Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 27. března 2007

Kniha vojenských omylů

stačí přehlédnout na mapě močál, děla se potopí do nenávratna, zvířata se vytahují na laně a kolona postupuje rychlostí jedné míle za den.

Dostala se mi do ruky velmi zajímavá kniha - Kniha vojenských omylů

Nejsem žádný militarista, obvykle dávám přednost jinému druhu literatury, ale tahle kniha přerůstá  svým obsahem klasický žánr vojenské literatury faktu. 
Přečetla jsem si ji s chutí a mohu jen doporučit.

Historik Geoffrey Regan se pustil do zmapování vojenských omylů, přehmatů a důsledků lidských pochybení v bitvách starověkých armád až po válečné konflikty dvacátého století.

Na konkrétních situacích ukazuje, jakými pohromami mohou pro stovky lidských životů být generálové, kteří trpí vlastnostmi pro funkci vojevůdce naprosto nevhodnými. Prohrané bitvy jsou pak výsledkem neschopnosti, zbrklosti, nejistoty, prchlivosti nebo obyčejné hlouposti.
Také přehnaná ctižádost či odmítání pokroku může mít katastrofické následky, kdy výsledkem není jen prohraná bitva, ale i zbytečná smrt pro mnohem větší počet vojáků na obou znepřátelených stranách.
Zvláštní kapitolu pak tvoří nezodpovědnost ministrů vlád a jejich nevhodného vměšování, kdy jako amatérští stratégové způsobí své zemi maximální pokoření.

Ačkoliv kniha pojednává o tragických a vážných věcech, přece je napsaná velmi čtivě a autor typickým ostrovním humorem s lehkou nadsázkou poukazuje na aspekty kterým se v hodinách dějepisu není čas věnovat.


Při tažení do Cádizu v roce 1625 udělala kombinace červeného vína a prázdných žaludků z anglických vojáků vyřvávající opilce potácející se ve slaném močálu.

Ještě na začátku první světové války odmítala francouzská armáda nahradit křiklavé oblečení svých jednotek méně nápadnou uniformou:"Červené kalhoty, to je Francie sama!"
 
Poslední věta poručíka Tylera, který na své radarové obrazovce v Pearl Harboru spatřil nevysvětlitelé body:"Inu, pusťte to z hlavy."

19 komentářů:

  1. To mě hodně zajímá, díky za tip, tohle si určitě přečtu :-) Už si to píšu...

    OdpovědětVymazat
  2. Baro,to musi byt skvela knizka. Kouknu se, zda ji nenajdu i tady v Angers. Jinak dnes asi plati:\" leginy a bageta, to je Francie sama\" a kdyz uz jsme u toho, existuje vystizna knizka o francouzske nature: Pierre Daninos - Les Carnets du Major Thompson, snad i v ceskem prekladu.

    OdpovědětVymazat
  3. čagi,jak by to nebylo v českém překladu, tak bych si moc nepočetla. Mně vážně z celé francouštiny zbyla v hlavě jen ta písnička o Avignonském mostu z páté třídy. A protože neumím vůbec zpívat, je to svělé číslo na jakoukoliv oslavu!

    OdpovědětVymazat
  4. Stejně jako Dunui mne tohle téma zajímá. A že s ním mám bohaté zkušenosti. Jenže se obávám, že k lepšímu je nedám, anžto zúčastněnía) jsou často vážené osobnosti :-0b) dokonce ještě žijící :-(c) někdo by mne podle toho mohl poznat ,-)

    OdpovědětVymazat
  5. Gomboty už mě taky, s tou svou céčkovou paranoiou:-)))))

    OdpovědětVymazat
  6. No tak podívejte se:-)))) za nějakým špatným nebo horším vojenským přehmatem se skrývá prakticky každá prohraná bitva či válka, třeba generál Caster by mohl vyprávět:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Gombo,že by se spodílel i na tom průšvihu u Pearl Harboru? Tam jich za to mohlo víc!Mod, mně na tom zaujalo to postupné rozkrývání jakoby \"nepodstatných\" vedlejších aspektů. Spoustu bitev prohrál pocit nepřemožitelnosti. Jak aktuální!

    OdpovědětVymazat
  8. Báro,hned mě napadlo, jestli měli na PH radar?! Ale je to možné, přece jen je známější spíše pobřeží Anglie...

    OdpovědětVymazat
  9. teda už pět minut přemýšlím, jak se jmenoval ten Maďar, co si vzal Angličanku a o svém životě na ostrovech napsal knihu ... nejen, že nevím jeho jméno, ale ani název knihy (jak se stát angličanem?) Zatracená skleróza, a tak se mi ta kniha kdysi líbila!

    OdpovědětVymazat
  10. to Kamio: američané měli na ostrově Oahu pět radarových stanic ale byla nedele a tak se na to trošičku vys...A navíc se se sytémem teprve seznamovali a tak si spletli vlastní přilétající B-17ky a nepřítel.

    OdpovědětVymazat
  11. to Bára: válka není nic zábavného, umírají tam lidi ale někdy se i tam asi člověk zasměje.Například: britský 25 000 tunový parník CARPATHIA byl za první světové války zamaskován za německý pomocný křižník CAP TRAFALGAR. Byl vyzbrojen osmi 120 mm děly a poblíž brazilské Bahie se setkal s německým křižníkem CAP TRAFALGAR maskovanýmm jako britský křižník CARPATHIA. Britský originál v následném boji zvítězil a potopil svoji kopii prakticky první salvou byt se některým námořníkům trochu \"štorcovalo\" střílet tak nějak samai na sebe :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Motoneználku,to s tou záměnou křižníků, to je teda šupa jako hrom!! :)) A nejen ze stránky historické. Zajímala by mě pravděpodobnost takového setkání na moři:))A radar: No, asi jo, neštudoval jsem to nijak extra, ale záběry z velkofilmu PH se mi trochu vybavujou... tedy ty radarové, byly tam i jiné, že jo:)))

    OdpovědětVymazat
  13. alenec,jestli si vzpomeneš, dej vědět. Ta porcelánová nemoc je na houby :))motoneználku, jak říkáš... admirál pacifické flotily hrál právě golf..vojenské dějiny přinášejí velmi absurdní situace

    OdpovědětVymazat
  14. proč by vojenské dějiny měly být výjimkou ;o)

    OdpovědětVymazat
  15. alenec,máš pravdu, opravuji na: jakákoliv situace může přinést takové množství absurdit, že vůbec nemusíme vycházet z údivu. Je to lepší? :))

    OdpovědětVymazat
  16. Já osobně......považuji za jednu z největších chyb (jestli ne vůbec největší), které se kdy ve věcech vojenských udělali, fakt, že příkladně britská armáda během první světové války ztratila řádově stovky tisíc mužů úplně mimo bojové linie. Jejich životy ukončila salva popravčí čety, posvěcená podpisem zabedněného důstojníka, jemuž někdo zapoměl zasalutovat...A Báro - o Dien Bien Phu by se tam něco nenašlo?

    OdpovědětVymazat
  17. Galahade,ano, téhle ztrátě zdravého ruzumu u Dien Bien Phu je věnováno taky dost. Včetně působivé fotky nešťastných obránců pevnosti.

    OdpovědětVymazat
  18. Jo...tahle pevnůstka nebyl krok správným směrem:-) To je tak, když pokus o rázný krok kupředu skončí natrženým rozkrokem...

    OdpovědětVymazat
  19. Galahade,oni si z toho nevzali další velitelé žádné ponaučení a naprosto stejné chyby si zopakovali ve Vietnamu a v Laosu.

    OdpovědětVymazat