Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 1. dubna 2007

Vášeň pro puzzle

Přichází nenadále, v jednom okamžiku paralyzuje chod domácnosti na různě dlouhou dobu a pak zase odchází, aby o sobě třeba půl roku nedala vůbec vědět.


Moje úplně první byla trapná pětistovka vyhraná v tombole. Leč, drápek se zasekl a já objevila Ameriku. Během týdne jsem objela všechna dostupná hračkářství, udělala si jasno o produktech značkových a neznačkových, viděla neuvěřitelné kýče i docela pěkné obrázky a výsledkem byla zakoupená tisícovka s pohledem na Golden Gate Bridge. Neboli modrá voda, modré nebe, namodralý opar nad městem ... jedním slovem chuťovka, jakou si může koupit jen nevědomý začátečník.
Však mi taky dala zabrat.
Jediné pozitivum v tom bylo, že než jsem to poskládala, naučila se Alex prát a žehlit.
Výsledek svého snažení jsem si pěkně natřela puzzlím lepidlem a nechala v Baumaxu zarámovat a na několik měsíců jsem měla pokoj.

Ne, že bych se občas v obchodech nepodívala na různé motivy, ale všechno shlédnuté nechávalo mě i moji peněženku v poklidu.

Dokud jsem neuviděla nádherný pohled na jednu z hlavních tříd Rotterdamu. Krásné architektura, malebné domy a jako bonus navíc to bylo skvěle členité.

Co na tom, že to byla patnáctistovka.
Co na tom, že až doma mi došlo, že to nemám kde skládat, neboť konferenční stolek je o kus menší.  Rodina byla nucena pochopit, že za takové situace se musí na blíže nespecifikovaný čas uchýlit s jídlem ke kuchyňskému stolu a na ten jídelnový zapomenout.
Jenže se doma neplánovaně objevil škůdce. Vždycky když jsem odešla z domu, sedl si k obrázku manžel a já přijela a byl kus hotový. A protože já jsem pryč velmi často a on pracuje doma, tak mi to vlastně poskládal skoro celé a pak mi ještě vynadal, že nic neudělal, protože se od toho nedalo odejít.
Jedním slovem fiasko.
A ta strašlivá manipulace s hotovým obrázkem, když jsem ho vezla zarámovat, o tom se ani nebudu zmiňovat.

Poučila jsem se do budoucna v jednom. V Baumaxu udělají jen rám podle zadaných rozměrů a až je hotový můžu si puzzle do rámu zasadit sama a nemusím to nestabilní dílo nikam vláčet.

To však bylo jediné poučení, které jsem si vzala, protože jako další jsem si tajně donesla domů dvoutisícovku Londýna.
Mazaně jsem si počkala až bude mít manžel hodně práce a napjaté termíny a teprve v tuto vhodnou dobu jsem opět zabrala s drahým Londýnem jídelnový stůl.
Vyšlo to! Poskládala jsem si ho celý sama. Teď mi visí v pracovně, mám ho na očích každý den.

Jen ty babské rady bych měla méně poslouchat. Paní v papírnictví mi zkušeně nabídla místo originál puzzlího lepidla Herkules, že prý to má stejný výsledek, jen je to o mnoho levnější a já, bláhová, poslechla.
Už tě, babo, nikdy neposlechnu!

Není to tak dlouho, co jsem Alex našla klečící uprostřed kuchyně na zemi, jak má na novinách vysypaný vysátý prach z cyklónového vysavače a opatrně, jedním prstem, se v něm přehrabuje.

"Co jsi vysála?" zeptala jsem se, nic zlého netušíc.

"Tvůj Londýn," pípla Alex opatrně.

"COOO?!?"

"Chtěla jsem vzít vysavačem prach z rámu a už to lítalo...."

Poučení dvě: Herkules nikdy!

A jak to tak píšu, tak si uvědomuju, že poslední puzzle jsem si skládala tak před rokem, že by zase přišla vhodná chvíle?
 

