Své pikantní seznámení s bezvadnou zeleninou už jsem popsala loni na sklonku léta a od té doby zůstal tenhle svěže aromatický chlapík stálicí mojí kuchyně.
Během téměř roku jsem zjistila, že kromě pudingu a krupicové kaše je možné ho přidat ke kdejakému jídlu.
Zejména mé oblíbené pánvičkové směsi, založené na momentálním stavu zásob v ledničce a mnohdy tudíž neopakovatelné, řapíkatý celer příjemně obohatí o vůni a chuť.
Odjakživa vařím dle momentální nálady s přesvědčením, že přesně podle kuchařky postupují jen zbabělci a tak občas vznikne i něco nečekaně dobrého jako například ta dnešní polévka.
Vše začalo omylem, když jsem si v obchodě spletla konzervu bílých fazolí v tomatě s konzervou velkých červených fazolí ve slaném nálevu.
Jaké bylo překvapení, když se na mě místo oblíbeného polotovaru šklebily jakési velké divné fazole vínové barvy a pokazily mi představu o chutné večeři. Plechovku jsem zaklapla, vhodila do ledničky a s myšlenkou, že to nebudu moci dát ani psovi jsem to dál neřešila.
Na druhou stranu zase velmi nerada vyhazuji jídlo a tak jsem dnes dopoledne tu plechovku zase vytáhla, zhodnotila situaci a se zvědavostí, co z toho vznikne, překlopila obsah do hrnce na polévku. Dolila vodou asi na litr, přidala na kolečka nakrájené 2 větší karotky, čtyři stružky česneku (nakrájené nahrubo), trochu majoránky, sůl, ocet a snažila se z toho udělat klasickou fazolovku, jenže ono to chutnalo jinak.
Jak chceš polévko, řekla sis o to!
A nakrájela jsem do ní tak 6-7 cm chroupavého svazku řapíků celeru a přidala ještě lžičku octa.
Polévková lžíce hotové jíšky to dílo dokončila, nechala jsem to přejít varem a bylo hotovo.
Ne, nebudu se chválit sama, udělali to za mě jiní, takže vlastně jen tlumočím jejich názor:"Bylo to výborné a jednoduché!"
Jen jeden zvrhlík povídal cosi o absenci nakrájené uzeniny, ale to měl smůlu, snad příště.
Taky miluju tohle intuitivní vaření :-) Dneska jsem poprvé v životě použila v kuchyni takovou tu bobuli fenyklu a byla jsem příjemně překvapená. Ale to bylo teda podle receptu ;-)
OdpovědětVymazatKuchařka mi taktéž nic neříká, ale některé suroviny na mě mluví jasně. Veliké červené fazole si říkají o fazolový salát, ochucený jako mexický, jen bez uzeniny a s dost cibulej. K feferonkám se můžou ještě přidat na jemno nasekané žiletky - Jevíčko.
OdpovědětVymazatMagrátko,ne, že bych nevazala kuchařku do ruky, ale spíš tak polistuju, prohlédnu obrázky a na základě vzniklé inspirace a dostupných surovin se pak pokusím uspokojit chuťové pohárky a oko. Klasiku dělám také, ale spíš na konkrétní objednávky dva dny dopředu :))Fenykl mě příjemně překvapil v různých salátech. Nadrobno nakrájený s proužky červené papriky, ledovým salátem, zelenými olivami, sůl,bílý pepř, ocet balzamico a posypat nudličkami zprudka orestovaného krůtího masa, ňami ňam..
OdpovědětVymazatButeo,to je salát Drsoň! Myslím, že by se v depozitáři u manžela snad ještě nějaké Diu Jevíčko našly :)))
OdpovědětVymazatAž teďpo pár hodinách jsem si pořádne přečetl perex. Slovenský děda by řekl, Ty figliar jeden
OdpovědětVymazatButeo,však víš, jak to bylo minule, když jsem o řapíkatém celeru psala :)))
OdpovědětVymazatHurá,Bára píše a vaří!
