Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 3. května 2011

O tohle se musím podělit

Slepičí rubrika:

 Asi nás bude více, co máme již rodiče v důchodovém věku a jsou vděčnými diváky teleshopingových masáží. Vždyť jsou tam tak úžasné věci a stačí jen v pravou chvíli zvednout telefon, zavolat a oni pošlou k tomu skvělému výrobku ještě dárek ZADARMO.  
Jo, jo, je to někdy děsné to nekomentovat, páč rodičům se nenadává a vychovávat mohou jen oni nás a ne my je.
Ovšem není to tak zlé, když jsem tohle téma občas konzultovala se svými vrstevníky, jsem na tom vlastně ještě hodně dobře, protože naši nejezdí na žádné nakupovací zájezdy a na výhry aut za objednání něčeho poštou už také nevěří.


Akorát ty telekrámy...
Chudák Horst Fuchs by z rodičů měl jistě radost, kdyby ještě žil. Leč, žije alespoň na televizní obrazovce a tak má moje kuchyně od něj spoustu věcí,  za poslední dobu třeba úúúúžasný odšťavňovač s kouzelnou škrabkou na zeleninu, která je tak ostrá a skvělá, že jsem si s ní už dvakrát seškrábla i svou vlastní kůži. Tak tak jsem unikla univerzálnímu struhadlu, ale pouze s argumentem, že už ho mám. Dokonce dvakrát!
O čem chci psát je prací kulička Ecco genie, která se dost vymyká obvyklým blbostem z telekrámu.
Něco o tom je možné přečíst si zde, ale stokrát přečíst není stejné, jako jednou vyzkoušet.


Takže moje zkušenosti za pár týdnů praní s kuličkou:
FUNGUJE TO.
To je hlavní a nejdůležitější poznatek.
Zezačátku jsem se velmi bála zapraného prádla, ale to se naštěstí nestalo, spíše jsem měla pocit, že se barvy projasnily. Na první dávky jsem stále dohlížela, zda teče po vyprání z odtoku ta správně špinavá voda, jak jsem zvyklá u praní s pracími prášky.
Všechno bylo v pořádku a když jsem viděla, že si kulička poradí i s mrňousovými ponožkami z pískoviště z otevřených bot, bylo jasné, že mám na své straně nového pomocníka do domácnosti.
Netěší mě jen ta úspora pracích prášků, ale mohu zkrátit i cyklus máchání.
Na hodně špinavé prádlo doporučuje výrobce kuličky přidat 1/5 obvyklé dávky pracího prostředku, pokud jsou na prádle nějaké zavilé fleky, zacházím  s nimi jako normálně, buď je stříknu Vanishem nebo v ruce trochu promnu s pracím mýdlem Lanza.
Dvojice: trocha mýdla Lanza a kulička si dobře poradí i s fleky od krve, viz mé příhody se škrabkou na zeleninu, bo z povrchových velkoplošných pořezanin bývá krve jako z vola.


Tentorát tedy:"Mamko, díky." :-)


P.S. Já s tím praním různě zápasím http://barmanka.bloguje.cz/824578-velka-story-o-prani.php, tak proč neprobádat další, mnohem ekologičtější, variantu.
 

27 komentářů:

  1. Aha!
    Já to zběžně četla (odkaz o té kouli; tenhle článek jsem četla ne jen zběžně :-)

    Stejně nechápu, jak to, že to pere. A jak dlouho ta koule vydrží?

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt jo? Tuhle sem na to koukala v TV jako blázen, ale pak sem usoudila, že ta kulička je cosi jako kámen, nebo dřevěná pálka, kterou se tlouklo do prádla.
    U nás je takle nakupovací Filip, taky ho furt musím hlídat, ale moc mi to nejde, je záludný:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Liško,oni píšou, že to má vydržet asi 1000 pracích cyklů, což je za tu dobu docela šlušná hromada pracího prášku. O aviváži ani nemluvě. Vyprané prádlo s kuličkou je hezky měkké i bez aviváže.

    Mod, tohle jsem ti zkopírovala, ale chápat to nemusíš :-), já to neřeším, hlavně, že to pere:
    Washball obsahuje speciální keramické kuličky pohlcující světelné paprsky, které vyzařují infračervené světlo po dobu praní. Keramické kuličky odbourávají při pohybu vodíkové můstky vody a zrychlují tak její molekulární aktivitu, čímž jsou vodní molekuly schopny proniknout až do hloubky látky. Ionizace vody snižuje přilnavost nečistot k povrchu vláken a umožňuje, aby se nečistoty rozplynuly i bez použití pracího prášku.