74 komentářů:

  1. Ach...... puzzle. Miluju puzzle!! (A zdá se, že budu mít o čem psát, tedy až zpracuji těch svých čekajících sto třicet dva námětů:)

    OdpovědětVymazat
  2. Kamio,tak to bychom se doma prali nebo by každý skládal to svoje?

    OdpovědětVymazat
  3. Báro,já myslím, že bychom skládali společně a vše ostatní jde stranou!! :) Přiřazuji tématu \"puzzle\" prioritu č.2:))

    OdpovědětVymazat
  4. Kamio,to mě zajímá: co s tím děláš, když to poskládáš? Já to zatím věším na zdi \"druhé kategie\" ale těch už moc není. Něco jsem dokonce pak zase shrnula zpět do krabice.

    OdpovědětVymazat
  5. Báro,je to hodně neslavné... \"zdi druhé kategorie\" bych přivítal, přivítal bych snad i pouze \"zdi\"... zpět do krabice je podle mě hřích!! Tolik práce vniveč! Mám tématickou sérii a chtěl bych v ní pokračovat, ale bohužel ji mám v krabicích... srdce se mi mohlo utrhnout, když jsem je musel rozložit... :(( Ideálně bych to fláknul do obýváku na stěnu ke knihovně. Všechny!! Ale protože ani tu knihovnu vlastně nemám a ve výběru tématu se rozcházím s S-polovičkou, včetně toho, že všechny zdi jsou obsazeny, jsou v krabici:(((

    OdpovědětVymazat
  6. Je to smutnépolámat to zpátky... Byla jsem na inzerát (kvůli gramodeskám) u jedněch lidí a představ si široké schodiště do patra a na zdech HUSTĚ posázeno puzzlími obrázky... já jsem z toho nemohla.

    OdpovědětVymazat
  7. Jako svatební dar jsme dostali pětitisícové puzzle podvečerních Benátek. Doteď jsme nebyli schopni to poskládat (ač jsme několikrát začali, vždycky jsme to museli potupně sbalit, protože na to nebyl čas nebo místo...). A třítisícový obraz Noemovy archy je složený a slepený - za postelí. Není kdo by nechal udělat rám... ;-))))

    OdpovědětVymazat
  8. Duno,to je výkon... ty staré obrazy, výjevy ze Sixtinské apod., to je síla. Všude kávová hnědá... :))

    OdpovědětVymazat
  9. Duno,pět tisíc??? To už bych měla taky problém. Předpokládám vyřazený obývák z provozu na hodně dlouho...

    OdpovědětVymazat
  10. Báro,tak z toho bych taky nemohl.. Potřeboval bych taková schodiště dvě až tři:))

    OdpovědětVymazat
  11. Kamio,to seš teda megaloman, to stěna u knihovny asi nevytrhne :) Já mám k dispozici jen schodiště do sklepa a na půdu a to je houby, tam by se na to jen prášilo.

    OdpovědětVymazat
  12. hihiNo, já se nesměju. To by bylo škodolibé :)) Moje segra je také cvok do puzzle. 1000 udělá do 4 dnů. :))ale žádné jsem ji ještě nevyluxovala.

    OdpovědětVymazat
  13. Jejko,Alex vcucla jen kousek spodní řady, ale zatrnulo v ní pěkně :)))

    OdpovědětVymazat
  14. Báro,označení \"megaloman\" bych se teda bránil. Mi by stačilo pouze sto patnáct čtverečních metrů volné plochy:)) Prach je všude:(((A kdo se nikdy nepřehraboval ve vysavačovém sáčku, neví co to je puzzle:))

    OdpovědětVymazat
  15. Kamio,115 m2? Aha, tak to se omlouvám. Megalomani jsou až od 120ti metrů :)) Mezitím jsem udělala obhlídku zdí a zjistila jsem, že pěkně plýtváme volnou plochou. Ovšem těžko mohu do jedné místnosti dát staré originály a puzzle. Proto ty zdi \"druhé kategorie\". I tady v pracovně se mi to už trochu bije, ale neva, sem nikdo nechodí (tady je jenom Bářino).

