Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 4. března 2007

Chovatel kun

každý má, co si zaslouží


Někdo nepotká kunu, jak je rok dlouhý, já se s nim setkávám skoro denně.
Bydlím v jejich těsném sousedství.
Často při soumraku chodí dovádět na naši budoucí zídku, která je zatím složená v prvočinitelích na dvoře, v podobě ohromné hromady neopracovaných kusů žuly.
Dokážou tam za letního podvečera skotačit celé hodiny a poskytují mi napínavé divadlo přímo proti oknu.
Nijak mi neškodí, nechávám je být a za to mi občas donesou nějaké to uloupené vajíčko, jen mi potvůrky zapomenou říct, kdy a kam ho položily. A tak je nacházím s půlročním zpožděním v nejrůznějších hromádkách kamenů, za trámy na půdě a v odlehlých koutech stodoly.

A taky občas najdu hromádku peří, ale to je tajné, to bych na ně nepráskla.
Moje sousedská solidarita je totiž v tomto případě zcela na straně hravých kun.
Víc mi totiž škodí sousedovy slepice, než-li kuny u nich nastěhované. Sousedovo obydlí je obrovský starodávný statek celý postavený z neomítnutých pálených cihel, tak, jak se to dělávalo na začátku století. V tehdejší době nevídaná věc, v ulici, kde se krčily samé chaloupky z vepřovic.
Leč doba, kdy se o statek někdo dobře staral je nenávratně pryč a 70tiletý vnuk původního sedláka, jen vybydluje dědictví předků.
Starý hulvát v rámci restitucí dostal zpět koně, krávy a spoustu polí a protože v jeho věku a zdravotním stavu by mu šlo udržovat spíše zahrádku o velikosti pánského kapesníku, už se nikdo ani nediví, když na jaře sklízí ze svého pole loňskou kukuřici.

Sousedovo pěstování kun se dostavilo jako vedlejší produkt jeho nápadu pořídit si speciální druh slepic a to v množství větším než velkém.
Na hranicích s naším pozemkem jim udělal šišatý provizorní výběh (z jeho pohledu pořádný a solidní) a do něj vypustil dobře přes 100 slepic, černých jako uhel.
Na noc je vždy zahnal do stáje a přes den byly venku. Tráva v tom výběhu byla asi dvě hodiny. Do večera se ta malá plocha změnila v úhor a po krátkém čase to byla blátivá hrůza, z níž se linul urputný smrad i když nepršelo. Chatrné pletivo 100 let starého plotu z jeho strany se rádo vzdalo ostrým zobákům slepic a pustilo čas od času pár cestovatelek do mých záhonů, kde je čekal ráj v podobě mladých salátů a různých sazenic.

Pochytala jsem ty bestie (kdo to někdy dělal, ví, že to vydá za dvě hodiny aerobiku) a donesla sousedovi s naivní představou, že mi poděkuje a přinejmenším se omluví za spáchané škody.
Podíval se na mě co chci, beze slova bafl pytel se slepicemi a na mé stížnosti pravil: "Só to korve, sósedko."
A zabouchl obrovská dřevěná vrata, až se zakymácela v pantech.

Tak to šlo týden co týden.

No, kdo by pak neměl rád ty rozkošné, hravé kuny!

Jo, a ta slepičí polévka byl dobrý nápad, máme ji doma rádi všichni!

39 komentářů:

  1. Tak máte aspoň na delší dobu postaráno o stravu.A (ale) třeba sósed slípky přikúpí.

    OdpovědětVymazat
  2. fandím zvířátkům, ať žijou kuny!

    OdpovědětVymazat
  3. Mě jednou kuna chtěla lovit psa!Já je rád nemam tim pádem... Ale ty slepice...ty slepice. Dostal jsem chuť na stehýnko...

    OdpovědětVymazat
  4. Mikeš loví ptáčky přes den s úspěšností 2 ex v důchodovém věku za rok. Místné kuny /je jich až/, loví opěřence v noci a s úspešností dobrou. Stejně nejvíc se živí myšmami, myšmoma, myšmi /he/. To jsou krásné tvary. Myslivci každý rok vysazují tisíce /nebo stovky?/ malých bažantů, koroptví a co já vím a nějakou dobu to kunám vydrží. Soused mi vykládal/občas lže, skoro furt/, že slepice už mu tam nejdou, provrtal zrnká kukuřice, provlékl nití a na druhý konec přivázal sirku a prý slípky chodily jako koně s uzdou.

    OdpovědětVymazat
  5. najednenoze,já je ze začátku házela přes plot zpátky, ale čas od času... když k nám ta slepice sama dobrovolně přjde...lb- jsi můj člověkGalahade, kvůli jednomu exempláři se nesmíš zlobit na všechny kuny... taky nezanevřu na celé vaše mužské plemeno, když se nepohodnu s jedním...

