Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 3. října 2007

Dobré skutky

vracím je a oplácím. Funguje to.

Napadlo mě to dnes ráno, když jsem šla nakouknout do mailové schránky a jak mi najel Seznam, ejhle, on má svátek Bohumil.
Tedy popřála jsem v duchu svému nejmilejšímu Bohušovi, co miluje Irénku, na zahradě má pštrosa a předtím spával v hospodě s paní prezidentovou a zároveň se mi v souvislosti s tímhle jménem vybavila stará vzpomínka na jeden boží skutek.

To jsem si tak jednou před mnoha lety šupajdila od sestřenice z Plzně, auto naložené babičkou, prababičkou a malinkou Alex v luxusním žigulíku, po tehdy ještě docela slušné a poloprázdné slavné D1.

Toho žigulíka rozhodně nemohu odbýt jednou větou, neboť to sice byla jeho poslední sezóna v naší garáži, ale svým způsobem jsem ho měla ráda, asi tak, jako má člověk rád své "první" věci, na které se pak vzpomíná. Tenhle kousek měl totiž červené koženkové sedačky! A kdo zná náš trh s automobily před revolucí, musí mi dát za pravdu, že to byl důvod k tomu, aby se jeden mohl naparovat na celou ulici.
Však taky když jsem si ho v autobazaru kupovala, pan prodavač se vůbec nezmínil o nějakém motoru, brzdách či pneumatikách, ale asi desetkrát  upozornil, že je to auto po paní doktorce z Prahy, která ho kupovala...považte...V TUZEXU!!! Ach, a teď zákazníku padni na zadek!
 
No nic, vrátím se na tu D1 a pokračuji ve vzpomínce. Kilometry ubíhaly a někde za Brnem u Holubic to najednou udělalo RUP!!! a milé auto se zastavilo. Klínový řemen odešel na věčnost.
Co teď? V autě čtyři ženské ve věku od tří do osmdesáti let a kolem svištěli samí divoši, u kterých nebyl ani náznak, že by chtěli pomoct.
Stály jsme v odstavném pruhu asi půl hodiny, kapota zvednutá, aby jako bylo jasné, že máme problém a já, posádkou vyhodnocena jako objekt, kterému nejspíš někdo zastaví, jsem házela utrápené pohledy na projíždějící auta. Nic.
A pak se to najednou stalo, netrvalo to více než dvě minuty, zabrzdil vedle nás jiný žigulík, v něm sedělo pět kluků ve věku do pětadvaceti let, vytáhli z kufru náhradní klíňák, jeden z nich mi podal bibli v paperbackovém vydání, posedali do zpět auta a na mou otázku co za to, už mi odpovědělo jen zahulení z jejich výfuku. 
Stála jsem tam, na kraji dálnice, v jedné ruce bibli, v druhé ruce klínový řemen a vytřeštěný zrak. Kdyby tam za chvíli nezastavil další dobrý člověk, který nám tu věc namontoval, tak bych tam v němém úžasu stála možná dodnes.
A jediné, co mi řekli těsně než odjeli, bylo: "Milujte Boha."

Co dodat...?

30 komentářů:

  1. :-)) tys to nepochopila! Mělas okamžitě vztáhnout ruce k nebi (nejlépe v jedné z nich třímat tu bibli) a zvolat: \"Pane Bóže nasaď ho tam, ať můžeme jet!\"

    OdpovědětVymazat
  2. Johnny,to, cos napsal se stane nesmrtelnou větou!!! Mřu smíchy!

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem zděšen! Takhle zneužít cizího neštěstí k šíření víry! Oni se prostě nezastaví před ničím... [tady by měl být smajlík, ale naprosto mne nenapadá nijaký, který by v poměru 2:5 spojoval vážno a vtip]

    OdpovědětVymazat
  4. Báro,tak to byla jasně motorizovaná božská jednotka. Fakt bych se zasmál, kdybyste je za pár kilometrů míjeli a oni by stáli v odstavném pruhu s prasklým klíňákem... protože každý dobrý skutek je obvykle po zásluze potrestán:)

    OdpovědětVymazat
  5. Co dodat?Že dobré skutky přes bible fakt fungujou:-))To takhle vloni 12. října udělal jeden dobrý skutek a přinesl mi Bibli. Já mu ten dobrý skutek oplatila:-) a od té doby si děláme vzájemně dobré skutky většinou dost často:-))

