Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 31. prosince 2006

Co vypráví obrazy II.

tentokrát jsem to zkomplikovala ještě i nemanželským dítětem

JAN 

Jan se narodil roku 1878 jako první dítě v rodině kováře, poctivého chlapa od fortelného řemesla.
Malý Jan byl u otce v kovárně od chvíle, kdy se naučil chodit. Hodiny se dokázal dívat na práci všech tří chlapů v horké dílně, obdivoval sílu ohně a nekonečný rytmus úderů kladiv do tvárného železa.
Žasl nad jejich šikovností, s jakou dokázali zvládnout neposlušného a mnohdy vyděšeného koně při nasazování nových podkov a tatínek byl jeho největší hrdina, větší než princové z pohádek, o kterých mu před spaním vyprávěla maminka.
Zatímco jeho vrstevníci si hráli s dřevěnými koníky, Janíček měl železné vojáčky a zvířátka, která mu udělali učni, aby pan mistr viděl, jací jsou šikovní.
Až do osmi let byl jediné dítě, ale pak se v rychlém sledu za sebou narodili sestra a dva bratři. To neprospělo mamince, která začala být často nemocná a z dříve veselé mladé paní kovářové se stala nemluvná upracovaná stále unavená žena. Vedení domácnosti, vaření pro rodinu a dva učně, péče o čtyři děti, to bylo moc na tuhle drobnou ženičku.
Janovi se blížily patnácté narozeniny, když se maminka tak roznemohla, že musela ulehnout a veškeré starosti s mladšími sourozenci spadly na Jana a tatínka. Tatínek se však musel věnovat práci, aby měla rodina na živobytí a nyní také na lékaře a sám Jan nedokázal maminku nahradit, už jen proto, že začal pracovat u tatínka v dílně s ostatními učni.

Do rodiny musela přijít služka a tak se jednoho dne objevila u plotny Rusínka Šura. Byla mlaďoučká, ale pracovitá, očividně odmala zvyklá na tvrdou práci. Službu u kovářů považovala za dar z nebe a snažila se vyhovět všem, jak jen uměla.
Přílišná obětavost škodí a malé děti brzy poznaly, jak ochotnou Šuru využívat a zlobit. Nikdo z dospělých si dlouho nevšiml, jak začala být Šura zoufalá, jaké má kruhy pod očima, když po nocích pláče, kvůli tomu, co jí děti zase přes den vyváděly.
Jednou v noci ji však uslyšel Jan. Vracel se pozdě v noci z dílny, neboť pracoval na zvlášť prestižní zakázce, složitém, proplétaném svícnu pro místní kostel. Zařekl se, že ho udělá tajně po nocích celý sám, aby tatínek viděl, co všechno se už naučil a začal ho pouštět ke složitějším zakázkám.
Jan zprvu nechápal, odkud se pláč ozývá, ale pak se odvážil zaťukat na dveře služky a šeptem se ptal, co se stalo.
Šura ho nejprve zaháněla, ale pak byla ráda, že může si s někým promluvit a pustila ho dál. Řekla mu všechno. Jak ji děti využívají, jak jí zlomyslně zašpiní vyprané prádlo, jak jí hodily do hotové polévky myš a ona musela honem vařit znovu, polomrtvá hrůzou, že přijde pan mistr s chlapy a nebude co k jídlu, jak jí schovávají boty a ona musí celý den chodit bosa po ledové podlaze.
Jan poslouchal celá zkoprnělý a ze začátku se mu vůbec nechtělo věřit, že by jeho sestra a starší z obou chlapců, mohli být tak bezcitní.
V duchu uvažoval, co má dělat. Mamince to říct nemůže, aby se jí ještě víc nepřitížilo, jít za tatínkem neměl odvahu, protože by dozajista zbil děti svojí těžkou rukou a tak slíbil Šuře, že to s dětmi vyřídí sám. Ráno si vzal sourozence do parády a z převahy svých sedmnácti let jim udělal rázné kázání a pohrozil tím, že řekne vše otci.
Situace se zlepšila a Jan si zvykl u Šury v komůrce trávit všechny volné večery, pokud nebyl s kamarády na návsi nebo u kovadliny v dílně.
Jak se to tak stává, uplynulo půl roku a Šura mu opět se slzami v očích oznámila, že s ním čeká dítě.
Hrůza, která Janovi stáhla ledovými prsty hrdlo byla obrovská. Zmocnila se ho až horečná panika z toho, co udělal, co tomu všichni řeknou a téměř slyšel otcův bič, jak sviští vzduchem a dopadá na jeho nahá záda. Celý se roztřásl nad tou ostudou, nad zničenou budoucností, zklamáním nemocné matky a zlomyslným uspokojením sestry nad tím, jak zklamal své rodiče.
V čirém zoufalství jediné vteřiny se rozhodl, že uteče z domu a pokusí se uživit jako pomocník v nějaké kovářské dílně.
Ani chvilku mu na mysl nepřišlo, že tady nechá nešťastnou Šuru, musející nést celou tíhu své potupy.
Jako v mátohách si potichu sbalil své sváteční šaty a boty a v dílně vzal další z rozdělaných složitě vypracovaných svícnů, aby měl co ukázat, až se bude někde ucházet o práci. Peněz měl málo, ale snad do začátku budou stačit. Nedovolil si rozlítit otce ještě krádeží peněz, které rodina potřebuje víc než on.

