Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 23. října 2008

Jen tak,

o ničem.Ležím v posteli, všude tma a chlad, cítím, že se blíží hodina, kdy budu muset přetrhnout sen a opustit teplo pelíšku.
Tichoučký šramot na dveře:"Mami, už..."
"Už jsem vzhůru," šeptám směrem ke světelnému proužku, kde u pootevřených dveří stojí Alex.
Jedeme dnes spolu, ona do Brna, já uklízet bar.
Venku bubnuje do oken déšť, nejméně příjemný zvuk k rannímu vstávání.
Alex je skřivánek, já jsem sova.
Každý by to poznal na první pohled. Ona už upravená, nasnídaná, voňavá, já se teprve belhám do koupelny. Studenou vodou přejet obličej, vyčistit zuby, pomalu se probírám. Při česání už začínám vidět a pomaloučku nabíhají první jednoduché myšlenky.
Kam všude půjdu, když už budu ve městě, co nesmím zapomenout vzít sebou, komu se bude volat, v tuhle chvíli nesnáším, když na mě někdo mluví. Ruší mi tok myšlenek, trhá návaznosti a já polovinu věcí zapomínám.
Oblékání je rychlý automat, co by si kdo vymýšlel, když jde uklízet. Nesnídám, popadnu tašku s věcmi a scházíme se s Alex v garáži.
Stále mám pocit, jako kdyby mi někdo utrhl hlavu.
Nechávám vyjet vrata garáže a zvuk deště prudce zintenzivní. Je to zvláštní, není zima. Jen mokro a tma.
Pomalu couvnu na ulici, zapínám stěrače a v duchu se snažím zkontrolovat, zda jsem na nic nezapomněla.
Vyjíždíme na hlavní cestu.
Už je plná aut, nejsme v tom vstávání samy.
Zapínám topení, ale ne na dlouho, roztřásla by mě pak zima, v baru bude syrovina.
Alex vystupuje na nádraží, já jedu dál. Moje zpomalená mysl stále nechává řídit autopilota a jen náhodou jsem se nenabořila do auta, které přede mnou prudce zastavuje.
Díky autopilote, to by byl průser.
Trochu mě to probralo, ale ne moc.
Po cestě do práce míjím malý obchůdek s vynikajícím pečivem, zbudovaný v přízemí rodinného domku. Představa kávy a kousku domácího koláče mi velí zastavit a dopřát si jednou za čas luxus čerstvého dobroty.
Prostor obchůdku je více než omezený a dva lidé uvnitř už dělají tlačenici. Vcházím z příšeří ulice a vítá mě sladká vůně a úsměv paní prodavačky.
Cink a vešel druhý zákazník. Úplně probuzený sympatický muž, postavil se za mě a bodře přátelsky zahlaholil:"Dobré jitro!"
Obě jsem odpověděly, já dostala svůj kousek koláče tvaroh-mák-povidla a vypadla jsem na ulici.
Ale odteď už bylo všechno jiné.
Obyčejný ranní pozdrav mě skvěle naladil, je mi fajn, den může začít.

28 komentářů:

  1. tohle mi připomíná, jak jsem se po Vánocích vrátila do Itálie, šla si nakoupit zeleninu, v ulici byl běžný ruch římského předměstí, lidi se tam přátelsky zdravili: \"Buona sera,\" a já najednou vůbec nebyla smutná, že jsem opustila rodinu a Prahu, a najednou jsem si připadala jako doma :)

    OdpovědětVymazat
  2. hm, přátelského a příjemně naladěného člověka k cizím aby pohledal v našich končinách, co? :/

    OdpovědětVymazat
  3. dewberry, sedmi,pán si koupil nějaké koláčky a vůbec netušil, že mi hezky nastartoval den. Někdy stačí úplná drobnost. Budiž to poučením i pro mě netvářit se po ránu do devíti jako kyselá okurka.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, někdy stačí skutečně málo, aby byl jeden dobře naladěnej nebo nasranej. Ale i dobrá nálada je jenom nálada a tak já zpravidla těmhle dojmům nepodléhám. Ale dneska se na mě ve výtahu budovy, kde mám sídlo firmy, usmál zdravotně postižený spoluobčan. Tak jsem úsměv opětoval no a on mi pohotově prodal jakýsi časopis pro postižené, který jsem v zápětí hodil do skartovačky. Mám rád, když začínám den dobrým skutkem! :-i

    OdpovědětVymazat
  5. @teo,to se ti muselo hezky pracovat :-i.Ale stejně se mi jde do nového dne lépe s dobrou náladou, než když první ranní zážitek je něčí jedovatý xicht. Že jo?:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Upravená, nasnídaná, voňavá, s čerstvými koláčky (loupáčky) a ještě bez jedovatého xichtu - ideální konstelace laškovně zatáhnout takovou skřivanku zpět do pelechu a udělat z ní sovu;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Kamio,patrně nechám zlou německou ženu, aby si to s tebou vyřídila sama. *zlomyslně veselý úsměv*

    OdpovědětVymazat
  8. Náhodou Baru......Kamio na to celkem kápnul...;-)

    OdpovědětVymazat
  9. kolik bylo hodin a kde byl stepanek?

