Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 29. srpna 2012

HDR foto


Dneska jsem Kapitánovi s láskou a něhou dělal večeři a spálila jsem ji.
Proč?
Protože HDR.


Zase ty fotky.

HIGH DYNAMIC RANGE IMAGING

Laicky uchopeno - vezmou se stejné obrázky, u kterých je rozdíl pouze v expozici.
Nejčastěji podexponovaný, pak nějaký standard a přeexponovaný. Výsledný JEDEN obrázek má pak daleko větší rozdíly v nejsvětlejších a nejtmavších místech, obvykle tak fotka získá na dramatičnosti, krásně to bývá vidět třeba na oblacích.

To je ta technická část.
Pak přijde ke slovu kreativita, je možné si pohrát s barvami, zejména jejich teplotou a sytostí a tady to pro mě začíná být problém. Každý jsme jiný a každý má jiný vkus. Jako houby po dešti začaly vznikat obrázky, pro které nemám slušný výraz. Ač jsem jako dítě chtěla vlastnit střelnici, co je moc, to je moc. Kolotočové nepřirozené překřičené barvy za hranicí jakékoliv, i přemrštěné, pravděpodobnosti jsou najednou vydávané za umění a komu se to nelíbí je uprděný zpátečník, který se má starat o sebe a nechat pana Homolku dělat úúmění, to budete všichni koukat, až si to s mámou dají vytiskout na tričko!

Máme na záchodě kalendář s větrnými mlýny. Jsou tam hezké obrázky, kalendářová klasika, ale minulý měsíc to byla taková HDR šleha, že jsem měla 14 dní průjem.
Pořád jsem se divila z čeho to může být, když zázračný Endiaron nepomohl jako obvykle za dva dny, ale pak mi to došlo, to bylo z té namodralé trávy, odražené v růžovočervené vodě!

Lovila jsem na netu a v galeriích názory, zkušenosti, praktické příklady a pomaloučku to vstřebávám a začínám mít jasno, kudy se chci vydat já a kudy ne.

Taková běžná množina HDR fotek

Přínosem pro mě byla diskuse u tohoto článku, koho to zajímá, doporučuji přečíst, je to esenciální prostředí názorů na HDR.

Od skalních odpůrců, kteří se programově stali puristy a své názory nutí lidem na místech, kde o ně nikdo nestojí:
-----------------------------------------
Taffey
neděle, 9. března 2008 7:59:12
Vážení, jsem moderní člověk, přijímám různé technické vymoženosti jaksi průběžně. Ale to, co děláte s fotografiemi Vy, to není fotografování, to je naprostá prasárna. Různé tone mappingy a jiné finty s HDR jsou vhodné pro ty, kteří nejsou schopni udělat kvalitní fotku přímo. Nezlobte se na mě, ale pokud budu chtít, abych produkoval podobné věci, vezmu do ruky štětec nebo pastelky. To už nemá s fotografií nic společného. Jediné, čeho tím dosáhnete, je efektnost. Tedy, svým způsobem kýčovitost. Ale neberu Vám to, každý máme rád něco jiného. Ale HDR není nic pro mě. Já jsem schopen kvalitní, ostré, kontrastní fotky dosáhnout tím, že mám kvalitní pevná skla s velkou ostrostí a s vysokým přenosem kontrastu. Jestlipak by nebylo lepší jít touto cestou? Protože o tom, co přenese taková minolta AF 50/1,4 si mohou zoomy, které jistě většina z Vás používá, nechat jen zdát. Mějte se a dále se babrejte v softwéru. Vy fotografové.

-----------------------------------------

Až po lidi, kteří mají k technice HDR velmi střízlivý vztah a je to pro ně cesta, jak vylepšit fotografii tak, aby na ní s obdivem spočinulo divákovo oko a nechalo se vtáhnout do atmosféry obrázku bez jakýchkoliv rušivých elementů.

Připomíná mi to situaci, kdy dáte člověku 1000 slov, aby popsal nějakou mezní situaci a on to brilantně dokáže, neb je obdařen vytříbeným úsudkem a darem umělecké zkratky.

