Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 6. listopadu 2007

Rozsvítit světýlko za zemřelé

Raději každý den drobná vzpomínka, než jednou za rok honosný plastový věnec.

Letos jsem po hřbitovech s mrňouskem chodit nemohla nebo spíše ani chodit nechtěla, ale jednu výjimku jsme udělali.
Je to pro nás každoročně takový spíše kultovní výlet do jiného světa, do krajiny smutných příběhů, jak to kdysi výstižně pojmenovala Čagi.
Příroda nádherná, vzduch vonící a voda měkká, že mýdlo nelze smýt a k tomu lidé zde žijící, smícháni půl na půl, přistěhovalci ze Slovenska a odjinud a potomci sudetských Němců, kteří již nestihli být odsunuti.
Jelení, Heřmanovice, Zlaté hory...
Za prací jen do lesa nebo denně dojíždět, jak jednoduché je raději brát sociální dávky. Jenže když se nepracuje, je nuda. A když je nuda, tak se chlastá. Nechce se mi v tomhle scénáři pokračovat, to by lépe uměl majitel místního obchůdku, který o tomhle ví své, když listuje ohmataným sešitkem s nákupy na dluh.
Snažím se tohle moc nevnímat, užívat si té podzimní krásy, která tu je i když prší a kdo neuteče, tomu se ukáže i v té lepší podobě, ozářená sluncem.
Jezdíme sem na hrob babičky, na levou stranu hřbitova.
I to má svůj význam. Vlevo starobylé malé náhrobní kameny Němců a vpravo žulová klasika poválečných obyvatel.
Vše nekompromisně oddělené cestou, vpravo krásně udržované, vlevo tráva do výše pasu. Tak to bývalo celé roky.
Se změnou ve společnosti, přišly změny i na tenhle hřbitůvek. Potomci odsunutých Němců dali dost peněz na to, aby se mohla levá strana alespoň částečně zvelebit, obnovily se zašlé pomníčky a dnes je možné si opět zavzpomínat na ty pracovité lidi vážných pohledů z fotografií na porcelánových oválcích a rokem narození začínající číslem 18..

Málokdy se stane, že bych někam přijela a při procházkách nezašla i na místní hřbitov. Každý má své jisté kouzlo. Tomuhle místu posledního odpočinku v duchu říkám "hřbitov s výhledem" a patří k těm, kde by se mohlo odpočívat docela pěkně.

$$OBR290254$$

$$OBR290255$$

$$OBR290256$$

40 komentářů:

  1. Návštěvy hřbitovů jsou dvojího druhu. Ta, kterou jsi podnikla a pak ta kolem 2.11., hromadná, prefabrikovaná, uměle vyvolaná, masová, komercí zásobovaná... z čehož vyplývá, co si o těch dvou myslím:) Babička může být na Tebe hrdá...

    OdpovědětVymazat
  2. Kamio,vzhledem k tomu, že mám dnes zase nějakou rozvernou náladu, tak ti musím sdělit, že je na mě hrdý i dědeček.

    OdpovědětVymazat
  3. Báro,v místě kde jsem se narodil - v Petrohradě - je krásný lesní hřbitov, kam je opravdu radost zajít, je to místo smíření a opravdového odpočinku. V té samé vsi nechal minulý režim postavit nový hřbitov, na druhém konci - v těsné blízkosti silnice Praha - Karlovy Vary. Jsou to čtyři zdi na poli a mezi nimi hroby. Mimořádně ošklivé. Vím, že tomu mrtvému to může být nakonec jedno, kam ho uloží, ale já bych chtěl, aby ti, co za mnou pak budou chodit na to místo chodili rádi, aby se jim tam dobře dýchalo. Ten hřbitov z první fotky, to je ráj...

    OdpovědětVymazat
  4. Aleko,to je stále jeden hřbitov, jen jsem se s foťákem pootočila o 90°.Ale tys to řekl přesně, já jsem stále nevěděla, jak vyjádřit to, že bych raději měla urnu se svým popelem na \"útulném\" hřbitově ...aby tam za mnou moji milý rádi chodili... to je ono. Ale stejně je to celé trochu mimo, jí mám své zemřelé v duchu u sebe stále.Ať leží, kde leží.Což mi připomnělo, že moc krásný a pro mě neobvyklý je hlavní hřbitov v Plzni, kam chodím vždy rožnout svíčku tatínkovi Spejbla a Hurvínka, profesoru Skupovi.

