Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 27. února 2007

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi

kudy kam...


Jsou okamžiky, kdy se člověk dostane na nějakou životní křižovatku, neuvažuje ani vteřinu a rozhodne se hned, protože nabízená možnost se v danou chvíli jeví jako výrazné zlepšení momentální situace. Zda to bylo dobré nebo špatné rozhodnutí se ukáže až časem, ale to sem teď nepatří.

Daleko horší rozhodování nastává ve chvíli, kdy se má člověk v podstatě dobře, ale jen se tak nachomýtl k něčemu, co by eventuálně nemuselo být špatné. Chodí, váhá, přemýšlí, porovnává, až je z toho dočista jelen.

Ano, jsem jelen.

Už jednou jsem byla jelen, když jsem po revoluci zvažovala odejít z dobře placeného místa na volnou nohu pochybné existence OSVČ.
Udělala jsem to a dodnes jsem toho kroku ani na vteřinu nezalitovala.

Ba naopak.
Co na tom, že se vykořisťuji daleko víc, než by si to dovolil kterýkoliv zaměstnavatel. Dělám to dobrovolně a pro sebe. Dělám, co mě baví, relativně si nemám na co stěžovat, snad občas na nějaké své pitomé rozhodnutí, ale to si sama před sebou zodpovím a omluvím, neboť případné napáchané škody jsou zase jen moje.

Jenže posledních pár dnů je situace jiná. Množství idiotů v mém okolí přesáhlo tolerovatelné množství (Jsou dva moc? JO!), napravovat stále něčí chyby mě stojí úsilí, srovnatelné s nejhrubší prací v hlubinném dole a psychicky mě v jednom kuse vyčerpává a stává se nekonečným zdrojem pochnmurné nálady.
A do tohoto mého rozpoložení přijde nabídka, jakou jsem si přála slyšet celý život:"Pojď šít ke mě do salónu, já bych tě tam moc potřebovala."

Tak, a co teď.

Kdo mě zná, ví, že šití, navrhování a vymýšlení "všemožných hader" (jak říká moje máma) je u mě zdrojem naprostého životního štěstí a realizace. No, naprostého ne, ale z osmdesáti procent ano.
Tolik let se do téhle branže snažím dostat a najednou přijde nabídka z hodně dobrého módního salónu!

Jenže....

1. Musela bych se nechat zaměstnat a denně být  "v práci" 8-10 hodin.
A to je pro mě, která si léta řídí práci podle svého a má tak alespoň klamný pocit, že kdybych toho chtěla teď hned nechat, tak bych mohla...
velmi nepříjemný, svazující pocit. 
S tím spojené představy: žádné zařizování v době 7-17, žádné odbíhání, o internetu ani nemluvě, žádné opulentní snídaně s kamarády v kavárně na náměstí, nic, nic, nic...

2. Ustojím ryze ženský kolektiv ve složení dvou šiček, jedné střihačky a paní majitelky? NIKDY jsem ženský kolektiv neustála. Mám si snad myslet, že to bude teď jiné? Vydržím 8-10 hodin denně ty pomluvy a žvásty o tom, co která doma včera dělala, co vařila, co uklidila, jak ji naštval starej, jak děti, jak je blbá sousedka ...?

3. Dokážu zrušit všechny své živnostenské aktivity, aniž by mi přišlo líto, že končím něco, co jsem pěkných pár let budovala?

4. Nebude mi vadit, že minimálně rok, možná déle budu mít jen trapnou výplatu, která bude dosahovat nanejvýš 1/3 mého dosavadního příjmu???

A na druhé staně vah stojí práce, jakou jsem chtěla dělat celý život.
 
Tak teď chodím, přemýšlím a vůbec nevím, jak se rozhodnout.
Není varianta "napůl".
Je buď ANO nebo NE.
Mám na to rozhodnutí ještě dva týdny čas.
  

19 komentářů:

  1. Ti teda neporadim......a počítám, že tohle si slyšet nechtěla...

    OdpovědětVymazat
  2. baro,tohle rozhodovani ti nezavidim...u takovych nabidek by se clovek nejradsi naklonoval....tak jen preju, at se rozhodnes spravne a doufam, ze ti stale zustane dost casu psat na blog

    OdpovědětVymazat
  3. 1 radu mám, ale ...je trošičku přihlouplá ... vlastní salón. Žádný volný čas, vůbec na nic čas, ještě méně peněz než v taměstnání ... to znáš, ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodně nebratsi dovoluji navrhnout protože jak sama píšete, množství pro jednoznačně převálcuje množství proti. A na druhou stranu je sice hezké že by jste to ráda dělala a je to pro vás ohromný koníček ale zase kde bude váš den kdy si uděláte co budete chtít, zajdete na kafču kdy a s kým budete chtít o penězích nemluvě. doufám že se rozhodnete správně :) Držím palce a dík objěvil jsem tuto stránku zcela náhodně a je dobrá příjemně se čte....

    OdpovědětVymazat
  5. naštěstínaštěstí to je na tvé volbě. Jsou, nebo budou události, na které se tě nikdo nezeptá a stejně se budeš muset rozhodnout. Možná že jednu dospěješ i k rozhodnutím, která budou přesně opačná tomu, co bys sam chtěla. Ne že bych ti to přál, ale možné to je. Přidám tedy jen mé doporučení. Rozmýšlej co budeš dělat za několik let. A jak k tomu stavu dospěješ. Ve vyslovené nabídce je napsán důvod nabízejícího, který ještě nenaznačuje argumenty pro i proti. Zatím vršíš jen argumenty své vlastní, ale možná že existují ještě další, které se tebe, nebo výzvy týkají. Máš ještě chvíli čas k tomu je najít.

