Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 9. října 2007

Hrad známý i neznámý

počasí pod psa, ale někdy to vůbec nevadí


Podle jména znám hrad dávno, ale je to ostuda, nikdy jsem tam nebyla.
K zásadnímu rozkývání mě přimělo až to, že jeden naprosto "běžný soused" v ulici jednou řekl:"Já tam teď dělám kastelána."
Jééé... zůstala jsem s  otevřenou pusou ... můj první živý hradní pán...
A ne kastelán ledasjaký. Za prvé vypadá jako krásný mušketýr, za druhé šermuje a žije historií a za třetí se zdá, že je i dobrý manažer.
Na hradě to jen kvete a to je dobře, už to tam dlouho zkomíralo a poslední dobou je to samá bílá paní, všelijaká strašidla, šermíři a lapkové, jeden by se skoro bál.

$$OBR281675$$

Říkám-li, že počasí bylo pod psa, nemyslela jsem doslova pod tohoto krásného ušlechtilého dělostřelce. Ještě tam pobíhal jeden černý chrt a bylo to jako divadlo o dvou hercích, ladných pohybech a legračním kočkování, kdo by to do té noblesy řekl, s jakou rozkoší se umí poválet v bahně. 

$$OBR281674$$

Hradem nás provázel bezva chlapík a moc jsme se s ním nasmáli. Zejména ve chvíli, kdy jsme měli být svědky jakože děsivé popravy, ale bylo nám dáno právo, chudáka odsouzeného omilostnit. Na smrt jdoucí  se moc snažil nás uprosit a když už viděl, že jsme všichni naměkko, zeptal se onen náš průvodce:"Tak co, dáte mu milost?"
"Nééé," ozvalo se z naší, jinak mlčící skupinky. No jistě, kdo jiný by to mohl říct, než naše Alex.
Průvodce se konsternovaně rozhlédl odkud to šlo, upřel své uhrančivé oči do Alexiných a řekl:"Vy jste, ale drsná skupina!" 
Ale moc doopravdy to asi nemyslel, protože se nějak moc často díval Alexiným směrem a ona se tomu smála, protože takovýhle dvořan se jí ještě nedvořil.

$$OBR281676$$

A takhle to tam vypadá a můžete hádat, snad jen s vyloučením Gomby, protože on to určitě ví.

$$OBR281671$$

43 komentářů:

  1. Hej, to vypadá jako Sovinec podle té věže, ale ruku do ohně bych za to rozhodně nedal...

    OdpovědětVymazat
  2. baníčku,tak to klidně můžeš, nic se ti nestane;-)Alex je jasná, kdo jiný by to asi řekl:) Báro, tak mám pocit, že jsem už dlouho nebyl nikde na hradě:) Vlastně už dlouho jsem nebyl nikde:-C

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, myslím, že baníček má pravdu.

    OdpovědětVymazat
  4. Já otevřeně přiznávám, že nevím vůbec. Nicméně s Alexiným \"Neeee!\" plně souhlasím. Popravu jsem ještě neviděl...

    OdpovědětVymazat
  5. taky bych jela někam na výlet, v práglu je tohle podpsí počasí asi úplně nejhorší...

    OdpovědětVymazat
  6. Připojím se s pozdravem panu Pavlovi Zástěrovi a hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Přidávám ruku do ohně za Sovinec :o) A vřele se připojuji ke chvále hradního pána, je to opravdu velice schopný a milý člověk. Dává prostor kočovnému divadlu a z dobré vůle nechává na hradě přespat zbloudilé poutníky... ;o)

    OdpovědětVymazat
  8. Milost.Já jsem někde četl že odsouzený zločinec mohl dostat milost když si ho nějaké svobodná dívka pod popravištěm svolila vzít za manžela. Byla to od ní velká obět protože si vzala odsouzeného zločince a okolí jí to asi nikdy nezapomnělo ale taky to trochu naznačuje že manželství je větší trest než šibenice :-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Motoneználku......takže Alex měla vlastně plné právo milost pro toho odsouzence zamítnout...

    OdpovědětVymazat
  10. :)http://www.zamky-hrady.cz/2/sovinec.htm

    OdpovědětVymazat
  11. My jsme využili krásného podzimu s jeho rozkvetlými barvami, a minulý týden jsme objeli hned těch hradů a zámků několik. Ta barevnost a obloha jim dodala na ještě větší atraktivitě, nežli v poklidném počasí. A to zpestření všelijakými jarmarky, rytířskými hrami a pod. jen vítám. Pro děti je to povyražení, pro kastelány větší příjem. Nevím proč už se v tomto směru nemohla renovovat muzea, např ve stylu západu, kde je to nacpáno malými návštěvníky, kteří jsou lační si vše ohmatat, vyzkoušet , a tak si i lépe zapamatovat a pod. U nás vše moc stagnuje.

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé Sovinec,já tam asi taky byla, teda pamatuju si jen ty zavřená vrata a hradní příkop okolo, do kterého jsem se snažila nespadnou, když jsme se hrad alespoň snažili obejít ze všech stran (když už jinak nic)...Ale teď jsme s bandou plánovaly výlet na Lednický či Valtický zámek, když už ho máme tak nechutně blízko, mimojiné nás lákalo setkání s Lichtenštejnským korunním princem...

    OdpovědětVymazat
  13. Jéé,to není žádná hra, když to hned všichni uhodnou!Baníčku, tentokrát nebudeš mít očouzené hodinky.Kamio, jdééém na hrad. Nechceš to zkusit na Hradčana? Volby se blíží!Glahade, kdybyste tam byli s Alex, tak to chudák odsouzenec zajisté nepřežil.\"AKCE! Dnes opravdová poprava jen za dvojnásobné vstupné.\"Lojzo, ano, máte pravdu všichni, kdo jste poznali Sovinec, je to krásný a veliký hrad.Sedmi, ale v práglu je spousta útulných podniků, kde by to také nemuselo být špatné. Venku to ještě šlo, ale ta vlezná klendra ve sklepení brr...