Po třech měsících putování a občasných výpomocí za nocleh a stravu se dostal až do Vídně. To mu poradil jeden vozka v hospodě, že tam si najde lépe placenou práci než je v Čechách a že je tam spousta našinců a mezi nimi se určitě doptá na ubytování a možnost získání místa, i když německy mluví tak špatně.
Měl štěstí. Asi za týden ho vzali v dílně, která vyráběla součástky na velocipedy, v té době jedna z nejrychleji se rozvíjejících výrob.
Poptávka po velocipedech byla ohromná a firma se rozrůstala rekordním tempem.
Šikovný a vynálezavý Jan se vypracoval po pěti letech na mistra  největší dílny, mohl si dovolit pronajmout samostatný pokoj, kde spal jen on, slušné oblečení a dvakrát týdně večeři v hostinci. Měl přesně spočítaný svůj výdělek, aby co nejvíce peněz ušetřil a mohl se časem vrátit domů a začít s výrobou bicyklů sám.
Roky tvrdé práce mu překryly výčitky z opuštění rodiny a Šury, na kterou si zakázal myslet docela.
Časem si dokonce sám sobě namluvil, že to bylo pro rodinu lepší, že odešel, že jim s jeho odchodem ubyla jedna starost.
O tom jak hluboce se mýlil, se dozví teprve za několik let. Zrovna tak jako o tragédii, kterou způsobil a jak moc se mu to v životě vrátí.

$$OBR177010$$
   

9 komentářů:

  1. Šťastný a veselý 2007Tenhle příběh, řekl bych, docela odpovídá podtitulu Tvého blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Gombo, zrovna přemýšlím, jestli ty dva mám nechat prožít šťastný život nebo jim přihrát nějaké problémy. Ovšem vzhledem k jejich konci (myslím těch obrazů vyhozených na skládce), to asi lehké neměli

    OdpovědětVymazat
  3. PF 2007jinak čteníčko moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. Oli, díkya taky přeju všechno nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  5. Ty příběhy mi osvětlily, proč je jejich prapravnuci nechali ležet opuštěné v lese.

    OdpovědětVymazat
  6. jsem zvědavá na pokračování... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Helazd,a bude hůř... ;)Fade, překvapena, že to někdo čte, to večer dopíšu. jenže mě bolí zub, tak jsem sama zvědavá, která z osob si to odskáče :)

    OdpovědětVymazat
  8. Safra,co se mi to tu stalo?????To jsem nechtěla. Omlouvám se, experimentuji. :o)))))

    OdpovědětVymazat
  9. Bude to mít pokračování? je to velice zajímavé.

    OdpovědětVymazat