Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 22. ledna 2008

Bavím se v kuchyni

a občas ráda přenechám recept na něco dobrého

Vaření mě baví. Ne, řeknu to jinak... časem jsem se naučila, najít si v té rutině zábavu, tak, aby mě vaření bavilo.
Ke kuchyňské lince ráda přistupuji jako do experimentální laboratoře, kde je dovoleno mnoho. Úmyslně nepíšu, kde je dovoleno vše, protože by to nebyla pravda, tuňákem posypat ovocný salát, fakt ne!
S chutí zkouším, vymýšlím a překvapuji, ale také se moc ráda vracím k tomu, co se povedlo a osvědčilo a tak jsou v mé kuchyni nejrůznější vymyšlenosti a vedle nich v symbióze žijí i klasické a oblíbené trvalky.
Jedna z trvalek je i PLNĚNÁ VEKA.
Spoustě hospodyněk asi neřeknu nic nového, ale kdo nezná, tomu ji ráda doporučím. Je to ideální recept na zlikvidování nejrůznějších zbytků z ledničky.
Klasik ji dělá takhle:
1 vydlabaná veka a náplň je z 200g másla, do toho půl celeru, 2 mrkve, 1 petržel - uvařené na kyselo ve vodě s octem a nakrájené na drobné kostičky, 2 nakrájená vařená vejce, 1 nadrobno nasekaná cibule, 2 větší sterilované okurky, hořčice a sůl dle chuti a 250 g nakrájeného měkkého salámu a hrst zeleného hrášku.
Veku naplnit a nechat 1 den rozležet zabalenou v alobalu.

Moje úprava spočívá jen v drobnostech, že spoustu receptů "zrychluji" užitím podobných ingredincí, ale méně časově náročných na přípravu.
Takže vaření, následné stydnutí a krájení kořenové zeleniny vyměněno za Kunovjanku nebo podobný zeleninový salát (viz. foto), která se jen nechá na sítku okapat a je hotovo. Je spousta obměn třeba se sýrem, se sardinkami, záleží jen na tom, co má člověk rád.

$$OBR310188$$

Máslo naprosto zavrženo a nahrazeno margarínem a protože mi původní náplň přišla velmi "těžká" do žaludku, tu svoji náplň vylehčuji materiálem, který získám vydlabáním veky.
Drobečky vrátím do oběhu a v náplni to není nijak poznat, jen je jí
trochu víc, což je dobře, nemůže se stát, že by při plnění vznikla někde uvnitř vzduchová bublina. To by bylo špatně.

$$OBR310189$$

Jen jednou se veka nepovedla, to bylo, když jsem měla geniální nápad, přidat do náplně majonézu. Ona ta bestie majonéza samozřejmě netuhne jako máslo či Rama, takže když se veka nakrájela a chvíli ležela na talíři ve standardně vytopeném pokoji návštěvě na očích, ten, kdo si pak dobrotu vzal, držel sice rámeček z veky, ale plněný prostředek si musel slízat z dlaně. A to jen pokud rychle zareagoval. Pokud zareagoval pomalu, musel lízat koberec.
Nejnáročnější fáze nastává po zabalení veky do alobalu nebo potravinové fólie: Ubránit tuto pochutinu, následujících minimálně 12 hodin, před rodinou. Někdy ubráním, někdy ne. Pokud čekám návštěvu, jistím to tím, že dělám veky dvě.
Dobrou chuť.

$$OBR310190$$

22 komentářů:

  1. Mňam!! To bych nečekal, že na konci z těch ingrediencí vypadne taková nádhera! (Ten šunkový salám sis nechala ukrojit schválně takto, aby byl vidět nápis...dobrý! A trpělivá paní v masně..)

    OdpovědětVymazat
  2. To vyzerá dobre! A zdá sa, že by to mohol zvládnuť aj taký kuchár ako ja (ktorého vrcholným výkonom sú špagety). A odležať to nechať len tak na vzduchu alebo v chladničke?

    OdpovědětVymazat
  3. Lojzo,margarín, vajíčka... tipuju to na ledničku nebo chladnou špajzku;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kamio, asi najlepšia bude ozaj tá špajza - chladnička nemá zámok! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Kamio,to je přece jasné. Musela jsem koupit celou štngli a pak si to ukrojit tak, aby to vypadalo fotogenicky a zbytek sežrala Kimba.Lojzo, jak říká Kamio. Máme to vždy schované v chladné špajzce. V ledničce to každy najde.

