Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

neděle 9. září 2007

Všechno má své důvody

a já se ráda uskromním, aby zbylo na jiné spoluobčany, na poslance, na senát, na prohrané arbitráže, na nesmyslné projekty, na gripeny, na mýtné brány v době satelitů.... prostě na všechno důležité....

Proč nepíšu, tak, jak bych chtěla, i když mám plnou hlavu geniálních nápadů?
Protože jsem se stala obětí vlastního slibu. Ano, dala jsem si sliby vlastně dva, že se vůbec nebudu přibližovat ke klávesnici, když na mě budou sedat různé "blbé nálady" a že nebudu používat zamračené smajlíky (vždyť už jen pojem "zamračený či nešťastný smajlík" je lingvisticky pěkná pitomost).
A když se takový slib spojí s nedostatkem času, pak se nikdo nemůže divit, že za mě nevypadne pěknou dobu ani písmeno.

Otevření baru na novou sezónu bude oficiálně až v pondělí, ale každá velká věc má své předskokany a tak zde od pátku do neděle proběhnou tři akce, počtem pozvaných lidí spíše obřího zátěžového charakteru, aby se náhodou nestalo, že budu na pondělek odpočinutá.
Nebýt slibu, určitě bych teď sepisovala seznam těch, co mě vytočili v posledních čtyřiceti osmi hodinách.
A že by ten seznam nebyl krátký, na to se může každý spolehnout.
Snad jen jeden zuřivě bezmocný zážitek bych si dovolila zde nastínit, protože co je moc, to je příliš.
Přišla mi na účet divná suma peněz ze sociálky.
Nedokázala jsem těch nepochopitelných 3700 Kč nijak rozšifrovat, co že by to mělo být a tak jsem zavolala paní sociálkové, která má na starosti OSVČ písmenka A-L, co jako to má znamenat. A paní mi sdělila, že se nemám divit, že je to TOLIK(!!!), že je to mateřská za měsíc a ještě doplatek za kousek měsíce předešlého.
"Ale já vám volám, abych se zeptala, proč je to tak MÁLO!" špitla jsem do sluchátka.
"To není málo, počkejte, já si vás rozkliknu... jo, tady vás vidím... máte 103 koruny na den...ještě něco? Tak nashledanou."

A bylo to.

Třitisíce dvěstě korun českých na celý měsíc mi bude posílat náš drahý stát po dobu půlroční mateřské dovolené, k čemuž si oficiálně nesmím vydělat už nic, jinak bych o tu závratnou částku přišla.

Považuji za nutné zdůraznit, že si mnoho let neplatím jen zákonné minimum, ale vždy to vyjde o dost víc a že naše tříčlenná rodina odvedla loni státu minimálně 200 tisíc na DPH, dani z příjmu a sociálním a zdravotním pojištění. Nepočítám spotření daň a DPH z nákupů, to by byla další pálka.

Není to radost být OSVČ?

A to ani nesmím pomyslet na to, že když odejde na mateřskou moje zaměstnankyně, tak jí běží nárok na dovolenou i za tu dobu, co pobírala mateřskou a kterou já jí musím proplatit, aniž bych ji viděla minutu v práci... ne, fakt nebudu sedat k počítači, když jsem vytočená...


 

65 komentářů:

  1. Jů, vůbec jsem nevěděl, že máš bar i ve skutečnosti (úsměv). No, třeba k němu někdy najdu cestu.

    OdpovědětVymazat
  2. Aleko,možná dlouho mít nebudu, jestli rychle neseženu někoho na hlídání mrňouse.*vytřeštěný otazník*

    OdpovědětVymazat
  3. prosimte jakto? ja myslela ze materska je sedm tisic? Teda presneji rodicovsky prispevek. Podle ceho to spocitali? To je husty. Ja slysela o tom jaxi dotycna k matersky (4roky) privydelavala zamestnaneckym pomerem (asi castecnym, nevim) a s obema prijmy se sla hlasit o udeleni hypoteky....hmmm...no nesmutni, paja mi psala ze v recku neni materska zadna jestli te to utesi a v anglii mam jen 112 liber tejdne po 52 tejdnu...

    OdpovědětVymazat
  4. spoon,díky za útěchu, po půl roce si můžu už vydělávat bez omezení, to už bude lepší. Pokud mě tedy miminko nechá.

