Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 5. září 2008

Destruktorova matka...

... a bude hůř

Jak děťátko roste, pomalu se mění má role maminky miminka a začíná role podstatně náročnější a to maminky destruktora.
Destruktor je živočich mužského pohlaví (dle doslechu někdy i ženského) ve věku 1 rok až dva, umí chodit, rychle a mrštně lézt do míst dle vlastního výběru a zničí a shodí všechno, na co se mu podaří dosáhnout, ať už svými všetečnými pacičkami nebo s pomocí jiných předmětů. Nereaguje na žádné povely a všem v jeho oklolí by bylo nejlépe, kdyby své dny trávil svázán do kozelce. 
Že si to nemyslím jen já, je jasné z příhody z minulého týdne, kdy jsem mu šla koupit nějaké slušivé montérky (záliba ve starých motorech už je nepřehlédnutelná) a když na mě došla řada a paní za pultem se zeptala:"Co si přejete?", tak Alex, stojící za mnou potichu řekla:"Pouta a svěrací kazajku na rok a půl." 
Jedinou šancí, jak být v pohodě, je zabavit ho něčím zajímavým a pak je to milované rozkošné děťátko, které se mění na destruktora jen občas, když náhodou ochabne má pozornost.

Ráda chodím nakupovat do Intersparu, je to tam hezké a čisté, díky vysokým cenám tam nebývá ani moc lidí a mají dobré pečivo. Od včerejška už mám utrum.
Ona je totiž v Intersparu bezvadná akustika. Destruktor na to přišel velmi brzy a užívá si tohoto jevu s velikou chutí.
Jen co projedeme turniketem, začne řvát na celé kolo, kvílí, ječí a směje se, jak to krásně zní, moc rád se poslouchá. Ne tak ovšem ostatní lidé.
Být fackovaná pohledy nervózních starých bab není nic příjemného. Jedeme s vozíkem, v něm sedí šťastný řvoucí Zlobivec a já dělám, jakože mrzne a nic neslyším, protože všechny snahy o utišení jsou marné a za roubík bych mohla mít problémy se sociálkou.
No a včera už to kulminovalo do takováých obrátek, že jsem se rozhodla chvíli nákupy ve Sparu vypustit, třeba ho to časem přejde.
Zajímavé je, že muži jsou k tomu ječícímu přírodnímu úkazu podstatně tolerantnější. Někteří se i chápavě usmějí a nejvíc mi včera bylo líto pána, co seděl vedle nás na kafi ve Sparové kavárně. Dlouho telefonoval a destruktor zase začal řvát, tak jsem si svou kávu bleskově vylila do krku a klidila se s ním pryč a jak jsme se vzdalovali, jen jsem slyšela, jak pán říká do telefonu:"Už mě slyšíš? Už je to lepší? No, to miminko už je pryč..."

Korunu všemu nasadil destruktor dnes ráno. Začínám se děsit.
Do teď byly všechny jím podmíněné pohromy vcelku únosné, můj zkoušený telefon přežil 100 pádů včetně koupele v rajčatovém salátu, ale dnes přestala legrace.
Vařila jsem ráno ovesnou kašičku, co ji všichni máme moc rádi a už bylo skoro uvařeno, tak jsem hrnec odstavila z hořáku na vedlejší, nezapálený. Otočila jsem se do ledničky pro misku s nachystaným nakrájeným ovocem a než jsem ji podala, destruktor už byl u hořícího plamene a přímo do něj položil smetáček, se kterým si hrál.
Smetáčkovy chlupy bleskově vzplály a plameny měly půl metru. Skočila jsem, vytrhla Štěpánkovi hořící pochodeň z ručičky a hodila ji do dřezu, smradu bylo okamžitě plno v celém bytě a ve mně by se krve nedořezal, jak jsem byla vylekaná.
Inu, další poučení pro mě, co vše je možné a v míře předvídavosti musím jít ještě mnohem dál, neboť toho popletu, co začíná zkoumat svět, může napadnout naprosto COKOLIV.

35 komentářů:

  1. Procházíme obdobím 3,5 + 5 , což je pro tebe za rohem. Meče, kuše, pistole, bajonety, tanky, obrněné vozy,granáty, v to vše se mění všechno, co jim přijde pod ruku. Jsme naprosto antimilitaristická rodina, ani jsme nevěděli, kolik arzenálu máme doma poschováváno. Bojují o dobytí kuchyně, o jinou hračku, kterou má právě soupeř, o lepší místo na koukání, o přednější pozici kdekoliv a kdykoliv, a v poslední době dokonce o princezny. Všechny děvčátka ve věku tak 2-12 kolem se najednou stávají princeznami, hodnými obdivu. A boje o přežití či vysvobození se stupňují. Obávám se co bude náskledovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Pamätám sa: Naše mladšie mláďa malo pár mesiacov a pohybovalo sa kolenačky, postaviť sa ešte nevedelo. A sedíme si tak raz s návštevou v obývačke, keď sa z kuchyne ozvalo plechové bubnovanie. Vyskočili sme a naskytol sa nám pohľad na mláďa, pomerne neisto stojace na otvorených dverách sporákovej rúry, v každej ručičke jedna varecha, radostne bubnujúce na plynové horáky.