    OdpovědětVymazat
  6. Poslouchej a neulehčuješ Ty si to až moc, když tu veku před dlabáním rozkrájíš na menší kusy?! :-D

    OdpovědětVymazat
  7. zcr,rozkrojit veku na půl není zase takový prohřešek. A navíc je to vykoupeno tím, že jsem roky dlabala veku vcelku, než mě napadlo ji rozpůlit. A vůbec, já si teď ulehčuju kde co! *veselý smíšek*

    OdpovědětVymazat
  8. Mňammmmm...............Známe už takových dobrých 27 let. Vozívali jsme je na výlety. Ten můj si to nemohl vynachválit.

    OdpovědětVymazat
  9. No to je přece úplně normální, že v ledničce zbyde jako na potvoru akorát a právě půl celeru, 2 mrkve, 1 petržel uvařené na kyselo ve vodě s octem a nakrájené na drobné kostičky, 2 nakrájená vařená vejce, 1 nadrobno nasekaná cibule, 2 větší sterilované okurky, hořčice a sůl dle chuti a 250 g nakrájeného měkkého salámu a hrst zeleného hrášku!

    OdpovědětVymazat
  10. To je výzva!Seškrábu zbytky kuráže z vnitřní stěny dutiny lebeční, zamíchám ji s tím málem času co mi zbývá volný a zjistím zda zbytky alespoň vzdáleně odpovídají, pak se podělím o zážitky. :-)Se mějte, všíchni! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Joahááá! Já to pochopil úplně blbě, nebýt výtečné fotodokumentace... Já myslel, že se veka podélně naležato rozřízne (jako rohlík), vydlabe, pak se to všechno do ní vsype a pak se to zdlabe. Nicméně uznávám, že takto je to poněkud méně obžerské a o mnoho více chutné! Ukážu to choti :-) Dík :-)

    OdpovědětVymazat
  12. ...obešel bych se bez celeru a petržele... za to bych tam rád viděl česnek nebo houbičky... obojí dohoromady by pravděpodobně neporošlo... vejce natvrdo, točeňák, cibulka, tvrdý sýr... jej... dobrej nápad:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Rowdyještě dodávám, že ten zbytek salámu má samozřejmě nápis šunkový salám:-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Báromoje máma to kdysi dělávala do bochníku chleba a nějak se to jmenovalo, ale já zapomněla jak, musím se voptat:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrýtip na výlet, a určitě dobrý to bude :)

    OdpovědětVymazat
  16. Mohu-li doporučit, tak ten salám je dobré koupit už nakrájený. Dalším krájením doma pak vzniknou pěkné tenké nudličky. BTW: Krmit zvíře šunkovým salámem? To už je skoro jako koupat se v šampaňském!

    OdpovědětVymazat
  17. Jago,kdyby šunkovým... Potají i uheráčkem;-)

    OdpovědětVymazat
  18. já mám hlad..nechci být záprdek, ale stačilo by to i třeba jen namazat a nic nedlabat ? :-D

    OdpovědětVymazat
  19. Billy,takový majstrštyk se přece nedá kuchtit na hladový žaludek! :) Kdyby jo, tak se za chvíli přistihneš, jak neandrtálsky ukusuješ salám, okurky máčíš do hořčice a k tomu nekoordinovaně přikusuješ veku z obou konců a neoloupanou cibuli... :)) Jen ten salám bych prosil oloupat.. Já vím, že to trvá, ale narozdíl od cibulích slupek se to nedá strávit;-)))

    OdpovědětVymazat
  20. Olísku, jen ten výlet nesmí být za parného letního dne.Rowdy, máš špatnou ledničku. Chybí ti tam máslo!Mikine, hlavně si nedlabej dutinu lebeční, ale veku. A nezapomeň se podělit.Johnny, mám ráda když to nedá moc práce a dobře to vypadá. Tohle je přesně takový recept. Jako bonus to i dobře chutná. (ňamík)Galahade, až zas pojedete na Trnkobraní, udělám to Alex do batohu. Bez celeru a petržele.Mod, do bochníku chleba to musí být brutální, to se tedy zeptej!Gombo, jak tě znám, ty uř mezitím budeš mít domácí pekárnu s připojením na net a upečeš si určitě i tu veku.Jago, já to jen tak hecovala, ale pravda je, že Kimbu nijak neumezuji a když jsem salámek krájela, tak ty spadené kousky na zem, nebyla náhoda.

    OdpovědětVymazat
  21. Billy,když je hlad, stačí kousat do veky a náplň dlabat z mísy polévkovou lžící.A Kamiovi věřím, když trávil Silvestra částečně v neandrtálské jeskyni, tak určitě ví o čem mluví.

    OdpovědětVymazat
  22. az som zacala byt hladna ako sa na to divam, skvele :)

    OdpovědětVymazat