Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

středa 8. srpna 2007

Pracujete za peníze?

..no to je, ale přízemní!

Stále mě baví, jak se to na vesnici bere "po sousedsku".
Jeden druhému vypomůže za různé naturálie a z jiných regionů slyšívám, že si sousedé občas dokonce některé přebytky i DARUJÍ. Tohle sice na Hané neexistuje (lakomý Hanák by si raději nechal useknout ruku, než by někomu něco dal), ale někomu něco, v rámci volného času, udělat a odnést si za to tašku brambor nebo přerostlých okurek nakladaček, to tady funguje zcela běžně.
Trochu to začíná být problém, když ta práce člověka živí, nebo-li je to jeho zaměstnání a tím pádem by rád dostal zaplaceno v penězích.
A tady mám krásný a zářný příklad v osobě mého muže. Ne, že by ho držely nad vodou občasné zakázky od lidí v obci, ale úplně zanedbatelné to pro něj asi není.
Nepamatuji si, že by někdo přišel s penězi a pokud ano, tak největší bankovkou byla zcela jistě padesátikoruna.
A teď dostávám se k meritu věci.
Za co pracuje takový OSVČ zámečník:
- za "Děkuju"  ... no comment
- dále za kotel slivovice. Jenže on nepije, takže ten kotel vždy odmítne a jiná alternativa už mu nabídnuta není
- velmi často ke mně dolehne fráze:"Napiš to na futro a až toho bude víc, tak se srovnáme.." Už snad ani nemá futro, kam by šlo něco vepsat
- za nabídky různých protislužeb, které jsou pro mého muže k ničemu
- za něco, co dotyčný ukradl v práci, ale on sám to nepotřebuje
- asi dvakrát do roka za dobré ryby od kamaráda rybáře, ale to mě potěší
- jednou do roku, před Vánocemi za trochu zvěřiny od kamaráda myslivce a to mám také radost
- jednou za rok za pětilitrovku medu od strýčka včelaře, kterému celý rok opravuje jeho staleté sekačky na trávu, to taky docela ujde
- jednou za život (zatím) za nabídku k sexu od sousedky, které se porouchalo čerpadlo ve studni. Údajně odmítnuto z důvodu jejího vzhledu a značné podroušenosti. Né, že bych se divila.
- produkty ze zahrádek ve stavu těsně před vyhozením na kompost už jsem se zmiňovala na začátku

A teď přijde ta bomba, kvůli které to celé píšu, protože to, co přinesl včera, to mě odrovnalo docela.
Takové osoustružení brzdových kotoučů pro člověka ze sousedství přece také nemůže být za peníze, to je jasné.
Manžel přišel domů a v ruce držel mikroténový pytlík s něčím, vypadalo to na rajčata.
"Udělej z toho salát, náme to hned spotřebovat," pravil a podal mi ten svůj výdělek.
Oči mi vylezli z důlků:"Proč jsou ta rajčata rozkrájená na čtvrtky a proč jsou to jenom dužiny?"
Nějak jsem to nechápala.
Začala už snad paní sousedka salát dělat a pak se rozhodli, že nám to dají?!

Vysvětlení bylo mnohem prostější, než bych čekala.
Majitel brzdových kotoučů pracuje ve firmě, která produkuje semena rostlin. Hlavně rajčat, okurek a květin.
No a tahle "rajčata"  si vzal v práci, protože po vydlabání semínek se zbytek rajčete stává odpadem a je volně k rozebrání pro zaměstnance... 

Skoro by se mi chtělo vyhlásit anketu (či snad řetězovku?) na téma:

Za co nejblbějšího jste kdy pracovali?

Pokrájená dužina z rajčat se mi zdá jako dobrý začátek, který nastavuje laťku hodně vysoko.
Ale možná se pletu a budu převálcovaná něčím daleko originálnějším.

P.S. Z ankety vyřazuji předem nájemné vrahy, kteří za svou práci dostali zaplaceno formou ubytování a stravy na státní útraty.


 

38 komentářů:

  1. William Wilson8. srpna 2007 v 17:14

    tak to je hustý :-DDDlaťka je nastavená tak vysoko, že nemám šanci se jí byť jen vzdáleně přiblížit, tak snad ani nemá cenu odpovídat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dohodil jsem sousedovi kšeftza bratru 20 litrů. Přišel s lahví slivovice, odšpuntoval ji, dal mi cvaknout, pak se napil taky, láhev znovu zašpuntoval a odešel i s ní...Pravda je, že pracoval on, ne já a tak má odměna byla přiměřená.

