Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

čtvrtek 22. listopadu 2007

Jeden obyčejný den

Někdy se to tak stane.


"Dnes jsem zavalena prací, že vůbec nevím co dřív."
To byla má ústřední myšlenka, když jsem se ráno probudila a zavrtala se do milé peřinky ještě hlouběji. Pak pomalý start, podívat se do mailu, poodepisovat, příjemná sprcha, podruhé nakrmit mrňouska a ejhle, ono je deset hodin!
No, to už nemá cenu něco začínat... tak jsem se rozhodla, že dnes nebudu dělat nic. Ještě přesně nevím, jak to zdůvodním, ale možná to projde bez následků a nikdo si toho ani nevšimne.
Zajedu se pocourat s kočárkem do města, ukážu mrňouskovi  spoustu věcí, neboť on je dítětem, které v kočárku nikdy neusne, když je kolem tolik zajímavého. Jezdíme zásadně se sklopenou boudičkou a nastláno navysoko, aby viděl, protože když nevidí, je nesmírně rozčilen, až nasrán.
Už jsem s počtem najetých kilometrů zjistila, že jsou tři druhy prodejen.
První jsou prima a baby friendly, těm někdy věnuji samostatnou pochvalu, pak jsou prodejny vyloženě unfriendly, kde mají na dveřích velkou ceduli "Zákaz vstupu s kočárky a se psy", aby bylo hned jasno, kdo je tady pánem.
Třetí kategorie je také baby unfiendly, ale skrytě a to tak, že se tam prostě s kočárkem nikdo nevejde.
Ne snad, že by byla prodejna malá, ale zboží je vyskládáno tak, že je přesně o pár centimetrů blíže k sobě, než je rozchod koleček. A to i tehdy, když mám kolečka o jednom z nejmenších rozchodů na trhu a ostruhová k tomu, schopná otočit se i na pětníku.
Prodavačka v takové prodejně se usměje, pokrčí rameny a ochotně podrží otevřené dveře, abych mohla vypadnout a už se nevracet.
V tomto je přeborníkem jeden drogistický řetězec, takový ten, co ho nedávno pan Droxi prodal panu Šlekrovi.
Ale abych jim nekřivdila úplně, oni tam mají problém i běžní zákazníci, kteří si vezmou nákupní vozík v optimistické představě, že když se dva potkají v jedné uličce, že si vyhnou. Nevyhnou. "Jeden couvá", by se mohla jmenovat tahle hra na nácvik asertivity.
Jenže já tam včera opravdu musela zajít, protože jsem potřebovala mrňouskovi na čištění oušek takové ty vatičky na klacíku a tahle drogerie byla jediná po cestě.
Velká, dlouhá prodejna v ní dvě zákaznice. Já a jedna uhrovitá slečna. Samozřejmě, že se nám vždy povedlo, jet proti sobě ve stejné uličce. Nechtěla jsem se výše zmíněné hry účastnit a tak jsem nakonec nechala kočárek kousek od pokladny, abych na něj viděla, a jala se hledat ty uchošťoury. Přitom jsem neustále narážela na tu odrzlou slečnu, která si všechny vystavené šminky zkoušela na svém aknózním obličeji a to zásadně originál výrobek, testery ignorovala. Byla jsem v ní v šoku, když si vytáhla třístovkový lesk na rty a matlala si ho kolem huby a pak ho vrátila zpět do regálu. Toho už si všimla i elegantní prodavačka a bylo vidět, jak se na ni chystá.   
"Máte pásky na nos?" předběhla ji slečna dotazem. (Na vysvětlenou, to jsou takové speciální, něčím napuštěné malé folie, které se navlhčí, lepnou se na nos a mají za úkol po sejmutí vytáhnout černé tečky a jiný ucpávkový materiál z pórů.)
"Máme, tyhle jsou dobré," řekla prodavačka a podala jí krabičku z vedejšího regálu.
Holka to hodila do vozíku a po cestě k pokladně ještě stihla znehodnotit jedny oční stíny.
Zaplatila divně nízkou cenu a odešla.
Zrovna jsem platila já, když se s velkou zuřivostí vrátila.
"Vy jste mi prodala náplasti!!!"
Prodavačka se na ni usmála a krásně jedovatě řekla:"Vážně?.. A myslíte, že by to nebylo lepší?"
Vybouchla jsem smíchy. Slečna mi to jistě dlouho nepromine, ale to opravdu nešlo ustát!

Ale to jsem odbočila, kdy jsem to vlastně skončila? Jo, že musíme na procházku a koupit si dnešní MF Dnes. Ten čas mi tak letí, že mám pocit, že ty čtvrteční noviny kupuji obden.

31 komentářů:

  1. Možná jí měla prodat sádru... Jo a jen tak mimochodem, poslední čtvrteční MfD s přílohou jsem kupoval včera a dneska měli v trafice novou:)

    OdpovědětVymazat
  2. Kamio,takže ty kupuješ čtvrteční noviny vlasně každý den, to je ještě horší!

