Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 22. června 2011

Poprvé a naposledy

Nevšední zážitek

Firma, kam občas (asi tak 5x týdně) zajde Kapitán, aby ji svou lstivou chytrostí vytáhl z nějakého počítačového průšvihu, pořádala zábavné odpoledne pro své zaměstnance a jejich rodiny.
Loni mi to nevyšlo, tak létali balónem bez nás, letos jsme se těšili, že si to užijeme.
Téma zábavy byl středověk a odpovídalo tomu vše. Od výběru kapely, uměleckého šermířského souboru, stylu občerstvení a stánků s řemesly a různými kejklíři.
Bavili jsme se opravdu dobře, ani jsem nestihla vyzkoušet všechny nabízené atrakce, ale dovedu žít i bez házení sekyrkami a dobrovolného položení hlavy na katův špalek.
S mrňouskem jsme se dívali, jak šikovně nebo úplně blbě zacházejí chlapi s lukem a kuší, opletli jsme si ozdobný kamínek měděným drátkem a ocenili šikovnost holčiček, co malovaly na sklo.
Bezva bylo tkaní a výroba sítí, náš mořský vlk se to chtěl chvíli i naučit, ale na to byla okolní vřava příliš veliká. Kvůli dlouhé sukni jsem musela odmítnout zkušební jízdu na koštěti a to i za cenu toho, že si neobletím pranýř a nedostanu tím pádem řidičský průkaz na koště. No co, doteď mi to procházelo, snad to tak i nadále vydrží.
Co jsem však úplně ignorovala, byl stánek věštkyně. Já, člověk absolutně k tomuto druhu "zábavy" imunní, koukám spíše přes prsty, když vidím, jak si lidé bez vlastního myšlení chodí pro radu k různým šarlatánům mystického byznysu.
Přišlo mi to vždy jako poslední štace pro někoho, kdo vůbec neví kudy kam a potřebuje jiného, aby ho někam postrkoval a neváhá mu za to i zaplatit.
Jenže Kapitán trval na tom, abych "vědmu" navštívila, že mu tím udělám radost a alespoň se dozvím, co prý nás čeká. Ha, ha, jako recese dobré. Tak jsem to brala a vyrazila do stánku té divé ženy.
Dosedla jsem na lavici, ona na mě koukla a něco řekla. V řevu středověkých pištců z pódia jsem neslyšela ani slovo, akorát jsem pochopila, že se mě na něco asi zeptala.
Pokrčila jsem rameny a ona řekla:"Kde není otázek, není odpovědí."
Aha, nejspíš jí mám říci, co mě zajímá v mé budoucnosti, stále jsem k tomu měla ten pocit jisté recese, tak jsem zahlásila, že začínám nový život a zajímá mě, jak se mi v něm povede.
A pak to začalo.
Vůbec to nebyla recese.
Ta zvláštní osoba mě rozebrala jako Lego na malé kousíčky, vysvětlila mi spoustu souvislostí mezi citem a rozumem, povídala mi dlouho a byla velmi moudrá.
Ne, nevím, co mě čeká a nemine, nevím, zda mě pozítří nepřejede auto, či za rohem nečeká velké bohatství nebo chudoba.
Vím spoustu jiných věcí, které se mi v mém novém životě budou moc dobře hodit.
Škoda, že jsem si nestihla zapamatovat víc, ze všeho, co mi řekla a že mi něco uteklo, kvůli její tiché řeči a venkovnímu kraválu. I tak to bylo zajímavé a poučné.
Měla jsem štěstí, tahle dáma byla chytrá a znalá žena a setkání s ní mě svým způsobem obohatilo.
O to víc jsem si uvědomila, jakou má tohle věštecké řemeslo (či umění, nevím) vliv na lidi, kteří ho využívají k nasměrování svého života. Přece jen, i takový materialista jako já, na chvíli podlehl atmosféře. Co když se někdo netrefí a zajdu k věštkyni, která není ta pravá? To může i hodně ublížit.
Přeběhl mi z toho mráz po zádech.
Ano, vyzkoušela jsem, bylo to zajímavé, ale bohatě mi to stačilo a jako předtím, i nadále si vystačím se svým vlastním rozhodováním, i když někdy to není vůbec lehké.
Odnesla jsem si i své osobní orákulum, co ho nesmím nikomu říci a když mi bude nejhůře, mám si ho číst. :-)


Ovšem já vám ho klidně povím a můžete si ho číst také, protože to jen vystihuje podstatu toho, že na většinu bolístek je jenom jeden lék:


...
...
...