    OdpovědětVymazat
  5. Na jednom venkovském hřbitovu na kopci jsem četl na náhrobku nápis: Ustup stranou, zakrýváš mi výhled. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, není hřbitov jako hřbitov a nemusí mít jen hnotnou podobu - kdysi jsem četla citát, který vystihoval mé pocity, asi proto si text pamatuji, autora bohužel ne: \"Každý z nás nosí v hloubi sebe jakoby malý hřbitov těch, které kdysi miloval.\"

    OdpovědětVymazat
  7. V jednom filmu bylo na náhrobku napsáno \" Věděla jsem, že se ještě stavíš!\" :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nejsmutnějším hřbitovem je pro mě ten v Mladé Boleslavi. Vede k němu překrásná laej černých topolů, stezka mezi nimi. Ale hřbitov - ten je obestoupen továrnou na auta, objímá ho ze všech stran, jak se celý VW kolos rozpíná.

    OdpovědětVymazat
  9. no myslim, ze za meho mladi se chodilo na hrbitov bud z ucty nebo vecer za adrenalinem...jinak tam moc nerad chodim, je to takove misto, ktere pro me ma velkou uctu...

    OdpovědětVymazat
  10. Trošku off topic, alemně se nejlépe odpočívá na pohovce v obýváku nebo na postýlce v ložnici.Na hřbitov se nehrnu.Fuj, to jsem ale necita nepoetický.*mrk*

    OdpovědětVymazat
  11. Ja mám cintoríny celkom rád - od malička mi ten \"náš\" pripadal ako sympatické miesto. A atmosféru \"všechsvätých\" tiež - už len kvôli stovkám sviečok. A napriek tomu, že tá príležitosť je smutná, je fajn stretnúť sa s príbuznými (tými živými), s ktorými sa nevídame až tak často.

    OdpovědětVymazat
  12. Výhled jako výhledKdyž jsem onemocněl poprvé, ležel jsem nějakou dobu ve špitále pro rovnocenné, tenkrát SANOPS, dnes Nemocnice na Homolce. Když jsem se poprvé přišoural k oknu, jen jsem zíral, přímo na hřbitov. Naštěstí to nikoho nedeprimovalo a snad je tam obojí dodnes.

    OdpovědětVymazat
  13. Hřbitov mám ráda pro jeho poezii, ne pro tu smutnou skutečnost. Moc se mi líbí hřbitov v Karlových Varech a také v Kitzbühelu.

    OdpovědětVymazat
  14. Moc krásné místo. Já nikdy nezapomenu na židovský hřbitov, který jsme s Pekem náhodou objevili při jedné procházce v Jeseníkách. Přeskočila jsem polorozbořenou zídku a ve vysoké trávě uviděla náhrobky, krásně jednoduché, smutné ve své opuštěnosti...A musím přiznat, že taky nakonec skoro v každém městečku, které navštívím, \"skončím na hřbitově\". Jen jsem zase nestihla zapálit svíčku Kurtu Cobainovi na Pere Lachaise v Paříži, jak jsem si kdysi v \"dobách Nirvány\" slíbila:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Teo,já budu mít na náhrobku \"Nebuďte smutní, konečně se vyspím\", ale to už jsme, myslím, kdysi probírali.Felixo, to je moc pěkné!Mod, skoro tě podezřívám, že by ti takový nápis také nevadil.marty, no vidíš a někdo tam třeba jde se psem nebo tam jezdí na kole, to jsou lidi!Gombo, nás neoblafneš, my dobře víme, že jsi poetický cita.lojzo, u nás na hřbitově se to zvrhlo v soutěž \"kdo víc a za větší prachy\" toho se účastnit nebudu!Buteo, z toho si nic nedělej, u nás je také nemocnice vedle hřbitova. Je to takové praktické *mrk*

    OdpovědětVymazat
  16. Elizo,a sleduješ, jak se mění ráz hřbitovů v různých zemích? Ale co zemích, i tady u nás je to hodně rozdílné a čím starší, tím zajímavější. čagi, v tomhle ti rozumím, tenhle hřbitov vypadal před pár lety podobně. Škoda, že to nemám na žádné fotce z té doby.

    OdpovědětVymazat
  17. Báronevadil, ale já nechci na žádný hřbitov pod žádný pomník, protože si nejsem jista, jestli by se stavil.

