Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 18. září 2007

Kdo chce kam, pomozme mu tam

Nejdřív moje jídlo a pak jeho rozkoš, řekla mi Alex, když si chystala snídani a já po ní chtěla, aby podala řvoucímu dítěti vypadený dudlík.

Obvykle vidívám svatby z druhé strany. Ze strany těch, kteří pronajmou salonek a v míře větší či menší se starají o blaho svatebčanů a spokojenost novomanželů.
Tentokrát to bylo opačně.
Pozvání na svatbu přišlo nečekaně a bylo velmi milé, že jsme jako rodina neodmítli, i když v tomhle svém momentálním rozpoložení jsem si nedokázala představit, jak dalece jsem schopna sdílet tu naivní radost snoubenců, že jsou na prahu něčeho krásného, co vydrží až do smrti, ámen.
Ač mou jedinou povinností bylo dostavit se v určenou hodinu na určené místo, vyrojila se spousta věcí k zařizování, od vymyšlení a sehnání svatebního daru, přes kadeřníka, švadlenu, myčku auta, hlídání Štěpánka až po marné shánění obleku pro mého muže (šel ve starém, já se nezblázním).
V sobotu ráno už jsem docela panikařila, čas letěl a já a Alex balila nezabalitelné tvary daru, mrňous plakal, manžel zdobil auto a za chvíli se muselo vyjet a nic připraveno.
Klasická situace.
Jediná Alex byla v klidu. Ovšem jen do chvíle, než si začala oblékat punčochy. Do předsíně přiběhla neustále bujná Kimba a začala skákat po mě a chystala se i na Alex.
"Jestli skočíš, jsi mrtvý pes," vykřikla Alex na Kimbu a už nestihla zabránit tomu, že krásné krajkové punčochy byly nadranc a její eleganci nakonec zachraňovaly silonky Kaufland. Na zdar svatby to ovšem nemělo pražádný význam, nejkrásnější přece stejně musí být nevěsta a to se povedlo úžasně, nevěsta byla jako princezna, nemohli jsme se na ni vynadívat.
Mladí chtěli velikou svatbu, tak to se jim povedlo, do chrámu vzdáleného 30 km jsme nakonec jeli v koloně asi třiceti aut a musela jsem se smát, jak ženichovi kamarádi a rodina jsou zatíženi na mercedesy a oktávky a nevěstina polovina byla složená z audin a volkswagenů. Jako příbuzní nevěsty jsme zapadli dokonale.
Svatební obřad v kostele mě vždy děsil, viděla jsem jich hodně a vadilo mi, že je to stejná tiráda jako u pohřbu a jediný rozdíl mezi těmi chóry a modlitbami je to, zda je vpředu u oltáře rakev nebo ženich s nevěstou.
Tady to bylo jinak. Sympatický polský farář to vzal velmi civilně a udělal nám z toho spíše takový workshop o lásce, všichni se usmívali, zaznělo dvakrát ANO a na kadidlo ani nedošlo.
Jako bonus nás ještě provedl celým objektem fary a chrámu, ocenili jsme nákladnou květinovou výzdobu a mohli jsem vyrazit zase jinam, do pečlivě připraveného sálu jedné malinké vesničky ukryté v lesích a vyhlášené krásnou okolní přírodou.
Po cestě jsem musela vyzvednout z hlídání Štěpánka, na hostinu už jsem ho chtěla mít u sebe.
Všechno běželo jako na drátku. 70 lidí se do sálu vešlo tak akorát, aby bylo místo i na tanec a o bezvadný program se zachováním všech svatebních zvyků se postarala nevěstina sestra.
A dojmy?
Neskonale chutná svíčková, dobrý DJ, velmi hezké cukroví, vybrané pití,
spousta tance, slunce a krátká odpolední procházka po lese, znovu spousta tance, káva s dortem a k večeři tři plátky různých grilovaných mas se spoustou zeleniny, stále spící Štěpánek a kolem desáté odjezd domů a sladká únava a příjemný pocit, že tentokrát to nebudu já, kdo to všechno bude muset uklidit.

Výzdoba byla nápaditá a pěkná, já bych do růžové zrovna nemusela, ale moje svatba to nebyla, takže ať.  
$$OBR274849$$

Takových osm dortů, jeden krásnější než druhý, tak jen malá ukázka
$$OBR274848$$

To jsem si tak jen zmáčkla spoušť foťáku na příjemný výhled přede mnou.
$$OBR274850$$

A nakonec spokojený nejmladší svatebčan
$$OBR274847$$
  
 

19 komentářů:

  1. Já růžovou můžu, takže o růžové svatbě (až najdu toho pravého, haha) popřemýšlím... Štěpánek je kouzelnej :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta rosa z Irska......má stejně sexy balení, žeáno?

