Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 7. dubna 2007

Chvála řapíkatého celeru

nemusí to být jen erotická pomůcka, dá se i jíst!

Své pikantní seznámení s bezvadnou zeleninou už jsem popsala loni na sklonku léta a od té doby zůstal tenhle svěže aromatický chlapík stálicí mojí kuchyně.
Během téměř roku jsem zjistila, že kromě pudingu a krupicové kaše je možné ho přidat ke kdejakému jídlu.

Zejména mé oblíbené pánvičkové směsi, založené na momentálním stavu zásob v ledničce a mnohdy tudíž neopakovatelné, řapíkatý celer příjemně obohatí o vůni a chuť.
Odjakživa vařím dle momentální nálady s přesvědčením, že přesně podle kuchařky postupují jen zbabělci a tak občas vznikne i něco nečekaně dobrého jako například ta dnešní polévka.

Vše začalo omylem, když jsem si v obchodě spletla konzervu bílých fazolí v tomatě s konzervou velkých červených fazolí ve slaném nálevu.
Jaké bylo překvapení, když se na mě místo oblíbeného polotovaru šklebily jakési velké divné fazole vínové barvy a pokazily mi představu o chutné večeři. Plechovku jsem zaklapla, vhodila do ledničky a s myšlenkou, že to nebudu moci dát ani psovi jsem to dál neřešila.

Na druhou stranu zase velmi nerada vyhazuji jídlo a tak jsem dnes dopoledne tu plechovku zase vytáhla, zhodnotila situaci a se zvědavostí, co z toho vznikne, překlopila obsah do hrnce na polévku. Dolila vodou asi na litr, přidala na kolečka nakrájené 2 větší karotky, čtyři stružky česneku (nakrájené nahrubo), trochu majoránky, sůl, ocet a snažila se z toho udělat klasickou fazolovku, jenže ono to chutnalo jinak.

Jak chceš polévko, řekla sis o to!

A nakrájela jsem do ní tak 6-7 cm chroupavého svazku řapíků celeru a přidala ještě lžičku octa.
Polévková lžíce hotové jíšky to dílo dokončila, nechala jsem to přejít varem  a bylo hotovo.

Ne, nebudu se chválit sama, udělali to za mě jiní, takže vlastně jen tlumočím jejich názor:"Bylo to výborné a jednoduché!"

Jen jeden zvrhlík povídal cosi o absenci nakrájené uzeniny, ale to měl smůlu, snad příště. 

59 komentářů:

  1. Taky miluju tohle intuitivní vaření :-) Dneska jsem poprvé v životě použila v kuchyni takovou tu bobuli fenyklu a byla jsem příjemně překvapená. Ale to bylo teda podle receptu ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kuchařka mi taktéž nic neříká, ale některé suroviny na mě mluví jasně. Veliké červené fazole si říkají o fazolový salát, ochucený jako mexický, jen bez uzeniny a s dost cibulej. K feferonkám se můžou ještě přidat na jemno nasekané žiletky - Jevíčko.

    OdpovědětVymazat
  3. Magrátko,ne, že bych nevazala kuchařku do ruky, ale spíš tak polistuju, prohlédnu obrázky a na základě vzniklé inspirace a dostupných surovin se pak pokusím uspokojit chuťové pohárky a oko. Klasiku dělám také, ale spíš na konkrétní objednávky dva dny dopředu :))Fenykl mě příjemně překvapil v různých salátech. Nadrobno nakrájený s proužky červené papriky, ledovým salátem, zelenými olivami, sůl,bílý pepř, ocet balzamico a posypat nudličkami zprudka orestovaného krůtího masa, ňami ňam..

