Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 25. listopadu 2007

Víly věnce vily

a psi na ně vyli.

Zatímco si někteří dělají testy na svou znalost češtiny, já už se pomalu bojím některá slova psát a než bych šla na tenký led, raději větu smáznu a vymyslím ji úplně jinak, abych se kýženému marastu vyhnula. Vždycky jsem si myslela, že chyby moc nedělám, ale teď vím, že to bylo jen kvůli tomu, že jsem toho moc nenapsala.
Čím víc pak píšu, tím více narážím na své vlastní mantinely, například na fatální nedostatky ve znalosti psaní čárek ve větách. Obvykle je tam prásknu podle citu, no a někdy jsem holt necita. A kde je to se mnou úplně nejhorší, to jsou slova, která se píší někdy dohromady (do hromady) a někdy zvlášť. S takovou hromadou je to ještě jasné, ale třeba "zatím co", to je pro mě děs. A dalších takových by se našlo!
Občas (ob čas) si pak připadnu jako ten policajt, co přijel vyšetřovat dopravní nehodu, rozhlíží se a konstatuje:
"Ruka v příkopu..., noha na silnici..., hlava na poli. Sakra na poli nebo na poly, jaké i/y tam napsat?"
Kopne do hlavy a píše:
"Hlava v příkopu..."

Abych tedy zjistila, jak to se mnou je, šla jsem si na ten test a výsledný počet bodů 29 mě potěšil, ale i zarmoutil, podobně jako Sharkana. 30 je lepší!

Tak nic, v nejhorším vždycky kopnu do té hlavy.

34 komentářů:

  1. Sveřepí šakali...Já naopak předpokládám tristní znalost češtiny na opašné straně a tak se lišácky vyhýbám některým výrazům. Zejména \"byste\". Protože i redaktoři časopisů mi klidně napíčou \"by jste, by jsme\". A tak by jsem byl nerad za vola... :)

    OdpovědětVymazat
  2. opašné = opačné... :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Ano,metoda kopnuti do hlavy je skvela, pac by jsme jinak byli za voly. *ha, ha*

    OdpovědětVymazat
  4. Dodnes se mně dcery smějí, jaké že jsem to vymýšlela hovadinky, když jsem je zaměstnávala psaním českých diktátů, aby se trochu pocvičily. Různé lanovky jezdily na vrcholky a jeleni a srnky na ně shlíželi z hor, a pískem jsem drhla nádobí, a pískala si při tom pozorujíce piskoře...... no bylo to strašné. Ale na druhou stranu mohu říct, že je to bavilo víc, nežli nějaké budovatelské texty z učebnice, a psaly a psaly. A k mé potěše se to docela naučily a nemají s tím teď ani až tak problémy. Bylo to asi jako Komenského : Učit se hrou.

    OdpovědětVymazat
  5. Chmmm......jenom 26 bodů...*zklamaně se drbe na hlavě*

    OdpovědětVymazat
  6. :)Občas se mi taky stane, že musím do hlavy kopnout. :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Taky kopu do hlav, nesmím používat přechodníky a čárky jsou děs:-)), každopádně si nepletu i a y a mně s mě, teda doufám:-))

    OdpovědětVymazat
  8. 29??? Tak to mě teda upřímně ... Ehm, neudělalo radost. :))) Gratuluji. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. ja se zase vyhejbam jenz, jez a furt pisu kterej a ktera.... jinak teda v my cestine snad az zas tak hrubky nejsou, nebo jo?:)) no, hlavne proto jsem zvolila prazstinu, tam se to az tak moc nepozna. vzdycky se to muze svyst na to, ze takhle je to prece prazsky, potazmo letensky, kdyby se nejakej prazak vofrnoval...

    OdpovědětVymazat
  10. Báro,a co třeba \"Hlava v příkopě ...\"

    OdpovědětVymazat
  11. Mimochodem28 -ÁÁÁÁÁ - Chtěl jsem více ...

    OdpovědětVymazat
  12. Baro naprosto souhlasim se vsim, co jsi napsala a podepisuji to svym jmenem :o) Hihi... mno jo, co uz... :o))

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem opravdu tragéd, mám jen 25. Co s tím uděláte? :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Nebojte se, všechny vás zachráním - 24 ! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Báro...mám 27. Ale jsem pokojen. Protože jsem neměl ani jednu chybu v praktickém použití jazyka, jen jsem už zapomněl vyjmenovaná slova a nikdy se neučil ty čílené zkratky 1.p., č.j, blabla... takže ok, ne? I kdy jako blogger bych pochopitelně ocenil 30, nicméně... pochybuji že většina novinářů v této zemi by dopadla alespoň stejně ...

