Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 9. března 2007

Jak je to s těmi studnami

Zavádějící zprávy v médiích mě vytáčejí a taky jak jsem se nestala hlavní hvězdou televizních novin.

Moc televizi nevidím, ale to málo, co jsem zaslechla mě uvedlo do stavu
silného rozladění. Už jsem si zvykla, že reportéři televizních novin musí každý večer přinést spoustu zajímavostí. A když o žádných nevědí, musí si je vymyslet.
Tímto způsobem zřejmě postupovali, když chtěli občany seznámit s novými předpisy ohledně odběru podzemních vod.
Vytrhanými větami z kontextu vyděsili, naštvali  a znejistěli velké procento majitelů studní a přitom skutečnost je o něčem úplně jiném. 

Jelikož mám ráda jasno, vydala jsem se začátkem týdne na odborný seminář pořádaný přímo pracovníky vodoprávního oddělení na MÚ.
Nebyla jsem sama. V největším sále ve městě bylo hodně přes 500 lidí a nechyběla samozřejmě ani boží televize NOVA.
Přichvátala jsem 10 minut po začátku, ve chvíli, kdy všichni lidé už způsobně seděli v sále a hned na schodišti se na mě vrhl reportér Novy s kameramanem a odehrál se krásný rozhovor:

R. na kameramana: "Zapni to, jedem."

R. na mě: "Dobrý den, jdete na ten seminář o studních?"

Já: "Ano"

R.: "Mohu vám položit jednu otázku?"

Já: "Už jste to udělal."

R.: "Eeeh, přišla jste sem proto, že jste byla na úřadě ohlásit studnu a  tam se ukázalo, že je to mnohem složitější a komplikovanější, než jste si myslela?"

Já: "Ne, přišla jsem, protože mě ta problematika zajímá."

R. otráveně na kameramana: "Á, to nic, vypni to..."

Poté, co jsem toho rafana evidentně neuspokojila, jsem se dozvěděla následující:

Už jen pojem "ohlásit studnu" je kravina.

Jedná se o to, že k 1.1.2008 podle nového zákona zanikají některá povolení k odběru podzemních a povrchových vod a to se samozřejmě týká i domovních studní.
Podotýkám, že studna je ve smyslu tohoto zákona i zaražená roura do země, pokud to podloží dovolilo, nahoře opatřená ručním čerpadlem, častý to zjev v zahrádkářských koloniích.

Nejdůležitějším kritériem, pro posouzení zániku povolení je doba vzniku studny.
Období do roku 1955, léta 1955 - 2001 a období po roce  2001.

A)
Studny vzniklé před rokem 1955 se posuzují jako stavebně povolené. Odběr vody pro individuální zásobování jednotlivých domácností pitnou vodou (vaření, mytí, splachování WC, zalévání zahrady, mytí auta, napájení zvířat...) se považuje za povolený a nezaniká k 1.1.2008. Odběr vody k jiným účelům zaniká k 1.1.2008 a je potřeba vyřídit nové povolení k odběru podzemních vod.

B)
Studny vzniklé v letech 1955 - 2001 vyžadují:
Stavební a kolaudační povolení a povolení k odběru podzemní vody. Pokud stavba studny nebyla v minulosti řádně povolena, je nutno ji dodatečně stavebně povolit a povolit požadovaný odběr.
Pokud je studna stavebně řádně povolená (nebo-li není vybudovaná načerno), mohou nastat dvě situace:
1- nemá povolení k odběru vody: pak se musí vyřídit nové povolení
2- má povolení k odběru vody: za podmínek uvedených v bodě A) povolení nezaniká k 1.1.2008, pouze u odběru vody k jiným účelům se musí požádat v termínu do 30.6.2007 o prodloužení platnosti povolení k odběru podzemní vody.

C)
Studny budované po 1.1.2002 - řádně stavebně povolené mají i povolení k odběru podzemní vody, jen v případech časového omezení platnosti, je nutno 6 měsíců dopředu požádat o prodloužení.
U studní bez stavebního povolení - nutno dodatečně stavebně povolit a povolit i požadovaný odběr.