    OdpovědětVymazat
  4. Buteo,to je salát Drsoň! Myslím, že by se v depozitáři u manžela snad ještě nějaké Diu Jevíčko našly :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Až teďpo pár hodinách jsem si pořádne přečetl perex. Slovenský děda by řekl, Ty figliar jeden

    OdpovědětVymazat
  6. Buteo,však víš, jak to bylo minule, když jsem o řapíkatém celeru psala :)))

    OdpovědětVymazat
  7. CŘ je dobrý třea i do číny syrový:-)Ovšem do FP nedávám ani mrkev ani celer, chápu, že s mrkví nemůže chutnat jako klasická fazolová:))

    OdpovědětVymazat
  8. Rowdy,píše, vaří a hlavně zlobí!Maminka mi vždycky říkala:\"Jak přestaneš zlobit, tak vím, že ti něco je...\"Mod, ŘC v číně bude zítra k obědu a kromě FP u nás máloco chutná klasicky :)) Ale ještě si nikdo nestěžoval.

    OdpovědětVymazat
  9. Báro,člověče, tak jsem ti nějak dostal na něco chuť... ne po přečtení perexu, ale spíš po zmínce o těch zelených olivách:)) Mám rád ty papričky v nich, to je ňam. Akorát nevím, kteří otroci to do těch oliv strkají, s takovou prací bych flákl natotata:)BTW: FP a v ní ŘC, to jsem neviděl ani u Růženy v RP (VKV)! (Mod., už píšeš ve zkratkách, jo?)

    OdpovědětVymazat
  10. Kam.to sem neviděla ani u Růženy, to je pravda. V O mám ráda M nebo F, P nee:-))

    OdpovědětVymazat
  11. Kamio,uvařím cokoliv!Jo, papričky... já je měla ráda do chvíle, než mě napadlo si na obalu přečíst droboučkým písmem, že se o papričky vůbec nejedná, ale je to nějaká chemická pseudoohavnost, kterou by dovedl vysvětlit jen zcr.Mod, můj člověk - v O jen pravé F a M !

    OdpovědětVymazat
  12. Bárojasně a ještě taky případně ty z konzervy s L nebo A :-))))

    OdpovědětVymazat
  13. Mod,s L!!! na ty jsem málem zapomněla. A kdo si chce smlsnout, tak zde:http://www.koreni-caje.cz/doplnky2.htm

    OdpovědětVymazat
  14. Na nedostatek uzeniny bych si stěžoval rovněž:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Galahade,tobě bych si nic bezmasého nedovolila předložit!

    OdpovědětVymazat
  16. galahad 00.0078. dubna 2007 v 18:16

    To Tě šlechtí:-)))

    OdpovědětVymazat
  17. Děvčata,tak už konec těch zkratek, protože si připadám jak koktavej, když to povás čtu:)

    OdpovědětVymazat
  18. Kamio,proč koktavej, vždyť ta písmenka jsou tak jen jednou. (A)nčovičky, (L)osos, (M)andle, (F)eferonka .. a to jsme zdaleka neprobraly všechno :)

    OdpovědětVymazat
  19. Zni to chutne :) Vareni dle momentalni nalady ocenuju, taky to delam tak :-) Pravda, krom klasicky typu rajska - tam postupuju podle kucharky, co mam v hlave, okoukano od maminky:)Zajimavy je, ze podle kucharek nevarim, ale mam jich asi 30 a neustale dokupuju dalsi...Kamio, to, co je v olivach, ovsem neni papricka, ale smeska koreni s nejakym zelirovacim humacem:) Coz na lahodnosti nic nemeni, pravda:)

    OdpovědětVymazat
  20. Ad absenceuzeniny - pripomina mi to vcerejsi damskou kucharskou debatu s vymenou receptu ve vinarne. Kamaradka (povolanim kucharka) temne mrucela ke kazdemu jidlu, ve kterem se nevyskytoval alespon salam. Ke cti ji budiz prictena pevnost v nazorech, nebot temny mrukot, znejici jako \"hmmmmmmhhhmmmalomasahmmm\" si neodpustila ani u receptu na mramorovou babovku a z zminky o krupicove kasi s cerstvyma malinama :-)

    OdpovědětVymazat
  21. tyhle fazole se hodí na fazolový salát. jenom se propláchnou, hodí do mísy, naseká se tam okurka, dají kapary a majonéza a pepř a hotovo :)

    OdpovědětVymazat
  22. btw řapíkatý celer ve státech jedí zásadně tak, že tu dutinu vymažou burákovým máslem... je to úplně strašná chuťová kombinace...