    OdpovědětVymazat
  5. Jó holenkovéto vás ( stejně jako to čekalo na mně) ještě čeká strašně velké překvapení, až půjdete do důchodu. Po 42 letech ( bez jedinýho dne nepřítomnosti) odpracovaných a odváděných peněz také jako OSVČ ( 17 let) jsem se rozbrečela, když mi přišel ten prvý. Takže mi nezbývá nežli dělat i při důchodu normálně dál. protože jinak by nezbylo ani na nájem.

    OdpovědětVymazat
  6. to snad ani není možný? A podle čeho to paní sociální vypočítaly?

    OdpovědětVymazat
  7. báro, co blbneš. ty bys snesla ty pohledy na sivé babičky plačící v lékárnách nad faktem, že si těch osm korun za paralen musí vytáhnout z kapsy? ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Mykee,blbý je, že sivé babičky se živí poněkud dražší chemií, než je Paralen za osm korun...

    OdpovědětVymazat
  9. Já budu teď zase hrozně nepříjemnej, ale je to zkrátka můj názor - žádná mateřská. Ale zároveň pochopitelně možnost pracovat. Respektive mateřskou, stejně jako jiné dávky, vyplácet adresně tomu, kdo to skutečně potřebuje (teď se tě nechci, Báro, dotknout)... Ušetřené peníze může stát použít na snížení daní a maminka si tak vydělá více. Popojedem. (smajlík pana premiéra)

    OdpovědětVymazat
  10. Já to tušil,že naše zákony jsou na draka ...*souhlasné pokyvování hlavou*

    OdpovědětVymazat
  11. Báro nechápu co Tě na tom překvapuje! zkusilas někdy jako OSVČ být na nemocenské? Já byla za 15 let na nemocenské asi 3x, z toho jen jednou jsem měla na dávky nárok, protože jsem byla nemocná dýl jak měsíc a dostala jsem 1500,-Kč!

    OdpovědětVymazat
  12. Ty zákonyjsou nadraka jenom pro nás \" obyčejné\", a tím myslím velikánskou většinu lidí v ČR, pro ty co je sestavují jsou vynikající, tedy z jejich pohledu a z jejich kapes.Dcera je na mateřské už pátým rokem ( dvě děti za sebou) a kdyby jsme to neřešili všichni dohromady, tak by se to vůbec nedalo.

    OdpovědětVymazat
  13. Mod, a ako je to u vás u OSVČ s OČR? Lebo u nás také niečo vôbec neexistuje, s chorým mláďaťom som proste doma ostať nemohol (teda vlastne mohol, ale nedostal som nič a ešte som si za ten čas aj platil odvody).

    OdpovědětVymazat
  14. Elizo,[5]moji rodiče už jsou v důchodu deset let a jako OSVČ odvádějí skoro totéž, co dostanou jako důchod. To se mi zdá docela ujeté.inko, já myslím, že to paní počítaly \"ententýky, dva špalíky..\"mykee, kdybych věděla, že moje prachy půjdou na staré babičky, tak jsem v pohodě.sunfreedom, docela vážně jsem přemýšlela, kdyby to bylo v mé moci, jak bych to udělala, aby to mělo smysl. Jedno je jisté. Starat se o prcka a držet ekonomicky celou rodinu, včetně dcery na vsoké, pro mě je a bude nesmírně vyčerpávající. Já to zvládnu, ale proč k tomu musím ze zpráv poslouchat, jak stát podporuje porodnost a rodiny s dětmi. Napadlo mě, kolik má asi Talmanová...rodily jsme skoro současně.Mod, jako OSVČ jsem nikdy neschopenku neměla, jen jednou manžel a dopadl stejně jako ty.lojzo, v životě jsem neslyšela, že by nějaká OSVČ měla OČR.

    OdpovědětVymazat
  15. Báro, dík, ukľudnila si ma. (žmurk)

    OdpovědětVymazat
  16. Sunfreedome, ty jsi holt dement kterýmu rovno není široko daleko. Takže podle tebe dítě odložit na čtyři roky k babičce a makat makat makat??? A co z toho dítěte asi tak vyroste???A jo vlastně, dementní ódéesáckej kripl jako seš ty...

    OdpovědětVymazat
  17. Lojzos OČR je to tuším podobmé, nedávno se rozčiloval jeden můj klient starající se o novorozence, když manželku hospitalizovali asi 3 měsíce po porodu se slepákem, nedostal nic.

