Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 9. prosince 2008

Měl dva psy:

retrívra a nutrii...

No, i takové věci se člověk dozví v přetopeném kupé rychlíku do Prahy.
Ale musím to vzít od začátku.
Na akci do Prahy jsem se nahlásila s chutí už někdy v polovině října, neboť to znamenalo, kromě trochy práce i výlet, setkání se zajímavými lidmi a jeden den bez Destruktora, což také není k zahození.
Tak, jak jsem kdysi byla ve vlaku pečená vařená, tak dnes už tímto dopravním prostředkem neumím skoro jezdit. Copak jízda, to by šlo, ale vždy to martýrium u pokladny!
Jakmile se naučím, co mám chtít za jízdenku a kolik stojí, do příště je to zase úplně jinak. Teď jsem třeba dostala úplnou novinku (novinku pro mě), tzv. síťovou jízdenku, která stojí 440 Kč, mohu na ni jet kam chci a kolikrát chci, jen musím být ten den o půlnoci zpět. To mi přišlo vtipné, kdybych se někdy chtěla ujezdit vlakem, za necelé pětikilo je to optimální.
Moc jsem litovala, že Pendolíno jezdí v jiné časy, než já potřebovala.
Škoda, třeba si ho užiju jindy.
Musela jsem vzít za vděk ícéčkem a věru mi tam moc dobře nebylo, když jsem viděla, jak špatně jsou označená sedadla s rezervacemi (tedy vůbec) a každou chvíli nastoupil někdo  a vyhodil rozsezeného, nic netušícího pasažéra bez rezervace do uličky a sám se uvelebil na jeho místě.
Úplné Člověče, nezlob se! Že na mé sedadlo nedošlo, byl příjemný bonus, ale jistá jsem si byla až těch pár kilometrů z Kolína.
Překvapující bylo, že většinu cesty jsem byla bez signálu, tedy nejen v tunelu, ale skoro všude. Těch pár sms, co se mi podařilo odeslat bylo vždy na několik pokusů.
Slečna sedící naproti mně a říkající všem, kdo jí volali:"Nazdar brouku," to nesla obzvlášť těžce, neboť nikdy žádný hovor, s kterýmkoliv broukem, se jí nepodařilo dokončit.

Praha mile překvapila. Ohavné hlavní nádraží, stává se díky přestavbě přece jen trochu lepším, bezdomovci vytlačeni do jiných zón, neobtěžují svými nesmyslnými požadavky, vzhledem ani pachem.
Cestou k Národnímu divadlu jsem si užila jízdy v cinkající tramvaji.
Jaký to zážitek, pro tetku z vesnice! Vltava mi poskytla pohled na muže v plavkách, vesele se ráchajícího ve studených vlnách jakoby nic, a kousek dál, jen pár metrů od hřmotící civilizace, seděli na loďkách rybáři, kteří očividně ignorovali, že je hektické pondělní odpoledne.
Akce se vydařila náramně, jen škoda, že to vše bylo tak na honem, že mi nezbyl kousíček času ani na jedno přátelské kafe. Jediný luxus, který jsem si stihla dopřát, byla pěší procházka zpět na nádraží, již za tmy a svítících vánočních dekorací. Obchody ve spleti historických uliček již pomalu zavíraly a v jedné chvíli to vypadalo pro mou peněženku docela bledě, když mě do maličkého klenotnictví vcucnul pohled na jemný zlatý prstýnek, takový ten, co si s ním člověk může hezky udělat radost. Bohužel mi byl velký, ale ani jsem moc nelitovala, za výlohou byl hezčí, než pak na pultě prodejny a objevená cena na krabičce se mi též vůbec nelíbla. U nás by stál polovinu. Inu, nejsem bohatý Rus, tak jsem jen pěkně poděkovala a odporoučela se zpět na ulici.
Minula jsem dvě prodejny s modely letadel, neopomněla jsem kouknout i dovnitř, zda neuvidím kamaráda Galahada, ale asi jsem se časově strefila do jedné z řídkých chvilek, kdy zde nic nereklamuje.
Zpáteční vlaky mi hezky navazovaly, tentokrát i rezervovaná sedadla byla viditelně označená, takže klid a pohoda, všechno jsem to prospala, výstupní stanici jsem odhadla dobře a vyhla se tak nebezpečí, že se probudím v Českém Těšíně.
Doma zatím nic neshořelo, polochorá Alex, hlídající čtvrtchorého Destruktora byla ještě čilá, aby mi podala denní hlášení, já jí vylíčila též všechno a mohly jsem jít spát.
Byl to hezký den.

$$OBR380105$$

$$OBR380106$$
 

22 komentářů:

  1. škoda. že tam nemáš toho plavce :)

    OdpovědětVymazat
  2. dewberry,on mi vylezl z vody, než jsem vypáčila z bezedné kabelky foťák. Tak ho tam máš celého a ne jen kus hlavy.

    OdpovědětVymazat
  3. No škoda, že ti nevyšel žádný přátelský pokec. S tím vlakem jsem na tom úplně, ale úplně stejně. a PS. kdybys do toho Těšína dojela, mimochodem je to krásné město i nádraží :), tak to bychom daly kafe a jaké!

