Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 22. srpna 2012

Husto na Pustevnách


 a pusto na fotogalerii (ZATÍM!)


Poslední dobou se pohybuji ve velmi fotogenických prostředích. Jako kdyby mi někdo neviditelný co nejvíce nahrával pro moje momentální fotografické experimentování.
Ach! Prastaré stromy, jezírka, černé labutě, nostalgické altánky, Jurkovičova architektura, neuvěřitelné výhledy, vzácné hořce, kuriózní lidi... 
A já? Bavím se a fotím. Zkouším si různé přednastavené hodnoty na foťáku. Třeba když zařadím volbu "zdůraznit barvy", povede se mi úúúžasný snímek fialového lesa, když zkusím "změnit barvy", proměním letní krajinu v divně vyprahlé území s hustou jinovatkou. Dobrý trik ve 40 stupních, ale od koupení zmrzliny spařenému dítěti mě to stejně neosvobodilo.
No nic, ne vše, co se nabízí je nutné používat. Dobrodružné bylo čarování s polarizačním filtrem, jen kdyby si na foťáku chytrá Baruška nenechala nastavení 3200 ISO. Takže výsledkem bylo hodně neplatných pokusů... no... příště snad lépe.
Stativ teď po nemoci (mimořádně) sebou netaháme, chuť na některé kousky jsme si tedy nechali zajít, i když jedno panoráma by za to určitě stálo.

Zároveň s praktickými úkoly v terénu, potřebovala jsem vybrat i nějaké místo pro galerii. Rajče mě už dlouho hodně neuspokojuje, proto tam poslední roky  ani nic nedávám, zkoušela jsem ledacos a nejvíce se nabízela Zonerama, když už jsme řádně platícími uživateli Zoneru. Akorát, že kromě jiného se mi tam hrubě nelíbí to bílé pozadí. Je šílené, celý  vzhled mi byl hodně protivný. 
Po pár pokusech jinde, zakotvili jsme (asi definitivně) na Smugmug.com. Kdybych byla osamělá babka s kočkou, kromě jiných parametrů by mě těšilo, že jsem tím získala novou rodinu :-DDD. Takhle mohu hlavně poděkovat Vojtovi, jeho galerie mě hodně inspirovala.
Kdyby to někoho zajímalo, nechť si výhody přečte přímo u zdroje, já se teď hlavně musím snažit, abych tam něco naskládala a pak sem dám odkaz.

Čtyři obrázky z Pusteven a na konci jedna malá kafíčková idylka.










30 komentářů:

  1. Chytrá Baruška nemá ISO 3200 vůbec používat. S jejím foťákem tak max. 400. Takovouhle hodnotu bych si netroufnul dát ani u svýho zrcdla...

    "Změnit barvy", "zdůraznit barvy" jsou typický "kurvítka" pro puberťáky na fejsbůůůku. Nebo baby z Mimibazaru. Sorry... ;-) Když chceš dělat takovýhle "umění" (občas sám takhle taky blbnu), tak foť normálně a upravuj to až v Zoneru, nebo, ideálně, po převodu z RAWu.

    Jináč, vítej v "rodině"! This is my friend... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu si myslíš, že "fotící matka" má čas a náladu se drbat s RAWem? ;-)
      A někdy je lepší odstraňovat šum než plakat na pohybem rozmázlou nenahraditelnou fotkou.
      Tož tak. :-)

      Vymazat
    2. pánové moc mě těší, že si oba myslíte, že vím, co je RAW :-))))

      Vymazat
    3. Aha, a ty to nevíš? ;-)
      No vidíš Vojto, ona to neví! :-D

      Vymazat
    4. sem říkal ideálně! :-) a s rawem není žádný drbání. jednoduchá konverze je dílem jednoho dvou kliků...
      nicméně, kurvítka opravdu nepoužívat...
      při ISO 3200 už není co odšumovat! :-D

      Vymazat
  2. Vojto, vůbec nevím, jak se tam těch 3200 ISO dostalo, asi jsem při operaci "instalace filtru" omylem někam sáhla. Zkouška kurvítek byla tak ze zvědavosti, nikdy jsem si to nezkusila, tak proč ne aspoň jednou :))). Teď vím, že je to na nic a jsem v klidu.
    Bavím se, v neděli jsme obdivovali nádherné kaluže nějaké naší nové rodinné příslušnice a dnes jsem náhodou v Zoneru našla funkci, kterou se to dělá... to bude ještě legrace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jooo... Ale, šmarjá, kde je v zoneru funkce na výrobu kaluží? :-D

      Vymazat
    2. Editor - efekty - vlny :-DDD
      Ale abych jí nekřivdila, třeba fakt tak krásně pršelo :-). To Bohdan mě postupně naučil, že v digitální fotografii nemám věřit vůbec ničemu.

      Vymazat
    3. Ale to se dost nadřeš než to vyrobíš, to už je skoro lepší kropit kaluž konví z balkónu a namalovat si pěkné pozadí barvičkama na kus kartónu. ;-)

      Vymazat
    4. Právě jsi dokázal, že fotografická tvorba nemá žádné hranice. Ale barevné kartony k lesním jezírkům nepovlečeme, že ne? :-)

      Vymazat
    5. Jenom docela malinké, co říkáš? Prosííím!? :-D

      Vymazat
    6. Ona nám to Matka příroda zbarví za chvilku sama, že jo Mami?