    OdpovědětVymazat
  23. Terrynko,taky kupuju kuchařky a nejraději mám obrázky ;)Já to mám s masem tak různě, vždy není podmínkou. Ovšem na Galahada jedině s pořádně kořeněným stejkem nebo takové dobré koleno, že...?

    OdpovědětVymazat
  24. fade,právě, že tahle knzerva byla nějaká divná, ony ty fazole byly strašně měkké, takové to bylo celé rozblemtané... jako salát bych to asi vyhodila. Musím se podívat po jiné značce, protože ten salát mi straší v hlavě.Burákové máslo uprostřed ŘC... brrrr..

    OdpovědětVymazat
  25. Baro ano, kucharky s kvalitnimi obrazky jsou mor !!! Mam jich tu celou jednu polici, ale inspiruju se skoro vyhradne vizualne, ctenim receptu velmi zridka :)

    OdpovědětVymazat
  26. Mimochodemco se da s rapikatym celerem delat erotickyho?! Tohle je - prosim pekne - poklona tvemu slohu a vyberu temat, nebot eroticky asociace a prasarny u me byvaji az na prvnim miste a u tohohle prispevku me to zaujalo az ted a to je co rict!! :))))

    OdpovědětVymazat
  27. Terrynko,my tak čteme kuchařky, ale jsou i tací, co takhle čtou všechny knížky :-D

    OdpovědětVymazat
  28. Tak leporela uz nectu dlouho a vetsina mych ostatnich knih je na ilustrace chuda, takze nezbyva, nez je opravdu cist :-))a na odkaz se jdu vrhnout :-)

    OdpovědětVymazat
  29. galahad 00.0079. dubna 2007 v 0:10

    na Galahadaaaaa...!!!!Třeba se dvěma koleny... ideálně i stejným počtem stehen, lýtek, kotníčků a chodidel... Po dvou pak také preferuji přední končetiny a prsíčka... K tomu přibalte jednu hlavu, jeden krk, jeden pupíček, jednu... emmm... noooo... sexy šíji... A máte recept, kterýmu Galahad neodolá...

    OdpovědětVymazat
  30. Vychazi mi z toho kure :-) ze sexy sije polivka, stehnyka, prsicka a lytka upict :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Galahade,ad [31], to má skoro každý chlap, že jo:)Báro: Zkus si to přečíst nahlas:) Děkuji za \"slovníček pojmů\", už jsem se v tom skoro ztrácel.Terrynko: Tak ti děkuju ([20]), já si doteď myslel, že to je paprička. Ale i tak to tam někdo musí strkat, že jo... no vidíš a hned tu máš erotický podtext (sice bez ŘC, ale i tak dobrý:))

    OdpovědětVymazat
  32. tusim, ze to tam strka nejaky automat. Pokud ne,tak ta pracovni pozice musi mit nejaky uchvatny nazev. Zasunovac papricek. Odpanovac oliv. I kdyz oliva asi panna neni, kdyz v ni puvodne bydli pecka...

    OdpovědětVymazat
  33. Terry,to by mě taky zajímalo co dělají s tolika peckami... já myslím, že to bude v pracovní nápni \"zasunovace želírovacího humáče co mu Kamio říká \"paprička\"\":)

    OdpovědětVymazat
  34. Olivovice by byla lepší,ale bohužel se z pecek zcela nekreativně lisuje matlinový olej používaný pro technické účely.A oliva je panna, když se z ní lisuje panenský olej. Ostatně na to je odborník Galahadův tatínek :))Kamio, ty si čteš blogy i s komentáři nahlas?! V tom případě mi to ledacos vysvětluje ;)

    OdpovědětVymazat
  35. Ten olej je \"matolinový\" nějak se mi po ránu nedostává písmenek.

    OdpovědětVymazat
  36. Ne Terrynko...kuře to není... Adoptovalo to přízviska spousta zvířat, ale kuřátko zrovna ne... :-))) Spíš takový koťátko...Matlinový olej? ten se nejspíš jinak, než nekreativně lisovat nemůže - on nekreativně už zní, tak by pro něj bylo jakékoliv duševní invence škoda...