    OdpovědětVymazat
  10. galahade,no vítej, už jsem myslela, že jsi mrtvý!Na žádném blogu ani čárečka... no, alespoň nějaké téma, které tě přitáhne ke klávesnici /veselý smích/spoon, já to pořád říkám, jak jsi věcná. No to se ani neptej! Štěpánek spal u chůvy, protože jsem pracovala dlouho do noci a měla jsem pro něj jet ráno v osm. Tak jsem dobu od pěti od rána do těch osmi využila k jiné činnosti, než válení v posteli.

    OdpovědětVymazat
  11. Báro,zlá německá žena Gertruda Ingeborg se mnou nemá co do činění, páč to není moje slečna,ale Pekouc. A i kdybych koneckonců nějakou ženu vedle sebe i měl, tohle je naprosto obecné vyjádření a Ingeborg by musela být v klidu. Tož tak.Galahade, já to jen tak pospojoval a nemyslel jsem při té větě zrovna na Alex, přestože věřím, že by se to na ni mohlo hodit:)

    OdpovědětVymazat
  12. Kamio,tak to já nemyslela Gertrudu Ingeborg, ale použila jsem Alexinu přezdívku ze základky. Malé nedorozumění, taktéž, jako Galahadovi mi nedošlo, že to myslíš obecně :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Báro,jo takto! Tak v tom případě ať si to se mnou klidně zlá němka vyřídí, jestli se nebojí Nestydova dvojčete;-)

    OdpovědětVymazat
  14. vyřízení účtů...ze mě stejně nikdo sovu neudělá jenom tím, že mě zatáhne do postele... já už v nemocnici v šest ráno ustlala postelí, ještě zahřátých... nikdo mě nezatáhl, nezkazil, loupáčky nosím až o půl osmé na snídani... stále jsem raní ptáče *jakože se zubím a přitom lehce červenám* (to jsem zvědavá, kdo si ten smail dokáže představit)

    OdpovědětVymazat
  15. Alex,to by ovšem znamenalo, že jako právoplatný skřivan usínáš kdekoliv a za jakýchkoliv okolností kolem deváté večer...?Mi někdo začít stlát v šest ráno v nemocnici pode mnou postel a ještě k tomu za devadesát korun, to bych asi nejdříve po takovém horlivém stláči hodil co by bylo po ruce (Křížovkářský slovník, TV magazín, sklenička i s protézou, uschlá květina s vázou, pomeranče v síťce, židle i s návštěvníkem) a pak bych se nechal propustit na revers.Nebo že by \"stlaní pod spícím chlapem\" byl nový level v manželských dovednostech z tématu \"Jak lépe podstrojovat svému choti\"? ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. zlá německá ženaGertruda Ingeborg je sova, takže je naprosto v klidu;). Tu naopak Z postele nikdo nevytáhne!:)

    OdpovědětVymazat
  17. Alexjá myslela, že se to už nesmí, budit v nemocnicích lidi v 6! smí? katastrofa!:-)

    OdpovědětVymazat
  18. Kamio,jako skřivan se probouzí časně a v dobrém rozpoložení, i když přijde hooodně pozdě.A jinak mám vyřídit od Alex pozdrav z vyššího levelu. Mod, co se smí a nesmí, musíme se ptát Cikrta, ten nám to jistě vysvětlí.

    OdpovědětVymazat
  19. Bárotak jestli v něco pevně doufám, pak v to, že Cikrt už nám nebude vysvětlovat NIC! :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Báro,víš co dělá \"sova\" požitkář? Natáhne si budíka o hodinu dřív, zamáčkne s blaženým pocitem , že má ještě hodinu. Tak dobrou Kalousi

    OdpovědětVymazat
  21. Mod,vše tomu nasvědčuje!Buteo, já tohle občas také udělám, ale je to zvrhlé, takhle se týrat. Přecházím na systém vyskočit z postele a už to více neřešit.

    OdpovědětVymazat
  22. Však on vám to rád vysvětlí MUDrc. David Ráth. :-i

    OdpovědětVymazat
  23. @Teo,on má tenhle MUDrc. celou svoji politickou kariéru založenou na vysvětlování. Vždyť je přece nutné plebsu pořádně vysvětlit, kdo je tady jediným spásonosným géniem!

    OdpovědětVymazat
  24. Copak o to, ale mnozí mu to i věří...

    OdpovědětVymazat
  25. Báro,děkuji za vyřízení, další kousek do puzzle s názvem \"Asi se neožením\":)

    OdpovědětVymazat
  26. @Teo,\"mnozí\" jsou v tomto případě ta většina, co jim vyhrála tyhle divné volby.Kamio, co je na tom tak strašného?

    OdpovědětVymazat
  27. Takových děvčat ve vyšším levelu (že stelou pod spícím mužem) je určitě jen pár. Když to teď budu chtít po potenciální nějaké ženě, co bych ji rád pojal, asi to nebude umět:)

    OdpovědětVymazat
  28. Kamio,jen si dej pozor, kdybys ji to chtěl třeba naučit, aby tě ráno nezaklapla do rozkládací pohovky a neodešla do práce.

    OdpovědětVymazat