    OdpovědětVymazat
  18. Aaaa věčně zpruzenej WW:-(No, já měla mateřskou 4 stovky 5 měsíců po porodu a dál pak už nic.

    OdpovědětVymazat
  19. WW,myslím, že by se našla i nějaká optimálnější varianta, zejména, když nejsou babičky. Možná to bude vypadat, jako že si odporuji, ale i já se tedy počítám mezi ódéesácké kriply, i když nejsem členkou žádné strany. A nechci mraky sociálních výhod na úkor jiných priorit, ale chci, aby stát zacházel se svými OSVČ stejně, jako nutí podnikatele, aby zacházeli se svými zaměstnanci.

    OdpovědětVymazat
  20. Bárotak jedna novinka pro tvoje rodiče( doufám, že už nabude platnost od 1.1.2008): budou si moci dávat do daňového přiznání odčitatelnou položku jako všichni ostatní OSVČ, tedy tu základní, za osobu. Což je dost podstatné. Už to, že si pracující důchodci musí i v důchodu platit stále sociálku na důchod,( a i zdravotní poj. i když už za ně to platí stát), s jejichž výší se jim už v životě nijak nehne, je diskriminační vůči skupině obyvatel ( jak říká jeden paragraf).

    OdpovědětVymazat
  21. Elizo,odčitatelná položka pro podnikající důchodce je dost podstatná věc. A s tím důchodem a odvody na ně, to je největší sprosťárna, jakou znám, ale těchto peněz se asi stát dobrovolně zbavovat nebude.

    OdpovědětVymazat
  22. WW: Cítím ve vzduchu zvýšenou koncentraci politické nekorektnosti...

    OdpovědětVymazat
  23. Už by s tím měl konečně někdo něco udělat, protože (nezlobte se na mě všichni) tohle nelze nazvat jinak, než nesystémový bordel. Kdo mi vysvětlí, jak je možné, že máme ročně několika desítkový miliardový deficit a škubáni jsme kam se podíváme? Když bychom měli započíst i daně tzv. \"skryté\" - spotřební, DPH - to jest neplatíme je přímo, tak ze 100tis.výdělku padne takových 75% zpátky státu. A já jako svobodný, bezdětný, zaměstnanec jsem každý rok potrestaný tím, kolik odvádím na přímých daních, holt neodečtu si vůbec nic (kromě toho minima). A když jsem si přilepšil druhým zaměstnáním (směšnou funkcí v bytovém družstvu), tak mě potrestali tím, že si musím ještě sám podávat daňové přiznání. Prostě nesystémový bordel, se kterým neumí asi žádná politická reprezentace nic udělat. Asi mají ty lízingy...

    OdpovědětVymazat
  24. 2Sunfreedom: no nechal jsem se včera večer trochu vytočit, to jest fakt.Ale jen takovej malej modelovej příklad:vyděláváš jako normální člověk 12 hrubýho. S ženou čekáte druhý dítě. Právě vedou politici debatu o nulové mateřské. Opravdu bys jásal nadšením??? Zkus poslat ženskou která má mimina např. jednoroční a dvouměsíční aby si šla někam vydělávat!!! Všude jí akorát tak hezky poděkujou že se dostavila na konkurz... Ani mně se nelíbí že se stát neustále zadlužuje a rozhodně nechci nějaké extra výhody, ale dneska se mladá rodina kde chlap má běžný příjem a žena je na mateřské, bez pomoci státu prostě neobejde... Kamio: pod tohle se naprosto podepisuju... \"dolních deset milionů\" se holt musí oškubat aby pár tisíc papalášů mělo teplý místečko :-(

    OdpovědětVymazat
  25. Pokud se nepletu, nemocenska (prvnich 6 mesicu) je 60% platu. Takze nechapu to prekvapeni. V celkovem dusledku to ale urcite vyjde mnohem lepe, nez priznat vyssi plat a platit vyssi odvody.

