Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 27. listopadu 2008

Máte doma kus klikové hřídele?

Sem s ním!


Před pár dny mě upozornil Vojta na zajímavou akci.
Já vím, že natažených rukou na občasný dobročinný příspěvek je kolem dokola jako máku a každý z nás má už ty "své", kterým obvykle neodmítne. Takhle neobvyklá aukce mě zaujala svou hravostí, dobrým nápadem a jako vedlejší efekt tam  dokonce může člověk přijít čirou náhodou k nějaké věci, kterou již dlouho shání a ještě k tomu přispěje na dobrou věc.
A nebo se také elegantně zbaví něčeho, o co ve sklepě či garáži zakopává posledních dvacet let celá rodina.
Přes víkend mám v úmyslu probrouzdat oběma půdami a to by bylo, kdyby na mi do oka nepadl nějaký klumprcajk, který by se někomu náramně hodil.
    
Vysvětlující textík zde předávám, jak jsem dostala.
Dál už je to na každém z nás.

$$OBR378142$$

IV. ročník veteránistické dobročinné aukce

Všechny nás spojuje jedno - láska ke starým vehiklům. Snažíme se, aby byly v co nejlepší kondici, aby o ně bylo postaráno po všech stránkách s největší péčí. Někdy však trochu zapomínáme, že všechna ta auta či motorky měly svoje řidiče. Řidiče, kteří pokud dnes ještě žijí, jsou starší než jejich bývalé stroje. Proto si určitě zaslouží minimálně stejnou péči a lásku. Dnešní doba, vyznávající kult mládí, příliš nepřeje starým lidem a staví je trošku na okraj zájmu. Naštěstí je však u nás velké množství institucí i jednotlivců, kterým není osud těchto lidí lhostejný a zcela nezjištně zabezpečují důstojný podzim života našim spoluobčanům, nemajících nikoho, kdo by se o ně postaral. Je to práce nelehká a nedoceněná. Většina organizací v této sféře se potýká s trvalým nedostatkem financí, neboť, jak již bylo řečeno, stáří dnes není "in". Každý z nás se však jednou může dostat do situace, kdy bude odkázán pouze na pomoc druhých.

Proto jsme se v letošním ročníku Dobročinné aukce rozhodli podpořit zařízení, které se našim "bábinkám" a "dědouškům" věnuje, domov s pečovatelskou službou v Nové Říši. Toto zařízení sídlí ve zrekonstruované části nádherného kláštera poblíž Telče a zajišťuje veškeré asistenční služby pro svoje obyvatele, kteří zde tráví stáří v jedenácti plnohodnotných bytových jednotkách a společných prostorách. Provoz tohoto DPS, jeho zřizovatelem je jihlavská oblastní charita, je velmi nákladný, a tak obvykle nezbývají žádné zdroje na další potřebné věci, přičemž se nejedná o žádné závratné částky (především na zdravotnické a kompenzační pomůcky, popřípadě další podpůrné činnosti, jako kupř. pravidelný rozvoz jídla, doprovody obyvatel DPS k lékaři, atd.). Ošetřovatelky mají k dispozici osobní automobil Škoda Felicia Combi, který je na hranici životnosti, a přitom bez něj je provoz DPS nemyslitelný. Na nové auto se nám jistě vybrat nepodaří, nicméně jakýkoliv příspěvek je vítaný a v tomto případě si každý může být jist, že bude bezezbytku použitý na dobrou věc. Pojďme tedy opět ukázat, že máme srdce nejenom pro ta naše auta a motorky, ale že se v nich najde kousek místa i pro ostatní.

Myšlenka dobročinné aukce je velmi jednoduchá: Snad každý veteránista má ve své garáži či knihovničce plno věcí, se kterými by na burzu nikdy nešel, ale které mu v podstatě k ničemu nejsou. Proč je tedy nenabídnout zdarma někomu, kdo pro ně najde upotřebení ? Stačí jednoduše takový předmět vystavit a ostatní účastníci na něj mohou přihazovat. Vítěz pak výslednou částku odešle na náš společný účet, a tím vydraženou věc získá. Ke zdárnému výsledku tak přispějí úplně všichni - ti, kteří nabídnou nějaký předmět, ti, kteří jej vydraží a zaplatí, ale i ti, kteří nakonec nic nevyhrají, protože svými příhozy zvyšují výslednou cenu.