    Biowashball má silný alkalický účinek. Stejně jako prací prášky udržuje hodnotu pH vody na úrovni 10, což je základní podmínkou praní – alkalizací se z látky odstraní zbytky jídel, mastné skvrny a jiné chemické nečistoty.

    OdpovědětVymazat
  4. nefunguje toTa z teleshopingu nevydrzi cyklu ani 100 a nevypere o nic lip nez cista voda.

    OdpovědětVymazat
  5. Pet,zkoušela jsi to? To mě zajímá, jsem opravdu zvědavá, kolik cyklů to bude fungovat, dělám si za každou pračku čárku :-). Pokud takto pere čistá voda, jsem blázen, že jsem tolik let používala prací prášky :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Dík za report! Prosím nahlaš pak někdy, zda to furt pere a kolik už máš čárek. Je fajn, že chemie skoro odpadá, kéž by to fungovalo tak dlouho, to by byl sen.. ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak pere to nebo to nepere? Holky nějak se domluvte:-) Mně tady teda čistá voda nepere, protože je tvrdá jak sviňa, ovšem co mám tu pračku Ariston s bubnem na 8 kilo prádla, tak ty běžné 4 kila jsou vyprané skvostně:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Teleshoping - kdyby jen rodiče. Onehdy jsem s otevřenou pusou zůstala na moment (naštěstí nějaké reakce mi ještě pořád zůstaly) zírat, jak se v pauze mezi nějakými pořady začal sápat po telefonu Tomík... Že když je to tak výhodné...
    On má teď vůbec nějaké reklamové období: \"Mamko, ten krém je nejlepší, v reklamě to říkali...\". :-)

    OdpovědětVymazat
  9. O tom jsem nikdy neslyšela, taky na to koukám jak zjara, asi že teleshopping nesleduji:)
    Tomu vědeckému vysvětlení ani trošku nerozumím.
    Ale bylo by to fajn, takhle odbourat chemii. Jsem zvědavá na další zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  10. Bosorko,sama jsem zvědavá, jak to dopadne, zatím to nezatracuji, čas ukáže.

    Mod, v to to asi bude, že to může fungovat různě. :-) Závislé to bude určitě na tvrdosti vody v konkrétním místě a na míře ušpiněnosti prádla. Já prádlo vyloženě špinavé nemám, spíš takové běžně unošené, sem tam flek, když se nepřevléknu a jdu vařit :-). Nejhorší vlastně bývají Matesovy ponožky z pískoviště a ty kulička zatím zvládá v pohodě. Do tvé obsažné pračky by byly potřeba kuličky dvě. Vzhledem k tomu, že jednu dostaneš jako dárek zdarma, tak za ten litr jsou DVĚ :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Nominku,reklamní hlášky našeho absorbátora jsou nesmrtelné. Nedávno se pod vlivem jakési reklamy na pěnu do koupele ptal, jestli mu přidám do vody ve vaně silice ylang ylang :-))))
    Sama jsem si pak musela hledat, co je to zač http://www.daryprirody.cz...-silice

    Chris, to odbourání chemie je na tom bezvadné, proto jsem se s chutí pustila do zkoušení, budu průběžně informovat.
    Pet trochu zarazila moje nadšení, ale to je dobře, trochu skepse je potřeba k optimálnímu vyhodnocení :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Možná rada?Takže jestli pohlcuje nějaké paprsky bylo by super skladovat ji alespoň na parapetu okna. No a pokud má za následek ionizaci vody tak to je to co pere, asi. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. tak kouli mám takyúplně bez prášku jsem s ní ještě neprala, ale ať peru s ní nebo bez ní, je prádlo vyprané úplně stejně, poněvadž já i bez koule dávám jen pár \"kapek\" gelu. Podle mě je to tím, že se člověk nesmí řídit tím množstvím, co píší výrobci pracích prostředků, ale dávat rovnou jen tak desetinu a to úplně stačí (ale je fakt, že vodu máme měkkou). Co ale neumím vyprat, jsou mastné skvrny, už i Vanish jsem si pořídila, a furt vzdorují...

    OdpovědětVymazat
  14. Ač nemaje matfyz, té vědecké definici účinku se směju až se mi vzbudilo nemocné dítě:-(
    tisíce vědců se snaží přijít na to, jak co nejsnadněji rozrušit molekulu vody a dát tak světu levný a čistý zdroj energie a vašbal to umí skoro zadarmo:-)
    vyzařování infra bez dodání energie si také neumím přectavit, že by perpetuum mobile? pak by stačilo dát si jich pár na parapet místo topení a jak bychom ušetřili:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Mikine,už jsou na parapetu :-DDDD

    Ali, mastné skvrny jsou nejhorší. Když si jich všimnu hned, tak je poleju saponátem (Jar) a to zabere. Když si jich nevšimnu a dám to do pračky, obvykle se jich už velmi těžko (nebo vůbec) následně zbavuji. Moje trička by mohly vyprávět!

