Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 19. prosince 2008

O dárcích.

Malé dárky přátelství posilují, velké dary ho zabíjí.

Aby byl dárek tím správným, co si pod stromeček představuji, mělo by to být něco, co mě překvapí, zaujme, nemusí to být drahé, ale musí to být dávané od srdce.
K dárkům z povinnosti cítím odjakživa až fyzický odpor, i když nezapírám, že i takové jsem musela celé roky dávat a obvykle jsem to odflákla nějakým "průmyslově předchystaným" dárkovým košem, hlavně aby to bylo rychle z krku.
Těší mě drobnosti ručně dárcem udělané, oceňuji, když si dá někdo práci s výběrem knihy nebo vymyslí něco natolik vtipného a osobního, že vím, že mě chtěl potěšit a má mě prokouknutou skrz naskrz.  
I já se snažím, aby mé dárečky byly takové a dost často se stane, že pracnost při jejich výrobě několikanásobně přesáhne jejich korunovou hodnotu. No, někdy se nadaří a nedaří.
Typickým letošním příkladem je i dárek pro moji mamku, které jsem napsala pár minipříběhů z naší rodiny, jak si je já pamatuji z dětství, ale zatím se stalo jen to, že jsem ten útlý spisek nechala svázat a oni mi ho ztratili. Teď abych ze tří počítačů dávala dohromady nějaké fragmenty a bůhví, zda to dostanu do té podoby, co předtím. 
O dvou dárcích se zde teď zmínit nemohu, neboť jeden šel k Vltavě a druhý na Sever a to bych prozradila, co nemám, ale to, jak jsem to letos zase nevydržela a hlavní dárek jsem Alex dala už minulý týden, to rozmáznout musím.
Bylo to někdy v září, když jsem šly jen tak nezávazně obhlédnout boty na zimu a v Humanicu Alex okouzlily úžasně krásné večerní lodičky, elegantně zlaté, krásná vypracovaná špička, jehlový podpatek. Zkusila si je a padly jí jako ulité. Ono s Alex je to těžké, neboť je to čumák vybíravý a hned něco se jí nelíbí.
Tentokrát však nemohla z fleku, jak se do bot zamilovala. S těžkým povzdechem je po vyzkoušení dala zpět do krabice, vždyť zlaté boty už jedny má ("ale PĚT! let, mami...!!!") a my teď potřebujeme něco na zimu.
Tak nic, nemůže mít všechno, co vidí, ale já už věděla, že jen co odjede do školy do obchodu se vrátím a boty budou pod stromeček.
Inkriminovaný večer minulý týden jsem se chystaly na ples a když jsem viděla, jak si obouvá ty "staré" boty, vyměkla jsem jako houba a dobrovolně se svého hlavního dárku vzdala, aby byla Alex krásná a já šťastná, jak jí to sluší.
Teď pro ni mám jen pár drobností, ale věřím, že o tom to není, že radosti bude pod stromečkem i tak dost, ještě mám jedno vtipné malé překvápko u ledu.
Za chvíli vyrazím na poslední okruh po vánočním jarmarku, ale o kupování už to nebude, jen o pohodě s punčem, o procházce se svými milými dětmi, není to zas tak často, že se takhle někam vydáme a nemáme na práci nic jiného, než být spolu a pěkně si to užít.
I to je pro mě dárek a ne malý.


 

33 komentářů:

  1. moje maminka to taky někdy nevydrží a dá mi hlavní dárek už před Vánoci. a jinak tipuju, že pro Alex se ti asi dárky shánějí nejsnáz, ne? i když je to čumák vybíravý a ne všechno se jí líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Probůh! \"Hlavní\" dárek? To jako znamená, že jsou dárky \"hlavní\" a \"vedlejší\"? Já jsem vždycky dárky rozděloval jenom na \"měkáče\" a \"krabicáky\". Dnes sice tyto termíny používám na značně odlišné věci, ale fakt, že měkáče rozbaluju naposled - to mi zůstalo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. to jsem ráda, že nejsem sama, co má vždycky dárek hlavní a pak spoustu malých dárečků... a taky občas nevydržím :P

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsi strasne hodna Maminka Baro :-))Udelala bych asi to same!Vyrobene darky..to mi pripomelo jedny Bananove Rybicky s Halinou,kde Jakub Zelezny (tusim) vypravi jak sve divce napsal knihu..Halina s mirne zvedenym obocim a ironickym usmevem\" a proc jste ji radsi nekoupil kozacky?\" :-))Me nikdo nic nevyrabi,nedava,tak uz se tesim az deti budou ve veku,kdy si reknou\" A hele matka ma svatek,udelame ji darek,treba z uctu z hospody \" :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já to letos s dárky pojednala včas a vyloženě v lehkém rytmu.Myslím, že největší problém letos jsou dárky objednávané v eshopech, firmy vyloženě nestíhají.

