Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 6. prosince 2006

Smí chaotik občas uklidit?

Chaotické stanovy zvláštní situace neřeší

Zde měl být článek.


A zde měla být fotka.


Bohužel, zde není nic, protože jsem od včerejška v podmínce na vyhazov z Klubu chaotiků a tímto příspěvkem už bych hodně riskovala. Zejména některé militantnější členky by to tak určitě nenechaly.
Ale pokusím se to obhájit a uvést na pravou míru.

Na začátku byl opravdu dobrý úmysl (tak to obvykle bývá) uvést do pořádku jednu šílenou cimru s hrdým názvem ŠPAJZ.
Během mnoha let se zde díky vysokým a hlubokým regálům odkládalo vše, co momentálně nikdo nepotřeboval a pravděpodobně už ani potřebovat nebude.
Jenže jednoho dne nastal STOPSTAV a projevilo se to tak, že už nebylo kam odložit právě donesený nákup, což je u špajzu zásadní problém a kalamitní stav.To vyvolalo hlubokou krizi a nabouralo moji víru v to, že dokážu na minimální plochu naskládat maximum věcí.
Analytickým pohledem Napoleona těsně před bivou jsem přejela řady přetékajících regálů a zahájila bitvu.

Škoda, že má špajzka tak malé okénko, mohl se pod něj rovnou přistavit kontejner sběrného dvora. Takhle jsem to musela obíhat přes půl domu a to mě zdržovalo, neboť stále hrozilo, že si to ještě rozmyslím. Věci, na které jsem více než dva a více roků nesáhla, byly nemilosrdně odsouzeny k smrti udušením v popelnici a ostatní věci (přece jen tam bylo něco potřebného) byly rozmístěny různě po bytě, aby tam přečkaly 2-3 dny, než se ve špajzu vymaluje. Tohle se stalo 8.září.

Jenže já míním a zákazníci mění.

Manžel dostal zakázku se šibeničním termínem a tak celé dny řezal, svařoval, ohýbal a my s Alex jsme mu ve volných chvílích pomáhaly  u bodovačky. Maká celá rodina.
Dny, týdny, ba i měsíce ubíhaly a stav se neměnil.

Ukázka z běžných dialogů:
Já:"co byste chtěli k večeři?"
Rodina:"To je jedno."
Já:"Třeba řízky?"
Rodina:"Jooo!"
Já:"Alex, neviděla jsi friťák?"
Alex:"Je v obýváku pod stolem pod pečícími plechy."
Já:"Pod těmi plechy, co je na nich krabice s grilovacími tácky a kufr s plynovým vařičem?"
Alex:"Jo."
Já:"A olej?" uvažuji, že bych udělala řízky na pánvičce, tu mám v lince.
Alex:"Olej je v obýváku pod oknem, ale tam se nedostaneš, protože před ním stojí mandl."
Já (radostně a optimisticky):"Mám nápad, co byste řekli chlebu se sýrem?"

Podobně vypadaly hovory, jakmile přišla řeč na pekáče (nemusíte to maso mít tak často), elektrický šlehač (palačinky bez šlehačky a hotovo!) a ponorný mixér (žmolky v omáčce?, tak si lezte pod válendu).
Jen žehličku jsme vydolovali, nevymyslela jsem, čím by šla nahradit.
Kdybych tušila na jak dlouho tu špajzku opouštím, jistě bych si nedala mouku a cukr pod šest krabic s porcelánem po babičce. Hledat rýži? Jednodušší bylo zaběhnout do obchodu pro jinou, tamta se uvaří, až pomine vyjímečný stav.

Koncem listopadu byla zakázka dodělána, nachromována a prodána.

Manžel v pohodě vymaloval, já si na zdi spokojeně dva dny malovala kopretinky a postupně si začala plnit regály potravinami a kuchyňskými pomocníky.
Jen těmi funkčními.

Mezi bývalé obyvalele se již nikdy nevrátí, čest jejich památce:
-kuchyňský robot ve velké skříňce z roku 1950 po manželově babičce.
-dalších pět robotů a jejich částí po jiných, již zesnulých členech rodiny
-10 ročníků časopisu Sdělovací technika (nevyhozeno! uskladněno jinde)
-4 krabice omlácených květináčů, které by se mohly někdy hodit
-5 přepravek prázdných flašek od všeho možného, které by se mohly taktéž někdy hodit
-2 police zaprášených zavařovacích sklenic a víček k nim
-tašky a síťovky od roku 1986 do současnosti
-2 krabice s elektroinstalačním materiálem, zbytky od stavby domu
-pytel ohavných plastových tácků, misek a forem, nahromaděných vlastní pílí i darovaných
Dále jsem s chutí oželela dva aluminiové papiňáky, malý a velký, formu na vaření šunky a několik sifonových lahví opletených stříbrně i zlatě.
Od minulého týdne vím, že předloňské, předpředloňské a předpředpředloňské ořechy skvěle hoří a dokážou udělat doma dva dny tepla.

