Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 20. února 2007

Nejisté pondělí

od zdi ke zdi

Čtvrtý den totálního vyčerpání začal se jevit poněkud vlídněji.
Permoníci v zažívacím traktu se ozývali jen občas a já optimisticky začala vyhlížet návrat do normálu.
Chudinka Alex si své menší potíže musela odvézt do Pardubic, neboť jí včerejškem začal letní semestr a ten obvykle začíná tím, že se všichni pohádají o rozvrh a u toho nelze chybět.
Pomalu jsem se dala na pochod osamělým bytem, abych se podívala jak si za ty dva, tři dny vedl manžel a Ťapka. Nikde jsem nic šíleného neshledala, což mě potěšilo a mohla jsem se odebrat k počítadlu do pracovny, kde se mi podařilo zabavit na celé dopoledne.
Připadala jsem si taková zpomalená, ale díky tomu, že pondělí je normální všední den, život se nezastavil a různé příchozí telefonáty mě postupně zrychlovaly.
Na odpoledne jsem si nachystala něco dobrodružné četby a plánovala podvečer v posteli, ale to jsem se hodně spletla.
V pět hodin zase telefon, tentokrát od paní švadleny, ke které chodím šít a kterou jsem ukecala, zda by se mnou nechodila do divadla, když můj letitý divadelní parťák, Alex, už konzumuje kulturu o 200 kilometrů dál.

"Báro, přijedete pro mě do toho divadla?" slyším v telefonu.

Heee?

"Jasně, v kolik?" snažím se neztratit glanc.

"Stačí o půl sedmé."

"Tak jo, jsme domluvené, nashle." Ufff.

Já na tu sklerózu jednou pojdu.
Ještěže zavolala. Jinak bych určitě nešla, a i takhle to bude docela oříšek.

Naštěstí hodina a čtvrt akorát stačila, abych se osprchovala, převlékla se za dámu (přiznám se, to se moc nepovedlo), namalovala si  na xicht nějaký obličej a vyrazila. 
Ještě jsem se stihla podívat na internet na co to vlastně jdeme, abych věděla, zda se mám těšit hodně nebo jenom trochu. To je specifikum sezónního předplatného, že člověk sice ví, co se bude v sezóně hrát, ale neví dopředu kdy. Musí sledovat plakáty nebo divadelní webovky, kde se tak měsíc dopředu objeví program.
Pak se lehce stane, že to dopadne jako včera, kdy jsem až půl hodiny předem zjistila, že to veliké úsilí, které jsem věnovala na to, abych se vytáhla z postele mezi lidi ve stavu ješte polovičního rozkladu, padne na italskou operu zpívanou v originále.
To mimo jiné i znamená, že divadlo bude, kromě abonentů a milovníků vážné hudby, doplněno i bandou snobů, kteří si myslí, že je dobré, když budou na takovém představení viděni.
Miluju takovou společnost a bylo nutné sevřít svěrač dvojnásobně (slabší povahy prominou).

Paní švadleně jsem vysvětlila svoji prekérní situaci, aby pochopila, proč tak ochotně nabízím pánovi na kraji svoje pěkné místo uprostřed. Jistota je jistota.
Moje snaha seznámit se s vážnou hudbou je pomalá, klopotná a jde tu ztuha. Ale fakt se snažím.
Snažila jsem se i tentokrát. Nakonec mě tajná láska dvou druidských kněžek a římského vojevůdce pohltila natolik, že jsem se zapomněla bát svého zdravotního stavu a pěkně jsem si ten nečekaně kulturní večer užila.
Teď už bude jen líp.
Zase do příští klobásy...


 

40 komentářů:

  1. Ještě nikdy jsem nešla na operu do divadla. Ale nedávno zjištěná skutečnost, že mě pouhý jeden akord předehry dokáže dohnat k slzám mě ponouká, že bych to měla zkusit. S kapesníkem ;-) A radši teda bez klobásy ...

    OdpovědětVymazat
  2. Magrátko,moje to byla třetí opera přímo v divadle a zatím dobrý. Pro mě je rozhodující ten pocit \"na živo\" z CD bych to vydržela max. 10 minut nebo bych to spíš neposlouchala vůbec, ale v tom divadle je to úplně jiné.

    OdpovědětVymazat
  3. Magrátko......do divadla bez klobásy? To je vtip ne? Když do divadla, tak jedině s kilem Dunajských klobás omotaných okolo levého předloktí!!

    OdpovědětVymazat
  4. Galahade,jasně a navíc lahváče do ruky místo kabelky:-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Galahade, čagivzhledem k tomu, že paní švadlena je velmi nekonvenční osoba, vzala si k černé rozevláté sukni a rudé halence černou koženou bundu s cvoky a snobové nestíhali zvedat obočí :)))Doplněna o vámi navrhované dekorace, určitě by zastínila těch třicet účinkujících :))))

    OdpovědětVymazat
  6. Nevíš, co kdy prospěje. Nebýt klobásy, možno by ses do lásky druidů ani nevžila.