    OdpovědětVymazat
  4. A já si hned říkal, co se nám furt ten rozhovor přerušuje!Btw. \"EC/IC\" je hned po \"SC\" druhý nejkvalitnější vlak u ČD. Zkus jet osobákem do Břidličné, abys poznala, jaký je IC luxus. Holt, je to o tom referenčním bodě, ze kterého při hodnocení vycházím...

    OdpovědětVymazat
  5. Bároto ses koupala nahoře bez? nebyla Ti zima?:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Budte radi, ze vam neco jede!Tady, jak nemas auto nebo aspon ridicak (sem tam se stane, ze nekdo auto pujci), ses uplne v pytli, zejmena v tomhle zapadakove, kde jsme si neuvazene koupili barak. Mezimestska doprava nulova. Fotky hezky, ten otuzilec uz asi trenuje na Novej Rok. ;o)

    OdpovědětVymazat
  7. Abu,to je potěšující, že bych měla možnost na těšínském nádraží nezůstat do rána!Kdo ví, aby to jednou nebyla holá realita :-)Kamio, brouku, on mě humor hned přešel, když jsem sedla do toho počmáraného děsu, který mě vezl z Olomouce dále mimo civilizaci.

    OdpovědětVymazat
  8. Mod,jak jsi mě poznala z té dálky? Vždyť tyhle tankini jsi ještě neviděla?!Obyčejná ženská, bylo mi z otužilce docela zima, cizinci na nábřeží nestíhali fotit.V Německu jsme to měli také tak, kdo neměl auto, nemohl nic, o autobusech se jim ve těch končinách ani nesnilo, o vlaku nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  9. [7] v případě ČD a zabezpečovacího systému ESA-11 se ty priority pro cestování rychle mění. Hlavně, když sedíš na konci nebo na začátku soupravy... počmáranost skříně je někde na konci:)

    OdpovědětVymazat
  10. A jinak \"mimo civilizaci - do Prahy\", to bude mít Modona radost;-) Ovšem je to změna v jakémkoliv centrismu, právě jsi asi zavedla Olomoucentrismus:-D

    OdpovědětVymazat
  11. Kamio,zajímavé je, že na cestě zpět, byly rezervace označené vzorně. To je o průvodčím!Olomoucentrismus nééé, já to myslela po cestě zpátky z Prahy dom :-D.Ale dobrý, uvidíme, co ti na tuhle kacířskou myšlenku Mod řekne. Ale ona se neurazí, vždyť je to naše děvče zpod Lysé hory!!!

    OdpovědětVymazat
  12. No jo, ale \"musela jsem vzít zavděk ícéčkem\" (jako by to byl dobytčák) se objevilo po cestě tam, z čehož vyvozuji, že se těším, co na tu kacířskou myšlenku řekne Modona TOBĚ:))))

    OdpovědětVymazat
  13. Kamio,když já se tolik těšila na Pendolíno!

    OdpovědětVymazat
  14. Já neřeknu nic,protože se do Prahy - mimo civilizaci, taky sem tam těším:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Mod,ten Kamio tomu dal! :-DI já se do Prahy těšívám. Vždy, pro mě je to prima výlet a létě plánuji ZOO, mrňous už bude dostatečně velký, abych si ho mohla vzít jako kamufláž a nevypadala blbě, že jdu jen sama se sebou. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. jé, tak až pojedete do té zoo v létě, dej vědět, třeba se tam srazíme :D My chodíme do zoo tak jednou za měsíc :P

    OdpovědětVymazat
  17. Právě jsem se vrátil..z Hradu né, to byl Kléma. Já od pondělí se tři dny potuloval po předvánoční Praze a teď o tom budu další tři dny povídat tetkám kolem. Přidal jsem si potěšení jet domů / tedy do Ústí/ berlínským EC, když vnitrostátní přeprava je už bez příplatku. Vlak neměl chybu. Tak hezký večer

    OdpovědětVymazat
  18. No a ten druhej ...... měl zase dvě kočky. Jenom nevím, která byla hezčí. Jestli ta blond nebo ta zrzka ,-)

    OdpovědětVymazat
  19. sedmi,dáme vědět a půjdeme na lachtany! A na slony a na opičky a na chameleony a za kámoškou žirafou, jééé, já už se těším!Cheorchio, a to ho vidíš na fotce a já ho viděla na živo. To byla ZIMA! :-)Buteo, koukala jsem kolem sebe, ale nikde jsem tě tam neviděla. Škoda.Gombo, hlavně aby nebyl strakatej, ty prej koušou ...

    OdpovědětVymazat
  20. Jo Baru...... s mýma návštěvama modelářství už je to nějaký čim dál tim slabší. Mam nějak míň peněz, než sem míval. mam nějak míň času než sem míval... A tak když už někde na něco ušetřim, tak si to objednám na tym interfernetu... Ale kdybys bývala dala vědět, tak bych ti v nějakym obchodě u pokladny zapózoval;-)

    OdpovědětVymazat
  21. Galahade,asi říkáš pravdu, fakt jsi tam nebyl. Ale dopředu dát vědět nešlo, vůbec jsem netušila, že tam zabloudím *mrk, udivený sám nad sebou*

    OdpovědětVymazat