Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pondělí 4. února 2013

Jak to dopadlo (neslavně) s tou Mortadelou


Doba, kdy jsem ji kdysi zkoušela, už je dávno pryč.

Vyštrachala jsem ten recept v reakci na to, jak ohavné uzeniny vidívám v obchodech.
V pátek jsme se s Kapitánem vydali do masny pro bůček a já jsem stále ještě přemýšlela o Mortadele jako o pokrmu, který opravdu udělám.

Ouha.

Přišli jsme k masňáckému chlaďáku a já se po letech pořádně podívala na kusy ležícího bůčku ve vitríně a zcela hmatatelně jsem cítila, jak je mi to tlusté maso odporné, jak se mi příčí se toho jakkoliv dotýkat, nebo, nedej bože, do toho krájet, zamastit si půlku kuchyně, prkýnko, nádobí, nože, nový mlýnek... fuj, všechno bude odporně mastné a nepůjde to umýt... Začala jsem se bát o tom všem i uvažovat.

Navenek se tyhle mé svítivě žluté zoufalé myšlenky neprojevily nijak, Kapitán mě musel vidět, jak tam jen stojím, koukám na to sádlo s trochou masa a pak (pro něj asi dost zmateně) říkám, že nebudeme nic kupovat a jdeme pryč.
"Promiň, já jsem se toho bůčku začala bát," pípla jsem na vysvětlenou, ale myslím, že mě pochopil.
Trochu jsem zapomněla, že od té vzniku receptu uplynulo již opravdu hodně vody, že už taková jídla roky nejíme.

Musím vymyslet něco jiného!

Ryby to jistí :-)

8 komentářů:

  1. Vůbec se ti nedivím... to jsi ucukla ještě včas - jednou jsem udělal něco podobného, jenže jsem neodhadl množství a způsob přípravy se mi zvrtnul tak, že jsem nakonec vyhodil celý multifunkční mixer, plný neodstranitelného slizu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bůček můžu, raději prorostlé maso než úplně libové. Mám dobré zkušenosti s masem v Globusu a spoustu špatných z jiných marketů. Rybičky taky můžem, spíš čerstvé /??/, v krámě čerstvá, doma už jen některá. Na mražených rybkách /zdravých mořských/ mi vadí ta spousta zmrzlé vody coby přidaná hodnota.

      Vymazat
    2. Jirko*, já jednou takhle ztratila nervy a vyhodila celý pekáč :))))

      Vymazat
    3. Buteo, jsme měli loni na Grand Food Festivalu jako součást jednoho jídla v degustačním menu a byl FANTASTICKÝ! Ale nemusela jsem ho připravovat já a bylo ho asi 8 cm3 :)

      Zmrzlá voda je hrozný nešvar, snažím se kupovat ryby chlazené, když to jde a rádi jezdíme na výlovy rybníků, to vždycky koukám, co druhů ryb tam plavalo!

      Vymazat
  2. Ryby taky můžeme, a 95% máme vlastnoručně nachytaných, takže bez ledu. Tento týden už 2x skvělý kapr, jednou smažený a jednou pečený s česnekem v troubě, přelitý hořčicivěkoprovoujogurtovou zálivkou, no byla to mňamka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smaženého kapříka moc nemusím, ale toho pečeného bych si dala!!!
      Kamarád rybář to jistí, ale už se vidíváme méně a to je škoda. Hodně mi rozšířil obzory, co se druhů ryb na talíři týče.

      Vymazat
  3. Smaženého kapra se salátem můžu a vyžaduji na Vánoce. Ještě mi chutná smažená treska s hranolky ve VB. Nedělají to z našich mrazených tresek a hranolky z něčeho jiného než u nás. Všechny rybí pokrmy v Norsku mi vždy chutnají báječně a tady se snažíme je stejně upravit a pořád to není ono. Bude to asi tím, že se rybami živí po tisíciletí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báječné norské ryby mi připomněly situaci, kdy jsem jedla hovězí roštěnky přímo u pěstitele býků a byla to mana nebeská, od té doby jsem tak skvělé hovězí neměla a asi už mít nebudu.

      Vymazat