Pak dám jinému 3000 slov a budu chtít totéž a on to popíše skvěle, jen těch slov potřeboval o něco více.

A proti nim stojí někdo, kdo 1000 slovy nedokáže ani vysvětlit, o co jde a když mu dám 3000 slov, rozvláčně se zamotá do kudrlinek a jinotajů, až nikdo nepochopí, co vlastně chtěl říci.

Jako dcera výtvarnice jsem byla od nejútlejšího věku formovaná velmi vyhraněným maminčiným vkusem a hranici umění/kýč mám vcelku jasně definovanou.
To mi trochu komplikuje život, takže občas při posuzování obrázků (slovo "fotka" už mi sem moc nesedí) zjihnu a přivřu oko, to když fotograf a kreativec v jedné osobě vypráví nějaký svůj vlastní příběh a zamotá se mu do toho i jeho srdce :-)

Někdy jsou ty popisy opravdu potřeba, aby to člověk jen tak neodmávl. :-)

Jako příklad, kdy zůstal fotograf stát oběma nohama na zemi, si dovolím uvést Bohdana, který má opravdu cit a i když s fotkami hodně laboruje, zatím jsem neviděla žádnou, která by se kýčovitě podbízela vyčarovanou líbezností.

A jeden ukradený HDR obrázek, jak si myslím, že to má být - zdroj (škoda, že nevím autora, ráda bych ho uvedla):

http://www.ulozisko.sk/obrazky/99733/HDR1.jpg





Podle mě je to cesta dál, v temné komoře už toho lidstvo moc nevymyslí a doba nás posunuje k novým technologiím. Jsem šťastná, že jsem u toho a mohu si to zažít na vlastní kůži!

Ale stejně mi nic nenahradí tu radost, když se povede Fotka na první zmáčknutí spouště.

Třeba taková: (c) Kapitán (bez úprav)

31 komentářů:

  1. mno jo, HDR je úplně nejlepší na severské krajiny. Velké plochy zeleně a nad tím neuvěřitelná oblaka. Co člověk neuvěří, dokud tam není, že ta krajina do očí přímo září, a na normální fotce to neuvidíš, na té HDR je kousek té záře vidět přeci jen. Co se mi nelíbí, tak HDR fotky aut nebo čehokoliv kovového, kov sám anebo lak má lesk a HDR úpravou se z toho stane cosi surreálného, jako kdyby se to auto právě vylouplo na asfalt z alternativního vesmíru, nevím jak líp to popsat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos klepla hřebíček na hlavičku a popsala jsi to velmi výstižně. Bavilo mě procházet galerie a dívat se, co s tím kdo udělá... :-)

      Vymazat
  2. HDR je dobrá věc, ale jen někde. Některá fota opravdu vypadají jako obrázek z blázince. Má dobré využití v oblastech, kde dynamický rozsah scény přesahuje rozsah digitálního čipu, typicky je to právě osluněná krajina se stíny, kde při nastavení správné expozice na osluněná místa jsou stíny úplně tmavé a naopak.
    Já mám v PC několik programů (FDR Tools, Luminance HDR a ještě jeden, nemůžu si vzpomenout na jméno) a nejvíc si hraji v Luminance, bohužel jsem ještě nenašel nějaké nastavení, které by se mi líbilo.
    Navíc je i poměrně problém ty tři snímky (ideální je ovšem víc snímků) nafotit tak, aby byly dobré, např. aby se něco nepohnulo, někdo neprošel, člověk si nedrknul do stativu a tak. Hlavně u krajiny bývá problém s větrem, někdy se rychle hýbou mraky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sejre, kdo fotí neposedné děti a zvířata, koho letící oblaky nedostanou :-))). Ale máš pravdu, někdy je to k vzteku. Pamatuji si na scénu, kdy z Lipníka do Přerova je v jednom místě vidět krásně lom Podhůra. Byl úžasně nasvícený a přímo nad ním oblak, který měl zrcadlově obrácený stejný tvar jako byla ta vydlabaná půlka kopce. Vypadal jako obrácená kovadlina, nádherná scenérie. Jenže zastav na frekventované cestě na horizontu! Takže jsem musela kousek dál, zaparkovat, vrátit se na horizont... a mrak ujel. Mám ten obraz před očima dodnes, když tamtudy jedu, ale s foťákem jsem to nestihla.
      Hodně lidí používá na HDR Zoner, patřím mezi ně také, se svými dvěma pokusnými fotkami :-))).