Poslední odstavec by se mohl jmenovat: S lítostí v srdci.
Jedná se o tyto miláčky:
-moje kolečkové brusle z druhé třídy
-prasklý stojan na vánoční stromeček, co vypadal jako pařez
-omlácená plastová motorka, na které drandila dvouletá Alex
-několik desítek metrů starých záclon, které už nikdy nikde viset nebudou, ale ty důvěrně známé vzory jsem měla na očích celé dětství.

A bylo to.
Špajzka je uklizená a dokonce jedna police zůstala prázdná.
A já se k tomu nemohu přiznat a už vůbec ne to vyfotit, protože bych byla za vzorňáka a to by byl výsměch všem pořádným lidem.


 

41 komentářů:

  1. Super. Jsem šťastná, že nejsem sama, kdo má ve špajzu (kvůli dlouhodobě probíhající rekonstrukci baráku), maltu, cement, elektroinstalační materiál, lepidlo na obkladačky, sádru a staré ořechy, zaprášené zavařovačky, časopisy o pletení, autech, šití a fitness, ty tam mám samozřejmě taky.Jo a taky ňáky jídlo... tam máme.

    OdpovědětVymazat
  2. Helazd,viděla bych jídlo tak 30%. Zbytek je všehochuť. Ještě mě někdy čeká další šílený prostor s názvem: úklidová komora. Ale pro letošek konec.

    OdpovědětVymazat
  3. ale abych nebyla nespravedlivá - já taky uklízím. ovšem jako správný chaotik pak nikdy už uklizené nenajdu... a to ani v tom 2+ kk :)))

    OdpovědětVymazat
  4. ha, to jsou ti šťastlivci, co mají špajz nebo dokonce komoru (případně obojí :)zkuste si tohle všechno mít v panelákovém 2+kk, kde jediný úložný prostor je vestavěná skříň v předsíni... jedna.

    OdpovědětVymazat
  5. Fade,mě to povídej. Já pocházím z 1+1 (32m2).Tam jsem si musela každou věc moc dobře rozmyslet :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Báro...miluju to...vyklízet podobné špajzy.Ale pozor na tu síťovku Zbylo jich jen pár kusů a sběratelé za ní platí prý majlant.

    OdpovědětVymazat
  7. Panelák je k ukládání věcí strašně nepřívětivej. Ale pamatuju špajzku u našich ve starým bytě, a taky komoru ukrojenou z obrovský ložnice. Tam bylo věcíííí ! Chodila jsem tam studovat Světové dějiny sexuality, zastrčený vzadu v regále.

    OdpovědětVymazat
  8. Nooo... hele...já si občas dělám pořádek ve skříňce (sic!) a povyhazuju spoustu věcí, který by se mi ale opravdu mohli někdy hodit. Ono někdy obvykle nastává krátce poté, co se jich po matčině nátlaku zbavím:-(

    OdpovědětVymazat
  9. Mirko,viděla jsem staré klasické síťovky na Burze sběratelů a majlant = 50 Kč. Tyhle byly silonové s uchy v bužírce :)))). Kdo je dříve neměl?

    OdpovědětVymazat
  10. Magrátko,miluju staré půdy a při našich sběratelských výpravách na prapodivné inzeráty si opravdu užiju. To je neopakovatelné kouzlo! :)Galahad - já se neustále zmítám mezi cvěma pořekadly:1) Co neměl člověk v ruce víc než rok, patří vyhodit2) Když se něco vyhodí, nadělá se víc škody než užitku.Tak si vyber. :)))

    OdpovědětVymazat
  11. Půvabný text, připomíná mi to Betty MacDonaldovou. :)K tomu úklidu, já se snažím řídit jako Galahad zásadou jednoho roku - co jsem rok nedržel v ruce, asi nepotřebuji a patří to vyhodit. Nejsem sice vždy úplně důsledný, ale snažím se. :)

    OdpovědětVymazat
  12. nojo, vyhodit, vyhodit... ale až tě pozvou, že se máš účastnit dramatizace F.L.Věka, hrát hlavní persónu a dostavit se v dobovém kostýmu a s autentickými rekvizitami, tak kde to budeš najednou shánět, co????

    OdpovědětVymazat
  13. baro,gratuluju, ze vubec mas spajz. my ze spajzu udelali loznici, protoze manzel nemuze v noci svetlo a hluk....jinak si myslim, ze bys mela dobrovolne odstoupit z predsednictva klubu chaotiku. a to myslim naprosto vazne!!