    Sejra, včera jsme v rámci \"vědeckého\" bádání kuličku i zvážili a jsem zvědavá, zda bude \"nějak ubývat\" :-DDD
    Ale vážně - já to nijak moc neřeším, mě těší, že mám hezké prádlo!

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj Bára. Telekrámy som prečítala ako Elektrárny. 3x. ;-)
    tak to som rada, že sa ti dobre perie. naša pračka je prosím kúzelná. dala som nedávno do nej 2 ponožky a vytiahla 3. úplne rovnaké 8 - ) najbližšie to skúsim s peniazmi ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. btw, tých firiem, ktorí cielene zneužívajú vekom podmienenú zníženú usudzovaciu schopnosť našich babičiek a dedečkov, je celá kopa. hajzli.

    OdpovědětVymazat
  18. Jdu do toho,objednala jsem si taky jednu. Průběžně poreferuju :-)

    OdpovědětVymazat
  19. SV,to jsi na tom opačně, než většina národa, protože obvykle se jedna (a více) ponožek v pračce ztrácí. Nechyběla u sousedů?

    Některé firmy jsou přímo založené na takových principech. Já bych z toho nespala!

    Dito, určitě dej vědět, já jsem zatím velmi spokojená.

    OdpovědětVymazat
  20. 19: nechyběla. ale spomenula som si na jednu veselú pračkopríhodu:\"suseda ti posiela slivky!\" volám od dverí natešene na manžela. Jééé, fajn, dík, daj ich do pračky! 8 - ) Pozerám jak blázen, prečo mám dávať slivky do pračky? 8 - ) Posiela ti slivky, opakujem trošku zmätene. Jáááj, aha, ja že slipky. Znela odpoveď. E?! 8 - ) tak to som už nechápala vôbec nič. Prečo naša suseda posiela môjmu manželovi slipy?!

    OdpovědětVymazat
  21. 20: milé slipy spadli susedom na balkón a on si myslel, že mu ich suseda posiela. záhada bola vyriešená a slivky zjedené ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Tak ačkoliv kuličku furt nemám, v té zánovní pračce se mi za poslední rok neztratila ponožka ani jedna:-))

    OdpovědětVymazat
  23. Sejrevzhledem ke svým znalostem fyziky sem spíš schopna uvěřiot rozbití molekuly vody, než tomu, že to pere:-)))

    OdpovědětVymazat
  24. no já si jich všimnu hned,ale to triko je větščinou ještě půl dne na manželovi, takže to hned ničím polejt nemůžu. Ale když se mi to někdy podaří podchytit, tak ten jar vyzkoušim!

    OdpovědětVymazat
  25. Kuličku mám ( možná i tři) od dříve. Nevím zda tu samou co ty. Já ji tedy používám, že jaksi sebere žmolky na svetrech, či takové ty \" šedé cucky\" co se někde na nich nadělají. Což mi funguje.

    OdpovědětVymazat
  26. SV,to mě rozesmálo se těmi slivkami :-))).
    To je hodně dobrá příhoda!

    Mod, samozřejmě, že sem tam se nějaká ponožka ztratí, ale teď napolsed to byl vrchol. Kapitán mi půjčil své ponožky a já si je pak odvezla domů vyprat a střežila jsem je celou dobu jako oko v hlavě, abych mu s nimi něco neudělala. A stejně ve finále byla jen jedna, kde je druhá, doteď nevím, už jsem mu místo toho koupila jiné. Ale kulička za to asi nemohla.

    Ali, myslím, že s tím Jarem budeš spokojená, nefunguje to ale na zaprané mastné fleky.

    Elizo, to jsou jiné kulička, ta na žmolky. Ty by se mi líbily, ale měla jsem strach, aby to neublížilo jemnému prádlu.

    OdpovědětVymazat
  27. Bárano, kulicky mam ty levnejsi, co jsou nejspis kopie kopie a musim rici, ze zadny rozdil v prani bez a s nevidim, taky mame dost tvrdou vodu. Jsem prilis skepticka abych si koupila ty za litr. A jestli to ma fungovat tim, ze se toci v bubnu, tak americka pracka v reklame je uplne jiny typ, nez mame tady, ta se toci neustale bez pauz jako polautomatika z meho detstvi, treba to taky souvisi, nemluve, o tom, ze program jemne pradlo se v pracce toci opravdu minimalne

    OdpovědětVymazat