Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 27. prosince 2006

Jednou měř a dvakrát řež

anebo neměř vůbec a vyjde to nastejno


Kdybych byla Ezop, tak tohle by mohla být bajka s poučením, že nadávat někomu za chybu může jet ten, kdo žádné chyby nedělá. A takový neexistuje.

Je to už pár let, co jsme se rozhodli udělat z jednoho malého nepoužívaného pokoje hezkou pracovnu. 
Ujala jsem se toho s elánem sobě vlastním. Vynosili jsme všechny krámy, které se tam tak samovolně (SAMY!) nahromadily, manžel vymaloval, já pověsila nové záclony a pak přišel ten sváteční okamžik, který přichází jen párkrát za život - rozhodnout, jak tu voňavou prázdnou místnost (2,5 x 3,5) zařídit.
Shodli jsme se, že pracovní stůl se nechá udělat přes celou šířku místnosti (2,5m) do tvaru U, na něj budou navazovat zprava stolek na PC a zleva stolek na tiskárnu, aby bylo všechno pěkně po ruce, šuplíky budou v samostatných kontejnerech na kolečkách, kvůli variabilitě.
Skříňky na protější stěnu už jsme měli, tak zbývala zakoupit jen stolová supersestava.
Pěkně jsem si to nakreslila na milimetrový papír a vyrazila do prodejny nábytku, kde dělali i na zakázku.
Paní v nábytku byla zmatená jako Čech v japonské knihovně. Neustále listovala v různých prospektech, pak plácla něco o tom, že tam jen zastupuje a přitom přede mě vršila všemožné katalogy kancelářských nábytků.
Pud sebezáchovy mi lehce napovídal "vypadni, dokud je čas", ale nejhorší je, když si člověk něco umane a musí to mít hned.
Jen ať doma všichni vidí, jakou mají šikovnou maminku, jak umí hezky zařídit pracovnu!
Asi po hodině a půl jsme se s paní zázrakem dohodly na jednotlivých komponentech, včetně rohových poliček nad stůl, vysázena jsem jí zálohu a spokojeně jela domů.

Za tři týdny přijel hotový nábytek.

Už když to manžel nosil s řidičem z auta, tak jsem měla pocit, že je to veliké a je toho nějak moc. Zaskládali jsme celou předsíň a manžel, precizní strojař, začal obcházet jednotlivé díly s metrem a mě začaly podklesávat kolena.
Výsledná sestava do U byla skvělá, ale byla skoro o metr (O 90 CENTIMETRŮ!) širší, než chudák pracovna.
Jak se to mohlo stát nevím, nábytek na zakázku je v podstatě nevratný a z těch keců, které jsem si musela vyslechnou by se dalo poskládat 5 novoročních projevů na téma Jak se ženská nemá pouštět do jiných činností, než je vaření a utírání dětských prdelek.
Zahanbena a potupena jsem neměla nic na svoji obhajobu, takže jsem si posypala hlavu popelem a mlčky, se slzou v oku, zaplatila další úpravu nebohého nábytku u místního stoláře.

Ale Boží mlýny melou....

Uplynul nějaký čas a museli jsme řešit neustálý přísun knih všeho druhu do naší domácnosti.
Objeli jsme blízké i vzdálené  obchody s nábytkem a s překvapením zjistili, že pojem KNIHOVNA a asi nějaké cizí sprosté slovo, na které nikdo nereaguje.

Nevadí, knihovna se nechá udělat. Máme přece bohaté zkušenosti.

Z opatrnosti jsem se už do ničeho nehrnula, vše nechala na manželovi a jediné, co jsem pro zdar věci udělala, bylo podávání tužky a metru.
Opět milimetrový papír, tentokrát náčrtek odborný a jasný. Jen na výšce jsme se nemohli nějak dohodnout.
Tu manželovu památnou větu si naštěstí pamatujeme oba:
"Míru pro výšku tam psát nebudu, ať to udělá z celé výšky desky, aby to bylo co nejvyšší, obývák má strop 2,60m a deska má 2,50m, to vyjde dobře. Napiš tam z celé výšky desky."

Jak řekl, tak jsem napsala.

