Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 11. března 2007

Na Báru klidně s barometrem

a může za to zcr!

Je překvapující sledovat, jak jeden koníček, který člověk má, může vyústit v zájem úplně jiný, blízce nebo vzdáleně související s původním a najednou má plnou hlavu věcí, které jako dítko školou povinné absolutně ignoroval a teď jako střelený listuje encyklopediemi a volá vzdělancům v oboru.

Ano, mluvím o sobě.

Začalo to před mnoha lety, když mi zavolali z místního letiště ultralajtisti a chtěli se poradit o nějaké bezdrátové komunikaci jak mezi sebou, tak i o pasívních přehledových příjímačích, aby věděli, co se v éteru kolem nich děje.

Z jedné debaty bylo debat asi pět, postupně a nenápadně jsem se infiltrovala do jejich řad jako tichý obdivovatel a začala si, kromě jiného, všímat i jejich metod při sledování počasí a závěrů z toho plynoucích.
Jakýsi barometr doma byl, teploměr taky, trochu déle mi trvalo naučit se různé oblačnosti, mraky a jevy na obloze způsobované větrem, ale i to jsem se postupně naučila rozeznávat a začalo mě to docela bavit.

Vždycky ráno jsem si na krátkých vlnách poslechla meterologická hlášení radioamatérů z okruhu asi 200 km, zapsala si počasí u nás, až se z toho stal zvyk a já nedávno s překvapením zjistila, že to dělám už pěkných pár let.
Spíše ozdobný tlakoměr, který doma visel na zdi, sice nějaké hodnoty ukazoval, ale měla jsem z něj pocit, že to není ono. Pak mi padl do oka v jednom starožitnictví pěkný kousek, který měl na první pohled "pružnou" rafičku, takovou tu, co nejde ztuha, když se na ni poklepe přes sklíčko. Okamžitě jsem ho vyměnila za požadovanou pětistovku a prchala pryč, než tomu člověku za pultem dojde, že by si mohl říct i dvakrát tolik a ráda bych mu to dala.

$$OBR204286$$

Následně jsem si užila spoustu peripetií, když jsem chtěla na to jít "vědecky" a nechala si nový válečný barometr přesně nastavit v naší milé hvězdárně.
Pan ředitel tam má totiž supertlakoměr rtuťový, zabudovaný v masívním podzemním pilíři, postaveném jen k tomuto účelu. (Sakra, skoro se teď bojím, jestli jsem nevyzradila nějakou tajnou informaci.)
Můj "mechanický" si tam pobyl asi týden a pak mi ho pan ředitel slavnostně předal, jakože "už to je."
Jo, bylo.
Jenže nastavené na hladinu moře a já musela každý den naměřené hodnoty přepočítávat na svoji nadmořskou výšku, což mě bavilo asi týden.
Takový aneroid má výhodu, že má mechanické nastavení, kterým lze korigovat nadmořskou výšku a zohlednit tak místo měření. Ovšem jak, v mých podmínkách, aby to bylo přesné?
Takže nastalo dlouhodobé sledování údajů z nejbližší meteorologické stanice a "došmrdlávání" ručičky do polohy, kdy se mi to po všech přepočtech zdálo nejpřesnější.

Profík by ze měl asi mladé, ale ruku na srdce, kvůli jednou hektopaskalovi se nezblázním, zejména když jde hlavně o tlakové tendence.

Teď tu sedím a probírám se hustě popsanými stránkami a při tom, jak mi na stůl svítí sluníčko se dívám, jak to bylo loni jiné:
 9.3.2006 - oblačnost 8/8, -3,8 °C, 1004 hPa, sněžení 6 cm
11.3.2006 - oblačnost 7/8, -0,5 °C, 1002 hPa, sněžení 1 cm
12.3.2006 - oblačnost 8/8, -0,5 °C, 1011 hPa, sněžení 6 cm
Závěje sněhu a padá další.

A taky vidím, jak je tahle roční doba teplotně rozkolísaná, protože historické minimum pro tyto dny je z roku 1847 mínus 11,7 °C a maximální teplota je z roku 1742, kdy naměřili plus 17,5 °C.

A nakonec tenhle, který jsem si koupila nedávno jen tak pro radost:

$$OBR204285$$

37 komentářů:

  1. Báro,už jsem tady psal, že jsi multifunkční a šokující rozsahem svých zájmů. Jsi prostě neuvěřitelná. Kdybys tady nebyla, musel by Tvoje stránky Arthur Dent naprogramovat. Jinak by byl seznam blogů chudší o jednu výraznou individualitu. Alespoň virtuálně a na dálku smekám a se klaním :-) úžasným paním.