    OdpovědětVymazat
  6. Muahhahahaa, označit vlastní dceru \"čumák vybíravý\" prostě nemá chybu. A máš pravdu, bombastické dary jsou zpravidla jenom přetvářka a klam.

    OdpovědětVymazat
  7. dewberry,když mám někoho ráda, nápady na dárky se mi kotí v mysli geometrickou řadou. Pak zbývá jen proškrtat seznam dle finančních možností.Johnny, jasně, že jeden dárek je větší \"hlavní\" a k němu různé drobnosti a nikdy nesmí chybět něco na hraní, aby si člověk mohl svou hromádku shrábnout a něčím z toho se zabavit. Jednou můj muž dostal stavebnici velkého teréňáku na dálkové ovládání a skládal ho celou noc a 25. ráno jsem ho našla, jak mezi těmi kousky auta spí na židli v oýváku :-)).Ty jsi jednoznačně kandidát na to, abych mu svetry balila do krabice :-D

    OdpovědětVymazat
  8. To je úžasný... dárky vybíraný na míru a z lásky. Nesnáším dárky jako noční košile, protože je potřebuju, nebo něco, kdy vůbec nevím, co tím jako bylo myšleno. Miluju dárky s duší, jinak mi více radosti udělá, nedostanu-li nic...

    OdpovědětVymazat
  9. sedmi,tak to má být!Cheorchio, dědeček mi kdysi namaloval knížku plnou zvířátek a tu opatruji jako oko v hlavě. Ten spisek pro mamku mě fakt mrzí, měla jsem k tomu i repliku, aby si konečně přečetla nějakého slušného autora, když celý rok čte jenom braky :-)). Třeba se to ještě najde.Alex už má letos s dárky pro mě nadběhnuto.Jen těch korálků, co si navlékla a já jí je potom sebrala, že se mi to líbí a že mi to více sluší :-D.

    OdpovědětVymazat
  10. Mod,já oklikávala e-shopy někdy v říjnu a to ještě všechno chodilo jako hodinky.Dnes mě ještě napadlo, že bych měla něco koupit chůvě, tak to vyřeším zítra. Jí se též kupuje dobře, mají nový domeček a ten je dosud nezaplácán dekoracemi...pole neorané :-))Motoneználku, je to drzé, takto ji označit, obzvlášť, když si sem občas přijde počíst. Ale ona dobře ví, že si s ní někdy užiju jako pes.

    OdpovědětVymazat
  11. Kharmino,to je přesně ono. Pokud něco potřebuji a dostanu to jako dárek, moc odvázaná z toho nejsem.

    OdpovědětVymazat
  12. No, posilování přátelství není zrovna mou motivací, ale letím zítra s dárkem do Anglie a VELKEJ dar bych stejně do kufru nevmáčkl. Tak jsem ženě včera koupil mrňavé briliantové náušnice. Vejdou se mi do pouzdra k notebooku. Je to tak správně, ne? ;)

    OdpovědětVymazat
  13. @Teo,jasně, že je to správně! Mrňavou briliantovou blbůstkou se nic nepokazí :-p

    OdpovědětVymazat
  14. Jasně, zlaté lodičky na jehlovém podpatku! A já si furt lámu hlavu,co mi chybí ve skříni:)

    OdpovědětVymazat
  15. Kamio,stačí říct, měli tam i větší čísla :-))@Teo, ještě mě tak napadlo, zda bys uměl do té Anglie odletět bez notebooku.

    OdpovědětVymazat
  16. [15] bez notebooku by asi uměl, ale bez letadla horko těžko:)

    OdpovědětVymazat
  17. 15No ovšem... koupil jsem si fungl novej a tenhle si tam nechám, abych si mohl prohlížet vkusná zátiší na ledničkách a tak... Takže příště už poletím bez něj. Je to tak správně? :p

    OdpovědětVymazat
  18. O dárcíchJak bylo na jarmarku, Báro? Užila v pohodě? Asi Ti tu civilizaci začnu závidět - i bez toho punče :-) Já bych musela vzít auto, děti a jet přes 40 kiláků (z toho pár po ledě, po sněhu), abych dorazila do míst, kde je opravdový vánoční jarmark..

