Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 19. května 2007

Vteřina ti změní život.

Jeden proužek - pohoda, dva proužky - gravidita


 
Přesně si pamatuji, kdy jsem větu o osudné vteřině slyšela poprvé a kdy jsem si  naplno uvědomila, jak je to občas pravdivé.

Někdy se věci v životě mění pomalu a plíživě, léta teče řeka života svým neměnným korytem a jen občas ji zčeří nepatrná vlnka a někdy je zase jiný život plný přesně naplánovaných akcí, viz. známý filmový graf.

A pak je zde ten fenomén jedné přelomové vteřiny.
Románovým mistrem takového okamžiku je John Irwing, ale v tuhle chvíli nemám na mysli až takové absurdní situace vznikající souhrou různých událostí během jednoho překvapeného nadechnutí. 

Mám na mysli běžné sitauce všedního dne, kdy se poklidné odpoledne může změnit na tragédii díky chybě za volantem či bláznivou jízdou z prudké sjezdovky. Kdy se vstupem do nějaké místnosti setkají oči dvou lidí a oni okamžitě vědí, že ANO...

Před pár lety jsme strávili úžasný víkend na chatě u manželova hodně staršího kolegy v Malé Lhotě nad Valašským Meziřícím.
Pohostinný Valach Jarda nám přichystal k večernímu ohni dobré domácí klobásky a nezbytnou slivovičku a protože počasí přálo, seděli jsem u ohně dlouho do noci a on nám povídal příběh svého života.
Spojení "vteřina ti změní život" toho večera zaznělo několikrát.
Jeho pouť po tomto světě snad řídil recesista, který si takto krátil douhou chvíli. Jarda jakoby prožil tři životy a z jedné životní etapy do druhé vždy spadl nějakou neskutečnou náhodou, někdy to bylo skvělé, někdy ještě hoší, než je možno uvěřit. Posledním zlomyslným kouskem osudu byla situace, kdy Jarda se svou ženou po letech lopotné práce dodělal chatu, na které jsme byli a chystali se tam společně na stáří natrvalo přestěhovat.
Chata v prudkém kopci s nádherným výhledem do širokého kraje, terasovitá zahrada, všude spousta nutných schodů. Těsně před stěhováním úraz manželky a jediná šance na záchranou jejího života byla amputace nohou. Z chaty se stala nedobytná kóta a Jarda po prvotním šoku začal budovat bezbariérový byt, dole ve městě.
Vše se podařilo, jen společný život v novém bytě trval méně než měsíc. Jardova manželka náhle zemřela na infarkt ještě před příjezdem rychlé záchranky.

Kolik bylo vteřin, které mu změnily život?

Kolik je vteřin, které změní prudce život každého z nás?

Moje taková vteřina z poslední doby byla ve chvíli, kdy se mi na těhotenském testu vybarvil ten druhý proužek...
   

Žádné komentáře:

Okomentovat