    OdpovědětVymazat
  7. Báro moment,klobása ani lahvový bíreček nejni dekorace, ale naprosto účelné vybavení.

    OdpovědětVymazat
  8. Buteo,nikdy mě nepřinutíš spojovat dohromady lásku a klobásu (nota bene zkaženou)Galahade, vidím, že asi dobře víš, o čem mluvíš... :)). Od chvíle, co jsem tvůj komentář uviděla, bojuji s myšlenkou nabídnout předplatné na příští sezónu tobě, místo švadleně :)))

    OdpovědětVymazat
  9. Já teda myslelaklobásu v zažívacím traktu, ale když jste to pojali takhle, tak to nezní špatně :-) Na hokeji si ji dávám pravidelně po druhý třetině a kolikrát se na ní těším už od začátku.Paní švadlena má moje uznání, není nad to vytřít snobům zraky :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Operaby mě nevzala, ale včera jsem byl na představení s Janem Krausem a válel jsem se smíchy ještě v tramvaji, což ale není podstatné. Podstatné je, že už se přestalo chodit do divadla v konvenčním oblečení - dominují rifle, trička, semtam košile. Jeden mačo měl dokonce ve druhé řadě bejsbolku rudé barvy kšiltem dozadu. V takové sebrance by nevynikla ani paní švadlena a to je to, co tvrdím už delší dobu: Chaotici, vy prostě potřebujete nás, systematiky, abychom vám tvořili řád, který vy pak s nádherným zadostiučiněním a s chutí rozbouráte. A jak k tomu přijdeme my?! :))))

    OdpovědětVymazat
  11. Magrátko,divé ženy chodí na hokej...??? To jsou věci :)))Kamio, opravdu vidím, že jiný kraj, jiný mrav. Rifle v divadle jsem viděla jedině v Praze na turistech a pak v dětství na školních představeních.Co to bylo za kus s Janem Krausem?

    OdpovědětVymazat
  12. Bárodivadlo je fajn, ale, bylas u toho doktora?:-))

    OdpovědětVymazat
  13. Mod,u doktora jsem byla a pro výsledky mám volat odpoledne. V rámci prevence si myji ruce i když usedám ke klávesnici ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Bárofajn:-), no pokud ti nevolají sami z Hygienické stanice, tak nebude tak zle:-))

    OdpovědětVymazat
  15. Báro,kde jinde si dneska může divá žena z města z plných plic a veřejně zařvat (i celkem nepublikovatelný výrazy)? ;-))

    OdpovědětVymazat
  16. Magrátko,na tvoji řečnickou otázku mě hned napadlo, že na veřejném zasedání městského zastupitelstva... ale ten hokej bude asi lepší :))Mod, dokonce jsem už dneska jedla!!!Pokud se tak dají nazvat dvě vařené hlavičky brokolice.

    OdpovědětVymazat
  17. Bárotak z brokolice bych se........, no prostě raději si dám klobásu:-))

    OdpovědětVymazat
  18. Mod,takové asociace prosím neee :)))))

    OdpovědětVymazat
  19. Ano, anoklobáska s vařenou brokolicí, zapijem to Mikyškou a Hygienická stanice počne do chvíle provádět monitoring jedovatých látek v ovzduší:))S Janem Krausem to byla Talk show, Kraus tam nebyl moderátor, ale nějaký jiný patlama, ten byl fakt hrozný, takže to pak Kraus vzal do svých rukou a já se bavil a bavil a bavil:)) Jo, tak chápu, že to není národní divadlo, ale aspoň kalhoty a košili jako já ... ne?

    OdpovědětVymazat
  20. Kamio, FUJ!úplně jsem si vzpomněla na časy, kdy jsem byla v jiném stavu, to byly takové kombinace, na které jsem měla chuť, že kdybych je tu jmenovala, tak mi zruší blog za veřejné pohoršování.Talkshow s Krausem bych brala, ale u nás byl se svojí vlastnoručně napsanou hrou \"Nahniličo\" a lidi to vůbec nezkousli a hodně jich o přestávce odešlo. Přitom tam hrála Chýlková, Klepl, Holubová, Zounar, ale nedalo se..

    OdpovědětVymazat
  21. Báro,kamarád v útlym dětství baštil jablka s paštikou... Kolegyně v práci si onehdá koupila vlašský salát a jelikož v kantýně už neměmli rohliky, tak si k tomu salátu dala loupáček... :-) Zkoušelas nějaké ještě lepší kombinace?