    OdpovědětVymazat
  3. (lojzo teda vede!!!) Mě by ale Báro zajímalo to, jak se dostal nahoru ke sporáku aby do něj tak zdatně dal smetáček. Prosím, neděs mě tím, že takhle malej už dosáhne ze země až nahoru k hořáku!.... A závěrem mi nezbývá než říct, oooo jak mi máme hodné a miliónové dítě! Jeho nápady zdaleka nejsou tak nebezpečné a roztodivné ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Evidentně se dožadoval pokračování olympiády.

    OdpovědětVymazat
  5. Kamio,tvůj lakonický komentář nezapře starého recesistu :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Elizo,no mám se na co těšit :-)Lojzo!!! Mláďata tedy umí překvapit. Chtěla bych se zasmát, ale nějak mi ten úsměv tuhne. Bijím se, kdy ho napadne některým knoflíkem na sporáku otočit.Gleep, můžu tě ujistit, že tam dosáhl v pohodě ze země. Dokáže se natáhnout, že vše ležící u okraje jídelního stolu a linky už vezme do ručiček. Takže na nože je vyhlášena opatrnost nejvyššího stupně. Važte si svého milionového dítěte, kdybych si chtěla rýpnout, řeknu, že moje první děťátko bylo také hodné :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Bojim bojim! I když ten náš, když udělá baletku, tak dosáhne na stole už kam chce a není to jen ten 10ti cm pás u kraje... A to jsou pak různé variace (v nejlepším pouze zamíchaná jídla s pitím...)

    OdpovědětVymazat
  8. \'smetackovy chlupy vzplaly\'....rehtam se na cely kolo i kdyz to musela bejt scena z hororu. Ale ono to zni jakoby prilozil psa, nemuzu si pomoct :))Hele nas tam taky dosahne takze by byl schoplnej svrhnout nadobi, knofliky od trouby jsou na predni desce a tudiz jeho oblibena zabava je jima stelovat a \'NE\' pro nej je vyzvou k zurivejsimu stelovani.Tuhle si furt dokola chodil sahat na horka sklenena dvirka trouby kdyz jsem pekla a clovek mel pocit ze by si tu ruku nechal radsi spalit nez byt vyrusen od dalsich pokusu a pruzkumu!

    OdpovědětVymazat
  9. Gleep.destruktor má z celého bytu dovolený pohyb jen v kuchyni, v ložnici a u Alex v pokojíčku. Ostatní protory jsou hluboce tabu.Spoon, \"smetáčkovy chlupy\" jsem také cítila tak životně, byl drahý a krásný, ručně dělaný...už není. :-) Často si na tebe vzpomenu, protože Samův temperament se prolíná všemi řádky, když o něm píšeš.

    OdpovědětVymazat
  10. kazajka a pouta na rok a půl? bude z ní jistě dobrá a pečlivá matka ,-)

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že Alex dostává právě teď do života tu potřebnou a správnou školu života. Nějaké bláboly si nezapamatuje, názorné příklady jsou ty nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  12. uf, tak to je tedy něco. ale zareagovala jsi pohotově a z pokračoání olympiády naštěstí nebyl požár.

    OdpovědětVymazat
  13. Geny se nezapřouNeteř má 3 a 6 let. Starší, hodný a klidný, celý tatínek. Mladší, taky po mamince. Mimo různých kousků, šikanoval staršího. Někdo vždy s ním musel zůstat před marketem. Až někde sehnali hezké tričko s nápisem přes prsa. \"Jsem postrach svého okolí\"./Výrobce se konečně inspiroval nějakým filmem, já to už viděl/. Dnes filuta vážně kráčí mezi regály, prohlíží si zboží a až o něj není zájem, pak udeří. Přede Sparem bych s ním zašel do nějakého gotického svatostánku /mimo mši /, tam ho nechal realizovat se, šéf by měl radost, že má plný dom a tak.

    OdpovědětVymazat
  14. jojo...stále o krok napřed je třeba být... jsou to živlové ;)A jak píše spoon \"a \'NE\' pro nej je vyzvou k zurivejsimu stelovani. \" Za chvíli vyhlasíme soutěž o největší lumpárnu...

    OdpovědětVymazat
  15. šmarja panno... to se máme na co těšit :D

    OdpovědětVymazat
  16. Hoj Báro,souhlasím s Kamiem;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Báro[6] se tak dívám do zrcadla, člověče, starej ještě ne, ale náběh v podobě šedivého vlasu tady už je! ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Bárotak s tím Tvým novým podMottem bych si dovolila nesouhlasit! bez blogováíní mi to de úplně vpohodě:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Mod.,ajajaj! Chytrému napověz, hloupého kopni!