    OdpovědětVymazat
  2. Báro,nelze než souhlasit s Gombou. Jsi prostě neuvěřitelný člověk a jak už napsal právě zcr, tohle je jistě další ze \"zvrhlostí\" (podotýkám příjemných), podle kterých pak ty naše osobnosti jsou dostopovat:))) Já nevím jak pan ředitel na vaší hvězdárně, ale mám takový pocit (kolik už jsem těch hvězdáren prolezl), že nejen ředitelé, ale i ostatní, pracující v této instutuci (a podobných) jsou všichni v totální pohodě... asi ty extrémy, které astronomie či fyzika s ní spojená nabízejí (např. 2mil.st.K teplota sluneční koróny) způsobují, že rozpětí 20 stupňů je prostě nemůžou rozházet:))Krásný aneroid!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Gombo,takové komentáře mi už prosím nepiš, já se pak musím stydět a to veřejně a to je ještě horší :))To se všechno v životě tak prolíná, že není možné alespoň částečně mít o něčem přesnější představy. A vzniká to tak obyčejně, že třeba poznáš člověka a ten se zajímá o válečnou historii, třeba o tanky a strhne tě tak, že ti stojí za to jít a si koupit knížku a něco si o tom přečíst... a ačkoliv se nestaneš odborníkem přes tanky, najednou zjistíš, že se máte spolu nádherně o čem bavit, že je to téma nadmíru zajímavé a tvé okolí se najednou podiví, co to máš za zájmy... a přitom je to jen 1/1000 věcí, které ti proběhnou životem... tak nějak to vnímám...

    OdpovědětVymazat
  4. Kamio,napsala jsem na komentář zcr, že ještě nějaké \"zvrhlé\" zájmy přihodím, kdo mě zná, ví že by bylo co... ale všeho s mírou :)))Náš pan ředitel hvězdárny je úžasný člověk, z jiného světa. Už jenom tím, jak s ním strávím tolik nocí u dalokohledu a když se potkáme mimo jeho výsostné teritorium, třeba ve městě, tak vůbec netuší, kdo ho to zdraví... ledaže bych měla tričko ušité z mapy hvězdné oblohy... Ale jinak je fundovaný odborník a co oceňuji nejvíc, že ať se rozhodne udělat přednášku o čemkoliv, vždycky je to zajímavé, napínavé až do konce a vtipné... Takových je opravdu málo a já mám tyhle lidi velmi ráda.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě v tomhle vždycky hodně ovlivnili kluci a chlapi... snaha poznat jejich svět mě dovedla už tak daleko, že si teď většinou líp popovídám s chlapem, než se ženskou... ale taky to není pravidlo...

    OdpovědětVymazat
  6. fade,to je přesně ono, jako bys přečetla moje myšlenky, jen jsem to tak neuměla říct. Nutno zdůraznit, že ne všichni muži... ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, je to ono!U me je to take tak, jak pise fade a doplnuje Bara:)Bohuzel mam ale k vecem kolem tlaku, oblacnosti, teplot a vetru... atd. momentalne hodne velkou averzi! Bude to asi proto, ze zkousku z klimatologie jsem udelala az na 8.pokus! A i kdyz vim, ze na vine nejsou tyto zajimave jevy, ale nas profesor, bude mi jeste dlouho trvat, nez se z toho dostanu!

    OdpovědětVymazat
  8. Lucko,teď to nelámej přes koleno, nech to vyhnít a časem se k tomu můžeš dostat z úplně jiné strany... pamatuju se taky na podobnou averzi.

    OdpovědětVymazat
  9. Báro, Luckosouhlasím s fade, mě zase snaha poznat ženský svět dovedla tak daleko, že si teď většinou líp popovídám s ženskou, než s chlapem (jsou čestné výjimky)...U nás na vš byly možné jen 3 pokusy. Čtvrtý byl tzv. děkanský. Pátý pokus se jmenoval \"registrace na úřadu práce\":)))

    OdpovědětVymazat
  10. Kamio,ještě že jsi udělal tu poznámku v závorce, aby to nebylo Pekovi líto ;)Ale tak to má asi být, ne?

    OdpovědětVymazat
  11. Báro,jasně že jo;-) Pekovi to líto nebude, další chorvatské elegie o5 zvýší jeho popularitu;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Kamio,aby nakonec Pek nebyl nucen, pro samou popularitu, založit si taky blog. mohl by ho pojmenovat: Uváděnívěcína pravoumíru.bloguje.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Baro a Kamio,ja si zase nejlip popovidam s chlapem, ano, jde o toho sameho. Jak ho znam, tak blog nezalozi, protoze by mu pak opravdu nezbyl cas na nic jineho, nez uvadet veci na pravou miru...

    OdpovědětVymazat
  14. Čagi,a co myslíš, že díky svým kamarádům(-kám) dělám celý život já?!:)) Báro: Peka rozhodí máloco. Popularita to myslím nebude... :))

    OdpovědětVymazat
  15. Kamio,vidím, že s tebou musí kamarádit pouze odolní jedinci ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Baro,ted jsi na to kapla! a Kamiova povaha je i pres vsechny mystifikace odhalena:)

    OdpovědětVymazat
  17. Báro,právě proto se mnou Čagi s Luckou moc kamarádit nechtějí;-))Čagi: Ve své povaze se nevyznám ani já sám, tak tomu nedávej velké naděje:)

    OdpovědětVymazat
  18. Kamio,já chtěla odpovědět něco úplně jiného, ale nechám to tak... když myslíš ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Báro,nech to tak;-) Btw. Neuvažuješ o koupi třeba meteo-stanice pro porovnávání výsledků? Jsou k mání už za podobný obolus, jako ten nádherný historický...?