    OdpovědětVymazat
  16. Litoměřická babička /85/ skvěle skládá puzzle. Všichni zajásali a k narozeninám i Vánocům různé motivy. Ona poctivě skládá a pak složí do krabice.Dali jsme jí i naše, co jsme neměli čas. Má toho plný sekretář v obyváku. Slepenou má jen Eifelovku /3D/ a nějaký angl. hrad. Stále jí to baví.Tak jsem jí navrhl, že jí koupim 1/2 kg strouhanky, zda by složila pár rohlíků nebo veku.

    OdpovědětVymazat
  17. Buteo,jestli se dožiju ve zdraví tak požehnaného věku, budu mít radost, když dostanu takový dárek a pak si budu skládat bez pocitu, že sedím u toho, místo abych dělala něco potřebnějšího.

    OdpovědětVymazat
  18. Báro,to bych taky chtěl mít \"Tady je jen Kamiovo\" :))

    OdpovědětVymazat
  19. Puzzle je naše vánoční tradice. Vždy se skládá středověká mapa světa a každá návštěva si kousek přidá.to buteo: ta strouhanka mě srazila ze židle.

    OdpovědětVymazat
  20. My jsme pred lety skladali obrazek nejake mariny. 5000 kousku. No vyradila se na tom cela rodina, skladali jsme to asi mesic. Dalsi mesic to lezelo na desce na skrini, ze s tim teda neco vyvedeme, neb je vazne skoda takovy vojeb rozlamat zpatky do krabice. V den, kdy byl koupen ram a slo se na vec, si kcour vsiml, ze na skrini je cosi. A cosi shodil dolu. A cosi se rozletlo na pet tisic kousku. Konec puzzle u nas doma :-)))

    OdpovědětVymazat
  21. Kamio,neboj, všechno bude! Mi to taky chvilku trvalo, ale dobře se pamatuji na ten pocit, stát v úplně vyklizené místnosti, čerstvě vymalované a teď si říct: tak a tady si to můžu udělat jenom jak já chci... moc příjemné.motoneználku - proboha!! kolik k vám chodí na vánoce návštěv?!Terrynko, a co kocour? Přežil? :))

    OdpovědětVymazat
  22. Báro,a už jsi zkoušela puzzleball? Sice jen 540 ks, ale historická mapa, taky hezké.

    OdpovědětVymazat
  23. Gombo,nezkoušela, z prostého důvodu, že bych ho po postavení neměla kam dát.

    OdpovědětVymazat
  24. Keď budem veľký, kúpim si 8-tisíckusový strop Sixtínskej kaplnky (videl som to dávno dávno v Taliansku v obchode nalepené na podlahe) a nalepím si ho v obývačke na strop. Zatiaľ máme doma niekoľko 500 až 1500 kúskových puzzlí (puzziel? puzzlov?) a tak raz za rok s deťmi nejaké z nich poskladáme, necháme pár dní na stole a zase rozlámeme. Až sa čudujem, že sú doteraz všetky kompletné.

    OdpovědětVymazat
  25. Jedna z mála úchylek, jíž jsem ušetřen :o)

    OdpovědětVymazat
  26. Teda jestli to nebude tím, že skládání puzzle vlastně není úchylka. Tím by se elegantně vysvětlilo, proč mě to nechává chladným... ;)

    OdpovědětVymazat
  27. zcr,asi Tě zklamu, příteli používající přechodníky, to totiž úchylka je:)) A dost velká:))

    OdpovědětVymazat
  28. Kamio,fakt myslíš, že je to úchylka?