    OdpovědětVymazat
  20. Kam.zas mám jet na dovolenou? :-)), šak jo, příští týden jedu Tvým směrem:-)

    OdpovědětVymazat
  21. Mno, to je hezké, tak bacha na Beskydy, jsou rozlehlé, ať do nich nenapereš;-D

    OdpovědětVymazat
  22. veselé na prečítanie,asi menej veselé na prežívanie ;-) Taký ten rev je náhodou dobrá vec, presne lokalizuje tvoje mláďa ;-) Bráškove mláďa malo tiež úžasnú záľubu v ohňových hrách, najlepšie potichúčky schované za záclonou......

    OdpovědětVymazat
  23. Ježyš(c), já mám zase absenci!Gombo, z Alex bude naprosto skvělá matka, jejích 16 dětí bude mít jistě hezké klece!Elizo, Alex se možná něco naučí, ale pro mé kamarádky jsem exeplární odstašující příklad a všechny už zase pěkně vzorně berou adiós embryós neboli antikoncepci.

    OdpovědětVymazat
  24. Buteo,byli jsme s Destruktorem v kostele jednou, když jsme byli na výletě na Severu a byl tam potichoučku, jen koukal kolem sebe a ani nedutal. Mám svědky (ale ne Jehovovy)! :-)abu, do soutěže o největší lumpárnu přihlašuji příhodu, jak Destruktor v jedné firmě všem vypnul při plné práci počítač, neboť centrální vypínač krásně červeně svítil a byl 10 čísel nad zemí.

    OdpovědětVymazat
  25. sedmi,neděs se dobřeo, třeba Alex byla andílek a lumpárny začala dělat až nedávno :-) a to už se směju s ní.Lexulko, matko mladého chemika, jistě bys též mohla hodně povídat!Kamio, s tím stářím to neřeš, musíme tam všichni, ale ty, se svou hravostí, tam dojdeš mnohem později, než někteří tví vrstevníci. Ale proč ti to říkám, když ty to stejně víš!

    OdpovědětVymazat
  26. Mod,to motto je hodně velká nadsázka. Jak kdybys to nevěděla!SV, máme ještě tedy co dohánět! Z ohnivých her mám opravdu strach...jééé, tady by to hořelo!

    OdpovědětVymazat
  27. No jo, tak třeba o té Paříži, tak to jsem se nestihla dozvědět vůůůůbec nic!

    OdpovědětVymazat
  28. Mod,ani mi nemluv! Nestihly jsme vlastně vůůůůbec nic! Včetně story o Paříži :-)Ale Boloňské špagety byly dobré a víno s hvězdičkou též!

    OdpovědětVymazat
  29. :-))))o vínu já nic nevím, to jste \"měly s druhou mamkou\":-)))

    OdpovědětVymazat
  30. Ale tak zase tu Paříž není třeba moc rozebírat, děvčata;-)

    OdpovědětVymazat
  31. Kam.říkej si co chceš, já bych se v tom malinko pošťourala jako:-))

    OdpovědětVymazat
  32. Mod,\"druhá mamka\" má můj respekt. Nejspíš proto, že mám kolem sebe samé balíky, kteří by péči o batole v životě SAMI nezvládli a už vůbec ne, aby u toho normálně pracovali!!!Kamio, dojmů bylo spousta, proč to neprobrat?Mod, on měl ten zájezd dvě roviny. Trochu poznat Paříž, udělat si takový základní dojem. A za druhé, nečekaně mi to přineslo množství hodin, strávených civěním z okna autobusu, kdy jsem měla možnost si promyslet a v duchu probrat hodně věcí.Zamyslet se nad svou momentální situací, vztahy i nevztahy, a udělat si v tom pořádek, což se povedlo na výbornou a domů jsem přijela hodně nabitá odhodláním to řešit a teď můžu říci, že harmonogram předsevzetí plním na jedničku ! :-)A došťouráno *úlevný mrk*

    OdpovědětVymazat
  33. Mod,ještě jsem se vrátila, protože mi to nedalo, s těmi \"balíky\" to zní jako že něco moc paušalizuji. Mohla bych i vzpomenout pár vzácných jedinců, kteří by takovou péči patrně zvládli, ale u nich je to jen má domněnka, praxí a životem to zatím prověřeno není. :-)

    OdpovědětVymazat
  34. pozde,ale prece.....Pozdni prispevek ,pravda,ale nada mi to :-))No potes koste,to sem mam na co tesit ..a takove krasne jmeno ma \"Stepaneků a Ty na nej \"Destruktor\" :-):-)))))))))))

    OdpovědětVymazat
  35. Cheorchio,těš se! To není výhrůžka, to je holý fakt :-))))

    OdpovědětVymazat