    OdpovědětVymazat
  20. Kamio,když mně není žádná dost dobrá. Muselo by to mít i anemometr, vlhkost měřit nejen i interiéru, ale hlavně venku :)) o srážkoměru ani nemluvím.. Jednou jsem si už vybrala, ale stála asi 20 litrů, tak jsem si ji jen pohladila a šla dál.Takové ty za litr jsem letos rozdávala obchodním partnerům ke konci roku. Jednu z nich jsem si samozřejmě vyzkoušela a bylo to totéž, co současný analog.

    OdpovědětVymazat
  21. Báro,já myslím, že už se brzo dočkáme, ty ceny jdou pořád dolů. I když je fakt, že meteo není mp3 přehrávač, ale přesto jsem mírný optimista. Líbí se mi to \"samozřejmě vyzkoušela\":))

    OdpovědětVymazat
  22. Kamio,jdou ceny potěšitelně dolů! Jen ty tři hliníkové naběračky se budou už těžko shánět :))

    OdpovědětVymazat
  23. Báro,dalo by se určitě sehnat. Na hvězdárnách je všelikého harampádí;-)) Jen to uvést do provozuschopného stavu.. Ale jak Tě tak znám, ty by sis poradila (řízené rádiem a s kastlí z Kaipana:)

    OdpovědětVymazat
  24. Kamio,nezlob mě ;).. Jo a harampádí už jsem prolezla.. jak to víš?

    OdpovědětVymazat
  25. Báro,Mod. svého času napsala, že měla \"tušimici\", tak já asi taky jsem měl takovou malou ... elektrárnu Tušimici:)

    OdpovědětVymazat
  26. zcrto sou věci - člověk si na chvíli odjede z dosahu informačního vedení a po návratu se najde - v něčím perexu... .o)Mimochodem, na prvním stupni základky jsem byl vášnivým meteozapisovačem; už si nevzpomínám, jak se tomu říkalo, ale každý den se vyplňovala taková karta, byly k tomu i předtištěné meteorologické symboly (hrozně jsem se těšil, že jednou použiju \"místní bouřkuů, leč nestalo se...)Ať žijí divergentní koníčky!

    OdpovědětVymazat
  27. zcr,já jsem si říkala, kde jsi...A na ty \"meteozapisovače\" si taky pamatuju, jenže na mě nikdy nevyšlo :(Tak si to teď můžu vynahradit. Jen tu nástěnku nemám.

    OdpovědětVymazat
  28. Báro, člověk s trvalým a přechodným bydlištěm je efektivně bezdomovec - všichni ho chtějí jinde, než zrovna je, a ouřady mu tvrdí, že patří tam, kde zrovna není... bud s tím už muset něco udělat...

    OdpovědětVymazat
  29. zcr,jóó, tyhle znám, to jsou ti, co si žádají o povolení neplatit poplatky za odpad, protože se nezdržují v místě trvalého bydliště a na přechodném bydlišti je po nich nikdo nechce :)))

    OdpovědětVymazat
  30. Copak odpadky, horší je to s poštou - plná moc normálně vyřeší skoro všechno, ovšem kromě pošty do vlastních rukou...A poplatky za komodpad vlastně platím jednou přímo a jednou nepřímo, takže taková neopodstatněná nařčení si vyprošuji :oD

    OdpovědětVymazat
  31. zcr,tak to jsi čestná vyjímka! A pošta do vlastních ruku? Chtělo by se mi zařvat... a hodit občas za přepážku ruční granát...

    OdpovědětVymazat
  32. Báro,nebude to tou praxí na poště? :))zcr: \"Divergentní\" koníčky... :)))

    OdpovědětVymazat
  33. Kamio,tys mě odhalil! Už jen proto,že vím, jak to chodí a pak mi do očí někdo důležitě kecá a na druhé straně přepážky (té pro zákazníky) jsi docela bezmocný.

    OdpovědětVymazat
  34. Báro,poctivý čtenář se nezapře, že;-) Nicméně mám pocit (po vašem divergentním rozkladném extempore u zcr), že než by granát přistál, byl by nemilosrdně rozložen na jednotlivé materiály a za přepážku by už spadla jen hromádka ekrazitu...:)))

    OdpovědětVymazat
  35. Kamio, granátů jsem moc nedělal - tam se začíná od takového toho očka, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  36. !!!začíná to tady být docela výbušné. Mám pocit, že kdybych s vámi začala o jarních květinkách, tak stejně skončíme s vetřelcem na smeťáku pod kusem pásu z tanku.

    OdpovědětVymazat
  37. zcr,ano, ano. Takové to očko nahoře, co se mu říká \"pojistka\":))Báro: Můžeme to zkusit, nafoceno už mám:)

    OdpovědětVymazat