      Vymazat
    2. Když já Zoner nevlastním, používám Adobe Lightroom, který je výborný, bohužel HDR neumí.
      Já si vzpomínám, jak mi furt vrtalo hlavou, proč je výsledná fotka neostrá a až po mnoha pokusech jsem přišel na to, že je na foťáku třeba vypnout ostřící automatiku, protože i v režimu bracketing ten foťák stihne vesele přeostřovat:-)

      Vymazat
    3. Klasika, tak se člověk učí pokus - omyl :-)
      Můj foťák je pro fotící matku docela složitý, návod k němu ani nebyl, že si ho mám vytisknout z netu, tak když něco nevím, chodím na stránky, kde na něj byla vyčerpávající recenze a zatím jsem se tam vždycky dočetla co jsem potřebovala. Párkrát jsem něco načetla a hned to šla zkusit, než to zapomenu, abych si to nějak dostala do hlavy natrvalo a uměla používat.
      Před Zonerem jsem používala IrfanView, prý je tam HDR také, ale já jsem to tam nenašla.

      Vymazat
    4. Na G10 by se měl dát na netu návod najít. Až budu mít chvilku (předpokládám, že to bude někdy kolem roku 2042), zkusím pohledat. Ale mohu Ti poslat český návod v PDF na S95, myslím, že ovládání bude hodně podobné, esli ne úplně stejné.

      Vymazat
    5. Před chvílí jsem si ten návod našla a chci si ho vytisknout. To bude tlustospis!

      Vymazat
  3. HDR je bohužel zase další kurvítko. Píši bohužel, protože původní myšlenka byla veskrze dobrá a přínosná - pomoci omezenému dynamickému rozsahu čipu. Ale nějak se to zvrhlo v cosi, co se už dávno nedá nazvat fotografií. Někde jsem četl přiléhavé pojmenování "fotografika".

    No nevím, namátkou jsem koukal u pana Bohdana Dlouhého a opravdu mi to přijde jako čim víc barev, tim víc umění. Sorry...

    Upřímně, poslední dobou jsem začal dokonce sahat i do saturace - stahuju ji tak na 90 - 85 % (někdy dokonce až na 50 %!), zdály se mi snímky zbytečně "přebarvený". Sem holt vždycky šel proti proudu! ;-)

    Ad ukázkový snímek: Baru, vážně si myslíš, že takhle vypadá realita?! Možná, že pokud se na něj díváš na nějakém obyč noťasu, nebo dokonce mobilu, asi ty barvy tolik neřvou, jsouce rozpatlané a nevykreslené, ale zkus aspoň základní grafický monitor, o zkalibrovaném nemluvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to tušila, že to od tebe schytám :-).
      Slovo fotografika sedí, jasná věc. Já tady na stěně mám krásnou fotku od Kapitána z naší první dovolené ve Strýčkovicích, je to pohled z okna penzionu dozadu do polí a kopců a je úžasná, nijak neupravovaná, prostě CVAK a je to. Mám tu fotku moc ráda a jí patří ta poslední věta mého článku.
      Pořádný monitor, to je věc, o které jsem včera s milým diskutovali půl večera! Já žiju ve dvou noťasech a iPadu, takže mě moc neber za slovo. Ovšem zdaleka na tom nejsem nejhůře, kolikrát koukám na fotky letitých blogerů a nechápu, co vidí oni na svém monitoru, když jsou schopni takovou strašnou hrůzu dát na oči ještě i jiným lidem.
      Bohdan řekl jednu důležitou větu, že je s fotkou hotov ve chvíli, kdy se líbí jemu jako autorovi. Tak to beru i u ostatních lidí, je jen moje volba, na co se budu já pak koukat a na co ne. Akorát už budu obezřetnější při výběru kalendáře...ježíšmarjá!

