Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 16. října 2008

Terapie optimismem

Ochrana před chmurami podzimu se musí provozovat preventivně


Vyvstala nutnost si poručit, že podzim je příjemné období, kdy příroda udivuje krásným barevným sladěním do žlutavě oranžových odstínů, které v například v Africe vůbec neznají.
Lesy jsou nějak více houbovitější než v létě a dají se najít i kousky neobvyklé, hmyz už netýrá zpocené turisty, mechové polštářky se zotavují ze zkázonosného sucha a vzduch plný vláhy je pravým požehnáním na pleť.
Sezóna v baru běží na plné obrátky, což sebou přináší i cinkající korunky, zábavu a dostanu se mezi lidi, což já velmi ráda.
Třikrát týdně na trhu, mohu si vybírat z mnoha druhů jablek, hrušek, umně svázaných přepestrých kytic, lákavě svěží silné zeleniny a čerstvé ořechy, padají mi samy k nohám, stačí se jen zaposlouchat do jejich nepravidelného ťukání, jak dopadají na střechu staré stodoly.
Spokojení majitelé penzionů, mnou si ruce se začátkem milenecké turistiky, neb studené meze a vlhké jehličí zahání pod střechy ty, co rádi muchlají peřiny jinde, než doma.
Vysvitne-li sluníčko, okamžitě se ozvou motory jednostopých miláčků, v jejich zvuku se odráží ta naléhavost, že dnes to ještě naposledy letos protočíme, bůhví, zda nevyjedeme až zase na jaře.
Již více oblečená batolata přestávají mít odřená kolena, nemotorné dopady jsou díky teplým kalhotám měkčí, proč se zlobit pro trochu bláta, vždyť to se za chvilku odrolí.
Mlhy zakryjí místa nehezká a brzká tma, umožní mi udělat si doma útulno, nechat plápolat maličké plamínky voňavých svíček a těšit se z chuti horkého čaje nebo svařeného vína.
Nechat byt provonět skořicí, když vytahuji z trouby jablkový závin, marnortatně proložený chutnými rozinkami a ořechy.
Konečně odložit do kůlny sekačku, naolejovat jí nože, ale pak na ni vypláznout jazyk, že teď bude na chvíli pokoj a děvenka si pěkně pár měsíců poleží, zrovna tak, jako její panička, když se s ní nebude muset honit po zahradě.
Nadšené chystání na plesy, vymýšlení nových rób, radostné noční chvilky, kdy jedinou starostí je, zda pošít látku korálky stříbrnými nebo modrými.
Dlouhé večery, které umožní vytáhnout své sbírky a doplnit letní úlovky, dosud pohozené v šuplíku, udělat si pořádek ve fotkách a při tom všem, urputně předstírat, že se žádné Vánoce neblíží.
Nebo změnit taktiku a již teď pomalu sbírat důvody, proč se podívat na ty pokřivené svátky jinak, vlídněji a pokusit se je prožít v pohodě, tak jako se to daří i s tím chmurným podzimem.
Stačí jen nastavit jinak úhel pohledu.
Na světě je přece krásně!

$$OBR369879$$

P.S. pokud by se pečlivému čtenáři náhodou zdálo, že podobný podzim už někde viděl, tak má samozřejmě pravdu a uděluji mu 3 bludišťáky za postřeh. Obrázek jsem ukradla (s laskavým svolením autora) zde, protože se mi slečna "Cordulka" a paní "Sardel" velmi líbily.  

19 komentářů:

  1. to si snad vytisknu a vyvěsím doma, až na mě půjdou podzimní chmury... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chce se mi zpívat, chce se mi smáthned po přečtení Tvé terapie. Stejně mi ale nejvíc utkvěla Tvá formulace \"podzimní milenecké turistiky\". Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, velice ráda bych šla muchlat peřiny jinam jež doma. Třeba do Jičína :))))

    OdpovědětVymazat
  4. sedmi,my na nějaké chmury letos nebudeme mít čas, mršky malé nás nenechají.Buteo, přípomíná ti to snad něco, he? *spiklenecký mrk*Zuzi, jo do Jičína? On prý byl Rumcajs štramák, ale až tak?

    OdpovědětVymazat
  5. Chmury podzimu?Pro nás, Chucpery, je to nejkrásnější období roku. Úleva od \"tropů\", kterými denně vyhrožují zpovykané rosničky. Spousta barev, osvěžující mlhy a očišťující déšť. Podzim budiž pochválen! :p

    OdpovědětVymazat
  6. Teo,dobře děláš, mi na podzimu až tak nic nevadí, jen kdyby pak nebyly ty blbé vánoce. Hnusná kozumní masáž blééééé...