Kurnik, někam se mi ztratilo, tak třeba příště.


   
 

22 komentářů:

  1. To nevadí, že sis nezapamatovala, vzpomeneš si na to, až to příjde:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Báro, já jsem byla u věštkyně dvakrát. Poprvé tak všeobecně, udělala mi horoskop a zamíchala do toho i karty. Konkrétní dotaz jsem neměla, spíš tak obecně jak a co. A můžu ti říct, že se trefila, ukazovala mi jaký bude partner a přesně! A taky začala hovořit o tom, jaký mám vztah k rodičům a jaká jsem atd., já jsem se u toho rozbrečela a nedokázala přestat. Hrozně silný zážitek a dokázala pojmenovat to, co jsem tak nějak vnitřně věděla a přitom jsem to nebyla schopná říct nahlast. Kdybys chtěla kontakt, klidně pošlu... Někdy bych jí ráda navštívila zase, akorát je to cca 300 km daleko. No a druhá byla relativně mladá holčina a bylo to čtení z ruky na keltských slavnostech na Šumavě. Řekla mi taky obecné pravdy, ale moc si z toho nepamatuju. Jen vím, že se to víceméně shodovalo s tím, co paní astroložka.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se dost často zaklínala svým rozumem a byla na to i pyšná.Pokud vezmeme v úvahu, že kolem nás je informační pole a existují lidé,kteří si do něj umí sáhnout pro informace, tak se není čemu divit.

    OdpovědětVymazat
  4. Moje vzdálená příbuzná vystudovala psychologii, ale moc jí to nevynášelo, tak se dala na věštění. Lidi hledají duchovní útěchu a pokud jsou sugestibilní, jsou tvární jak modelína. Pětistovka za půl hodiny \"terapie\"... přijde si na slušnej peníz. Pod sto litrů měsíčně nejde. Pár fint mě naučila. Je to jako vařit podle kuchařky. A lidi ty blafy rádi sežerou, přijdou si pro nášup a ještě pošlou svý známý.

    OdpovědětVymazat
  5. Jasně, někde to tak funguje.
    Ale nehodnotila bych to tak paušálně... a ovce jsme už jen tím, jak jsme zapojeni v tomhle systému demagogie.

    OdpovědětVymazat
  6. Mod,tady s tím \"akčním vzpomenutím\" mám bohaté zkušenosti. Vzpomenu si vždycky pět minut po dvanácté :-)

    rennnie, kontakt bych asi neužila, ale potvrzuješ mi, co si myslím, že je to hodně o člověku. Určitě mohou pomoci i ublížit.

    Dito, to je zajímavý pohled na věc. To aybch si na své informační pole začala dávat bacha :-)

    Teo, tímhle se opravdu nemůže živit každý, pokud to někdo dokáže, klobouk dolů a ať mu to nese :-). Když je poptávka, proč nevyhovět, že?

    OdpovědětVymazat
  7. 6Totéž platí o prostituci... ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Ha, ha,to bych tu větu ovšem formulovala trochu jinak. Přinejmenším bez obdivu. Tam musíš mít také specifické schopnosti, ale chytrost, inteligence a moudrost se nemusí vůbec vyskytovat. Ba naopak, v tomto oboru spíše škodí.

    OdpovědětVymazat
  9. :-)Za boleševika říkávaly mnohé prostitutky, že protože jsou chyté a inteligentní, většinou se nemusí vůbec svlíkat:-)
    Jednou sem dala kontakt na kartářku jednomu klientovi, který má k věci velmi podobný přístup jako Teo, ale nacházel se v takové podivné komplikované životní situaci, že už byl ochoten se uchylovat k čemukoliv.
    Po seanci mi pak volala říkal \" Tak pokud jde o minulost a přítomnost, to se trefila na 100%, ale pokud jde o budoucnost, tak to byly totálně samé bludy!\"
    Já sem se zasmála a zeptala se, jak ví on, co bude v budoucnu a on říkal, že to samozřejmě neví, ale takové bludy jakože \" se v 55 znovu ožení a bude mít malé dítě a dům u vody, že mu určitě nehrozí, když má dvě dospělé děti a barák u Divoké Šárky!\"
    No za pár dní poté se skutečně rozešel se stávající přítelkyní s níž žil dobrých 15 let ( to bylo na spadnutí- ta přítomnost), za pár měsíců si našel o 25 let mladší děvče s kterým se za další 2 měsíce oženil a ona mu jako překvapení koupila jako svatební dar za jeho peníze, hausboot, protože na něm chtěla mít svatební oslavu.