      Vymazat
  4. Myslíš tenhle pohled?
    http://sardel.smugmug.com/Vylety/Kolovec/17196775_RH4HXr#!i=1304284961&k=nqhC9MM
    Monitor (a slušná grafika) je základ. S klidným svědomím Ti mohu doporučit LG w2220, viz:
    http://pctuning.tyden.cz/hardware/monitory-lcd-panely/17776-lg-flatron-w2220p-e-ips-ne-jen-pro-zacinajici-grafiky?start=1
    Za málo peněz dost muziky. Asi už se neprodává, ale nějaký nástupce by za 4-5 mohl být...
    Ta fotka na mne působí jak z apokalyptickýho filmu. Když si představím, že někde na výletě se mi otevře takovýhle panorama, asi bych se fakt začal bát! ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vojto, můj oblíbenec je tenhle http://sardel.smugmug.com/Vylety/Kolovec/17196775_RH4HXr#!i=1304285347&k=G7M4V6S
    Já jsem na to sluníčko.
    HDR fotky mnohdy působí dramaticky až apokalypticky, sqiure to napsala do komentáře trefně. Ovšem vyprávíš nějaký příběh a ono to tam zrovna sedne, když to dělá fotografik bezdůvodně, je to na nic.

    Večer zkusím od Kapitána vyptat ten jeho snímek, jestli mi dá, tak ho sem hodím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, akorát to není ve Strýčkovicích, lébrž v Kolovči, u silnice na Všepadly, bráno od našeho lesa. ;-)

      Vymazat
    2. Večer byl tak hektický, že na fotky vůbec nedošlo. Já osobně z té dovolené moc fotek nemám, přemýšlím, že jsem asi byla zrovna před koupí toho Canona.

      Vymazat
    3. Vojto, už se mi podařilo přidat tam tu hezkou fotku za Strýčkovic.

      Vymazat
    4. Sim ano. Braná ale není z domu, že? Viděl bych to tak na zápraží. Já bych ten snímek ale asi stejně ještě trochu poladil. ;-)

      Hele, z jiného soudku, tenhle system je tak blboučkej, že v diskuzích neumí aktivní odkazy, nebo se jen musí někde v administraci povolit? (Smugmug to má defaultní, kdy se dají "External links" případně zakázat.) Páč kopírovat si vložené URL adresy je tedy dost vopruz a 99,9 % čtenářů to stejně neudělá...

      Vymazat
    5. Brané je to z ložnice v patře, jak je to okno otočené dozadu k lesu. V popředí muškáty v truhlíku. Schválně sem dané bez úprav, jen CVAk :-)

      Jiný soudek: Něco jsem poladila, ale asi to není ono.
      Zkouška vyšla negativně, to je škoda, mně ty nefungující linky vadí hodně.
      Nechca jsem našla možnost zrušit "vnoření" odpovědí na komentáře. Ovšem jak jsem to udělala, vznikla z toho totální anarchie, protože komentáře nejsou očíslované, tak nikdo nepochopí, na co kdo reagoval. Vrátila jsem to tedy zpět, jako menší zlo.

      Vymazat
    6. Vážně?! Mě právě přišlo, že je to focený níž! Také jsem tyhle panoramata(c) vždy fotil z ložnice. Ostatně, tohle je vůbec pozoruhodný pokoj. Různé věci se tam děly. Třeba žádosti o ruku a tak podobně... ;-)

      Hmmm, takže systém je blboučký. :-D

      Vymazat
    7. Blboučký systém - mnoho spokojených uživatelů :-)))))
      Ale ty linky v komentářích mě štvou také.