OdpovědětVymazatCŘ je dobrý třea i do číny syrový:-)Ovšem do FP nedávám ani mrkev ani celer, chápu, že s mrkví nemůže chutnat jako klasická fazolová:))
OdpovědětVymazatRowdy,píše, vaří a hlavně zlobí!Maminka mi vždycky říkala:\"Jak přestaneš zlobit, tak vím, že ti něco je...\"Mod, ŘC v číně bude zítra k obědu a kromě FP u nás máloco chutná klasicky :)) Ale ještě si nikdo nestěžoval.
OdpovědětVymazatBáro,člověče, tak jsem ti nějak dostal na něco chuť... ne po přečtení perexu, ale spíš po zmínce o těch zelených olivách:)) Mám rád ty papričky v nich, to je ňam. Akorát nevím, kteří otroci to do těch oliv strkají, s takovou prací bych flákl natotata:)BTW: FP a v ní ŘC, to jsem neviděl ani u Růženy v RP (VKV)! (Mod., už píšeš ve zkratkách, jo?)
OdpovědětVymazatKam.to sem neviděla ani u Růženy, to je pravda. V O mám ráda M nebo F, P nee:-))
OdpovědětVymazatKamio,uvařím cokoliv!Jo, papričky... já je měla ráda do chvíle, než mě napadlo si na obalu přečíst droboučkým písmem, že se o papričky vůbec nejedná, ale je to nějaká chemická pseudoohavnost, kterou by dovedl vysvětlit jen zcr.Mod, můj člověk - v O jen pravé F a M !
OdpovědětVymazatBárojasně a ještě taky případně ty z konzervy s L nebo A :-))))
OdpovědětVymazatMod,s L!!! na ty jsem málem zapomněla. A kdo si chce smlsnout, tak zde:http://www.koreni-caje.cz/doplnky2.htm
OdpovědětVymazatNa nedostatek uzeniny bych si stěžoval rovněž:-)
OdpovědětVymazatGalahade,tobě bych si nic bezmasého nedovolila předložit!
OdpovědětVymazatTo Tě šlechtí:-)))
OdpovědětVymazatDěvčata,tak už konec těch zkratek, protože si připadám jak koktavej, když to povás čtu:)
OdpovědětVymazatKamio,proč koktavej, vždyť ta písmenka jsou tak jen jednou. (A)nčovičky, (L)osos, (M)andle, (F)eferonka .. a to jsme zdaleka neprobraly všechno :)
OdpovědětVymazatZni to chutne :) Vareni dle momentalni nalady ocenuju, taky to delam tak :-) Pravda, krom klasicky typu rajska - tam postupuju podle kucharky, co mam v hlave, okoukano od maminky:)Zajimavy je, ze podle kucharek nevarim, ale mam jich asi 30 a neustale dokupuju dalsi...Kamio, to, co je v olivach, ovsem neni papricka, ale smeska koreni s nejakym zelirovacim humacem:) Coz na lahodnosti nic nemeni, pravda:)
OdpovědětVymazatAd absenceuzeniny - pripomina mi to vcerejsi damskou kucharskou debatu s vymenou receptu ve vinarne. Kamaradka (povolanim kucharka) temne mrucela ke kazdemu jidlu, ve kterem se nevyskytoval alespon salam. Ke cti ji budiz prictena pevnost v nazorech, nebot temny mrukot, znejici jako \"hmmmmmmhhhmmmalomasahmmm\" si neodpustila ani u receptu na mramorovou babovku a z zminky o krupicove kasi s cerstvyma malinama :-)
OdpovědětVymazattyhle fazole se hodí na fazolový salát. jenom se propláchnou, hodí do mísy, naseká se tam okurka, dají kapary a majonéza a pepř a hotovo :)
OdpovědětVymazatbtw řapíkatý celer ve státech jedí zásadně tak, že tu dutinu vymažou burákovým máslem... je to úplně strašná chuťová kombinace...