Zatímco první ročník, jehož výtěžek byl věnován na konto pomoci obětem zemětřesení v Pákistánu, skončil výsledkem 5000 Kč, ve druhém roce jsme již vybrali 25000 Kč! Tato částka byla předána zástupcům občanského sdružení rodičů a přátel dětí postižených Downovým syndromem. Třetí ročník v roce 2007, který byl určen pro plzeňského veteránistu - vozíčkáře Davida Hodana, přinesl celkem 41133 Kč. Jaký výsledek bude letos, to záleží pouze na vás. Veškerá pravidla, dokumenty a údaje o zastřešovateli celé akce naleznete na internetových stránkách aukce www.hicos.cz/aukce, kde se můžete rovnou aktivně zapojit.

Děkujeme za Vaši účast a přejeme hodně úspěchů a "adrenalinu" při naší letošní dobročinné dražbě!

Váš Veterán Klub Vysočina

17 komentářů:

  1. Mod, díky :-)Zkus zdůraznit tu \"adrenalinovou zábavu\" *pošetilý mrk*

    OdpovědětVymazat
  2. Otevřel jsem doporučený linkFajn akce. Když jsem likvidoval pražský byt /nadbytečné věci pro život na vsi/, bylo litoměřicko po záplavách a veškeré oblečení a další se hodilo a dost. Začátkem příštího roku budu vyklízet byt po tchýni k prodeji a už jsem taková lítostivá duše, že mi je líto vyhazovat ještě užitečné věci / k nelibosti mé milé sousedky/. Mám nápad, dáme řeč na mailu, pokud můžeš blíže upřesnit. Já se ozvu. Hezký večer a je po Kateřině a sníh už konečně leze dolů.

    OdpovědětVymazat
  3. Sakrys,harampadi plna garaz, ale hridele ani kousicek, no nic, stejne bych to nemela jak dodat. ;op

    OdpovědětVymazat
  4. Buteo,tohle je akce na prosinec, pokud vím, tak aukce končí 21.12.2008. Asi aby byl výtěžek u obdarovaných pod stromečkem.Uvidíš, zda něco najdeš. Díky!Obyčejná ženská, u některých předmětů si původní majitelé dávají do podmínek, že ten, co to vydraží si musí pro věc na své náklady přijet a odvézt si ji. Myslím, že v tomhle ohledu bys zabodovala. :-P

    OdpovědětVymazat
  5. tipNova Rise je urcite pobliz Stare Rise a v teto lokalite sidli pratele a clenove Plastik People, v cele s Magorem Jirousem, mozna by stalo za to je tez skontaktovat, urcite maji zname v okoli, zkusenosti s happeningama aj. akcema a verim ze i otevrene srdce...A za cas se jim vzhledem k jejich rocnikum protekce v DPS muze hodit:-) Treba by i dobrocinny koncert prislibili ci pripojili k akci..?!

    OdpovědětVymazat
  6. Bosorko,věřím, že si tvůj nápad přečte ten správný člověk a něco s tím udělá. Pokud ne, přetlumočím to dál já sama. Díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Hřídel znám akorát tu kardanovou a pak vačkovou, ale žádnou tu nemám. A kliku snad mám, ale to se deprem ukáže:)

    OdpovědětVymazat
  8. Kamio,já bych si tipla, že máš nejméně 7 klik a to nepočítám kliky u oken a shrnovaček :-)

    OdpovědětVymazat
  9. To záleží, jestli počítáme jednu jako oboustrannou nebo jako dva kousky. No a jdu to spočítat...bude to trvat dlouho v tom 8+1...Celkem jsem jich napočítal 11 a zjistil při tom, že mi doprala pračka, takže jdu věšet (ne sebe, ale prádlo:).

    OdpovědětVymazat
  10. 11?!?Tak to jdu také věšet :-P

    OdpovědětVymazat
  11. Jenom hlásím,kdyby to náhodou někoho zajímalo, že na těch strašnejch ptákovinách, co lidi nastrkali do aukce, se už vydražilo 28.000,- !!!Dobré, dobré, vypadá to nadějně, loňský rok by mohl být překonán.

    OdpovědětVymazat
  12. Vojto,vždyť i já tam nacpala a přes 12 stovek. A nejlepší na tom je, že náhoda tomu chtěla, že dražím věci, co jsi tam dal ty :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Báro,a sakra! :-D No, ja, richtig, teď jsem si toho všiml! Ale měla by ses víc snažit, bo Tě přebili! ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Vojto,už jsem je též přehodila. Vypadá to, že Módní žurnály si se Zdendou dáme na půl :-).

    OdpovědětVymazat
  15. Báro,vidíš, mě to leželo jak dlouho doma a říkal jsem si co s tím, vyhodit je to škoda... Nakonec se mi o to lidi poperou! :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Vojto,v tomhle je ta akce přímo geniální!

    OdpovědětVymazat