    OdpovědětVymazat
  6. Buteo,jezdí k nám jeden myslivec a nabízel nám takovou tu past na kuny (vypadá to jako dřevěná přepravka), jak do ní kuna vleze a už se nedostane zpátky. Pak se prý musí umlátit. Bylo to pěkně hnusné a podobná věc mi nesmí nikdy do baráku.

    OdpovědětVymazat
  7. Jednomu sousedovi ve vsi chodil na slepice tchoř, což je dalekonebezpečnější /pro ně/. Jak říkáš, bedýnka /kváder naležato/, obě čela zvednutá, uprostřed ten forichtung s vyfouklým vejcem, všech pět místních myslivců v pohotovosti a ráno co ráno vyndali kočku. Po týdnu toho nechali.Ti myslivci.

    OdpovědětVymazat
  8. Jo Buteo,přesně tak to vypadalo a kočky se do toho chytají určitě častěji než požadovaná zvířata :))

    OdpovědětVymazat
  9. Báro,chá! Tak proto ty všechny kuny!! Ať žijou kuny!! (Teď jsem musel dávat pozor, abych tam nějaké písmenko nepřidal, sakra, kdyby to ten Galahad nenapsal, tak bych psal \"kuna\" jako by se nechumelilo:) Fandím kunám!! Kuny na hrad!! Kuny nade vše!! Slepice do polívky!! Peří do duchen!! Long live kuny!!Buteo: To s tou kočkou v pasti, to je teda síla:))

    OdpovědětVymazat
  10. Vidíš Kamio,postupně všechno vyjde na povrch a do roka a do dne, mě mě budou mít lidi přečtenou jak čítanku, stačí jen přijít a zazvonit :))A hovory o anonymitě? No comment!

    OdpovědětVymazat
  11. A co soused?Má internet? Pokud ne, neboj, někdo mu to VYSLEPIČÍ ,-)

    OdpovědětVymazat
  12. Rozhodněnadržuju kunám, protože jsou skoro jako kočky :-) Myslivci mají spoustu úchylnejch forichtungů, tak co takhle past na myslivce, aby nemohl ven a musel se tam umlátit ?

    OdpovědětVymazat
  13. Gombo,že by to práskla nějaká kuna?P.S. pěkný avatárek :)Magrátko, já bych toho myslivce přece jen nakonec vypustila do volné přírody :))

    OdpovědětVymazat
  14. Pokojíííku,já taky. Třeba blechy :))

    OdpovědětVymazat
  15. [13],[11] Báro, díky,jen ročník výroby začíná být maličko out ,-)

    OdpovědětVymazat
  16. Gombo,u aut to neplatí, tam je to přednost a ostatní raději komentovat nebudu... :)))tam to záleží na mnoha jiných okolnostech :))

    OdpovědětVymazat
  17. ... krčily samé chaloupky z vepřovic

    OdpovědětVymazat
  18. ivzez,jasně že krčily, kolikrát se stane, že vlastní blbiny nevidím. Kažopádně opravím :) Oceňuji bystrý zrak i ve tři v noci ;)

    OdpovědětVymazat
  19. kunaTy jsi asi pěkná kuna - d místo abys sousedovi pomohla tak mu škodíš. Přál bych ti kunu nad ložnicí abys měla v noci na čem přemýšlet.

    OdpovědětVymazat
  20. Lotrzdá se nečetl odkaz:http://cs.wikipedia.org/wiki/Flame_war:) Zajímavý pokus, ale neprošel ti:)

    OdpovědětVymazat
  21. Lotře,kuna na půdě je vcelku běžná návštěva, ale nevadí. Sem tam slyším, že něco shodí... Zcela určitě škodím sousedovi asi 100x míň, než-li on mně :)Kamio, nechme slepicím právo na obhájce :)))

    OdpovědětVymazat
  22. Kamio,Lotr přišel na stránky z vyhledávače Seznamu, když hledal \"prodám past na kunu\" :))))))

    OdpovědětVymazat
  23. Báro,to bych chtěl taky umět takhle dohledat co kdo hledá na Seznamu:))

    OdpovědětVymazat
  24. Kamio,chceš to naučit? :)))))

    OdpovědětVymazat
  25. Báro,asi jo! (to \"asi\" je tam proto, abych se třeba nezklamal, že nějaký přispěvatel ke mně zabrousil, když hledal slovo \"čůrat\":)

    OdpovědětVymazat
  26. Kamio, tím příspěvkem sis takové návštěvníky zcela zajisté přilákal. A mně teď taky:)))

    OdpovědětVymazat
  27. Báro,kdyby mi šlo o prudký nárůst návštěvnosti, jéje, to bych věděl jakými slovy se hemžit! :) Ale že Tebe, to jsem moc rád:)

    OdpovědětVymazat
  28. Kamio,nemyslela jsem, že bys přilákal k sobě na tohle slovo mě (4.pád), ale přilákáš návštěvníky sem ke mně (3.pád)... Ta čeština! Mě bys musel lákat na jiná slova... třeba ... a tak různě...