    OdpovědětVymazat
  14. Špajz jsem měla ve dvou bytech z pěti a byla to super věc, ovšem než se v něm stihl udělat stav, který by vyžadoval úpravy výše uvedené v článku, vždycky jsme se odstěhovali jinam ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Báro, zdá se, že jsem potrefená husa, ale za [12]ergo odpověď Rowdymu ti tu podmínku smáznu neb mi mluvíš z duše:-)))

    OdpovědětVymazat
  16. Rowdy,tos mě hrubě podcenil. Ještě mám celou půdu (150m2), celý sklep o stejné výměře, půdu nad dílnou (60m2) a stodolu a hambálky. Klidně můžu hrát v Našich furiantech s dobovou mlátičkou ;)Pajo, spát ve špojzu, to je hodně mazané! Mimochodem, já jsem v předsednictvu Klubu chaotiků? Myslela jsem, že budu jenom v létě odmetat sníh před klubovnou!

    OdpovědětVymazat
  17. Duno, tak jak to provozujete, to považuji za ideální stav! Jak se někde člověk moc zabydlí, to má strašné konce :)))Mayo....smázněte mi s Mod. tu podmínku... Jak se píše prosící smajlík?

    OdpovědětVymazat
  18. Sharkane,chlapi čtou Betry MacDonaldovou? To je ale překvapení!

    OdpovědětVymazat
  19. Mod. a Mayo,fakt to Báře smázněte, já to poznám, že tenhle člověk není jako já:) V různých testech totiž dostávám vzácně stejné hodnocení \"dotahovač\",jednou jsem si dokonce vysloužil \"systematik, lodivod\":) a vůbec netuším proč, když v sektoru A2 mám VŽDY debilníček a do B4 si VŽDY pokládám svačinu...Chlapi MacDonaldovou nečtou, kdo to je? Kde to vyšlo? Jako vnitřní dvojstrana Playboye? :) Ořechy v peci taky pukají, ne?Ale do smíchu mi není. Když jsem šel předevčírem do špajzu pro okurky, tak to tam vypadá na brzký STOPSTAV:(

    OdpovědětVymazat
  20. Kamilič,v peci pukají KAŠTANY a taky jelita a jitrnice :)))Na ten stopstav pozor, abys neměl obsah špajzu 3 měsíce v obýváku pod stolem. Ale to lodivodům nehrozí!

    OdpovědětVymazat
  21. ještě pro Kamiličečtu si ten tvůj komentář a při slově \"dotahovač\" (předpokládám, že do konce) mě napadlo jedině, že je to synonymum pro skvělého milence...ehh, co to melu, chtěla jsem říct ...už ani nevím co, jak jsem se zamyslela..

    OdpovědětVymazat
  22. Ehh... to nevím jak jsi se zamyslela, ale tohle samozřejmě znamenalo, že věci dotahuju do konce, ale jaké, to už teda řečeno většinou nebylo:) To by tam třeba pak uvedli jinou předložku:)

    OdpovědětVymazat
  23. Smáznout? Tou špajzkou si zavařila ještě o něco víc!!I kdybych nakrásně přehlídla ty propisky, tak C¨hhaotici nemají pohromadě nůžky seřazené podle barev a velikosti a už vůbec nemají volné fachy ve špajzu, fůj, chaotici nemají špajzy vůbec, protože v nich mají nůžky a podobně!!!! a Ohne špás teda!

    OdpovědětVymazat
  24. Ten smajl nevím, ale smáznu. Za furianty a mlátičku jo. Ale zkus mi říct, že si sváču nedáváš do B4 ale A5 a bude to v háji:-)))

    OdpovědětVymazat
  25. DotahovačTak se mi vybavilo, jak jsem si tuhle nad seznamem z videopůjčovny myslela o filmu \"Vlad naražeč\", že je to porno. Je to horor a mužská část rodiny si teď o mě myslí, že jsem úchylná :-)

    OdpovědětVymazat
  26. mayopočkej až vystopujem, že Bára vymejvá pytlíky od mlíka a dává do nich důležité doklady a nebo, že pečlivě stříhá obaly v kterých chodí různé prospekty a pak do nich ukládá v práci \"zrcadla\" a tak podobně!!!