    OdpovědětVymazat
  29. lojzo,to musí být síla, ta Sixtinská kaple, to jsem ještě neviděla, budeš mít nejkrásnější strop. Mně je vždycky líto to poskládané zbourat, ale když to nalepím a zarámuji, tak to svým způsobem zničím jednou pro vždy.zcr, to už bys toho stíhal moc. Jen si pěkně šlechti své úchylky a puzzle nech těm ostatním :))

    OdpovědětVymazat
  30. Báro,těžko říct, ale když kvůli dostavění jednoho pilíře na Tower bridge jsem schopný nejíst, tak asi jo:) Ale je to hezká a neškodná úchylka ... mě hned napadl přístroj úchylkoměr ... jsem o něm už kdysi cosi napsal:))Zajímavá myšlenka ... \"když to zalepím, tak to svým způsobem zničím jednou pro vždy...\" ... ano, i to tam vlastně je...!

    OdpovědětVymazat
  31. Bára, keď som toho Michelangela videl, nerozmýšľal som ani chvíľu a chcel som ho kúpiť bez ohľadu na cenu. Bohužiaľ ho nemali (teda len toho zlepeného na podlahe). Alebo našťastie, lebo keďže to bolo ešte pred érou platobných kariet, asi by sme sa do konca dovolenky živili len tým, čo ulovíme...

    OdpovědětVymazat
  32. No......tak Puzzleti jsem skorem propadl taky. Stalo se tak ve chvíli, kdy mi kamarád přinesl fotku hotové pětitisícovky, na níž byly vyobrazeny dvě stíhačky Su-27 letící vstříc západu slunce kdesi nad Uralem... nádherný obrázek... Ale nakonec jsem se na obrázek vykašlal a sůčko si pořídil jako model...:-)

    OdpovědětVymazat
  33. Takskládačky, to je taky moje :) Včera jsem viděla v hypáči dokonce skládačky, které jsou navoněné :))

    OdpovědětVymazat
  34. No ono jich není zase tak moc ale dlouho se zdrží. :-)))

    OdpovědětVymazat
  35. Miluju puzzle!Ovšem dokončit je v našem bytě, kde volně řádí dva kočkouni, je téměř nadlidský úkol. Když už se teda rodina uvolí, že bude několik týdnů přeskakovat tu obrovskou plochu na podlaze v obýváku, stejně nastoupí demoliční jednotka, která vydloubává dílky z hotové skládanky a následně je odnáší v tlamě do svých temných koutů. Mám tam v krabici třítisícovou kytici. Tak bych si chtěla skládat ... že by deska, vytahovací ke stropu ?

    OdpovědětVymazat
  36. Magrátkomáme stejný problém... to fakt není možné. Jediné řešení je najít si velkou těžkou desku a dílo vždycky přikrýt... ale i tak se jim povede občas tu a tam uzmout packou nějaký ten dílek. To asi, abych to neměla moc jednoduché...

    OdpovědětVymazat
  37. Magrátko,nééééé... to jsi mi otevřela starou ránu, jak kočka zabrala přímo uprostřed skoro doskládaného Tower Bridge... museli mě tenkrát držet, jinak bychom měli ještě ten večer kočkonátky s bramborem..

    OdpovědětVymazat
  38. Kamio,o úchylkoměrech jsme tehdy psali skoro současně. A ne aby ses tomu zase divil ;)lojzo, taky bys měl hodně příznivců, kdybys hodil do placu jak jste se na dovolené živili na ohni pečenými drzými italskými mladíky!motoneználku, docela vážně se mi ten nápad líbí. Není nic blbějšího, než nuda u vánočního stromečku. Zaím se to sice nestalo, ale je třeba mít v zásobě různé nápady.Ještěrko, doufám, že se to neskládalo od méně voňavých po více voňavé.. to bych nezvládla.Magrátko, fade, já asi měla kočku nekočku, ta naše se vždycky jenom koukala. Šílela jen u klubíček vlny a milovala korálky, to byl opravdu boj jak mě přelstít.Kamio, KOČKONÁTKY! Styď se! :))))))

    OdpovědětVymazat
  39. Báro,já se tomu nedivím, vůbec;-) Já bych jí neublížil, spíše bych vzteky roztřískal všechno kolem:)

    OdpovědětVymazat
  40. Báro, to snad nééééé :) to bych taky nezvládla :)

    OdpovědětVymazat
  41. Kamio,puzzle učí trpělivosti...