OdpovědětVymazatTerrynko,taky kupuju kuchařky a nejraději mám obrázky ;)Já to mám s masem tak různě, vždy není podmínkou. Ovšem na Galahada jedině s pořádně kořeněným stejkem nebo takové dobré koleno, že...?
OdpovědětVymazatfade,právě, že tahle knzerva byla nějaká divná, ony ty fazole byly strašně měkké, takové to bylo celé rozblemtané... jako salát bych to asi vyhodila. Musím se podívat po jiné značce, protože ten salát mi straší v hlavě.Burákové máslo uprostřed ŘC... brrrr..
OdpovědětVymazatBaro ano, kucharky s kvalitnimi obrazky jsou mor !!! Mam jich tu celou jednu polici, ale inspiruju se skoro vyhradne vizualne, ctenim receptu velmi zridka :)
OdpovědětVymazatMimochodemco se da s rapikatym celerem delat erotickyho?! Tohle je - prosim pekne - poklona tvemu slohu a vyberu temat, nebot eroticky asociace a prasarny u me byvaji az na prvnim miste a u tohohle prispevku me to zaujalo az ted a to je co rict!! :))))
OdpovědětVymazatTerry, klikni si na ten odkaz
OdpovědětVymazatTerrynko,my tak čteme kuchařky, ale jsou i tací, co takhle čtou všechny knížky :-D
OdpovědětVymazatTak leporela uz nectu dlouho a vetsina mych ostatnich knih je na ilustrace chuda, takze nezbyva, nez je opravdu cist :-))a na odkaz se jdu vrhnout :-)
OdpovědětVymazatna Galahadaaaaa...!!!!Třeba se dvěma koleny... ideálně i stejným počtem stehen, lýtek, kotníčků a chodidel... Po dvou pak také preferuji přední končetiny a prsíčka... K tomu přibalte jednu hlavu, jeden krk, jeden pupíček, jednu... emmm... noooo... sexy šíji... A máte recept, kterýmu Galahad neodolá...
OdpovědětVymazatVychazi mi z toho kure :-) ze sexy sije polivka, stehnyka, prsicka a lytka upict :-)
OdpovědětVymazatGalahade,ad [31], to má skoro každý chlap, že jo:)Báro: Zkus si to přečíst nahlas:) Děkuji za \"slovníček pojmů\", už jsem se v tom skoro ztrácel.Terrynko: Tak ti děkuju ([20]), já si doteď myslel, že to je paprička. Ale i tak to tam někdo musí strkat, že jo... no vidíš a hned tu máš erotický podtext (sice bez ŘC, ale i tak dobrý:))
OdpovědětVymazattusim, ze to tam strka nejaky automat. Pokud ne,tak ta pracovni pozice musi mit nejaky uchvatny nazev. Zasunovac papricek. Odpanovac oliv. I kdyz oliva asi panna neni, kdyz v ni puvodne bydli pecka...
OdpovědětVymazatTerry,to by mě taky zajímalo co dělají s tolika peckami... já myslím, že to bude v pracovní nápni \"zasunovace želírovacího humáče co mu Kamio říká \"paprička\"\":)
OdpovědětVymazattreba z nich pali olivovici ?
OdpovědětVymazatTerry,to je nápad! :)
OdpovědětVymazatOlivovice by byla lepší,ale bohužel se z pecek zcela nekreativně lisuje matlinový olej používaný pro technické účely.A oliva je panna, když se z ní lisuje panenský olej. Ostatně na to je odborník Galahadův tatínek :))Kamio, ty si čteš blogy i s komentáři nahlas?! V tom případě mi to ledacos vysvětluje ;)
OdpovědětVymazatTen olej je \"matolinový\" nějak se mi po ránu nedostává písmenek.
OdpovědětVymazatNe Terrynko...kuře to není... Adoptovalo to přízviska spousta zvířat, ale kuřátko zrovna ne... :-))) Spíš takový koťátko...Matlinový olej? ten se nejspíš jinak, než nekreativně lisovat nemůže - on nekreativně už zní, tak by pro něj bylo jakékoliv duševní invence škoda...