    OdpovědětVymazat
  10. To jsou teda osudy :-). Já se bojím zeptat se na budoucnost. Věřím, že by se mohlo stát, že i kdybych tomu nevěřila, podvědomí by mohlo zapracovat a klidně by mohly věci začít dopadat podle předpovědi.

    OdpovědětVymazat
  11. 10Klíd! Budoucnost předpovědět prostě nelze. Takže každý orákulum je pouze více či méně šikovná fikce. Která podle zákona pravděpodobnosti může občas i zhruba odpovídat budoucí realitě. Všelijaké vědmy, věštkyně a senzibilové je pouze skupina šarlatánů, která se bude vždycky snadno obohacovat na úkor svých \"klientů\". A existuje i nevyvratitelný důkaz, že schopnosti těchto lidí jsou spíše neschopnosti. NIKDY v historii kriminalistiky nebyl zaznamenán ŽÁDNÝ případ, že by tahle banda pomohla odhalit nezvěstného člověka, ev. navést policii k pachateli. Nikdy! A že se jich vždycky vyrojí... naposledy u případu ztracené Aničky Janatkové.

    OdpovědětVymazat
  12. Teo,no právě, že budoucnost předpovědět nelze, ale žvanit o ní lze cokoliv. Dcera od známých si takto nechala povědět co ji čeká a dozvěděla se snůšku negativních věcí a úplně tomu propadla a teď čeká jen samé průsery. A co čekáš, to dostaneš, že? Takže to s ní jde od deseti k pěti a na začátku stála ta debilní kartářka.

    OdpovědětVymazat
  13. Ale houby s voctem... já třeba čekám moudrost, krásu a bohatství a vono furt nic! :) Tohle je právě problém sugestibilních jedinců. Jakmile uvěřej nějakýmu blábolu, okamžitě nastupuje autosugesce. No a tohle všechno patří do onoho psychobalastu, vyvěrajícího z nezvládnutých emocí. Však o tom pořád píšu. Ale jako bych čočku na strop házel. :p

    OdpovědětVymazat
  14. Takhle si vždycky vzpomenu na vyprávění Jiřího Sováka, jak dělal na vojně kamarádům věštce. Jednomu předpověděl, že se šťastně ožení s dívkou, která bude mít pihatý záda. Po pár letech zajel ke kamarádovi na návštěvu a on se hned hrnul, aby mu ukázal (žena si dokonce musela vyhrnout tričko), že fakt má ženu s pihatými zády! No a po pár panácích kamarád přiznal: \"Víš co jsem se nachodil na plovárnu, abych takovou našel...\"

    Čili: netvrdím, že jsou to bludy, protože to nejde dokázat, ale budu tvrdit, že lidi se sami postarají o to, aby se jim zjevená budoucnost splnila.

    Mno a neodpustím si čistě logický dovětek, když už někdo argumentuje racionálnem: \"...existuje i nevyvratitelný důkaz, že schopnosti těchto lidí jsou spíše neschopnosti. NIKDY v historii kriminalistiky nebyl zaznamenán ŽÁDNÝ případ...\"

    Pokud nějaký fakt ještě NIKDY nenastal, NENÍ to bohužel NEVYVRATITELNÝ důkaz toho, že daný fakt nenastane nikdy v budoucnosti. Bohužel, neexistence důkazu není důkazem neexistence. Čili citovaná argumentace by měla znít:

    \"...existuje nevyvratitelný důkaz, že schopnosti těchto lidí DOSUD BYLY spíše neschopnosti. NIKDY v historii kriminalistiky nebyl zaznamenán ŽÁDNÝ případ...\"

    Jednou se nějaký úspěšný senzibil najde a kde bude náš nevyvratitelný důkaz? Vyvrácený...

    Čímž netvrdím, že do budoucna JE MOŽNÉ vidět. Pouze ještě nikdo neprokázal, ani že není, ani že je.

    OdpovědětVymazat
  15. Teo,jestli tím chceš naznačit, abych ti opáčila, že jsi svým způsobem bohatý, krásný a moudrý, tak na to ti neskočím.
    Ale v podstatě potvrzuješ, co jsem se výše snažila vysvětlit.
    Čočka na strop je SUPER, daleko zbytečnější než hrách na stěnu :-)))

    Squire, průprava ze školy se nezapře :-). Souhlasím se vším a dodávám, že kdyby mně někdo před časem věštil moji nynější přítomnost, tak ho pošlu rovnou do blázince.