    OdpovědětVymazat
  3. Růžová tabule vypadá pěkně. No jo, co se týká toho ve dobrém i ve zlém, ve zdraví i nemoci spolu zestárnout, tomu už také moc nevěřím. Nejen osobní zkušenost, ale když se tak dívám kolem sebe, nic moc potěšujícího. Ale třeba zrovna jim to vyjde. /úsměv/

    OdpovědětVymazat
  4. Co růžová!?Co rosa?! Ale ty trůbíčký, tý bých si dál! Mlask! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ubrousky se skvěle hodí k té šunce:-)) snad už ve chvíli, kdy se budou porcovat dorty, budou pryč, protože k té oranžové by se nehodily:-). Tulamorka je rozhodně sexy:-)), taky víc bez růžové a novomanželům přeju MOC štěstí:-))

    OdpovědětVymazat
  6. ještěrko, tady by ses vyžila, nafotila jsem skoro všechny dorty a úmyslně vybrala jediný nerůžový.Galahade, tam toho bylo sexy strašně moc *potutelný úsměv*Helazd, dovedu si představit situace, kdy to vyjde, ale musí se o to snažit oba.Mikine, pozdě, kremrole zmizely z výslužkové krabice jako první!Mod, novomanželé jsou oba velmi silné osobnosti. U nich je vždy taková hodně soutěživá atmosféra. Já se svojí pohodovostí bych tam odpadla do týdne.

    OdpovědětVymazat
  7. Báro,příjemný výhled se musel docela měnit v příjemný pocit, ne? Té irské je tam už značně upito;-) A ta růžová.. tohle mi udělat na svatbě, tak by byly jen 2 možnosti - buď bych vypil celou tu irskou,abych to přežil nebo bych ji vzal s sebou a utekl odtud co nejdál!!

    OdpovědětVymazat
  8. Kamio,přemýšlela jsem, do jakých barev bych si výzdobu nechala udělat a zjistila jsem, že je tolik jiných možností, že by nebyl problém, udělat si to krásné a slovo \"růžová\" by vůbec nepadlo.A tu upitou hladinu nemám na svědomí jen já, ale i majitel té ruky na fotce, co seděl naproti mě a se kterým jsme upíjeli společně.

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych si to udělala krásné tak, že bych si následně bez stolování s tou lahví někam odletěla lítadlem se schovanýma kolama:-)a pojedla bych pak až někde u moře:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mod,co začala Alex rozum brát, tak jí tluču do hlavy, aby se vdala někde jen se svědky a peníze, které projedí cizí lidé a ještě ji pomluví, jí s chutí dám na nějakou exotickou svatební cestu. Ale klasická svatba má také svoji poezii a záleží vždy na těch dvou, jak se spolu domluví. Hlavně, aby tam nebyla ta růžová!

    OdpovědětVymazat
  11. Já na svatbách obvykle fotím:http://ateo.cz/frame/phpgal/pict//original//3.77.jpgA pak to kapku vyretušuju:http://ateo.cz/frame/phpgal/pict//3.77.jpg

    OdpovědětVymazat
  12. @Teo, tá druhá je jednoznačne lepšia - nepozerajú každý von zo záberu. (decentný - pozor, nie dementný! - svadobný smiech)

    OdpovědětVymazat
  13. @Teo,skvělé, jako vždy! Já také fotila a ani jsem nemusela moc retušovat, neboť můj obyčejný kompakt má jistou prodlevu, takže propásl hermelínový úsměv ženicha a secvakl až v okamžiku, kdy mu ten úsměv spadl a na obličeji se mu objevil totálně otrávený xicht. Už se těším, jak mu to pošlu!

    OdpovědětVymazat
  14. K jedinému co mám dotazProč už má Štěpánek ty polobotky? Že by si na svatbě už také skočil?Já dceři také podsouvala tu variantu, svatba ve čtyřech, pak nějaký táborák třeba ve 30lidech, a ať si někam zajedou. Ale její ženich nechtěl o něčem takovém ani slyšet, že je to jenom jednou atd. atd. Odsouval to z tohoto důvodu 8 let. Když se pak brali, tak stála svatba 210000,- ( on měl své příbuzenstvo v počtu 120 lidí, nás bylo asi 11). Už dva roky po svatbě chtěl utéct... no ani nedomyslet. K čemu to pak všechno je, že.

    OdpovědětVymazat
  15. Elizo,ty miminkovské capáčky jsem mu koupila z recese na tu svatbu a jedna tetička to tam opravdu rozhrábla, když na čísi dotaz, na co má botičky, řekla:\"Aby ukázali, že na to mají...\"210 tisíc... to je noční můra!

    OdpovědětVymazat
  16. My se kdysi dohodli, že už na svatbu kašleme, ale ten můj chlap má poslední dobou takový divný řeči ... nakonec si ho snad budu muset vzít. Ale jenom tak komorně, soukromě a velmi pohodově. No ale věřím, že napoprvé to chce kdekdo zkusit s tou růžovou slávou :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Báro,to je skvělý názor [10], ten se mi moc líbí:) Ještě by to teda chtělo sehnat tu nevěstu a pak taky aby měla tu maminku, co by zaplatila exotickou svatební cestu a můžu se tím začít řídit;-)Magrátko, kdekdo možná ano, ale s růžovou nikdy!! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Jeee prijemny vyhled pred tebou bych si nechal libit... slecnu T. rad mlsam, mnam - je chutna :o)

    OdpovědětVymazat
  19. Magrátko,jen tak šeptem: moje známá se vdávala po 25ti společně prožitých letech se svým přítelem a ještě tajně, aby to nevěděly jejich děti, aby se jim nesmály. Dozvěděly se to asi až po roce.No, Kamio, já ti nevěstu asi neseženu...Gino, slečna T. je vždy k mání *úsměv*

    OdpovědětVymazat