Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 25. května 2011

Kontrola z finančáku

...

Co jsem začala podnikat, sedí mi za krkem strach z telefonátů z různých úřadů, z kontrol a všelijakých takových jebaček.
Nemám ráda cizí čísla na mobilu a přesto, že jsem za ta leta už zažila všelijakých kontrol mraky, pořád to mám v sobě, jak zvednu telefon a ozve se mi:"Dobrý den, tady Finanční úřad," vždycky se mi zastaví dech i tep.
Tak se stalo i minulý týden.
"Nachystejte nám doklady za rok 2008 a 2009, přijdeme k vám v úterý příští týden."
Mám se zabít teď nebo potom?, byla první myšlenka, ale po prvotním šoku jsem si na ten fakt začala zvykat a pomalu přemýšlela, co všchno to pro mě znamená, co se musí nachystat, dopsat, uvést do stavu dokonalé štábní kultury... ach jo, bude toho dost.


První a druhý den jsem si to jen rachovala v hlavě, přemýšlela, jak to logisticky zvládnout, nějak optimálně a pak jsem se pustila do té ohavné hromady naházených dokladů, alespoň je HEZKY naskládat do šanonů, když už nic.
Je toho moc, co by se mohli rozhodnout kontrolovat, tak jsem to začala brát systematicky, nejprve ty doklady, pak zaměstnance, knihy jízd (uffff!!!, Kapitáne,díky),
inventury skladu, inventury účtů... mraky zbytečných papírů, vždyť jen ÚSPORNÝ účetní deník měl 70 stránek, o záznamní povinnosti DPH ani nemluvě.
A při vší té práci jsem si uvědomila, že zažívám takový zvláštní klid, jako už dlouho ne, protože jsem se najedou neměla čeho bát... vždyť nic horšího už mi nikdo zatelefonovat nemůže. Jistě, teď samozřejmě nemluvím o opravdových tragédiích, které by se mohly přihodit, ale jen o tom permanentním strachu, o kterém jsem se zmiňovala na začátku.
Celou dobu jsem měla z něčeho strach a teď to přišlo, tak už se toho nemusím bát a jsem vlastně v klidu. Není to divné?
A TAKÉ MI DOŠLO, ŽE KDYŽ NEBUDU TAKOVÝ LAJDÁK A BUDU SE TOMU VŠEMU VÍCE VĚNOVAT V PRŮBĚHU ROKU, MOHU SI VE FINÁLE UŠETŘIT NOTNOU DÁVKU STRESU!


Včera kontrola proběhla, asi dobře, protože jsem dokázala zareagovat správně na všechny dotazy a dokázat svá tvrzení patřičnými doklady.
Ono má všechno svou logiku a pokud se tato striktně dodržuje, není vlastně co napadnout.
Věřím, že dokážou během deseti minut nachytat na hruškách někoho, kdo nakoupí před koncem roku za statisíce, vyfakturuje minimum a na skladě k 31.12. nemá skoro nic. Takový si naběhl sám, protože je to hňup. Bála jsem se, aby mě nenachytali na nějakých neexistujících směrnicích a podobných kravinách, ale evidentně v podnikatelské sféře jsou jinačí fofry, tam tohle nikoho nezajímá. To umějí rozkošně rozmazávat akorát ve státních institucích a v příspěvkovkách. Naštěstí.
Jenže to člověk dopředu neví a je to pak podobně jako u zkoušky. Buď se trefí nebo ne.


A teď se loučím jdu shánět stavební boudu, v příštích dnech už konečně vypukne akce Domeček - fáze REALIZACE.
 


 
  

12 komentářů:

  1. Ale budeš furt takový \"lajdák\", protože většina papírů se vyrobí až když je jich třeba, akorát si to chce někam znamenat a nezapomenout kam tenhle papír člověk založil:-)
    Jinak držím palce:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně štěstí s boudou. Už čteš Destruktorovi před spaním Káju Maříka?

    OdpovědětVymazat
  3. mé drahé a její kolegyni přišla do provozovny kontrola z nějakého divného úřadu, paní chtěla vědět, zda je zaplacený poplatek za rádio ... na OSA už holky nečekaly a rádio vyhodily z okna ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Gombo oni ale berou i ten fakt, že máš v podnikovým autě radio, a chtějí to potvrzení o platbě vidět))):

    OdpovědětVymazat
  5. Báro, uff, tak to je dobře, že to máš zdárně za sebou!!! Ono totiž u nich taky hodně záleží i na koho natrefíš... :-/

    A ať se fáze \"realizace\" daří na jedničku! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Elizo,ať si mne zkusí chytit :)))))
    a já jim pak ukážu ;-)
    třeba prostředníček

    OdpovědětVymazat
  7. Mod,kvůli jednomu to stálo za to: Pořád jsem skladovala 100 let staré papíry, protože kdyby se to \"někdy potřebovalo kvůli kontrole\", ale teď jsem to velmi protřídila a do kanclu se mi vrátila příjemná harmonie, kterou jsem tak měla kdysi na začátku.

    SV, díky :-)

    Henry, Káju Maříka si ještě schovávám tak za rok. I já sama se na to těším. Teď na to ještě není ten správný čas.

    Gombo, tihle také chodí, ale to mám ošéfované, platí se za rádia v autech. V kanclu rádio není.

    OdpovědětVymazat
  8. Nomi,to je pravda. Všichni jsme jen lidi, že jo? :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Vždycky záleží na tom, na koho člověk narazí, někdy je to i na lidi:-)

    OdpovědětVymazat