    OdpovědětVymazat
  27. Mod.,ty se evidentně nemůžeš smířit s tím, že někdo ve svém chaosu může čirou náhodou dostat záchvat systému:)) Já třeba ve svém systému někdy dostanu záchvat chaosu (viz moji splašení mimoni: http://kamilic.bloguje.cz/438438-splaseni-mimoni.php), to je normální! Věř dotahovači!Mayo, svačina patří do B4, v A5 mám hrnek s kafem - vždycky! Nechtějte ať vytáhnu foťák:)

    OdpovědětVymazat
  28. Magráto,tohle si přečíst, tak by mě ani nenapadlo, že to je horor:) Asi jsem úchylný taky a s námi 99% zbytku světa. S takovým názvem to přece nemůže být horor:)))

    OdpovědětVymazat
  29. Magrátko,fakt to nebylo porno? To bych taky nevěřila :))

    OdpovědětVymazat
  30. Mod,těch nůžek se po baráku povaluje asi 30, tak v nušníku se jich průběžně vždy pár najde. Ale tužtičky a nůžky jsou prostě moji pomocníčci a na ty jsem ujetá. To ostatní si žije svým vlastním životem. Ale s těmi pytlíky od mlíka to to je hustý... :)))))Kamilič, ta předpona je v pořádku, pokud dotahuješ věci do konce ;)Mayo - svačina? jo, to myslíš tu bagetu, co si občas koupím u benzinky a zblajznu ještě v autě! Tak ta se nikdy do žádného sektoru nedostane. Maximálně celofán pod sedadlo k ostatním celofánům...

    OdpovědětVymazat
  31. Tady je důkaz :-)http://pikur.net/Horory/Vlad_narazec.htmNo ale řekni, takovej smyslnej název :-)))

    OdpovědětVymazat
  32. Báro:tak celofán k celofánům říkáš. Já tady ruším podmínku a ty nahraješ Mod. přímo na nepodmínku:-)))Kamiliči: do A5, dobře. Nechtěj ale vědět, co je na mém pracovním stole v A5, foťák by to nemusel rozchodit:-)

    OdpovědětVymazat
  33. Mayo!!!Jestliže vysvětlíš mému muži, že házet celofány od pozřených baget v autě pod sedadlo je znakem pořádkumilovného pedanta, tak máš u mě flašku šampusu!

    OdpovědětVymazat
  34. Magrátko,není Naražeč jako Narážeč :)

    OdpovědětVymazat
  35. Báro,hodit mi JAKÝKOLIV odpad (celofán od bagety je na žebříčku hoodně nahoře, za to už se nedává ani napomenutí, ale spíše vysavač do ruky a hybaj čistit interiér, ať víš, kolik záhybů a spár takové auto má!) KAMKOLIV do auta, tak by si lidi v 10km okruhu mysleli, že právě probíhá zkouška protileteckých sirén...!!Mayo, zvědavost je velká. Fotit to nemusíš, ale alespoň naznač, co je u tebe na stole v sektoru A5...

    OdpovědětVymazat
  36. Báro ještě jednou,teď mi to docvaklo - ty hážeš do pece jelita a jitrnice?!? No asi jo, odkud bys jinak věděla, že pukají!!! :)

    OdpovědětVymazat
  37. Kamilič, já myslela pec = trouba. Což je rozdíl proti slovu \"kamna\". Tam jelita nehážu! A jestli mě budeš takhle zlobit, tak seženu tři malé děti a v horkém létě Ti je posadím do auta, aby si spaply tatranku ;)

    OdpovědětVymazat
  38. Báro, já to fakt pochopil, že jelitama topíš! Asi dialekt, no. \"Pec\" tady na Ostravě je stále spojeno s \"vysoká\" a to není spojeno s \"papat\", ale spíše s \"ocel\". A pokud chceš, aby děti během dvactei vteřin utíkaly s monokly a prasklými bubínky od mého předrahého vozu, tak mi tam ty caparty klíďo posaď i s kýblem strouhanky:)

    OdpovědětVymazat
  39. Kamilič,nebudeme týrat malé děti, mě inspiroval majitel autosalonu VW, když jsem si tam kupovala auto, tak mi vyprávěl nejhorší zážitek svého života, kde figuroval nový Pasat a béžovým interiérem, horko a jeho dvě malinké děti s tatrankami! :)) Jestli ty děti ještě má, není mi známo :)))))

    OdpovědětVymazat
  40. Kamilič,Jak tak vnímám Tvé komentáře, udělala bych z Tebe šéfa logistiky u nějaké přepravní firmy. Myslím, že by byli s takovým týpkem moc spokojení. ;)

    OdpovědětVymazat
  41. Báro,to je hezké, ale to by to se mnou vyhráli. Není všechno zlato co se v komentářích třpytí:) Jsem systematik, ale mám rád změnu. Takže chlapci by to s kamiony museli valit do Ostravy jednou přes Polsko a jednou přes Maltu. Samozřejmě že by dostali přesný itinerář! :)

    OdpovědětVymazat