    OdpovědětVymazat
  29. Báro,aháá, tak takto to bylo myšleno Taky jsem si říkal, že člověk Tvých rozhledů a renesance by se enchal nalákat na takové ... no ... fujové slovo;-) Ale i tak fajn. Jiná slova, hmmm... :)

    OdpovědětVymazat
  30. Kamio,poslední dobou s tím mám téměř osobní problém, co napíšu, to je blbě pochopeno. Není nad to, když si můžou lidi promluvit \"na direkt\" ;)

    OdpovědětVymazat
  31. děkuji už se stydímVážení na jedné straně přejete kunám a na druhé škodíte slepicím.Voni za to mohou především lidé ať zlo - soused či dobro-??? Jste prostě jedničky.Jo a ten odkaz byl pouze \"past na kunu\". Nezapomeň to smazat když nemáš ráda druhý názory.

    OdpovědětVymazat
  32. Lotře,nic mazat nebudu a Tvůj názor beru. Chápu, že někdo může mít z kun noční můry a vytáčí ho, když se pěstuje se slepicemi a ráno najde jen krvavé hromádky peří. Moje odpověď pro Tebe nebyla myšlena ironicky. Spíš trochu ironie by dalo najít v tom mém článku. Taky jsem měla pár sezón slepice, tak vím, jaké to je. Jenže sousedovy slepice přímo škodí mně! A máš pravdu, kdyby měly normálního majitele, který jim dá důstojné podmínky k chovu, tak by taková situace nikdy nevznikla a to je to, co ni vadí. Takže nic ve zlém, dokážu se na to podívat i z jiných úhlů.Všechno je o lidech.

    OdpovědětVymazat
  33. Lotře,(to je divné oslovení:), to s těmi kunami má i jiné rozměry (značně jiné!:), než to tady třeba vyznívá. Kuna je už (zde v baru Krásný nálezy:) symbol, stejně jako celofán pod sedadlem, ale to bys zjistil, kdyby ses začetl do komentářů ... vadí mi hloupost, ne jiný názor. A jsem rád, že jsi ještě zavítal:)

    OdpovědětVymazat
  34. ahoj jsem rád že jste se nad tím aspoň zamysleli.Mě kuna vadí. Ne že by mi někdy vzala slepici,stejně chytne jenom slabou ale hlavně dokáže za noc vyplenit hnízdo s nasezelými vejci od čehokoli. Chytit jí do pasti a pustit někde daleko od domova mi připadá lepší než stražit železa nebo dokonce otrávit. Doufám že to ještě proberete. Jinak mi můžete říkat třeba Petře.

    OdpovědětVymazat
  35. Tak třeba Petře,On jak ten soused kuny trávil, tak nám jen tak mimochodem přitom otrávil kocoura ... a to se všechno nahromadí a pak ze mě vypadne takový článek jako tenhle o kunách. Oceňuju, že i když je nemáš rád, tak je jenom chytíš a pustíš jinde. A stav se zase, i když bude jiné téma :))

    OdpovědětVymazat
  36. Petře,\"kuna\" už je (alespoň pro mne) ikonou, abych řekl pravdu, tak do tohoto článku Báry to mělo naprosto divergentní rozměry (kopyrajt zcr:) a vůbec nikde nebyla zmíněna fatální válka mezi chovateli slepic a dravou zvěří..

    OdpovědětVymazat
  37. Jak na kuny izolace[2] Také mě začali navštěvovat kuny. Mám na půdě uskladněné dva druhy izolace. Zajímavé je, že si udělali noru ve skelné vatě, ale vedle ležící hromady izolace z kamenné vlny si ani nevšimly. Ještě nevím jak se jich zbavím, ale když vyhodím ty skelná vlákna, třeba je to přestane bavit.

    OdpovědětVymazat
  38. Jak slyším o skelných vláknech, hned se začnu ošívat. To vyhazování bude nepříjemné na manipulaci. Kuny mají rády, když je klídek a v dosahu špatně oplocený kurník, tak jim tam trochu zvedni nějakým randálem mandle a to se jim líbit nebude, když zároveň zmizí jejich skelná nora.

    OdpovědětVymazat