    OdpovědětVymazat
  26. Lukasiano 60% platu a nikoliv odvodu, což by mělo v praxi znamenat, že pokud si OSVČ platí odvody na SZ třeba 4.5 tisíce, neměla by jeho nemocenská pak řinit cca 3.600,- Kč, ale 60% základu z kterého se vypočítalo těch 4.5. Ten systém mi zůstává už 16 let utajen:-)

    OdpovědětVymazat
  27. Báro , když čekáš dítě, tak jsi nastoupila 1 měsíc před porodem, a posléze 5 měsíců po porodu vlastně na nemocenskou. Což se (dřive,t.j. před 5ti lety, když šla dcera takto na mateřskou) nevím jak nyní, počítalo z průměru za poslední čtvrtletí. Takže to chtělo honem si zaplatit 40.000,- za předešlé čtvrtletí, a vypočítali ti pak z toho maximální mateřskou= nemocenskou, což jí vyšlo asi 12.000,- Kč měsíčně. Na konci roku, jelikož jsi vlastně neměla příjmy, tak ti ta platba 40.000,- přijde zase zpátky jako přeplatek. To se dá ale udělat dříve, nežli jsi porodila, maxim. do 8. za měsíc před porodem. ( asi). Potom už budeš na rodičovské, a to je oněch avizovaných cca 7.000,-, které nyní budeš brát do čtyř let věku dítěte. Tedy stále se o tom teď mluví, že to zase taky změní, ale tak to teď je.S tou odčitatelnou položkou u důchodců na příští rok je už snad schváleno!! že si ji budou moci uplatnit. V jaké ale bude napřesrok výši, to teď nevím.

    OdpovědětVymazat
  28. Elizoale OSVČ si nemohli podle dosud platného zákona stanovit vyšší vymeřovací základ, člověk by musel plánovat že otěhotní a vymyslet si za předchozí rok vyšší příjmy, aby mohl platit vyšší odvody, jenže, když si to propočítáš v souvislosti s odvody daní a platbami na ZP, tak pak zjistíš, žes zaplatila víc než zpětně můžeš dostat.

    OdpovědětVymazat
  29. WW,uvažoval si, že by šlo to dítě nemít? Teď budu sice vypadat jako zabiják civilizace, ale jedno dítě se snad nějak utáhnout dá. Když ne, měl by opravdu přijít na pomoc stát. Ale můžu si třeba říct, je mi 26, mám dítě, budu teď trochu 4 roky šetřit, investovat to málo co ušetřím, dám si spoření, a pak si můžu pořídit druhé dítě. Až třeba to první bude ve školce a nebude s ním TOLIK práce... Jojo, kecá se mi to, když je mi 22 a před sebou mám 3 roky studia a za zády slušný kapitál, ale zase si myslím, že bychom měil opustit od argumentací \"ten chudák si nemůže dovolit dítě\". To je holt jeho problém...Já vím, jak hrozně to zní. Ale je to o adresnosti. Něco jiného je podporovat člověka z nižší příjmové skupiny, který si pořídí své první dítě... a něco jiného sypat poplatky takovým lidem, co pro samou nudu po večerech berou přídavky už na 4 děti, ale spolehlivě by možná neuživili ani jedno... a pak brečí do televize, že jim je berou, protože je neposílali do školy, protože na to neměli peníze, a ty nemají, protože jim je stát nedá, a práci jim taky nikdo nedá... klasický kolotoč.

    OdpovědětVymazat
  30. Sunfreedom...existuje takový jeden jev, říká se mu dvojčata a lidem se nezřídka podaří... Na kterém z těch dvou dětí chceš šetřit v takové situaci...???

    OdpovědětVymazat
  31. Modonopíšu, že jsem to tak zařizovala dceři před 5 ti lety.( jelikož už v té době na tom byla velmi špatně jak s porodem, tak s nemocí, vše už je ale po pěti letech na lepší cestě). Tehdy se počítal průměr nemocenské za předchozí čtvrtletí, a ne za rok jako je myslím teď. Takže když ona zaplatila v měsíci záři těch 40.000,- a když nastupovala v říjnu na mateřskou, tak ať chtěli či nechtěli, museli jí tu nemocenskou z těch 40.000,- spočítat. A jelikož ale od září už příjmy neměla, a zálohy, které platila do srpna plně pokryly odvody z příjmů do té samé doby, tak ten přeplatek v dubnu příštího roku dostala zpět. Píšu jenom to, jak jsme to před pěti lety vymyslely a udělaly my, a jak jí to i spočítali. Dokonce jí z toho odvodili i výpočet plného invalidního důchodu, neboť od té doby po porodu v něm zatím stále je. A bylo to podle tehdy platné legislativy. Jak je tomu nyní, si už tak nejsem jistá. Myslím, že tam nastala změna. ( výpočet z průměru za celý rok ???)