      Horní ložnice je tedy velmi významné místo! Já tam chodila jen večer ulehnout a ráno hned dolů, ty šílené schody, to byla fobie. My jsem zase hned po uspání mrňouska prodlévali dole u krbu :-)

      Vymazat
  6. Ano Báro,HDR-tedy dynamický rozsah expozice,je technologie velmi zajímavá a v podstatě bezmezná. Obrázky jsou takové,či onaké,záleží na ůhlu pohledu.V každém případě se meze nikde nekladou.Ale to podstatné: PC a výroba jídla,potažmo pokrmu pro vícero lidí, ne, to nejde k sobě!! Klávesnice a sporák nejsou kompatibilní, nejsou vzájemně slučitelné,ty dva přístroje vůbec nespolupracují. To mohu taktéž potvrdit, oběd,na který jsem se tak těšil,měl uhelný vzhled,a v plamenech se nacházel!Dým a smrad, jo,jenom v kuchyni,u PC byl klid.Nebylo to poprvé,myslim,že ani naposledy.Zákon:Když v kuchyni chutný pokrm vyrábíš,vždy v reálném čase zůstávej,a správně nataženou minutku ke klávesnici si dej...Známe to všichni,u pc běží čas v jiné dimenzi....**

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky! Chytla jsem to v poslední minutě, naštěstí je hlad nejlepší kuchař a dneska to zase nějak napravím :-).
      Mě to tak vtáhlo, že jsem úplně zapomněla, že dusím maso, to by byla škoda, to je fakt!

      Vymazat
  7. auvajs! mne ta tvoja fotka vcucla obe oká! ;-)a nemôžem ich odlepiť. no pekná je. mám radšej prirodzené fotky, ale to je predsa vec vkusu. niekomu sa páči práve to fotohrajinkanie, prečo nie? ;-) je to kreatívna tvorba, ako kreslenie atď. nechápem, prečo to niekoho tak vytáča ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslíš, že za těmi špičatými skalisky bydlí Drákula? :-). Vojta sem vnesl hezké slovo: fotografik. To sedí.

      Vymazat
  8. ...modrá tráva v ružovej vode, jo? hele, a nemala si na večeru náhodou nejaké tie skresľovacie hríbiky? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lysohlávky měl spíše autor toho snímku :-) A navíc Kapitán pravil, že někdy se mohou udělat takové světelné podmínky, že nemusel ani moc čarovat. To mě vylekalo :-)

      Vymazat
  9. no ale má pravdu. nazývam to "svetlo dramatické" ;-)
    tak modrá tráva v ružovej vode sa mi tiež nepáči. ale keď sa to niekomu páči, tak nech sa páči ;-)
    mne sa páči loviť svetlo dramatické a iné pekné veci ;-) také tie kúzelne krásne okamihy, ktoré idú samé od seba okolo. neprekonateľné fotooko má v tomto smere Misha. tá odfotí napr. hrozno, normálna, neupravovaná fotka, a človek ostane čumieť s hubou otvorenou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SV, Misha má úžasný pohled na svět kolem sebe. Moc ráda se k ní chodím kochat, zrovna to hrozno, o kterém mluvíš je překrásné...a další spousta věcí :-)

      Vymazat
  10. Báro já používám na archiv, dokumentaci a zpracování fotek Picasa3, Zoner, a Gift. ( je to od nejjednoduššího ke slož.). Myslím, že to by mělo pro tvoji běžnou potřebu také stačit, už hlavně z časových důvodů, že více času na fotky nevyšetříš!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO, víc už bych opravdu nezvládla. Kolikrát jsem ráda, že to stihnu stáhnout z foťáku do PC :-)

      Vymazat
  11. "Když v kuchyni chutný pokrm vyrábíš, vždy v reálném čase zůstávej" a hlavne sa nezamýšľaj! ;-) mne sa nedávno podarilo pripáliť pokrm, pri ktorom som stála a úplne reálne som to miešala! 8 - ) no len som sa kvapátenko zamyslela ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem hodně zkažená takovým tím nádobím, co se v něm skoro nedá nic spálit, ale když se člověk hodně snaží, spálí i tam :-). Ale jde to hezky odloupnout :-))))

    OdpovědětVymazat