Takhle je to v hrubých rysech, pokud by to četl někdo a měl konkrétní dotaz na svoji situaci, ráda se pokusím zodpovědět.

31 komentářů:

  1. BároNo tak, já mám studnu o kterém vím akorát to, že tu už byla a že ji mám deklarovánu v kupní smlouvě,tipuju, že je z období před rokem 55, ale netuším jak to zjistím, možná na katastru pročíst všechny předchozí kupní smlouvy?

    OdpovědětVymazat
  2. Mod,žádné dokazování není zatím potřeba, pokud by přišlo na věc, tak jim podle výkladu stačí i svědectví sousedů, jakýkoliv doklad z katastru, zachovaná stavební dokumentace... Navíc případné kontroly se neplánují plošně, ale spíš při oprávněném podezření z nepovoleného odběru vody a pak je důkazní břemeno na straně správního orgánu.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemám studnu, ale i tak děkuji za podnětný článek, alespoň budu moci někoho nasměrovat, kdyby se ptal jak má \"ohlásit studnu\":))A ten Tvůj rozhovor s kameramanem, to bych určitě dal do svého celovečerního filmu o životě;-))

    OdpovědětVymazat
  4. Kamio,to je ovšem přelomová informace!Jaký bude tvůj celovečerní film o životě???

    OdpovědětVymazat
  5. Báro,to jsem jenom střelil, protože mě to občas napadne, že \"tahle scénka, no to je přesně do toho filmu...\" Asi by se skládal z mozaiky takových krátkých příběhů a tenhle by mi tam fakt moc seděl. Dvacetivteřinovka, která sama vydá (pro ty, co přemýšlí) na celovečerní film o médiích a jejich fungování... úplně to vidím:) Na konci prostě zčernání a postupný přechod do jiné - třeba tříminutové situace jak někdo prodává mobil postaršímu páru... :))

    OdpovědětVymazat
  6. Kamio, koukám, nehodil by se ti scénárista?Mohla bych ti ještě nenápadně podstrčit jejich seznam (k tomu předešlému) ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Baro,vzhledem k tomu, jak Kamio popisuje jen svoji dovolenou, nebude mit zivotopisny film, ale serial ve stylu Tak jde cas.

    OdpovědětVymazat
  8. čagi,o název filmu/nekonečného seriálu už se trefně postarala Mod:Zázraky s Kamiličem

    OdpovědětVymazat
  9. Báronemám sousedů:-)), ale studnu mám určitě napsanou jako příslušenství i s vodovodní přípojkou v kupní smlouvě 10 let staré. Navíc jsem na samotě, není tu nikde ani připojení na vodu ani kanalizace.

    OdpovědětVymazat
  10. Čagi,to bude asi ono, ale ten seriál přeci všichni žijeme, ne? ... koukej, jak je Ulice úspěšná:)Báro: Jasně, scénáře se vždy hodí, zkus podstrčit seznam volných scénářů, já si pak vyberu a natočím \"Tmavočervený svět\":) Á propos ... Zázraky s Kamiličem ... aby to nebylo podle Shakespeara: Mnoho povyku pro nic:))

    OdpovědětVymazat
  11. Mod,to je úžasné sdělení \"nemám sousedů\"..To bych taky chtěla jednou napsat, moc bych to chtěla napsat.... ach jo.Kamio, tak to já se budu muset zeptat Mod, jak je to s těmi zázraky... Mod nikdy nemluví do větru ;)

    OdpovědětVymazat
  12. tak. a dnešní příděl informací považuji tímto za kompletní..:)

    OdpovědětVymazat
  13. Nebyl jsem na semináři, ale četl místní plátek a pochopil ještě jedno:Pokud je pro rodinný dům studna jediným zdrojem vody, nemusíte mít povolení k odběru vody.Jakmile máte přiveden vodovod, povolení mít musíte, ať už vznikne jakýmkoliv Bárou popsaným způsobem.