    OdpovědětVymazat
  14. ...aSovinec je zasazen v takovém zvláštním kraji. Nedaleko Rýmařov, Rešovské vodopády, dále pak Jeseníky - Karlova Studánka, Skřítek, Praděd a pak až někde zas Bruntál, to okolí znám a ani nevím, jestli se mi tam vlastně líbí nebo nelíbí:-))) Prostě jsem se tam jednou ocitla a teď už se tam ocitám pravidelně.

    OdpovědětVymazat
  15. Přidávám se:-)))KAMIO NA HRAD!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Buteo,máš přehled, jako vždy.Motoneználku, moc si nezahrávej nebo až budeš na šibenici, tak se žádná nepřihlásí a co bychom si bez tebe počali.Teo, jistěěě!Elizo, ale lepší se to. Pomalu, ale jistě. Podzim je na výlety krásný.Čagi, tak s princem, jo? A Pek to ví?

    OdpovědětVymazat
  17. Čagi,[15] To budou někteří ráno koukat, kam jsme je v noci nominovali.A tu krajinu mám ráda, ale na život tam, bych si asi zvykala těžko a dlouho, pokud vůbec.

    OdpovědětVymazat
  18. SAKRA!!!!!Já chtěl vyhrát polibek od vyhlašovatelky soutěže a byl jsem vyloučen, aniž bych se čehokoli dopustil!Hanba!(Poctivě přiznám, že mně to bylo tak jasné, že jsem o tom Sovinci chvililinku zapochyboval, jestli na nás Barča nehraje nějakou levou...)Nehrála.A já nevyhrál.To je život.

    OdpovědětVymazat
  19. Báronic si z toho nedělej, já bych to neuhádla ani před tou lahví ginu a ani po ní:-)))) a pusu taky nechcu:-))

    OdpovědětVymazat
  20. [16]Pek se nemá čeho bát. Já bych u randebaumu rozhodně nečíhala, ale partie to není špatná, má to jednu chybku, je ženatý, takže kamarádky mají utrum :-)[17]Myslím, že se nebudou bránit.

    OdpovědětVymazat
  21. Počkej,Mod,vy pijete s Gombou gin?

    OdpovědětVymazat
  22. čagi,ženatý není tělesná vada...ech...co to melu!

    OdpovědětVymazat
  23. [16]http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=235&r=mfjiznimorava&c=835337

    OdpovědětVymazat
  24. No jo, ale snímek tam není! *smutník*

    OdpovědětVymazat
  25. Copak ty bys chtěla být princeznou? Představ si, že bys bydlela na hradě, tedy spíše na nějakém letním či útulném loveckém zámečku, o všechno by se postaraly služebné, o malého chůva... mohla by sis akorát tak vyšívat na lavičce v zámecké zahradě a kdybys ses píchla do prstu...no hrozný to život!

    OdpovědětVymazat
  26. není můj typ:-)http://www.liechtenstein.li/fr/portal_fuerstentum_liechtenstein-fremdsprachig/fl-fremdsprachig-staat/fl-fremdsprachig-staat-landesfuerst.htm

    OdpovědětVymazat
  27. čagi,v žádném případě bych nechtěla být princeznou! Lepší je být barmankou.Díky za odkaz, alespoň jsem si ho prohlédla.

    OdpovědětVymazat
  28. To teda koukám, kam mě kdo nominoval! ale obávám se, že všechny nominace od politických stran, kde by to přicházelo v úvahu, už jsou obsazené. Tak snad příště:)Čagi, ani můj typ to není, člověče...

    OdpovědětVymazat
  29. Kamio,ty jsi zapomněl na hlas lidu! Počkáme si na přímou volbu.

    OdpovědětVymazat
  30. no jo, ale když si tam dáš maximálně čaj? :P

    OdpovědětVymazat
  31. sedmi,na hradě nebyl ANI čaj! Ale nevadilo *úsměv*

    OdpovědětVymazat
  32. Báro,vox populi, vox dei že ááno:) No, tak v tom případě ať nás deus (třebas ex machina) ochraňuje!

    OdpovědětVymazat
  33. Baru......to by nezáleželo ani tak na mně, jako spíš na Matildě... Ona neni katovskáa nejsemsijist, jestli by se jí chtělo...

    OdpovědětVymazat
  34. Galahade,já nemyslela, že bys na něj šel s Matildou. To vůbec ne! To by Matilda přece nikdy neudělala.

    OdpovědětVymazat
  35. Myslíš?...když pokousala mně...?

    OdpovědětVymazat
  36. Ale já vím dobře, že tě pokousala jen tak trošku, láskyplně. *mrk*

    OdpovědětVymazat
  37. [19] Báro,odpouštím Ti!!! Byl sladkej!!!Co pije jedna z mých oblíbených blogerek netuším, já dávám přednost whiskey irskey.Ale obecně vzato piji všecko, co teče ...

    OdpovědětVymazat
  38. jj, počasí na prd, celej den na prd.:-(

    OdpovědětVymazat
  39. Hele Baru......asi máš pravdu - byla od té lásky a tu ruku mi nechala...

    OdpovědětVymazat
  40. Gombo,asi si tě v odkazech přejmenuji z čajomila na whiskeymila *potmělouch*Galahade a co jse to spolu, proboha, vyváděli?

    OdpovědětVymazat
  41. přeji kastelánovi ještě mnoho šťastných let...

    OdpovědětVymazat