    OdpovědětVymazat
  32. Modonoještě k tomu vyššímu odvodu na sociálce, tak to není až tak pravda, jak píšeš, že si nemohu stanovit vyšší odvody, že bych musela mít i vyšší daňový základ. Tak tak tomu naprosto není. Já jsem si každý rok , cca 10 let, navyšovala odvody na socíálku, aby se mi tím pádem zvýšil i výpočet důchodu. Je to tkzv. dobrovolné navýšení, a je to možné dělat i stále, a nemusíš si kvůli tomu zvyšovat daň na finančák!! Dokonce ( ale to je jiný případ), nemusíš být vůbec výdělečně činná, a můžeš si dobrovolně platit na důchod kolik chceš.) Chce si to vše dopředu přesně propočítat, aby se ti to rentovala pochopitelně.

    OdpovědětVymazat
  33. galahade,tento případ samozřejmě pokrývá ta položka \"zde má přijít na pomoc stát\"... ale abych ještě něco dodal - nebránil bych se státem garantovaným půjčkám, tedy podobný princip jako u budoucího školného - na dítě si půjčíš u státu na velmi nízký úrok, a půjčku následně splatíš...

    OdpovědětVymazat
  34. Sunfreedom...tak zrovna půjčky nepovažuju za zrovna nejlepší krok. Protože: Půjčíš si na školný a půjdeš studovat, vylezeš ze školy, nastoupíš někam do práce (když budeš mít štěstí) a... ve chvíli, kdy bys ty navrhoval vzít si tu půjčku na dítě, přijde nějakej státem placenej ňouma vymáhat to, co ti pučili na studium. Jak tohle chceš uvést do nějakýho funkčního stavu?

    OdpovědětVymazat
  35. Velice jednoduše - nebudu mít dítě.

    OdpovědětVymazat
  36. nj, omlouvá tě opravdu jenom tvoje mládí... btw s takovýmhle přístupem tě každá normální holka pošle do řiti :-D

    OdpovědětVymazat
  37. Pokud si pořídím dítě ve chvíli, kdy splácím školu a je mi 25, nemám zkušenosti a práce se hledá těžko, jsem:1) blázen2) katolík3) hooooodně bohatý člověkPrvní dva případy se tak nějak doplňují, třetí každému přeju.

    OdpovědětVymazat
  38. A je otázka,jestli stát, kterej tě nutí uvažovat takhle, má nějakou budoucnost...

    OdpovědětVymazat
  39. Velikou, velikou.. neboť lidé myslí ekonomicky a potom stát neutrácí miliardy na plošných dávkách.

    OdpovědětVymazat
  40. Hoši,(galahad, sunfreedom, William Wilson) tak jsem vám to shrnul, ale bylo to příliš dlouhé, tak jsem to hodil k sobě:http://kamilic.bloguje.cz/587268-vsechno-ma-sve-hlubsi-duvody.phpBáro, půjčil jsem si titulek, neva? ;-)

    OdpovědětVymazat
  41. sunfreedom,když budou lidé myslet ekonomicky za těch podmínek, které jsi ty naznačil jako optimální (půjčky), tak budoucnost nemá, protože ekonomicky myslící člověk bude bezdětným negramotem...

    OdpovědětVymazat
  42. Modono,potvrzuji, co napsala Eliza - vyměřovací základ pro pojistné je od nepaměti minimální, vypočtený a určený (stanoví sí OSVČ sama). Málokdo ale platí nemocenské pojištění, které je nepovinné. Efektivnější je nějaké soukromé připojištění. Nevěřícně jsem četl komentář tzv. Williama Wilsona... podle mě by si měl změnit nick na Vasilij Vizarionovič. :-/

    OdpovědětVymazat
  43. milý Ateo, ještě si pls přečti komentář č. [24]

    OdpovědětVymazat
  44. 4galahad:Dovolím si nesouhlasit. Jedná se o to, že člověk chce mít ze života co nejvíc a zároveň by mu mělo jít o to, vše tak nějak.. ekonomicky a finančně ošéfovat. Proto si půjčí na studia (pokud mu na ně ovšem nenašetří třeba rodiče, ne každý si nemůže studium dovolit), aby měl potom lepší práci a více peněz. Proto si potom případně půjčí na dítě (ale to vysokoškolák nebude tak často potřebovat), ale i kdyby, tak si na něj půjčí, protože mít dítě je ještě tak nějak pořád základ a hlavně je to investice jako každá jiná, neboť ty děti se o tebe, při troše štěstí, na stará kolena postarají.