    OdpovědětVymazat
  42. Galahade,jsi asi muž činu. já bych si Tower Bridge možná mohla postavit z papíru... ale naplacato na zdi je to pro mě skladnější :)

    OdpovědětVymazat
  43. Báro,obecně se o mě ví, že jsem trpělivý (přeci bych neskládal puzzle), ale jasně-jak kdy:) Mám ale ještě jiná plus! Jsem taky vytrvalý a cílevědomý a když se do něčeho dám, tak to dokončím, že jo:)

    OdpovědětVymazat
  44. Viděla bych to asi takhle - kdysi jsme měli souseda a ten měl svůj model železnice cca 3x2 metry na desce, která se spouštěla od stropu na manželský postele. Tam by byly puzzle v bezpečí. akorát to chce pak v ložnici příliš neřádit, aby se na nás nezačaly sypat dílky ...

    OdpovědětVymazat
  45. Magrátko,takže zase nic:)

    OdpovědětVymazat
  46. Kamio,to tě chválím, že nenechávaš věci nedokončené :)Magrátko, to by pro Kamia nic nebylo, on dokáže i v autě umazat strop od rtěnky...

    OdpovědětVymazat
  47. Báro,jak já to dokážu, když rtěnku nepoužívám... záhada! :)

    OdpovědětVymazat
  48. Kamio,já si jen vzpomněla na jeden komentář u Mod....

    OdpovědětVymazat
  49. Báro,já na celou sérii komentářů u Mod.:)

    OdpovědětVymazat
  50. barmanko, chvili jsme premysleli, zda bude kocour tez na pet tisic kousku, ale dumyslne se ukryl a v ukrytu setrval dobu nezbytne nutnou pro uhasnuti naseho vzteku, takze nam vydrzel podstatne dele, nez to puzzle :)

    OdpovědětVymazat
  51. Taky mam rada puzzle, moc. Moje nejoblibenejsi je detske z UNICEFU, malovane, jsou tam deti celeho sveta, moc pekne. Co se mi nelibi, puzzle na stenach jako obrazy, ale to je vec nazoru;) puzzlovani zdar!:)))

    OdpovědětVymazat
  52. Kamio,já mám na mysli ty komentáře o tom, jaké má štěstí majitel automobilu Volvo Estate :))Tam to vypadalo jako opravdová debata s odborníkem.Terrynko, natrhané kočičky frčí jenom na jaře. Po zbytek roku už se to nedělá :)Leni, já jsem dřív nesnášela puzzle na stěnách do chvíle než mi bylo líto rozbít tu tisícovku. Pak jsem změkla, ale stejně jen na stěnách jako je špajzka, záchod a komora. Něco jako kdyby tam visel plakát.

    OdpovědětVymazat
  53. Poučenímoje drahá polovička používá na Puzzle také Herkules ... ajaj :-D

    OdpovědětVymazat
  54. Já mám z umístění puzzlí na stěnu třeba obýváku taky dost blbej pocit. Zatím mám dvě patnáctistovky(fantasy obraz a mapu Středozemě) složený v ložnici na skříni. Uznávám, že tam si je moc neužiju, ale nejsem schopná se rozhoupat ani jedním (rozebrat) ani druhým (pověsit) směrem ;-)

    OdpovědětVymazat
  55. Pokojíku,tak hlavně neluxovat prach! Jinak je to v pohodě :)Magrátko, hlavně nedávat na hraní kočkám.

