Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 15. února 2011

Za kulturou...

... poprvé v kině

Chodím do kina často a ráda.
Slovem často myslím časovou frekvenci asi 4x do roka, když je dobrý rok a je na co, do toho kina jít. Poslední roky s Matýskem je to možná trochu méně, z časových důvodů, ale snad i právě proto jsem se už delší dobu těšila, až se mrňousek dostane do věku, kdy vydrží koukat na celý film a bude ho to bavit.
Zhodnotila jsem, že tahle chvíle nastala minulý týden a hodně k tomu přispělo, že do kin přišel Matýskův oblíbený Méďa Béďa.
Určitě bych nechtěla přivést do kina (a vlastně kamkoliv) rušivý element v podobě nevyběhaného a ukřičeného nezbedníka, jakým aktivní Matýsek občas je, když se nudí a nemá dost podnětů. O tom, jak je to příšerné o tom už psal Sejra.
Pojistila jsem si to koupí lístků na kraj řady, aby bylo možno v nejhorším případě prchnout a dobou "po obědě", kdy bývá trochu v klidu i doma.
Méďa Béďa 3D je moc hezky udělaný dětský film, zlo i dobro je jasně zřetelné, jakož i Méďova lítost nad svým vlastnám neposloucháním a Matýska to naštěstí zaujalo.
Ne ovšem na 100%, takže část filmu sledoval vsedě nebo vleže na měkkých okobercovaných schodech (zaplať bůh za krajová sedadla), ale byl potichu a užíval si to.
Jen 3D brýle měl na nose asi jen prvních pět minut, pak mi je vrátil s vysvětlením, že vidí i bez nich.
Po filmu nic neříkal, až mi to bylo divné. Ale večer v postýlce z něj vypadlo:"To byl úžasný film. Půjdeme zas někdy do kina?"
To mě potěšilo a ujistilo, že se pomalu přesouváme do věku, kdy půjde jít už i na loutková a hraná divadla, o koncertech všech našich třech děvčátek ani nemluvě.
Na zpěv Starší a Mladší jsem dosud nesebrala odvahu ho vzít, pouze loni v létě jsem riskla jeho účast na soutěži dechových hudeb ZUŠ, kde účinkovala Alex a bylo to velmi náročné pro mě, pro Alex a jednu chvíli i pro veselého konferenciéra.
Ale o tom jindy.
Dnes už je to jinak, Matýsek kulturu dávkovanou po snesitelných troškách zvládá a to je důležité.


A na závěr nejlepší zápis ze včerejška:
"Matýsku jez, pořádně, jinak nevyrosteš."
"A mami, proč ty jíš, když už jsi vyrostla?"


Hm...

10 komentářů:

  1. Lojzo,to je otázka! :-) Asi ze zvyku :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Meda Beda se nam strasne libil :)).Me a Danielce,Raptor byl s tatou doma,asi by zlomil bryle :)).
    Nejvic me bavila scenka s ohnostrojem :))).

    OdpovědětVymazat
  3. Matýsek ti teda geniálně odpověděl. Cos mu na to řekla? Do divadla i loutkového už chodíme asi rok, chce to začít s kratšíma jednoduššíma kusama.

    OdpovědětVymazat
  4. Manžel byl nedávnos děckama na \"Tangled\" - nějaká variace na Rapunzel, o tý princezně s dlouhejma vlasama, jak byla zavřená ve věži... Prej to bylo pěkný a brejle jim nechali, tak si je přivezli domů. Já kino nerada, je to pro mě moc nahlas, a dycky si zapomenu vzít s sebou ucpávky do uší. ;op
    ;o))) Hihi, Báro, ty přece jíš, abys neumřela... ;o)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říct, že jsem taky byla docela ráda, když jsme poprvé úspěšně absolvovali kulturu - a po několika dobrých loňských zkušenostech musím říct, že některá ta děstká představení jsou dost povedená. :-) A díky za tip na film, teď jsme už dlouho nikde nebyli :)

    ta hláška je geniální :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Cheo,při různých efektech jsem si připadala jako filmoví diváci na počátku minulého století, kteří ječeli a utíkali za sedadel, když proti nim jela lokomitiva :-). Třeba když jsme celá řada ucukli před vystřeleným jazykem želvy žabohubé :-D

    Bosorko, tady u nás je příležitostí málo a dětí mnoho, už se mi stalo, že jsme se na loutkové divadlo nedostali, i když jsem sháněla lístky se 14 denním předstihem.
    Nějak jsem tu odpověď přešla, to bylo jen tak mimochodem, když koukal na Šmouly a nemělo cenu něco vysvětlovat, protože byl zaujatý jinde. Ale třeba v autě, kde si jenom povídáme, tam by mi to neprošlo - neodpovědět :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Oby,já jice jím, abych neumřela, ale myslím, že nakonec stejně umřu :-P
    Tady v začátcích multikin byl zvuk také hodně přeřvaný. Ale myslím, že se lidé ozvali a už je to v pohodě. Alespoň mi to poslední dobou už připadá OK.
    ...kurnik, jestli já nehluchnu... :-))

    Nominku, určitě běžte, je to moc hezké a pobaví se i dospělí.

    OdpovědětVymazat
  8. Méďa Béďa je taky můj oblíbenec, ale v kině jsem ho naposledy viděla asi před 15 lety - to ještě nebyl 3D :)
    jsem zvědavá, jak si poradí s loutkovým divadlem - já jsem jako malá loutkové divadlo nesnášela a hrozně se bála, sama nevím proč.

    OdpovědětVymazat
  9. dewberry,když jsme čekali na začátek kina, seděli jsme v předkinové kavárně a vedle nás se veselila partička mladíků ve věku kolem 25-30 let. Jeden z nich právě líčil někomu do telefonu, že jsou na super pánské jízdě... no a za chvíli jsme vedle nich seděli v jedné řadě na Méďovi :-))))

    Já na loutkovém živém divadle nikdy nebyla, u nás se hrálo u babičky a to bylo prima.

    OdpovědětVymazat