    OdpovědětVymazat
  18. Aleko,ad [3]: \"Hřbitov, to je ráj!\" zní minimálně poněkud zvláštně :)

    OdpovědětVymazat
  19. Báro,[16] přemýšlím, co bych si nechal vytesat na náhrobek... tak třeba: To nemáš nic lepšího na práci než lézt sem?!

    OdpovědětVymazat
  20. Plzeňský hřbitov dobře znám - taky jsme chodili k tomu pomníčku. Teď jsem tam byla kvůli někomu mnohem bližšímu ... ale taky radši tu tichou vzpomínku, než věnce a umělý kytky z Polska. Sama bych se snad radši nechala rozfoukat někde v lesích.

    OdpovědětVymazat
  21. Teo,nad textem na náhrobek jsem ještě nikdy nepřemýšlel, ale nad \"smuteční\" hudbou ano. A věř mi, že takovou muziku ještě žádná obřadní síň nikdy nehrála a smuteční hosté by snad už nemohli být ani smutní... :-)

    OdpovědětVymazat
  22. @Teo,ad [20] - tak to by bylo na samostatný příspěvek:) Já myslím, že bych bodoval s nápisem:\"Nebude to dlouho trvat a budeme zase spolu!\"

    OdpovědětVymazat
  23. Kam.a to jakože zase obživneš?:-))

    OdpovědětVymazat
  24. Mod,už se to někdy stalo?:-)

    OdpovědětVymazat
  25. čagino pokud vím, tak jen jednou, ale jak jinak by Kamio myslel ten nápis.-))

    OdpovědětVymazat
  26. Mod.,nene, právě naopak, týká se přišedšího v krchov:))čagi, jasně, že se stalo! Nečteš Bibli, nevíš... :)

    OdpovědětVymazat
  27. Kam,pohádky jsem přestala číst v deseti.

    OdpovědětVymazat
  28. Nejkrásnější hřbitovyjsem viděla v Mexiku. Byli jsme tam zrovna v době \"Dušiček\". U hrobu se schází celá rodina a všechno příbuzenstvo, pořádá se vzpomínkový piknik a všichni se veselí. Nemá to nic společného s atmosférou \"Dušiček\" u nás. A hřbitůvky jsou tam kouzelné. Bohužel jsem si je nevyfotila.

    OdpovědětVymazat
  29. Olískutaky kdo by seděl v dešti na namrzlých hrobech a veselil se, ono to klima je taky hodně důležité:-)

    OdpovědětVymazat
  30. To co píše Olísek, jsem viděla kdesi kdysi. Bylo to jak karneval ve velkém. No nedovedu si to tady představit, tam mají přeci jen tepleji. Ale když bude teď to oteplování, tak se uvidí...

    OdpovědětVymazat
  31. Olískua ty cukrový lebky, ty jsou boží :-)))

    OdpovědětVymazat
  32. Krásnej hřbitůvek!!Na jednom hezkým venkovským (v polích, blízko lesa) jsme teď byly se Zuzkou. Nová Ves u Loun.

    OdpovědětVymazat
  33. Člověk má chvíli absencia on tady zatím mejdan na hřbitově! Podle mě nejlepší forma vzpomínání na zesnulé.Moje babička by měla radost.Kashiko, Novou Ves si značím, budu mít na tu stranu spády.

    OdpovědětVymazat
  34. Mám rádahřbitovy. Chodím tam ráda jen tak se uklidnit a zapřemýšlet. Čtu si náhrobky a skládám si v hlavě mozaiky. Ať si myslí každej co chce, když se pak vracím, je mi fakt líp. Už jenom proto, že se můžu vrátit.Díky za ty obrázky. Souhlasím s Tebou

    OdpovědětVymazat
  35. Qendo,je nás takových víc, jak tak ty různé blogy čtu. Ráda si u toho vymýšlím příběhy, čím starší hřbitv, tím lépe.

    OdpovědětVymazat
  36. Ja ani na hroby nechodim. Na zemrele si vzpomenu beztak i pres rok a nekolikrat... a nekdy ani neni moznost chodit na hroby, kdyz je clovek treba mimo republiku...

    OdpovědětVymazat
  37. Gino,podle mě je to víc o hezkých vzpomínkách než o běhání na hrob. Ale pro někoho je to, svým způsobem, terapie.

    OdpovědětVymazat
  38. Baruško... že odbočím, co říkáš na můj avatar? :o) Dobrý, ne? .o)

    OdpovědětVymazat
  39. Gino,avatar dobrý, takový jaderně nepřehlédnutelný.

    OdpovědětVymazat