      Vymazat
    7. jooo, tohle! další kurvítko! ;-) ony vůbec ty efektový filtry v zoneru jsou z valný části nepoužitelný...

      Vymazat
    8. Já to říkám pořád - nejvíc práce se odvede, když se mačká spoušť :-)

      Vymazat
  3. Jak já bych se ráda naučila fotit. Ale i přes veškeré snahy mých šikovnějších blízkých, se mé fotky vyznačují rozmazaností, trčícími sloupy zpoza hlav fotografovaných a jinými neduhy.
    Proto tvou snau velice obdivuji a na pěkné fotky se moc ráda dívám (přejíc si, abych se podobnými taky mohla někdy chlubit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, vypadá to, že ani já svůj stín nepřekročím a zůstanu v pohodě dál jen "fotící matka", ale snažím se, protože mě to baví. V nejhorším se vrátím zpátky k háčkování :-)

      Vymazat
    2. Něco ti řeknu. Také obdivuji tvůj přístup k věci a to že vidíš to co já ne. Někdy se natolik ztratím v technickém myšlení, že nakonec výsledné fotky stojí za psí štěk. No a ty doneseš haldu obrázků které přesně vystihují atmosféru akce. :-)
      Máš oči a umíš se dívat - to je to co platí. :-)

      Vymazat
    3. Díky za milá slova povzbuzení. Tak jako se z každého člověka, co má doma klávesnici se nestane novinář, tak se z každého majitele foťáku nestane fotograf. Mně bude stačit, když mi fotky připomenou hezké okamžiky z našich zážitků. A že to opravdu funguje, to mohu po těch šesti letech potvrdit, díky fotkám a blogu si daleko víc pamatuji prožité.

      Vymazat
  4. Jéééé!
    Ta opuštěná kavárna je až depresivně smutná.
    Trpaslík mezi mužíky!!!
    A zakázal bych parkování mezi kulturně významnými objekty, co ty tisíce turistů bažících po pěkné fotce, mají dělat s těmi cizáckými plechovkami?! :-|
    No a hořec tolitový, tak ten mi udělal velikou radost. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že ten stříbrný ešus mi to tam kazí, ale to je jen doklad toho, jak tam bylo husto :-). Radegasta jsem tam ani nedala, škoda, mohla jsem aspoň udělat fotku, jak tam na něj stojí fronta, co se s ním chce vyfotit :-)
      Nejhezčí obrázek kavárny by byl s tou hezkou paní v pozadí s celým kanálem. Jenže tři věci to znemožnily. Nebudu fotit cizího člověka při jídle, vždycky by tam strašila ta ohavná loď a když paní dojedla, ztratilo to atmosféru.
      Zbytek dáme na Smugmug, byla by škoda, nechat to tlít na kartě :-)

      Vymazat
    2. Radegasta bez fronty mám přece já! ;-)

      Vymazat
    3. Nechápu, jak jsi to udělal :-D

      Vymazat
  5. Jó,-krásné Pustevny...Nedávno jsem měl ve firmě VIP návštěvu z naší Šanghajské pobočky. O víkendu šéf vymyslel výlet právě na Pustevny,prý a se tu trochu porozhlédnou.No, byli z toho všeho nadšení,velmi se jim tam navrchu líbilo.A byla i pěkná panoramata,tedy daleké výhledy.Snad nejvíc je zaujaly ty naskládané kameny,-jak to mám pojmenovat-,ze sněhu je sněhuláček, z kamenů je kamenáček. Bylo zajímavé vidět šanghajské papaláše,jak klečí na zemi, a stavějí kamenáčky, a u toho zaujatý čínský komentář.Takže už i na Pustevnách je cosi jako Made in China(P.R.C.)Mimo jiné absolutně bodovalo zdejší pivo a Becherovka. Jinak fotky Báro pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec nebylo vidět, že by někteří kameňáčci byly čínské výroby :-))) Také jsme na lanovce zpět mávali nějakým turistům z Asie, asi Japoncům. Pokud se jim tam líbilo jako mně, tak si odvezou hezké vzpomínky.

      Vymazat
    2. Mikine, slovo mužici mám hodně spojené s chudými rolníky v ruském carství. Mně ty naskládané kamínky přišly jako malé pyramidky, až potom jste mi je "oživili" :-)

      Vymazat
  6. Ba, zkoušej a experimentuj, na to jsou digiťáky skvělé. Můžeš nadělat desítky fotek jednoho objektu, každou jinak nastavenou a vybrat si nakonec jednu. Takovou, která se ti bude líbit. A je úplně jedno, jaké měla technické parametry. Příště už budeš vědět, jak na to.
    Líbí se mi ta prázdná kavárna, má to zajímavou náladu. A zkus si s ní ještě pohrát, třeba s teplejšími barvami by vyzněla zase trošku jinak... Držím palce, máš oko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám na tebe a zkusím si s kavárnou pohrát. Kdyby se to povedlo, tak to sem dám. Z toho dne bylo hodně pěkných fotek, ach kdybych měla více času!!!

      Vymazat
  7. Baru, je mou milou povinností informovat tě o přebírání oceňovací štafety :-) Více se dozvíš na mém blogu :-) http://nevylecitelnaoptimistka.blogspot.cz/2012/08/vavriny-ovencena.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti mnohokrát, asi se fakt zasnažím a doplním k těm starým článkům i chybějící obrázky, když jsi mě tak hezky motivovala :-)

      Vymazat