    OdpovědětVymazat
  22. Báro,zrovna o téhle hře mluvil včera, že teda jako tam mají s Holubovou záchvaty smíchu, že už museli několikrát přerušit... no ale celkově jsem neviděl, tak nemůžu soudit. Talk show - v tom je mistr, hned jsem si představil některé papaláše, jak by se tvářili a jak by blekotali... ten by je rozebral do mrtě;-)V jiném stavu jsem nikdy nebyl, tak nevím, ale S-polovička něco mluvila o meruňkách... tož ale tu klobásku už nebudeme rozmazávat...to je taky slovo ... v té souvislosti..

    OdpovědětVymazat
  23. Galahade,ve druhém měsíci byl mým favoritem č.1 rybí salát s kefírem (bez pečiva!)Brrrr

    OdpovědětVymazat
  24. Báro......to zní velmi lákavě...:-)))

    OdpovědětVymazat
  25. Kamarád mě uzemnil chlebem se salámem a marmeládou :-) Můj muž si na ovocný knedlíky naleje mlíko a nade mnou kroutí hlavou, když piju lák z okurek a sypu si na jídlo listí (bylinky). Ono o lecjakých kombinacích ani nevíme, tchýně mojí sestry dělala ve výrobně uzenin a nikdy si nekoupila salám, poněvadž věděla ... ;-)

    OdpovědětVymazat
  26. Kamio,ta hra je hodně naturalistická. Někdy až na dřeň. Neříkám, že se člověk nezasmál, ale až poté, co ustál zvratky a stříkající hnis...Magrátko, já viděla šílené kombinace, napadlo mě, že by to byl pěkný příspěveček... takový chleba se sádlem, sypaný kryslalovým cukrem, aby to pěkně křoupalo, jako jí náš soused...

    OdpovědětVymazat
  27. JO!!!Si mi připoměla jednoho kamaráda - ten siobvykle do krému na buchtičky nakapal Magi...:-)

    OdpovědětVymazat
  28. Galahade,a co s tím pak dělal?! Za pomalého míchání vléval do kanálu?

    OdpovědětVymazat
  29. To právě ne Báro......on to k překvapení všech přítomných normálně jedl a volizoval se až za ušima...

    OdpovědětVymazat
  30. Galahade, ...hlavně když mu chutnalo. Třeba měl zase dobrý charakter :))

    OdpovědětVymazat
  31. Ale joooo......to von zase joooo:-)

    OdpovědětVymazat
  32. Magi,to já můžu, stejně jako lák od okurek (teda od těch vlastních;-)

    OdpovědětVymazat
  33. OperaJá jsem shodou náhod pořídil přítelkyni k narozeninám lístky do Opery a taky to bude v originál italštině. Na opeře jsem ještě nikdy nebyl a tak mě tady ten článek docela navnadil. Hlavně jsu zvědavý na ty snoby, co tam chtějí být viděni :)(no ale třeba je to v Sydney jinak)

    OdpovědětVymazat
  34. Ondro,v Sydney to je URČITĚ jinak, tady je to fakt hrůza, viz [10]. Ale třeba je to jen kolorit Ostravy...

    OdpovědětVymazat
  35. Ondro,kdepak je Syndey a moravské maloměsto!Určitě o tom pak napiš, to si moc ráda alespoň přečtu, když se tam asi těžko kdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  36. Určitěo opeře v Opeře napíšeme, ale bohužel (možná bohudík :) ) nemáme srovnání s Ostravou, takže to bude o to chudší.Jinak jako Kamio, Krause jsme sledovali v pátek většinou pravidelně, no a teď už jen přes internet. Tak doufejme, že to ČT brzo nezruší.

    OdpovědětVymazat
  37. Ondro,to srovnání pak necháme na Kamiovi, on to určitě dovede k dokonalosti, teď co má ty opravené parohy :))

    OdpovědětVymazat
  38. No jasněpokusím se! Kvalitní parohy = základ každé studie! :))

    OdpovědětVymazat
  39. vazna hudba je myslim vec ke ktery cloveka nekdo musi dovest (dotahnout). Pamatuju ze v puberte jsem obdivovala sbirku knih a gramodesek (jo tak stara jsem) jednoho nejmenovaneho intelektuala/umelce a nechala jsem se na ni zvat jako na sbirku motylu. K vazne hudbe (v niz mel fakt prehled a byla to radost sledovat, takovou lasku) jsem mela respekt ale nikdy to nedoslo dal (bohuzel). Ted jsem ale rozhodnuta udelat i par nasilnejsich kroku timto smerem (nakupy CD ci listku na koncerty) - ma to pry dobry vliv na nenarozene deti - a treba se do toho tentokrat \'dostanu\' i ja ;))

    OdpovědětVymazat
  40. spoon,já jsem vážnou hudbu začala poslouchat hlavně kvůli tomu, že se začala objevovat vkomponovaná do mnoho rockových skladeb a když člověk ví o co jde, přidává to další rozměry a jako vedlejší produkt se dostavila skutečnost, že teď si občas pustím něco \"vážného\" i dobrovolně :))A miminku to určitě dopřej, ať je mu co nejlépe!

    OdpovědětVymazat