Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 24. března 2010

Prahnu po Praze

Odjakživa!

Kdysi po škole to vypadalo, že se to i povede a já se opravdu stanu občanem Matičky, i když zatím jen na koleji. Jenže pak se kolo Osudu otočilo a začalo mě směrovat pracovně i partnersky dál a dál a dál... a v tuhle chvíli to vypadá, že se v blízkém časovém horizontu posunu od Prahy o další hodinu cesty. Ale asi to tak má být.
Proto si celou dobu své existence na Moravě dopřávám alespoň krátké výlety směr Praha.
A nejsem nijak náročná, stačí mi do roka jeden, dva dny. Vždyť pamatuji i roky, kdy mezi jednotlivými vytouženými výlety byly několikaleté přestávky.

Situace se začala lepšit až posledních pět let, kdy se daří nadechnout pražského smogu i častěji.
Je mi trochu líto té "staré" Prahy, Prahy mého mládí, krátce před sametem, kdy na mě neřvaly z každé zdi, střechy, okna, tramvaje, komína více či méně stupidní agresivní nápisy, které mi vlezle radí co mám dělat, co kupovat, s kým telefonovat, a internetovat... Ó, jak krásně mi bylo v Paříži, kde se tohhle bilboardové šílenství podařilo nějak zregulovat do velmi sympatické, téměř nulové podoby.
Teď před volbami se na nějaké cesty západním směrem nechystám a ani mi to není líto, úplně mi stačí ty blbé kandidující photoshopové xichty rozeseté v trochu menším množství tady na maloměstě.  
Ale to je asi tak jediná výtka, kterou si dovoluji vyslovit, protože všechno ostatní vnímám v pohodě, už jsem se dokonce naučila i trochu rozumně parkovat u různých stanic metra, abych nezešílela v pražské dopravě.
Mám za sebou i pár maratonů přes celou Prahu s Destruktorem na golfáčích, na tetku z dědiny jsem myslím zvládla vše dobře, včetně vychytrale schovaných výtahů v metru, akorát výšku schodů v klasické tramvaji jsem s kočárem nedala a musela využít ochoty cizích mužů.

Letos mi naprostým zázrakem ubyl jeden pádný důvod, pro který jsem do Prahy několikrát "musela". Oblíbená prodejna s korálky a šperkovými komponenty (světe, div se!!!) otevřela pobočku u nás v maloměstě a mají tam úplně stejný skvělý výběr jako v mateřské centrále. Hurá! Paradoxně mě to bude stát mnohem méně peněz, protože když do takového ráje jede člověk přes půl republiky, má tendenci skoupit půl obchodu i s regály, co když budu potřebovat i tohle a tohle, bůhví, kdy sem zase pojedu, že? Takle koupím jen to, co bezprostředně potřebuji a už se dvakrát stalo, že jsem tam dokonce nekoupila nic, jen trochu nasála inspirace a zase šla.

Naštěstí důvodů k výletům do Prahy je stále moc a moc, jeden obchod s korálky mi plány nezhatí.
Akorát nedostatek času mi to trochu sabotuje, vypsala jsem si do diáře termíny akcí, které bych letos nerada vynechala a najednou vidím, že bude docela problém nějaký pražský výlet uskutečnit.
No, uvidíme, jaro a léto před námi, třeba tam tu Prahu nějak vmáčknu/vmáčkneme.

P.S. Speciálně pro Vojtu:
Tenhle spot nemá žádnou spojitost s naší účastí na Rotujících setrvačnících, kam se určitě chystáme, to se do "Prahy"  nepočítá!

12 komentářů:

  1. Na začiatok ťažký povzdych: Keď nepočítam Průhonice, bol som v Prahe posledne v roku 2001... Už by som to tam asi ani nespoznal, tak neviem, či sa vôbec ešte niekedy odvážim. Oplatí sa? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. lojzo,já to mám takhle s Bratislavou. Když nepočítám pouhé průjezdy na cestě do Budapešti, tak si snad už ani nevzpomenu, kdy jsem tam byla naposled.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemyslím si, že by si prišla o veľa. Ako kedysi povedal Peter Breiner, \"Bratislava sa môže páčiť len tomu, kto sa tam narodil... a nikdy v živote nebol nikde inde\".

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, a Prahu zase může mít rád jen ten, kdo se v ní nenarodil... A projel už pěkný kus světa. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kutile, já se v Praze nenarodila, pěkný ksu světa jsem sjela (Island, Norsko, Turecko, Japonsko, většinu Evropy), ale stejně Prahu nesnáším:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Báro, moje poslední přestávka byla 9 let. Chápu... :-)

    No, ale nám na podzim zrovna tu korálkovou prodejnu zrušili, taaak... ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. tak pokud vám to vyjde, dej vědět :)

    OdpovědětVymazat
  8. lojzo,to by mohl PB říci o kterém kolik městě :-)

    Kutile, já jsem vždy ráda, když přijedu, chvíli pobudu a pak zas domů, abych se mohla těšit na příště.

    Sqiure, asi budeš ta pověstná výjimka, co potvrzuje Kutilovo pravidlo ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Nomi,mně se podařilo, že jsem párkrát \"musela\" do Prahy pracovně. To bylo fajn, ale takových nás moc není, co se radují z pracovní cesty, na kterou se vstává ve 4 ráno :-)

    Sedmi, vůbec nedokážu říci, co stihnu :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Prahu miluju.30 let zivota se neda jen tak smazat...
    Praha je uzasna :))

    OdpovědětVymazat
  11. P.S.Speciálně pro Báru: Víš, že mě to při čtení hnedle napadlo? Ale tím dovětkem jsi mě uklidnila. Mimochodem, šijem nové šatičky! Pro oba. ;-)

    Krom toho, nepovažuji se za Pražáka. Není to tak dlouho, co jsme byli odřízlá víska na samotě, kam se ze \"stolice\"(c) jezdilo za výletním dobrodružstvím. A kořeny naší rodiny (aspoň z poloviny), jsou někde ouplně jinde, jak jiste víš. (Strýčkovice se už blíží! :-D)

    OdpovědětVymazat
  12. Cheo,však jsem si na tebe vzpomněla, když jsem to psala :-)

    Vojto, já se v duchu moc ráda a často vracím do Strýčkovic, tam bylo moc pěkně. Na zdi teď máme fotku pohledu z okna penzionu směrem k \"rozhledně\" a já na ni vždycky koukám jsem TAM :-)

    OdpovědětVymazat