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano. Nechápu jak to ti redaktoři stíhají dělat každý den takový magazín a ještě i s TV programem;)

    OdpovědětVymazat
  4. No ono vůbec úzký uličky jsou jaksi výsadou drogérií všeobecně, neboť pan Šlekr je tady ještě ucházející, ale tento tejden jsem nasraně utekla z páně Rozmanovy drogérie, protože jsem se nemohla ani sehnout k těm dětskejm kartáčkům na zuby, aniž by mi do zadku strkal každej, kdo šel kolem :-) A ty dvě klábosící prodavačky ani neuhnuly!

    OdpovědětVymazat
  5. Já včera zažila jednu přednas*anou paní v obchodě s hadrama a nás tři ostatní zákaznice, které jsme nad ní prostě musely vyprsknout smíchy. Málem z toho měla infarkt, ale to se nedalo vydržet :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Duno,jestli oni ti dva pánové nebudou příbuzní. Jako pan Kaufland a panem Lidlem. Pak si určitě i půjčují Směrnice pro vnitřní zařízení prodejen, aby to nemuseli vymýšlet dvakrát.

    OdpovědětVymazat
  7. Magrátko,to pak to nakupování hned víc baví, že?

    OdpovědětVymazat
  8. Baru......ta prodavačka byla nadmíru duchaplná *uznale kýve hlavou*

    OdpovědětVymazat
  9. Hihi, ty \"zadkove\" ohybaci nemoznosti miluju:-). Vzdy najedu na sklaneci manevr, kdy se k regalu stoupnu bokem, sehnu trup, ( mozna ani nic neshodim ), vykroutim hlavu, ruku vysadim z ramene a zpocená vyndám zboží do kosiku. V zime - kabaty, beranice, saly - se narocnost tohoto postupu prirozene stupnuje :-). Ale kdyz ten toaletak je FAKT potreba:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já byla v rakaousku v tak úžasné růžové drogerii, že od tí doby mě to tu nebaví v žádné kromě u pana Daglesíčka, ale ten je v Praze jen v NC Chodov a tam nemůžu, protože se tam vždycky ztratím:-(((

    OdpovědětVymazat
  11. Modono,ještě je jeden v Palladiu.

    OdpovědětVymazat
  12. irisfakt? díky, tam jsem ještě nebyla:-))

    OdpovědětVymazat
  13. Duno,Tobě to vadí [4] proto, protože do Tebe šťouchají samé ženské. Kdyby v drogeriích nakupovali chlapi, jinak bys zpííííívala*smííích a potměšilý*

    OdpovědětVymazat
  14. Gombo,no já nevím, taky se občas vyskytnu v drogerii (drogerie - to je ale zavádějící název) a když vidím sehnutou ženskou, co zabloguje celou uličku, tak to vždycky obejdu, abych nebyl nařčen z nějakého harasmentu:) No a když to obejdu, tak mě to vyflusne vždycky u pokladny a není cesty zpátky:)

    OdpovědětVymazat
  15. Když jdeš nakupovat, musíš vyměnit kočárek za model indiánské babičky;) Když třeba vidím ty maminky soukající se s kočárkem do přeplněných šalin, tak mě napadá, že dítě si budu moct pořídit až když budu mít auto, pevné nervy a svaly jako Stalone.

    OdpovědětVymazat
  16. taky mám v plánu na nákupy šátek místo kočárku... problém je, že se v něm jaksi mrňavce moc nelíbí :/ tak uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  17. Co já bych k tomu...?Už vím!Kupte si náplastiať ksich se vám nemastí!Mějte se! :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Galahade,ona ta prodavačka byla navíc ještě hodně vstřícná, mi tohle dělat v mém obchodě, tak ji vystrkám smetákem.Billy, popsala jsi to naprosto přesně!Mod, já jsem odporný puntíčkář panu Daglesíčkovi mírně zazlívám,že můj oblíbený make-up True match od L´Oreal u něj stojí o 100Kč víc, než všude jinde.Gombo, není nad to, nakupovat v prodejnách s nářadím! To máš tedy pravdu.

    OdpovědětVymazat
  19. Kamio,a nedej bože, kdyby sis vzpomněl a chtěl nakupovat v protisměru!čagi, ještě nikdy v životě jsem nejela s kočárkem hromadnou doprvou, právě proto, že je mi nesmírně trapné tam vyložene oběžovat. A když píšu nikdy, tak ani s malou Alex a to jsme zrovna auto neměli a já klidně chodila s kočárkem 7 km do města a zpátky, jen abych do toho autobusu nemusela.Proto jsem teď věnovala maximální pozornost tomu, abych měla co nejskladnější kočárek a sporťák už mám vybraný podle toho, že lze složit jedním dobře mířeným kopnutím.Sedmi, Štěpánek v klokance řval jako pardál, to vůbec nešlo.Mikine, rozesmál jsi!

