnímáme smysly i rozumem. \"Bezvěrec\" v tomto významu pojmu trpí rozpadem osobnosti, kterou defakto nelze přežít bez následků. Vědomí (a jeho vnitřní směr, kterému říkáme \"víra\") je pro člověka životně důležité. Tak ať se daří. :)

    OdpovědětVymazat
  20. TrendSpotter,neumím takhle pojmy zevšeobecnit, ale všechno to do sebe zapadá. Mám o čem přemýšlet... :)

    OdpovědětVymazat