"Určitě tam tu výšku nechceš napsat?" ptám se pro jistotu.
"Ne, nech to tak."
Knihovna měla být teď na Vánoce.
Není.
Pan stolář ji sice přivezl, ale hned ji se skřípěním zubů zase odvezl.
Manžel ani nedutá, nachystal si už i peníze na doplatek za opravu a téma KNIHOVNA je u nás v těchto dnech tabu.
Opět zamačkávám slzu v oku, ale tentokrát od smíchu.
Co se stalo?
Stolař udělal knihovnu z celé výšky desky. Jenže ona měla na výšku 3 metry!


   

13 komentářů:

  1. Manžel ani nedutá, nachystal si už i peníze na doplatek za opravu - svatý to muž :))

    OdpovědětVymazat
  2. SB,o chybě se nemluví, byla to JEHO chyba :))))

    OdpovědětVymazat
  3. Chyba to byla.-))Toho \"nábytkáře přeci\".-))Kdo to kdy viděl...pracovat s třímetrovou deskou.-))))))

    OdpovědětVymazat
  4. Máteprostě malej byt ve všech směrech. Teda rozměrech :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Lorrain,ty si děláš srandu, ale vono je to jako vopravdu divný! Třímetrová deska! To neni stolař... anebo vám to udělal naschvál Báro...

    OdpovědětVymazat
  6. He, parádní zážitek. Tohle se nám zatím nestalo, ale už jsme měli namále. Naštěstí jsem si nevěřil a nechal to odborníky přeměřit :).

    OdpovědětVymazat
  7. Nejlepší je zadat to celý firmě. Jak vyměření místnosti, tak návrh, včetně zhotovení a hlavně včetně montáže. Pak jenom můžeš sledovat, jak běhaj pro pilky a upravujou a upravujou - ale nemůžou ani ceknout ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Báro,tak už jsem chtěl něco podotknout na téma \"přesný náčrtek na milimetrový papír a předsedkyně Klubu chaotiků\", ale nakonec to dobře dopadlo! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Lorrain, Galahade,máte naprostou pravdu. Pan stolař říkal, že když manžel chtěl, aby to bylo co nejvyšší, tak si objednal atyp - 3 metry! :))))))Jen se prý v duchu divil, že máme tak vysoké stropy.

    OdpovědětVymazat
  10. Wu,není nic veselejšího, když člověk považuje za největšího odborníka sám sebe ;)Duno, firma by určitě běhala, měřila a pilovala, ale pak by ta knihovna nestála 5 tisíc. Uvidíme, kolik bude stát ta oprava :))Kamiliči, nemám o sebe strach!

    OdpovědětVymazat
  11. to je bozi. A mela\'s kopii toho planku pracovny? Neprecetli spatne tvoje koty? Stejne pokud by za co stali tak by si to bejvali prijeli premerit....

    OdpovědětVymazat
  12. spoon,ten hovor s paní nábytkovou byl celý tak zmatený, že když jsem se později doma snažila dopátrat, kde se stala chyba, tak dodnes nevím, ale myslím, že svůj podíl na tom mám asi taky :))Věřím, že když je někdo z oboru, jako ty, tak se musí pousmát :)

    OdpovědětVymazat
  13. pousmat ne, spis mne jima hruza. Taky jsem delala pro nabytkovou firmu, taky jsem sedela sama ve vzorkovne, za mnou hromady katalogu z nichz si nikdo nebyl schopen nic vybrat, k tomu ceniky jez bylo treba neustale updejtovat, cenu vypocitavat skryte aby klient nevidel kolik procent zisku sazim do kalkulacky atp... Ale pokd jsme delali neco na miru, jel to vyridit na misto nas technik, kterej pak planky vyrabel sam a posilal truhlarum, sklenarum, zelezarum a pak to zpetne checkoval aby nedoslo k tomu co u vas. Nu coz, za zkusenost se plati a jiste nemine den aby sis v pracovne, sede u stolu ktery padne jak ulity, nevzpomela na chvile paniky a hororu uz s usmevem! Tak hlavu vzhuru! ;)

    OdpovědětVymazat