    OdpovědětVymazat
  20. Baru......opravdu hodně vstřícná...mi tohle udělat v mém obchodě, vyletí ven třebas výlohou...

    OdpovědětVymazat
  21. baro, tady jsou \'kocarek-friendly\' obchody vsechny. Nikdo by se mi neodvazil rict abych ho nechala venku (natoz v zime!).A nezda se mi ze bych s nim nekde prekazela i kdyz jsou obchudky kolikrat male ale lidi se vyhnou, pomuzou, usmivaj. U pokladen na maleho mluvi, ptaji se ho jak se ma, mne se ptaji jak je starej a tak..Se satkem chodime jen kdyz jdem do nasich \'lokalnich\' pro chleba, mliko, dvd..;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Ještě že už jsme kočárek dali do sklepa. Na poštu, do banky, do obchodu, se u nás musí do patra se schodama, a nebo na výtah přes dvůr, přes sklad a po rampě od zasrn... holubů. Hrůza, peří vždycky všude i v puse, kočár od holubinců. Dvakrát jsem to hlásila na hygienu, ale vůbec to nepomohlo. Divím se že ještě nemáme ptačí chřipku, ale jinak jsme tam asi chytli všechno co se dalo.

    OdpovědětVymazat
  23. spoon ma pravdu, kdyz jsem v lete stravil skoro dva tydny casto v pritomnosti jedne mlade damy s potomkem a prochazeli jsme ruzne obchody (clovek by nemeril, co ten malej vsechno potrebuje, heh), tak se vsude vesla i s kocarkem a teda na to jsem z cech rozhodne nebyl zvykly.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj Baro,ja uz si to teda moc nepamatuju,ale mam pocit,ze pred tema 15 lety se do kramu snad s kocarkem ani nesmelo! BTW: chvilku po revoluci tam nebylo tolik zbozi, co dnes...navic - v sobotu max do 11,pak do pondelka slus:-) ted si muzem nakoupit v sobotu, muzem si nakoupit v nedeli, imrvere ve dne v noci, podobanou babu vem das:-) at se jde hodit rybam;-D a vsichni ji podobni

    OdpovědětVymazat
  25. spoon,to co píšeš, vidívám občas ve filmech. Tady se máme ještě hodně co učit.Elizo, úplně jsem se zachvěla hnusem, přijde-li sem kolega zcr, asi se zachvěje též. Neměla jsi to jednoduché!Gino, občas jsou ta srovnání zajímavá, já jsem zvyklá na naše poměry, tak mi to nepřijde a vždy dávám pozor, abych někde nepřekážela. Minulý týden jsem se dostala v Brně do prekérní situace, kdy jsem potřebovala sejít asi 6 schodů (opravdu to nešlo nijak obejít!) a připadala jsem si jako malomocná, když mi pomohl až několikátý oslovený muž. Příště si zajdu třeba tři kilometry, než bych se měla zase dostat do tak ponižující situace.Ahoj lexulko! Když jsem vozila dceru, tak by mě ani NENAPADLO vjet kočárem do obchodu, dnes by mě ani nenapadlo nechat ho jedinou vteřinu venku bez dozoru. Pamatuješ doby, kdy před sámoškami stávaly celé řady kočárků s dětmi v různém stavu řevu a spaní? Kde jsou ty časy... naštěstí pryč.

    OdpovědětVymazat
  26. Tak za ten posledný odstavec by som sa na Alexinom mieste poriadne urazil!

    OdpovědětVymazat
  27. lojzo,já to myslela jinak, tohle není na uražení, ale starými časy myslím skončenou totalitu a vše s tím spojené a to ať si klidně odnese čert, ale paradoxně jsou to i časy, kdy se Alex narodila a já byla velmi šťastná a to bych byla zase ráda, kdyby čert nikam nenosil... ale to tak má asi každý, kdy se prožil z tamté doby do té dnešní.

    OdpovědětVymazat
  28. Veď ja viem, ako si to myslela ;-), ale vyznelo to tak, že na Alex ti nezáležalo až tak veľmi, aby si ju nosila dovnútra.

    OdpovědětVymazat
  29. lojzo,tehdy se prostě kočárky do obchodů nevozily. Dnes to vůbec nechápu, jak jsem mohla to nejdražší, co jsem měla, nechat ležet v kočárku před Priorem třeba půl hodiny. Tak to bylo.

    OdpovědětVymazat
  30. Obyčejný den??? Prodavačka s tak osvěžujícím smyslemk pro humor je neobyčejná. :) Půvabná historka...

    OdpovědětVymazat
  31. Sharkane,on asi žádný den není úplně obyčejný.

    OdpovědětVymazat