    OdpovědětVymazat
  16. Někde jsem četl, že je rozdíl mezi věštcem, kterej je vždycky podvodník a jasnovidcem. Ta druhá kategorie je prý tak vzácná, že se občas nějakej narodí maximálně jednou za století. Třeba Nostradamus... jenomže jeho \"orákula\" jsou taky extrémně rozplizlá a skýtají mnoho významů. Občas se dají násilně napasovat i na události, které se odehrály jinak a jindy. Ale můj mozek je stavěnej tak, že se vzpírá uvěřit něčemu tak pošetilému, jako je předpovídání budoucnosti. To už bych mohl klidně mohl připustit existenci Boha, Aštara Šerana a Godota, co se někde zakecal a zejtra konečně přijde. :p

    OdpovědětVymazat
  17. Teo,můžeš si připustit věřit v co chceš, hlavně, když tě to posune někam, kam ty sám chceš dojít. Pojmenovat si to můžeš též jak chceš :-). Já právě spatřuji ten um v tom, žvanit půl hodiny, říkat spoustu neutrálních mouder, která se dají aplikovat na cokoliv a zabalit to do takového obalu, že ti to klient sežere i s navijákem a to pětikilo ti dá s nadšením. My, co komunikujeme nejčastěji v číslech jen čumíme :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. Tak já se také vyjádřím:)Nevím, jestli lze budoucnost předpovídat, ala jsem přesvědčená, že bychom se o to neměli v žádném případě snažit.
    Vlastní budoucnosti se každý dožije a budoucnost ostatních nás snad tolik zajímat nemusí, ne?

    Také myslím, že mnoho věšteb má charakter \"samonaplňujících se proroctví\".
    To, že vědmy, jasnovidci a senzibilové nikdy nepomohou při pátrání po pachatelích, je pravda, v praxi se to prostě neděje.

    Jinak můj tatínek je astrolog, povídejte mi něco o tom...:)
    Jsem asi nejlépe astrologicky propracovaný jedinec v ČR:)

    OdpovědětVymazat
  19. Chris,to je tedy něco, tatínek astrolog :-)!
    Já mám s astrologií jediný zážitek, už tak 10 let starý. Seděli jsme s ředitelem naší hvězdárny po nějakém pozorování a on se rozpovídal, že získal nějaký program na astrologické rozbory a předpovědi a že to umí neuvěřitelné věci. Vedli jsme asi hodinu značně pošetilou debatu, kolik by se tím dalo vydělat, ale vše to skončilo v okamžiku, kdy by se pod své \"dílo\" musel podepsat. To by byl jeho totální profesní konec, to by kolegové z odborných kruhů nepřekousli :-))) Takže nakonec z toho nic nebylo, prý bych to musela podepisovat já.

    Samozřejmě vím, že to takhle jednoduše nefunguje, ale moc nechybělo... :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Báro,ty programy, pokud vím, tak nakreslí postavení hvězd, ale interpretovat to musí právě astrolog, to program nedokáže.
    Dřív, když programy nebyly, muselo se to počítat, byly na to takové knížky plné tabulek odshora dolů a podle toho se ten horoskop nakreslil. Teď je to brnkačka, data se hodí do počítače, ten to nakreslí a zbývá už jen dovodit, co z toho vyplývá:)
    Tatínek ale budoucnost moc nepředpovídá;) Jen k němu chtějí moje kamarádky chodit na rady, jestli se mají rozejít s chlapem nebo sejít a tak:))
    No, jinak je úplně racionální, matematika, fyzika, počítače a tak...
    Ale že prý tohle funguje.
    Mám s ním o tom setrvale spory, vždycky si připadám dost v defenzívě:)

    OdpovědětVymazat
  21. :D takže to u té věštkyně vypadalo asi jako ve filmu Na samotě u lesa jak tam smoljak vykládá historku o vodníkovi, jak pomohl mlynáři v boji proti vrchnosti!!! :DD
    ale jinak - kam ty nechodíš, když spolu nejsme!!

    OdpovědětVymazat
  22. Chris,často bývají děti ovlivněny profesí svých tatínků. Já bych mohla povídat :-)
    Ovšem astrolog, to je opravdu těžký kalibr, zejména, když tě má přečtenou odshora dolů a zpět :-)

    Alex, tam jsi fakt chyběla! My tam byli sami, ani Starší s Mladší neměly čas.
    Mohlas mít řidičák na koště a fotku s rytířem v brnění :-D

    OdpovědětVymazat