    OdpovědětVymazat
  14. Rowdy[[openidhttp://openid.cz/rowdy]]9. března 2007 v 17:31

    hm, testuji openid, mám ho už asi 18 hodin...

    OdpovědětVymazat
  15. mykee,dnes už se žádnými informacemi nevysiluj a šetři se na večer!!!Rowdy, ID open Ti moc sluší, ale místní plátek NEMÁ pravdu. Tímto bych odkázala na Artura Denta a jeho článeček o tom, že ne vše, co je v novinách a v televizi je pravda. Určitě jsi četl.Týká se to každého, kdo odebírá podzemní vodu. Netýká se to pouze majitele studny, který z ní prokazatelně nic neodebírá i třeba z důvodu, že je napojený na veřejnou vodovodní síť.

    OdpovědětVymazat
  16. Báro,možná problém není v plátku, ale v mé chápavosti :-)))

    OdpovědětVymazat
  17. Rowdy,to už nikdy nepřznávej. My všichni dobře víme, že to napsali blbě, protože kdyby to napsali srozumitelně, tak bys to taky jednoznačně pochopil ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Teď ti nevímřada z vás je pro mě studnice moudrosti, mám vás všechny vyjmenovat nebo stačí přihlásit bloguje.cz jako celek? Pochopí to ti šimlové?

    OdpovědětVymazat
  19. Báro,nemaje studny, můj zájem směřuje k trvanlivosti vůdčího listu! Můj sice platnosti nepozbyl a v době historicky krátké účinnosti dozajista netratí. Nicméně jakkoli jsem si tímto jist, Tvého vysvětlení jsem silně žádostiv!

    OdpovědětVymazat
  20. Buteo,já nemohu mluvit za ostatní, ale já bych si to přála samostatně, už jen proto, že by mě musel příjít prozkoumat fešný hydrogeolog :)))Gombo, teď si nejsem úplně jistá, čeho jsi žádostiv, ale já ti mohu jen říct, kde tu výměnu najdeš:http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/Ridicske_prukazy_Autoskoly/Ridicske_prukazy/Platne_ridicske_prukazy_v_Ceske_republice.htm

    OdpovědětVymazat
  21. Báronemít sousedů není jen tak, sem tak dlouho hledala vesnici po moru, až jsem našla:-))No a s těmi zázraky je to tak, že zázraky jsou prostě všude tam, kam když přindu tak pokaždé čumím jako blázen:-))

    OdpovědětVymazat
  22. Mod,Poznat vesnici po moru, to každej nesvede. A brát si pak vodu ze studny ve vesnici po moru, tak to potom chápu, že máš čich na zázraky :)))

    OdpovědětVymazat
  23. Děvčata,vesnici po moru pozná každý podle studny. Stačí se napít a počkat. Copak nepamatujete na Tygra z Mompračemu?? :)

    OdpovědětVymazat
  24. Děvčata,děvčata... :)))

    OdpovědětVymazat
  25. Galahade,to byl jen povzdech:) Ale teda jak napsala MOd, esli teda smesišůr, tak místopřízemně prohlašuji, že jsem si nic nesešůroval:)

    OdpovědětVymazat
  26. Já jo......sem si vyšůroval kenedy;-)

    OdpovědětVymazat
  27. Těší mě,že jsou tady někteří tak pěkně vyšůrovaní, ale my si s Mod rozumíme :))Jsem si šůr ;)tada alespoň doufám ...

    OdpovědětVymazat
  28. [19] a [20] Báro,jsem žádostiv příspěvku na uvedené téma, tj. \"Výměna řidičáku\", výhradně ze Tvé tvůtčí dílny. (Chtěl jsem původně napsat ze Tvého pera, ale to by se do mne jistě obulo nemálo zde přispívajících ;-)

    OdpovědětVymazat