    OdpovědětVymazat
  45. 2 all,dík za všechny věcné připomínky, já se mezitím hrabala v různých vyhláškách a zdá se, že z nich ještě nějaké peníze vydoluji, bude to nějaký \"doplatek do životního minima\", či co, přečemž mi paní sociálková řekla, že mi nějaké peníze ještě přidají, ale moc čekat nemám, protože teď je jasné, že jsem pod hladinou životního minima, ale sociálka prý už nezjišťuje, JAK HLUBOKO... Ta formulace se mi moc líbila. VIVAT!Kamio, titulek sis vypůjčit zajisté mohl, když je to volné pokračování zdejších komentářů. Navíc jsi to napsal perfektně a proto mám pro tebe ještě jeden návrh (za odměnu): Popovídej nám o své nejstarší vzpomínce... *prosebný úsměv*

    OdpovědětVymazat
  46. WW:Tu poslední větu pod 16kou nelze žádným dodatečným vysvětlením změkčit, ani kdybys andělským hlasem árie z kúru zpíval.Ale díky za to. Oceňuju, když se lidi odkopou a já pak vím, kdo je kdo...

    OdpovědětVymazat
  47. @Teo,děkuji za podporu (nemyslím názoru, jen obrany) proti jisté... nekorektnosti ze strany WW. Ale jsem na lidi, kteří v prvních chvílích bezmyšlenkovitě střílí takovéto věty, naneštěstí zvyklí. Jen si myslím, že tenhle blog si takové poznámky nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
  48. Tenhle blog si to opravdu nezaslouží, máš pravdu naprostou, sunfreedom. Ovšem jen potud, půjčka na dítě... no, nechám toho,už jsem dneska překročil kvótu v počtu slov.Báro, děkuji, se asi budu červenat:) Odměna opravdu zajímavá...první vzpomínka..ona není moc hezká, i když o nic nešlo..tak já nevím. Ať mě někdo nepranýřuje, že nemám čas na Le Mans;-)

    OdpovědětVymazat
  49. Kamio,jsem občas extrémní, já vím. Nenutím lidi, aby sdíleli můj pohled na vedení domácností, ale jsem vděčný za každého, kdo na mě kvůli tomu nekřičí (mrk).

    OdpovědětVymazat
  50. sunfreedom,já vím dobře, proč se některým tématům obloukem vyhýbám. Možná právě proto, že toho mám kolem sebe v běžném životě tolik, že už to stačí a ne to ještě tahat do času, který mám na relax.Kamio, nechci ti podsouvat žádné nápady, ale třeba si po desátém Ostravaru zrovna vzpomeneš, jako náhodou, na Le Mans *úsměv, jak zabít dvě mouchy jednou ranou*

    OdpovědětVymazat
  51. Baruš to je hrozné, ani jsem nečetla všechny komentáře, půlka stačila.Pokud vím Talmanová nešla na mateřskou. Pořád pracuje, ale byly parlamentní prázdniny takže jí šel plat. V srpnu se parlament prvně sešel. Talmanová chodí normálně do práce. Hlídá její maminka nebo paní na hlídání a mrňouse jí nosej na kojení, když se náhodou zasedá. Holt jsi měla být poslankyní a ne barmankou.Myslela jsem, že když si OSVČ můžeš si pracovat i po porodu, když chceš. Ale to bys asi nesměla čerpat tu mateřskou.K tomu co píše Eliza, jsem chtěla jen podotkonout, že naší generaci čeká to co jí, žádnej důchod a makat až do té doby než nás odnesou v rakvi.

    OdpovědětVymazat
  52. No jasně......k nám už přijímaj hrobaře. Blbý je, že tito zatím v roli slévačů pohřbívají firmu...

    OdpovědětVymazat
  53. Galahade, když tak doufám, že ne i s tebou..Báro ještě k té Talmanové. Vím to jen proto, že jsem četla dlouhý rozhovor Magazínu Mf s ní. Ta paní mi přišla úplně odtržená od reality, jak to na mateřské chodí a jaké problémy mají zaměstnané ženy.