    OdpovědětVymazat
  7. Chmury podzimu? Čo to je?! Jeseň je predsa \"příjemné období, kdy příroda udivuje krásným barevným sladěním...\" atď, viď vyššie. Len kvôli jeseni stojí za to prečkať vianoce, zvyšok zimy, jarné blatá a letné horúčavy! (žmurk obojočný vytešený)

    OdpovědětVymazat
  8. [6] Tak to mě ještě nikdy nenapadlo, dávat do souvislostí podzim s Vánoci. Ale ty svátky ve tvým případě patří někomu jinému. A to je úplně jiná situace, než je vnímat jako všeobjímající, uhoněnou blbárnu. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Ač teplomilka mám podzim ráda a ani ta vlezlá mlha mi letos nějak nevadí ... a ty to navíc popisuješ tak krásně ... jdu dělat žemlovku. S jabkama a skořicí ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. A taky je potreba pochvalit podzimz toho duvodu, ze deti skolou povinne mizi do skol a uz tak casto nemuzou zabirat pocitac, kdyz zrovna ho potrebuju. ;o)Baro, krasne napsany clanek.

    OdpovědětVymazat
  11. lojzo,když se zamyslím nad celým rokem, tak nejrozporuplnější vztah mám k jaru. Je to krása, vše pučí, zelené je nejzelenější, ale stejně mě tam cosi stresuje... něco jako ..další rok v háji..Teo, máš pravdu, letošní Vánoce budou úplně jiné než těch mnoho před nimi, však já to tady postupně vyjevím *vykulené oko s trochou obav z budoucnosti*Magrátko, to mi udělal uprostřed týdne kamarád, že mi poslal sms, jak zrovna vytahuje žemlovku z trouby a vše voní po skořici. Je to sadista.Obyčejná ženská, díky, no já úplně zapomněla na tenhle krásný okamžik! Je vidět, že jednoho dítěte se to už netýká a druhého se to ještě netýká. Ale týdny, kdy malý sprateček bude vhozen do školky, ty už mám spočítané.*vítězný úsměv kruté matky*

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, taky můžu navlhlý podzim, pozorovaný z peřin, nejlépe když vlhko zevnitř obstarává třeba irská rosa...

    OdpovědětVymazat
  13. Rowdy,tys mi teď tak rozběhl představivost, že jdu raději něco dělat!

    OdpovědětVymazat
  14. ROWDY!!!Ty sadisto!!!A já mám doma jen jamesona, dew došla :(

    OdpovědětVymazat
  15. uhel pohleduto je to pravy. Taky jsem mivala obdobi ze jsem se vanoce snazila ignorovat, osamela, daleko od domova. Mam kamaradky ktere ujizdeji na svatky od vztahu/nevztahu do jinych (teplych) zemi a dopravaji si ozdravne terapeuticke pobyty s masazemi a podobne.Mne se momentale podzim jevi jako teply a barevny, po melancholii sychravych mlhavych dni jak je znam z ceskeho stredohori se mi syska. Vanoce si udelame kazdej jaky chceme a umime, ja vim ze tento rok uz to nebude zadna party ale poklidna domaci pohoda, s nejakymi svickami, orechy a trochu smutku po snehu a babicinych vanocich na Sazave. Ale co nadelas, cas utika a veci se menej. Uzij si na maximum to co mas ted!XXX

    OdpovědětVymazat
  16. Terapie optimismem je věc těžká, přetěžká. A její výsledek vypadá lehce a vznosně. Realita je stále stejná a protože člověk je v zajetí svých představ o ní (často věří spíše své představě, než realitě), záleží jen na něm, jak si ji interpretuje. Poloprázdná a poloplná přece.

    OdpovědětVymazat
  17. spoon,do teplých krajin jsem na svátky ještě nikdy neodjela, ale s chutí to ráda někdy udělám. nebudu nic promýšlet dopředu, beru teď dny jak přicházejí, nemá cenu se stresovat kvůli věcem, které třeba ani nikdy nenastnou. Mazlíček je zdravý, hezky roste, tak co!Kamio,je to jak píšeš, i já měla nějaké představy, ty už nejsou a teď se snažím spíše o tu realitu.

    OdpovědětVymazat
  18. To máš pravdu :) Navíc já se vždycky těším na narozeniny ;)

    OdpovědětVymazat
  19. sedmi,a také na narozeniny Mayky, no to je o důvod víc, proč mít k podzimu kladný vztah.

    OdpovědětVymazat