    OdpovědětVymazat
  6. zcr,bylo to čerstvě po revoluci, v době \"božího boomu\", takže to tak nějak patřilo k té době. Ale jako nečekný zážitek to bylo hodně neotřelé. Kamio, ty jsi normální cynik *velký smích*Mod, a čemu říkáš Bible? *potměšilý mrk*

    OdpovědětVymazat
  7. Kontrolní otázka:A jak tedy? Miluješ Boha?Já jenom jestli ten jejich dobrý skutek měl zamýšlený účinek. Rozdávání Písma Svatého bezvěrcům je stejné, jako házení perel sv..... ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Teokontrolní je na mne? pokud ano, pak ano, dostala jsem perlu:-))

    OdpovědětVymazat
  9. BároBible říkám Bihlí:-)) normální Starý zákon:-), otázka měla spíš znít \" čemu říkáš dobrý skutek?\" :-)))))

    OdpovědětVymazat
  10. Ovšem pokud jde o to, čemu říkáš - zamýšlený účinek- tím si nejsem úplně jista:-)

    OdpovědětVymazat
  11. No tak předposlední, no... :)

    OdpovědětVymazat
  12. [11] Mod, nebuď zase vztahovačná, kua! Kdybys ten článek četla, jde o reakci na poslední větu z něj... ;-P

    OdpovědětVymazat
  13. Modono,čemu teda říkáš dobrý skutek?

    OdpovědětVymazat
  14. Mod.,čemu teda říkáš dobrý skutek?

    OdpovědětVymazat
  15. Báro,já nejsem cynik, já mám jen zkušenosti;)

    OdpovědětVymazat
  16. Úchvatné vidět TŘI Modony pod sebou ve sloupci avatarů:) Budem to házet po třech, ne? Sice se už zapomene na původní článek o Bibli ukryté v klínovém řemeni žigula, ale třeba se dozvíme konečně čemu Modona říká \"dobrý skutek\", když si je od té doby jako vyměňuje...

    OdpovědětVymazat
  17. [17] A tři Modony, lemované aTeistickým avatarem... není to symbolické? :)

    OdpovědětVymazat
  18. Teo,můj poměr k Bohu se tím nijak nevylepšil, ale ta perla by se doma jistě našla.

    OdpovědětVymazat
  19. Mod,čemu říkáš dobrý skutek?

    OdpovědětVymazat
  20. Kamio,ty máš zkušenosti s rozdáváním biblí?!

    OdpovědětVymazat
  21. No dobrý skutek je přece takový skutek, po kterém se udělá tomu druhému dobře, a nebude toho prvního chtít praštit Biblí, byť by ji měl po ruce :-)))

    OdpovědětVymazat
  22. No, jo, tak Vám to Rowdy řekl hezky za mne:-))) on prostě tak nějak vždycky ví co jsem chtěla říct:-)))). Prostě je TO TAK:-))

    OdpovědětVymazat
  23. No toto......to je nejšalamounštější ze šalamounských odpovědí...

    OdpovědětVymazat
  24. Že jsem já udělala dobrý skutektak to teda nevím, ale co je klínový řemen, to vím docela dobře. Už je to opravdu dávno, ještě to byla stará silnice od Prahy na jih, a kousek za Jílovištěm začal jít z pod kapoty auta silný čmoud. Jedno z prvních ranďat a čekalo nás koupání, a nevím co ještě. Zastavil na kraji silnice a čekal. Dost dlouho. Abysme dojeli vůbec domů, chtěl na mně silonky. Zprvu jsem se dost bránila, v očekávání příštího požadavku bledla a červenala. K ničemu nedošlo. Namotal silonky místo řemene pod kapotu, a byli jsme rádi, že to vydrželo na dojezd zpátky domů.

    OdpovědětVymazat
  25. Tak mám poscit, že je nejvyšší čas začít dělat dobré skutky!!!Elizo, to je věc s těmi silonkami, že mi to pak poradilo více lidí, ale bylo léto, silonky nikde... jen Bůh nad námi.

    OdpovědětVymazat
  26. Baru,že ty nechceš, aby Tě někdo mlátil blblí?

    OdpovědětVymazat
  27. Teojá nejsem vztahovačná, se prostě slušně voptám když nevím, že jo, nejsem žádnej inženýr přece!

    OdpovědětVymazat
  28. Galahade,já bych nechtěla, aby mě někdo mlátil čímkoliv!

    OdpovědětVymazat
  29. Aha......měl jsem takové nejasné tušení, že by to tak nějak zhruba asi i mohlo být...

    OdpovědětVymazat