Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

sobota 29. září 2007

Pocit bezpečí...

Nedokážu definovat lásku, ale asi se tenhle ošidný cit skládá ze spousty maličkosí..

Vím, že když bude pršet, nabídneš mi deštník, ale není to jen o deštníku, je to o tom jak se pod ním k sobě přitiskneme, jak mokří přijdeme domů a ty vezmeš příjemně měkký ručník a řekneš "sedni si", poklekneš a něžně a jemně mi osušíš nohy, pohladíš po kotníku, hřbetem dlaně mi přejedeš po lýtku a já se usměju, protože vím, že ty jsi můj a já jsem tvoje.
Vím, že když budu do noci pracovat, přijdeš za mnou, potichu mi položíš šálek s vonící kávou na roh stolu  a dáš mi polibek do vlasů. Stejně tak, jako to dělám já, když o víkendech píšeš svoji knihu.
Vím, že když jdeš posedět s kamarády a o půlnoci mi přiletí na mobil "miluji Tě", že je to upřímné, že kdybys nechtěl, proč bys to psal.
Vím, že když jsem z něčeho na rozpacích, přijdeš a svým vtipem nás přeneseš přes situace, které bych jinak těžko trávila.
Stal ses mou součástí a já si vychutnávám každou chvilku a Tebou.

Mé noci se změnily.
Z tmy plné přízraků se změnily v čas, kdy je možno snít, kdy stačí cítit, že ležíš vedle mě, držet tě za ruku, či pohladit a má fantazie nás přenese kamkoliv si jen budeme přát. Proto jsou mé noci teď vlídnější než dřív.
Ve dvou se ráno lépe vstává, dokonce i opomíjená snídaně je časem, kdy mohu nastavit tvář tvým polibkům a jen tak z radosti, nad tím, že tě mám, položit ti k hrnečku čokoládový bonbón.

Naučil jsi mě, co to znamená mít na někoho spolehnutí, že vyslovená slova nejsou jen zvukem bez významu, že slíbit, znamená také dodržet.
Víš dobře, jak mě potěšit, svět lidí není jen to hmotné, co se dá zamknout ve skříni, je to krásně udělaná fotka, je to držení za ruce u staré kamenné, sluncem vyhřáté zdi, je to pocit že mám někoho, kdo mi dává tak úžasný pocit bezpečí. 

.

.

.

.

... a opakem bezpečí je pocit neustálého ohrožení... 


 

33 komentářů:

  1. Bárotohle je moc hezký a kéž by to takhle bylo:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě,že tu máme ty bezbariérové smajlíky. Nebýt možnosti napsat: *smekám* pravděpodobně bych se na smysluplnou reakci nezmohl...

    OdpovědětVymazat
  3. Lásku netřeba definovat... ale v podstatě jde jen o takovou fintu přírody, jak potlačit sobeckou podstatu člověka a donutit ho vychovat nové pokolení. Ne? ;)

    OdpovědětVymazat
  4. @Teo,jako na pokusném králíkovi bylo na mě v posledních dnech dokázáno, že nové pokolení lze vychovávat i bez lásky. Tudíž ti dnes musím oponovat, i když s tebou obvykle souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  5. Netřeba souhlasit... ale neměl jsem na mysli pouze partnerskou lásku. Však své dítě miluješ, ne? Tak vidíš...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jo,teď už zase souhlasím.. *milý úsměv*

    OdpovědětVymazat
  7. Jak to mateřství mění.Dříve se tady s citem psalo o karburátorech a diferenciálech. Díky Štěpánku,pomohl jsi nám odhalit nepoznané kvality a to je fajn.

    OdpovědětVymazat
  8. Tvrdý oříšektahle láska. Když někdy nespím tak jsem viděl jak Doktorka ve spánku rozhodí ruce a jakmile se mě dotkne nebo ji za tu ruku chytím okamžitě znova usne, někdy i něco zabrouká. Je to láska?

    OdpovědětVymazat
  9. motoneználkupro mne je láska i dokázat spát s tím druhým v jedné místnosti:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Uplne ses mi trefila do noty, zrovna tak premyslim nad tim, kolik je lidi, kteri tohle dokazou... a neni to o jednom z nich, vetsinou o obou...

    OdpovědětVymazat
  11. Nenomoc málo jich je, většina lidí myslí spíš na sebe.

    OdpovědětVymazat
  12. 2all...snad budu mít komu to dát, snad se dočkám také...

    OdpovědětVymazat
  13. tohle bych si moc přála zažít,chjo :(

    OdpovědětVymazat
  14. To je romantika...jako v reklamě na kávu:-)Teď vážně: moc krásně napsané, ale je smutné, že se takové pěkné maličkosti stávají spíše výjimkou. Já ač romanticky založena, když na takovou romantiku dojde, tak se většinou projevím jako hrozný ironik, jako posledně u západu slunce jsem se smála tak, že se už žádné romantiky asi nedočkám:-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Ach jo, ty mě Báro s těmi svými \"sny\" budeš tak dlouho popichovat, až se přidám a nebude se mnou k vydržení!!!! Ach jo, ty nenaplněné představy, vzpomínáš??? Ovšem já mám takové podezření, že u tebe jsou to nějaké vzpomínky, šibalko :o)

    OdpovědětVymazat
  16. čagi,určitě tě mají rádi takovou, jaká jsi. A je lepší se rozesmát než pofňukávat. Na romantiku jistě také dojde a západ slunce s tím nemusí mít vůbec nic společného... zuzi, ani ne tak vzpomínky, ale těšení třeba na budoucnost

    OdpovědětVymazat
  17. Me, kdybych byl zenska a muj chlap sel jakoze do hospody, prisla znenadani SMS \"miluji te\", okamzite bych vedela, ze v zadnem pripade neni v hospode :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Souhlas Roji,mě by to asi pěkně rozhodilo. Na takovou sms bych asi odpověděla stejně stručně: Cos proved?!?