    OdpovědětVymazat
  56. skladani puzzle jsme propadli za jednoho destiveho dne v Eastbourne, kdy se vylet k mori zvrhnul skrz spatny pocasi ve vikend indoors a koukani na filmy nas omrzelo. Skladani je dobry ale na zed bych si zadny puzzle nikdy nedala a sesypat zpet do krabice pri odjezdu mne nevadilo. Jen jsem se pozdeji pristihla ze sveho draheho jsem odsoudila do role hledace a tridice vhodnych kousku a sama se jmenovala vrchnim tvoricem a skladacem ;)))

    OdpovědětVymazat
  57. spoon, to je hodnej, že se nechal :))Já sypu zpět do krabice bez lítosti je pětistovky.

    OdpovědětVymazat
  58. Báro......a můžu se zeptat, proč ty kočičky trháte...? Mě nenapadá jediný využití pro cáry masa s chlupama:-)

    OdpovědětVymazat
  59. Galahade,když ti kočička rozháže puzzle s 5000 koouskama, tak se může stát, že vznikne touha udělat totéž s kočičkou. A někdo si to dává do vázy.

    OdpovědětVymazat
  60. Báro...chápu tak napůl. Chápu, kde se bere touha natrhat si kočičky, ale proč to pak dávat do vázy? Neni lepší pekáč?

    OdpovědětVymazat
  61. Galahade,to bude dost individuální. Záleží, jestli chceš mít estetické kočicky na velikonoce ve váze nebo jestli máš rád kočkonátky (nebo co bys upekl).

    OdpovědětVymazat
  62. No néééé...ten pekáč sem myslel místo rakve...:-) Přeci jenom to byl mazlíček, a tak si nezaslouží býti pohřben jen tak nadivoko pohozením pod břízu před sousedovým domem;-)

    OdpovědětVymazat
  63. Galahade,to je tak průhledná výmluva, že z kočkonátků se už nevyvlékneš :)

    OdpovědětVymazat
  64. Mno, IMHO...galahad má jistě chuť na nějaké ty \"kočkamíny\", že jo :o) Tedy něco jako \"buřtamíny\".. odvozeniny od slova \"vitamíny\" heheh :o)) Jinak jako buřtamíny ja můžu taky... ale z koček jsem je ještě nezkoušel a doufám, že se k tomu ani nedostanu :o)

    OdpovědětVymazat
  65. Báro...myslim, že vyvléknu - já mám s kočkama takovej zvláštní vztah. Ony mě prostě nemaj rády:-)Takže kočkonátky jo, ale jedině z čuníka:-)

    OdpovědětVymazat
  66. jen jestli buřtamíny a potažmo kočkamíny nejsou jen zkomoleninami názvoslovně správných \"buřtylamin\" a \"kočkylamin\" (popřípadě \"aminobuřt\" či \"aminokočk/a\"), tedy buřt či kočku/a substituovaného aminoskupinami... (samozřejmě vynechávám důležitou otázku polohy té aminoskupiny či její četnosti, například 2,3-kočkylendiamin by byl kočk substituovaný na obou zadních...)

    OdpovědětVymazat
  67. zcr:ještě jednou česky, mohu-li poprosit;-) Chemie mě sice bavila, ale už je to strašně dávno...

    OdpovědětVymazat
  68. 68 jsem jáDoufám, že mě zatím, co to píši nikdo nepřeskočil. Jágra můžu na pazl nemám čas. My důchodci nemáme nárok na dovolenou a kde vzít na to hazardování čas. Jinak je to asi rekord Baruško?

    OdpovědětVymazat
  69. Tak opět nic, ale Mario Lemieux taky jde

    OdpovědětVymazat
  70. Buteo,Lemieux měl 70? ;-)

    OdpovědětVymazat
  71. zcr,připojuji se ke Galahadovi, ve chvílich, kdy se začnou sustituovat kočci, začínám uvažovat o tom, že je nejvyšší čas, jít si změřit tělesnou teplotu :))Buteo, Jágr i Lemieux dobrý, ale rekord je někde kolem 170 :))

    OdpovědětVymazat
  72. Báro,a stále se překonává:)

    OdpovědětVymazat
  73. Ano Báro......další a další alegorické vozy přijíždějí:-)

    OdpovědětVymazat