    OdpovědětVymazat
  16. 28 bodů.Otázka č. 24 je nejednoznačná. Takže 28 bodů s chybou v testu je dobré... Už nikdy takové testy!! Píšu podle citu:)

    OdpovědětVymazat
  17. hlásím se do klubu :)29 :)

    OdpovědětVymazat
  18. 28 :-) ale chvílema jsem se fakt pomyslně drbala na hlavě. A to si myslím, jak jsem dobrá :-))

    OdpovědětVymazat
  19. Jak tak koukám, tadydle je to fakt na vývěsní štít bar \"U šprta\". Nebo ne? :-D

    OdpovědětVymazat
  20. Potřetí!!!Potřetí se snaží protlačit odpovědi na komentáře, kdy mi od včerjška padá bezdrát a pěkně mě to točí.Elizo, tohle se mnou dělala moje mamka, která má češtinu za velikého koníčka a dnes chudák na stará kolena má u každých novin záchvat zoufalství... víme všichni proč!Galahade, však máš jiné přednosti, někdy je lépe umět šermovat.Dave, sejdeme se u příkopu.WW, kdyby bylo víc otázek o různých přísudcích a podmětech, tak by to byl zase můj úplný konec.Gombo, čekala jsem, kdo ten příkop rozhrábne, přemýšlela jsem nad tím *obojetný mrk*Gino, našel jsi pěknou taškařici.To se musí nechat.Mikine, domluvím ti kurzy u mojí maminky.

    OdpovědětVymazat
  21. Billy,pokud je těch 24 třeba věk, tak to je hodně dobrý!!!Sunfreedom, většina novinářů by to vytáhla tak na dvacet. Oni spíš musí dnes umět šplhat po stromech a přelézat zdi, než řešit nějakou nezajímavou gramatiku.Johnny, nech na hlavě. Víš, jak to je, když napíšeš něco odborného u sebe. Čtu to třikrát a pak odcházím v němém úžasu a ani nehlesnu *úsměv přitroublého laika*Kamio, podle cytu je to nejlepšý!Sedmi, vítej v klubu.Magrátko, to je jako s testy autoškoly. Jezdím podle předpisů, ale citovat je neumím.Mikine, tady je to bar U dobré nálady.Šprta si nech! *veselý mrk*

    OdpovědětVymazat
  22. Baru......to máě nepochybně pravdu, ale když já neumím pořádně ani šermovat...*stydlivě klopí zraky*

    OdpovědětVymazat
  23. Hele,nám co vidí Matyldu a už mají husí kůži, stačí, když víme, že ji uzvedneš a máchneš!

    OdpovědětVymazat
  24. Ač si myslím, že česky umím obstojně a občas peskuji Galahada na jeho blogu za češtinské ústřelky, nedostal jsem se na kýžených 30 bodů. Některé pojmy jsme totiž, paní učitelko, nebrali, a tudíž jim nerozumím (ta taška se sešitem). Jeden chyták jsem bohužel sežral i s navijákem.Původně jsem myslel, že pro hodnocení výsledku testu je laťka nastavena dost nízko, ale můj potomek - páťák - mě z toho vyvedl. Poněkud mě ovšem zaráží, některé \"nezbytnosti\", které se děti stále ještě učí. *ponurý škleb*BTW: S těmi policisty to bylo jinak: Našli tu mrtvolu v celku, ale protože se nemohli dohodnout, jaké i/y se píše ve slovech \"biograf\" a \"kino\", odtáhli ji k poště.

    OdpovědětVymazat
  25. Pro případné šťouraly: Ta čárka za \"zaráží\" v předchozím komentáři být nemá. To je tak, když člověk edituje napsaný text a nepřečte si ho po sobě.

    OdpovědětVymazat
  26. Jago,tak Galahad má dokonce svého osobního peskátora? Ho, koukám, tedy peskuje kde kdo! Chudák chlapec *smích od ucha k uchu*A čárku ti odpouštíme. Tohle je tolerantní blog!

    OdpovědětVymazat
  27. Báro,podle cytu je to tady mistně a aji kratce, bo tu jakesy mjeke y něuslyšiš jak je rok dluhy:)

    OdpovědětVymazat
  28. Baru......mám osobního peskovatele. Já si ho poříďyl se slevou v prosté naděy, že čím častěy gramaticky uleťym, ťym častěy bude komentovat, žeáno...

    OdpovědětVymazat
  29. Galahade,díky za uznání. BTW (OT): Pozor, abys nevymřel po meči, když máš taseno a shýbáš se pro vajgl!

    OdpovědětVymazat
  30. Jago...1) pro vajgly se neshýbám2) obouruční meč se v pochvě nenosil - je tedy tasen tak nějak pořád...

    OdpovědětVymazat
  31. Galahade,takže ty jsi tak nějak permanentně stále připraven k boji. Vždyť to říkám pořád, bacha na tebe.

    OdpovědětVymazat
  32. Baru......to ne já, to Matilda...

    OdpovědětVymazat