    OdpovědětVymazat
  54. To asi pro nás normálníženský, které si pořizují mimino pro sebe, jako pro radost, jako přírustek do rodiny, jako pokračování rodu, je úplně od věci, pořizovat si k tomu paní na hlídání. To mi přijde, jako bych měla porodit dítě nějaké cizí ženské, a ta si jej vychová k obrazu svému. No to je ale asi věc názoru, s tím asi nebudou všichni souhlasit.

    OdpovědětVymazat
  55. Elizo já s tebou souhlasím. Taky proto, že už to vidím zpětně a moc dobře vím, že tu příležitost být se svými malými dětmi máme jen pár let. Pak už nikdy nebudou malí a takový jako byly první tři roky.

    OdpovědětVymazat
  56. Přesně takjá stále nejvíc vzpomínám na ty první tři roky nežli byly našim holkám. A tak se skoro obávám, že už mi tato tříletá doba končí i u vnoučat, nejmladšímu budou tři v lednu.

    OdpovědětVymazat
  57. Helazd, Elizo,vůbec jsem neměla tu Talmanovou vzpomínat, je to jiná živočišná skupina.Už i já jsem drsně narazila na realitu, kdy chci alespoň trochu skloubit předchozí způsob života s tím dnešním.Po minulém týdnu už začínám tušit, že bez někoho na hlídání nebude možné si jít ani na hodinku zacvičit. Zatím hlídá Alex a jak začne chodit do školy bude zle.Galahade, hrobači-slévači? U nás je zase hrobník školník.. taková kumulovaná funkce..

    OdpovědětVymazat
  58. No a co myslíš že dělám já?Právě proto si to babičkovství tak užívám, že mám ty malé prcky ( 2+4+5+10) a když chtějí dcery na cvičení, na školení, na kurz, k doktorovi, na větší nákup, když je ve školce zavřeno, když jsou děcka nemocný, když jdou na angličtinu, s klukama na tenis, na fotbal, s holkou na hudebku, atd atd. Takže už máme takový rozvrh, abych se tam vešla i já se svýma aktivitama, že je najednou v cuku letu vyplněn celý týden.Je to také o pospolitosti rodiny a o tom, že by měl každý fungovat jak má a to i udělá takovou tu soudržnost, o které se často moc píše a málo je vidět. Mně to zatím nevadí, ba naopak, je to závislé vše jenom na zdraví každého.

    OdpovědětVymazat
  59. Elizo,ty jsi babička k nezaplacení! Takhle by to mělo fungovat, rodina má držet pospolu a pak z toho mají užitek všichni. Ale v reálu je to spíše opačně.Takhle si babičky kdysi rozdělily malou Alex a já mohla cokoliv. Dnes je vše jinak a já mohu spoléhat velmi omezeně na manžela a pak už jen na sebe. Alex bude na škole, o víkendech u přítele, žádná sláva.

    OdpovědětVymazat
  60. neplač, když slz netřeba...Neplač, když slz netřeba,...Na ty opravdový slzy třebas jednou dojde,... usmívej se :-) waranek

    OdpovědětVymazat
  61. Tak jo ještě jednou, kotě jsme tu jen jednou,... Mrzí mne upřímně, když se trápíš svinstvem co funguje ve státě, kde žiješ,.. avšak pozor, nemusíš, ..ano jako bych tě slyšel,, proč byhc měla utíkat??? Tak bojuj,, jen bojuj,,, jen to zkus jinde než zde, budu ti držet pěsti,...Jsi fajn, pa Pavel

    OdpovědětVymazat
  62. Tak jo ještě jednou, kotě jsme tu jen jednou,... Mrzí mne upřímně, když se trápíš svinstvem co funguje ve státě, kde žiješ,.. avšak pozor, nemusíš, ..ano jako bych tě slyšel,, proč byhc měla utíkat??? Tak bojuj,, jen bojuj,,, jen to zkus jinde než zde, budu ti držet pěsti,...Jsi fajn, pa Pavel

    OdpovědětVymazat
  63. Ahoj Pavle,no, bojuju, jak se dá! Čas letí, mateřská mi minulý měsíc skončila a já se můžu zase vrhnout po hlavě do všeho.Chmury přicházejí, ale naštěstí zase také odcházejí.

    OdpovědětVymazat