OdpovědětVymazatGalahade,rozbroukané koťátko?
OdpovědětVymazatAle proc ne, takovy peceny kotatko taky nemusi byt spatny :-)
OdpovědětVymazatTerrynko,před tímhle blogem se budou koťátka třást strachy :-DMinule jsme je trhaly, dneska už se pečou :-D
OdpovědětVymazatBaro, to je jen dobre, alespon budu mit nejakou konkretni pohruzku kdyz ty moj eprisery chlupaty zlobi :-)
OdpovědětVymazatBáro...tváří se to skoro jako přirozený vývoj...Nicméně tentokrát musim Terrynce oponovat. Koťátka já radši živý a když jsou ještě k tomu rozbroukaný... Idylka Baru, idylka...Ono totiž pečený koťátko - tam je masa míň, než na králičim žebírku a když se v troubě ještě ke všemu speče... vznikaj z toho podobný fóry jako jsem onehdá viděl v jedný italský restauraci - kuřecí lízátko!!!
OdpovědětVymazatMeby, pravda, asi bylo zinantni delat si k obedu sve milovane kocky, ale ony nemaji predstavu, ze by z nich bylo masa malo, navic z Nisenky tucny a z Mimi pri jeji vyzlovitosti zadny. Takze zarvani \"ja vas asi upecu!!!\" doprovazene zarachtanim pekacem je celkem ucinny zpusob, jak je vyhnat z kuchyne a alespon pet minut o nich nevedet :)A dneska mi obe broukaly do hlavy celou noc - normalne ohrmone prijemna a usinaci vec, dneska na zabiti - kdyz clovek nemuze spat, tak ho pochrupujici kocka akorat rozciluje :-)
OdpovědětVymazatTakže Terrynko,ty nejsi rozbroukaná, alébrž trošku připonasraná...:-)
OdpovědětVymazatja jsem se taky k zadny rozbroukanosti nehlasila :) a nasrana jsem, vzhledem ke stavu pohybove soustavy, ne trochu, ale dost :)
OdpovědětVymazatškoda...rozbroukání neni špatnej stav...viď Baru?:-)
OdpovědětVymazatGalahade,to záleží na tom, s kým si ten rozbroukací stav pořídíš, že jo;-)
OdpovědětVymazatGalahade,kuřecí lízátko (!) kam to, proboha, chodíš!Kamio, rozbroukaný stav je možno si pořídit pouze s někým na stejné vlnové délce a to opravdu s každým nejde.
OdpovědětVymazatBáro,to je fakt...Btw: z té cedule v té italské hospodě kam chodí Galahad někdo umazal pár slov. Původně tam bylo:\"Kuřecí lízátko z biskupů\":))))(Už toho nechám, abych neplatil za permanentního ekla, nicméně na zobáček od Mod. teda nemám...:)
OdpovědětVymazatKamio,těší mě, že jsi gentlemansky nezmínil ten můj viskózní plivanec :)
OdpovědětVymazatBáro,nebylo třeba, gentlemansky se snažím Ti zachovat dekóórum a ekly beru na sebe ... dokud někdo zase na moment nepřebere štafetu:))
OdpovědětVymazatKurecilizatko z biskupu nahodou muze prospet k rozvoji uvedomeni si \"co nevadi obema, to je v poradku\" :-)Ja bych to podporovala :-)
OdpovědětVymazatJo, Terry,jen se trochu začínáme odklánět od kuřecích lízátek :-))
OdpovědětVymazatTerrynko......ty nejsi slečna, ty jsi trenér:-D
OdpovědětVymazatTedje jeste otazkou - trener ceho? :) A dost jsi me zaskocil, citim se byt slecnou !! :)
OdpovědětVymazatThe bestČŮRÁCI,JEBÁCI,PÍCHÁCI
OdpovědětVymazat