    OdpovědětVymazat
  6. Mohla bys říct ANO a určitě by to bylo krásné, ale Tys řekla NE!Jinak se přikláním k názoru Gomby, i když, pokud ta nabídka přišla třeba od Blanky Matragi, tak bych to přece jen zvážila pečlivě:-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Udělat si z koníčka práci znamená přijít o radost z \"MŮŽU\". Protože to najednou bude \"MUSÍM\".

    OdpovědětVymazat
  8. Jak už jsem kdysi psal, jsi holka do nepohody a zvládneš cokoliv i když si myslím, že s ad 2. se budeš chvíli trápit. My Ti jednoznačně asi neporadíme.Já osobně bych si hodil mincí. Hlava -Schneider, orel - bar. Když padne hlava, házím tak dlouho, až padne bar a jdeme na paňáka.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky moc, za každý názor, který zde padl, mám hodně o čem přemýšlet, ale když jsem si to znovu po sobě přečetla, tak jsem nabyla stejného dojmu jako Mod, že už jsem vlastně \"podvědomě\" řekla NE.Naštěstí mám čas, nechat vše projít hlavou, jak píše TS, a v duchu projít i svou představu o vlastní budoucnosti.Nečekala jsem, že by někdo napsal ANE/NE, ale to nasměrování myšlenek od vás je pro mě užitečné, včetně Galahadovy \"spoluúčasti\", člověk na to není sám...

    OdpovědětVymazat
  10. http://kamilic.bloguje.cz/493705-zrcadlo-i-kamio-rikaji-ne-baro.php

    OdpovědětVymazat
  11. nevím, ale z vlastní zkušenosti v momentě, kdy se z koníčku /byť i koně/ stane zaměstnání a tudíž povinnost a rutina, radost se jaksi vytrácí...

    OdpovědětVymazat
  12. Kamio, odpově´d máš u sebe.Fade, to je to, čeho se nejvíc bojím, abych to pak nakonec nesnášela...Jo, a díky Honzo za pochvalu, musím se přiznat, že by mě kolikrát docela zajímalo, kdo sem přijde čirou náhodou z vyhledávačů a pak zůstane, je fajn, když se někdo přihlásí :)

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Báro, Wu to vystihl velmi dobře.Z mého pohledubod 1) to je to co mě momentálně nejvíc drtí, sedět u compu od...do. Pokud jsi zvyklá na svobodu a opulentní snídaně, asi by ti tahle pracovní doba lezla na nervy brzy.bod 2)ženský kolektiv jsem zažila, měly jsme se docela rády, ale neustálé žvanění o úklidu, vaření a blbejch sousedkách, to bylo pro mě opravdu utrpení. Bacha na to,zvlášť když máš priority nastavené jinak.

    OdpovědětVymazat
  14. Taky jsem párkrát řešil podobná dilemata, není o co stát. :) A nebudu ti radit, protože tohle si musí každý vyřešit sám (aby mohl potom nadávat jen sám sobě). Ale možná ti pomůže drobná pomůcka, kterou si v podobných případech aplikuji: napiš si do jednoho sloupce všechna pro a do druhého všechna proti. Každému argumentu přiřaď váhu od 1 do 10 (čistě podle vlastních preferencí). Podtrhni a sečti. Pokud ti nevyjde zrovna nerozhodný výsledek, máš relativně objektivní odpověď, co vlastně chceš. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Sharkane,sloupce pro a proti už mě napadly, ale ty body k tomu, to je GENIÁLNÍ, ale i tak nevím, jestli tomu \"chci to dělat celý život\" nedám rovnu 100 bodů :))Helazd- ty \"kolegyně\" to mě děsí. Snídaní se klidně vzdám, ale ta pomyslná svoboda... to je horší.

    OdpovědětVymazat
  16. Mně taky připadá, že už jsi se víceméně rozhodla. A že tam jaksi převažujou ty \"proti\". A takhle zkusit to na nějakou dobu by nešlo?

    OdpovědětVymazat
  17. Duno,na mě sice otázka nemířila, ale i tak... Z vlastní zkušenosti vím, že to \"na nějakou dobu\" je hrozně ošidné v tom, že do toho člověk vstoupí takřka lehkomyslně a potom, co ta \"nějaká doba\" uplyne, je mu blbý odejít...

    OdpovědětVymazat
  18. Duno, Galahade,zcela vážně jsem uvažovala o jednom až dvou týdnech, kdy bych si to zkusila a blbý odejít by mi to nebylo. Blbý by mi připadlo zůstat, když bych viděla, že to nejde. Paní majitelka ví, co pro mě rozhodnutí znamená a proto na mě nijak netlačí a asi by mi v tomhle vyšla vstříc. Jen jí nesmím narušit plynulost práce, má toho opravdu hodně.

    OdpovědětVymazat
  19. Cetl jsem, co napsal Kamio - ten odkaz, ktery uvedl a hlavne na nem bod cislo 7. a ma pravdu. Kdyby ses pak chodila divat do baru, ktery uz \"neni tvuj\" jen na ty, co to ted vedou a na lidi, co tak znas z te druhe strany - je to smutne. Ver mi... take jsem upornou snahou neco budoval a dychal proto, az jsem to pred nejakym casem, kdyz jsem odjizdel do zahranici, tady prenechal nekomu jinemu. Nelituji toho, stara se dobre, ale ten pocit, kdyz tam prijdu a vim, ze uz to \"neni moje\" (i kdyz to tak ti lide stale chapu, protoze jsem tomu dal zivot)... je trosku smutny.

    OdpovědětVymazat