    OdpovědětVymazat
  37. Galahade,rozbroukané koťátko?

    OdpovědětVymazat
  38. Ale proc ne, takovy peceny kotatko taky nemusi byt spatny :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Terrynko,před tímhle blogem se budou koťátka třást strachy :-DMinule jsme je trhaly, dneska už se pečou :-D

    OdpovědětVymazat
  40. Baro, to je jen dobre, alespon budu mit nejakou konkretni pohruzku kdyz ty moj eprisery chlupaty zlobi :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Báro...tváří se to skoro jako přirozený vývoj...Nicméně tentokrát musim Terrynce oponovat. Koťátka já radši živý a když jsou ještě k tomu rozbroukaný... Idylka Baru, idylka...Ono totiž pečený koťátko - tam je masa míň, než na králičim žebírku a když se v troubě ještě ke všemu speče... vznikaj z toho podobný fóry jako jsem onehdá viděl v jedný italský restauraci - kuřecí lízátko!!!

    OdpovědětVymazat
  42. Meby, pravda, asi bylo zinantni delat si k obedu sve milovane kocky, ale ony nemaji predstavu, ze by z nich bylo masa malo, navic z Nisenky tucny a z Mimi pri jeji vyzlovitosti zadny. Takze zarvani \"ja vas asi upecu!!!\" doprovazene zarachtanim pekacem je celkem ucinny zpusob, jak je vyhnat z kuchyne a alespon pet minut o nich nevedet :)A dneska mi obe broukaly do hlavy celou noc - normalne ohrmone prijemna a usinaci vec, dneska na zabiti - kdyz clovek nemuze spat, tak ho pochrupujici kocka akorat rozciluje :-)

    OdpovědětVymazat
  43. Takže Terrynko,ty nejsi rozbroukaná, alébrž trošku připonasraná...:-)

    OdpovědětVymazat
  44. ja jsem se taky k zadny rozbroukanosti nehlasila :) a nasrana jsem, vzhledem ke stavu pohybove soustavy, ne trochu, ale dost :)

    OdpovědětVymazat
  45. škoda...rozbroukání neni špatnej stav...viď Baru?:-)

    OdpovědětVymazat
  46. Galahade,to záleží na tom, s kým si ten rozbroukací stav pořídíš, že jo;-)

    OdpovědětVymazat
  47. Galahade,kuřecí lízátko (!) kam to, proboha, chodíš!Kamio, rozbroukaný stav je možno si pořídit pouze s někým na stejné vlnové délce a to opravdu s každým nejde.

    OdpovědětVymazat
  48. Báro,to je fakt...Btw: z té cedule v té italské hospodě kam chodí Galahad někdo umazal pár slov. Původně tam bylo:\"Kuřecí lízátko z biskupů\":))))(Už toho nechám, abych neplatil za permanentního ekla, nicméně na zobáček od Mod. teda nemám...:)

    OdpovědětVymazat
  49. Kamio,těší mě, že jsi gentlemansky nezmínil ten můj viskózní plivanec :)

    OdpovědětVymazat
  50. Báro,nebylo třeba, gentlemansky se snažím Ti zachovat dekóórum a ekly beru na sebe ... dokud někdo zase na moment nepřebere štafetu:))

    OdpovědětVymazat
  51. Kurecilizatko z biskupu nahodou muze prospet k rozvoji uvedomeni si \"co nevadi obema, to je v poradku\" :-)Ja bych to podporovala :-)

    OdpovědětVymazat
  52. Jo, Terry,jen se trochu začínáme odklánět od kuřecích lízátek :-))

    OdpovědětVymazat
  53. Terrynko......ty nejsi slečna, ty jsi trenér:-D

    OdpovědětVymazat
  54. Tedje jeste otazkou - trener ceho? :) A dost jsi me zaskocil, citim se byt slecnou !! :)

    OdpovědětVymazat
  55. The bestČŮRÁCI,JEBÁCI,PÍCHÁCI

    OdpovědětVymazat