    OdpovědětVymazat
  19. @Teo,to je nejlepší varianta. Tvůj komentář mě právě zbavil stresu, že sis nevšiml mojí vkusně ozdobené ledničky :-PSabe, jelikož bydlím v hnízdě, kde jarmark končí kolem 15.hodiny a jediný punčový stánek obsluhuje podivný zasmrádlý špinavec a ani v jenom nákupáku není dobré knihkupectví, i já musím 20 km do civilizace.

    OdpovědětVymazat
  20. Báro,ou, já zapomněla. A jak tam bylo?

    OdpovědětVymazat
  21. Sabe,tam to žilo! Sice pršelo, ale myslím, že to nikomu nevadilo. Jestli nestihnu příspěvek, tak alespoň hodím pár obrázků na Rajče, ale nejdřív zítra.

    OdpovědětVymazat
  22. ...Zdaleka nejlepší jsou fakt dárky udělané prostě od srdce...drahý darek, který člověk není schopný ani zabalit, a tak si ho raději nechá zabalit v obchodě, aby ho už musel jen ,,předat\"... k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  23. Vyplatilo se mi svoje pratele poslouchat - vetsinou se kazdy parkrat behem celeho roku zmini o tom, co ma rad, co je jeho gusto :)

    OdpovědětVymazat
  24. Daves,naprostý souhlas. Horší už je jen bonboniéra koupená na benzínce.Kharmino, vždycky se vyplatí poslouchat své přátele. Občas se kamarád podiví, že si pamatuji to, či ono, co mi říkal třeba loni... je to tím, že ho POSLOUCHÁM :)

    OdpovědětVymazat
  25. [24] Kdepak. Ještě horší je bonboniéra vhozená na rakev při pohřbu s tím, že \"kytky už neměli\" :)

    OdpovědětVymazat
  26. Kamio,TY MORBIDO! Máš ode mne dovoleno, klidně mi tam tu bonbošku hodit, možná bude užitečnější, než ta kytka :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Báro Ty máš něco proti bomboniérám od benzínek? jak to poznáš odkud jsou? já myslím, že každý bombon, dobrý bombon:-))

    OdpovědětVymazat
  28. Mod,takhle bráno, je to fakt jedno. Mně spíše jde o ten rituálek \"výběr dárku\":-)

    OdpovědětVymazat
  29. Čílí mně můj muž, když dva dni před vánocema shání informace kdo by co mohl chtít. Já poslední dárek sháním tak max. 1.12. a gro mám už tak od prázdnin či průběžně v roce. Nenávidím chodit do krámů v prosinci.

    OdpovědětVymazat
  30. Elizo,to určitě není jen tvůj muž! Nejlepší je náš taťka, on kupuje rád dárky a celoročně, ale pak na ně zapomíná a nalézá loňské a předloňské a je s ním sranda, jak je sám překvapený.

    OdpovědětVymazat
  31. Tak nevímjá jsem své přítelkyni Danulce, darovala svoje briliantové náušnice, když jsem tam tuhle byla, hned si všimla, že mám nějaké nové a poseskla si, že jí brilianty nikdy nikdo nedá, tak jsem jí dala ty svoje předešlé, ale pochybuju, že by to s našim 30ti letým přátelstvím ještě mohlo něco udělat, ať už do + nebo do - , snad má radost a pokud jo, mám ji taky:-)

    OdpovědětVymazat
  32. Mod,ono se to nedá zevšeobecňovat, u každého přátelství jsou různé nuance a jen ti, kterých se to týká, vědí, co mohou a nemohou.Jistá vyváženost je tam ale nutná. A teď nemám na mysli finanční výši vzájemných dárků. Nikdy to nesmí vypadat tak, že si jeden z přátel toho druhého kupuje, následně vzniklý pocit závislosti není dobrým základem pro přátelství. Vy s Danulkou už jste jistě ledacos spolu zažily a víte své, tam je to asi v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  33. Bároano, to jsem tím tak nějak chtěla říct, že to není o velikosti, potažmo hodnotě daru, ale o druhu, stavu, onoho, toho kterého vztahu:-)

    OdpovědětVymazat