    OdpovědětVymazat
  19. Ano, pro mě láska znamená pocit bezpečí. Ale na jiné úrovni, v úrovni principů, filosofie a víry. Láska konkrétního člověka ke mně mi žádné bezpečí dát nemůže. Bezpečí zvnějšku žádné bezpečí není, naopak je to permanentní ohrožení, že se ten bláhový systém zhroutí a člověk bude namydlenej. Zakládat něco na jiných lidech než na sobě nejde. To neznamená, že bych nezažila nebo nezažívala takové krásné pocity lásky, náklonnosti, propojení, vděčnosti, potěšení, radosti atd atd. Ale když mi je právě druhý člověk nedává, neohrožuje mě to a nepoloží mě to. Dám si sama :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ke komentářům:Mě překvapuje, že píšete, jak by to bylo pěkné a že takových lidí je málo. Mně se zdá, že takoví lidé jsou skoro všichni a že se mi to děje často. A to jsem singl. A vy nejste k jiným milí a pozorní?

    OdpovědětVymazat
  21. Lisko,mam dojem, ze zazivat tohle, kdyz je clovek singl, je mnohem jednodussi nez po x letech...

    OdpovědětVymazat
  22. Je zajímavéjak jsi jako na houpačce, Nedávno tady a splín, a teď zase tady a vískání si? Že by za to mohly ty rozejetý hormony? A NEBO MÁŠ TAKOVÉ ŠTĚSTÍ??? To se ale spíš chceš jenom před námi vytahovat, viď??

    OdpovědětVymazat
  23. Roji,každý je formován svými zkušenostmi. To, co píšeš, by mě v určitém stádiu vztahu vůbec nenapadlo.Liško, já si tak dlouho dávám sama a dávám druhým a tak různě a aby něco fungovalo, musí to být alespoň trochu vyvážené. Pak vzniká deficit a je to znát.P.S. Já vím, že ty o voze a já to zbagatelizovala o koze, ale to je jen tím, že i silná osobnost občas potřebuje, aby ji pohladil ten správný muž.Neno, určitě.Elizo, vážně ti to přijde jako radostné výsknutí? Já to psala v úplně jiném kontextu.

    OdpovědětVymazat
  24. liska se s tebou baro az tak nemiji (a obracene). Principy, filosofii a viru lze ve vztahu najit a mit a pocit bezpeci tudiz neprichazi zvnejsku, materialove a fyzicky ale prave zevnitr, kdyz vsechno je jak ma byt. Kolikrat ma clovek v zivote vsechno a stejne v noci nemuze usnout a ochromi ho ohrozeni z neznameho prostoru, prazdna a zbytecnosti. Kdo to nepoznal nepozna ty jine, blazene vrcholy.

    OdpovědětVymazat
  25. Člověk si často pozdě uvědomí, jak dobře se vlastně měl a nevážil si toho. Musím přiznat, že se někdy cítím tak šťastná, až se bojím, že za to jednou těžce zaplatím, takže na druhou stranu raději na to ani nemyslet.A souhlasím s Bárou, je třeba dávat těm, kteří to ocení a alespoň dají najevo radost, protože není povinnost nikoho ji dávat.

    OdpovědětVymazat
  26. spoon,liška má pravdu v tom, že založit si svůj pocit bezpečí na jiném člověku je průšvih, protože ve chvíli, kdy o tohoto člověka přijdu, tak mě to smete ještě víc. Ale mně to sklouzlo spíš k tomu DÁVAT - BRÁT.čagi, trápí mě, když jsou tyhle drobnosti pro někoho samozřejmost a ani v posledním snu ho nenapadne to nějak oplatit. Funguje to tak dlouho, až to ani nevnímáš a najednou ti dojde, že takhle už dál ne..

    OdpovědětVymazat
  27. Brát projevy pozornosti, lásky, náklonnosti jako samozřejmost, to je škoda. Hlavně pro toho, kdo je jako samozřejmost bere, protože si to vůbec neužije. (já jsem si je ve dvanáctiletém vztahu, přiznávám, neužívala, ačkoli jich bylo dost. Až moc. Ale takových naprázdno, bez znalosti DOOPRAVDOVSKÉ MĚ. Přitom rozpoznat \"doopravdovskou mě\" netrvá moc dlouho :-)))

    OdpovědětVymazat
  28. Liško... a je to bezpečné? :)

    OdpovědětVymazat
  29. Liško,kdyby měl někdo poznat DOOPRAVDY mě, tak bych asi 12tiletý vztah ani nedala.

    OdpovědětVymazat
  30. [31] Jo, @Teo, já jsem úžasná a pozorná a nemám (snad) pohlavní nemoc.

    OdpovědětVymazat