Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 27. května 2007

Okouzlena močovinou

Procházka jiným světem

Začnu odkazem na zdánlivě nesouvisející článek, pod kterým se rozvinula debata, co je hnus a co je krásné, z níž si bez souhlasu majitele blogu dovolím ocitovat:

Filozof-skeptik by ti řekl asi toto: Svět je krásný jenom z odstupu, zblízka je to bordel. :-)
(Motoneználek)

Filozof-optimista by ovšem dodal: "Půjdeš-li však ještě do větší blízkosti, pak bordelózní obrysy mizí a třeba na úrovni atomů už to je jen čistá estetika, lhostejno z jaké hmoty.":)
(Kamio)

Opravdu záleží na velikosti rozlišení a všechny běžné věci se stávají krásnými, zajímavými a obdivuhodnými.
Uvědomila jsem si to ve chvíli, kdy jsem hledala motiv pro samolepku na notebook a z nabízených motivů jsem byla trochu na rozpacích.
Poprosila jsem o radu přítele nejmilejšího a on prohlédl a začal svou odpověď slovy: "Nooo, kdybych si MUSEL vybrat, tak..."
To pro mě bylo jasným signálem, začít hledat jinde, protože byl na tom evidentně jako já.

Vybírání bylo krásné. Posloužila mi k tomu kniha Fantastický neviditelný svět - objevy v mikrokosmu.
Vstoupila jsem do světa, kdy viry chřipky vypadají jako výlet nad amazonskými pralesy a listy blahovičníku jako bažina plná tajemných očí.
Okouzlilo mě tisíce duhových barev v krystalech hroznového cukru nebo pohled do obřího hnízda podivných žížal, z nichž se po přečtení titulku vyklubala nylonová punčocha v měřítku 650:1.

Močovina, tající při 135°C, pro účely snímku rozpuštěna a znovu chladnoucí, tvořící dvojlomné krystaly (180:1)

$$OBR234694$$ 

Povrch listů olivovníku evropského - šupinaté chloupky, chránící listy rostliny před nadměrným odpařováním vody (960:1).

$$OBR234693$$ 

Detail pilníku z tvrdé a křehké oceli (50:1). Tento motiv si vybrala Alex.

$$OBR234697$$ 

U mě jednoznačně zvítězilo palladium, stříbřitě bílý ušlechtilý kov, který se v přírodě vyskytuje buď v ryzí formě nebo společně s jinými prvky v horninách zlata, stříbra, niklu a mědi (260:1) 

$$OBR234695$$ 

A nakonec jedna hádanka z živočišné říše. Mně to nejvíc připomínalo naši střechu stodoly z bobrovky.

$$OBR234692$$ 

27 komentářů:

  1. 1) je to odporné!2) je to přeslička?

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se někdo přiblíží, dám vědět.

    OdpovědětVymazat
  3. Řekl bych, že je to motýlí křídlo.Báro, hezké obrázky; doporučuji progooglovat pylová zrnka.A přidávám odkaz na jednoho človíčka, který pěstuje krystaly vizmutu (makroskopické)http://www.bismuthcrystal.com/fifty.html

    OdpovědětVymazat
  4. zcr:Ten Vizmut vypadá hodně zajímavě:-) Ale ten pilník... to asi nebude jehlovej, což? Mi to připadá spíš tak trochu jako rašple...

    OdpovědětVymazat
  5. No jestli je ten předchozí obrázek paladium, může být ten poslední krovka z dinosaura :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké obrázky,to je pravda. Na té poslední je detail levého vnitřního víčka samičky dravého chilského lenochoda osmiprstého (lat. pomalouch octavius chilus) foceného při ranním slunci. Kolem poledne už má samička makeup a to už není tak pěkné.Svět z odstupu je krásný. Například taková galaxie Sombrero....http://hubblesite.org/gallery/album/entire_collection/

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já si taky tipnu......nehet?

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě to chvilku nechám,ale už přihořívá, skoro hoří ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Já hořím?......nebo někdo jiný?Ale dobrá, tipuju dál: vlas.

    OdpovědětVymazat
  10. Báro,chceš snad NAZNAČIT že to NENÍ ten lidožravý lenochod? :-)))))

    OdpovědětVymazat
  11. Motoneználku, myslíš toho stejného, co má plastiku levého vnitřního víčka z hadí předkožky?

    OdpovědětVymazat
  12. Báro, himbajs......to je nečestné a nesportovní, toto!!! Já nikdy v životě nic nevyhrál, tak mě nenapínej a řekni mi to rovnou - že jsem neuhodl???

    OdpovědětVymazat
  13. Armine,tak jo, nic jsi nevyhrál. Já totiž v úžasu nad tou krásou zapomněla vyhlásit cenu pro vítěze.A jestli jsi to uhádl? To sem plácnu zítra. Ještě totiž musím počkat na Kamia, protože on byl tím, kdo mě k tomu svými komentáři společně s motoneználkem inspirovali.

    OdpovědětVymazat
  14. Grrrrje ještě dobrý. Daleko horší je megavrrr...

    OdpovědětVymazat
  15. Báro,konečně jsem dospěchal:) To je nádhera!!! Až bude chvilka kouknu na jiné tvary... paráda. A děkuju Ti. A můj tip (jaká že je ta cena pro vítěze?) je: Detail motýlího křídla:) (zcr mi to vybral, hele:)Motoneználku: Vždy jde o zvolený rastr, galaxie Sombrero je krásná, už jen tím, že máme to štěstí ji vidět z boku, takže je nádherné vidět zhuštění hmoty v rovině rotace, oblaka prachu a plynu.. ano, i to by se dalo nazvat \"bordelem\":) Všichni jsme ovšem stvořeni z odpadu.. všechny těžší prvky, než je helium, totiž vznikly jadernou reakcí uvnitř nějaké hvězdy.. Takže nebýt odpadu, nebyli bychom tady a ta kovová lžička, co máš na stole, je vzhledem k zastoupení prvků ve Vesmiru dokonalý zázrak...:)))

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji všem za tipy a za odkazy aje to opravdu detail jemného motýlího křídla. Cenou pro vítěze budiž dobrý pocit z dosaženého úspěchu, je pravda, že jsem to nedomyslela a že by nějaká ta cena být mohla, ať to není takové suché :-)). Všechny odpovědi měly velký úspěch i zde u čtenářů, co mi chodí číst za záda a až se znovu narodím a nebudu vědět co bych, tak budu pěstovat vizmutové krystaly. Moc se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  17. Jupííí!! :)) Ale předběhl mě zcr:(

    OdpovědětVymazat
  18. Kamio,dělám malinko širší stupínek pro vítěze, abyste se tam vešli oba :-)

    OdpovědětVymazat
  19. No,je to fuška. Jen co jsem ho udělala, tak ho musím zase předělávat a rozšiřovat.

    OdpovědětVymazat
  20. Báro,a to jako rozšiřuješ ten už rozšířený? Já nejsem vorvaňovitý typ, takže mám podezření, že máme třetího výherce...?

    OdpovědětVymazat
  21. Kamio, nééérozšiřuji ten nerozšířený. Ale možná jsem to mohla nechat. Ty píšeš, že nejsi vorvaň a zrc tuhle v komentářích říkal, že připomíná suchou větvičku, tak možná ani žádných úprav nebylo potřeba :-)))

    OdpovědětVymazat