    OdpovědětVymazat
  3. Já pracujiza radost z práce. V dnešní době docela hloupé.Že vedle toho ještě od firmy dostávám nějaké peníze, to beru jako příjemný vedlejší produkt.(spokojeený, hodně spokojený úsměv )

    OdpovědětVymazat
  4. bože! ale mne se libi neco jineho...jak se lahev slivovice odmita automaticky a sex udajne, to je hezky...:-D

    OdpovědětVymazat
  5. No tak to je dobrej výpis. Naše rodina jsou bu´d státní zaměstnanci, někdy i na vyšších postech než je pro slušnou rodinu zdrávo, nebo soukromí podnikatelé, tudíž na melouchy a výpomoc není kdo a kde. Ale strýček je elektrikář, toho času hasič, a v obci (cca 200 obyvatel) vypomáhá s občasnými výpadky sítě... a pak vždycky v září, říjnu, ho starosta vezme do místního lesa, vyznačkuje mu parcelu, tu strýček vykácí a topí zadarmo (lišácký úsměv).

    OdpovědětVymazat
  6. Potvrzuji tvuj komentar o Hanacich a lakote. Ma zena je z Hanacka a tak to mohu potrvdit z prvni ruky. Jsou velmi lakomi.

    OdpovědětVymazat
  7. mykee: Taky jsem si té nejistoty všiml (smích)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to nemůžu se svýma čokoládama a lahvema vína trumfnout :-))))

    OdpovědětVymazat
  9. jako docela blba odmena za praci mi prijde kritika te dotycne prace (nemistna a neopravnena)- jisty lidi vynikaj zpusobama jak z jinejch lidi naky veci docilit a pak je jeste popripade zaslapat do zeme ;) Ale asi je treba rozlisit praci, dobrej skutek a podobne

    OdpovědětVymazat
  10. V Praze , mezi 22 partajemi jsme se ani dobře neznali. Zde, v nestřediskové si všichni pomáhají nezištně,třeba majitel traktorujede v zimě 15 km vytáhnout souseda, co zapadl za třetí vesnicí. Myslím, že jsem jediný, co si sousedce říká o odměnu - v létě jsou to různé druhy bublaniny a v zimě jablkový závin nebo tedy štrůdl. Ovoce si nosím své a jablka už okrouhané. Moje bývalá manželka obé umí skvěle.

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem jednou za odporný překlad dvou dopisů do němčiny dostala načaté balení jahodového čaje - oné dámě nechutnal, a tak mi ho za tu lopotu velkodušně darovala.

    OdpovědětVymazat
  12. @Teo,a nebyl on soused z Hané? ta zašpuntovaná a odnesená láhev, to už jsem také zažila. Dobře mu tak.Gombo, tenhle komentář bych měla poslat tvému šéfovi! *nadšený smajl, běžící k vám do firmy*mykee, baníčku... kdo ví... *přející úsměv*sunfreedom, tak u nás je starosta jediný, kdo platí penězi (hurááá)spoon, tak to je zase jiná hromádka a k té bych měla hodně co dodat! A to je za dobrotu na žebrotu a na to jsem specialista, ale to bude nejspíš vrozené nebo co.Adél, a chutnal ten čaj alespoň tobě? Já bych s ním šlehla do koše... ale možná ne, vždyť ten čaj za to nemohl.Magrátko, tak s čokoládou nepřišel ani jednou a přitom ji má tak rád. Daleko raději než slivovici.Buteo, u vás \"na samotě\" předpokládám soudržnější vztahy. Ale řekni mi, jak dlouho musí mít člověk po rozvodu, aby v pohodě udělal svému bývalému štrůdl.Abych věděla, co mě čeká.

    OdpovědětVymazat
  13. Vzhledem k tomu, že žádný řemeslo neumím a taky pocházím a bydlím na Hané, dostávám \"odměnu\" jinou než formou výplaty za práci jen zřídka. Většinou čokoládku a tu já moc ráda :-) Jen jednou to bylo hnusný, fakt hnusný kafe. A jednou čokoládový bombóny, který den předtím dotyčnej, pro kterýho jsem cosi udělala, vyhrál ve střelecký soutěži...

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem si vzal svoji ženu a dostal za to růžovej porcelán i s nefunkčníma hodinama. Počítá se to? ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Můj muž takhle také odměňuje své lékaře lékárníky a podobně. Jeho druh odměny je buď ryba nebo králík, podle toho čí je zrovna leč. Ani nevím, zda to dotyční stíhají vše konzumovat. My jsme ale na druhou stranu rádi, že to nemusíme jíst denně, což se už stávalo neúnosné.

    OdpovědětVymazat
  16. 12 letStačí, aby se oba rozešli se svými druhými protějšky

    OdpovědětVymazat
  17. lední brtník9. srpna 2007 v 0:19

    pokud si lidi navykli takto \"platit\", může to zabalit. když si člověk či brtník neumí říct dopředu o peníze, nemá to dělat.chvála bohu nejsem osvč a neživím se tím. kdysi jsem tu po okolí resuscitoval desítky pc i po zdejších garážových \"takyfirmách\". už jsem toho nechal, je to vždycky 10 hodin práce, a odměna viz tvůj článek.

    OdpovědětVymazat
  18. To BáraNo, ten čaj byl strašně hnusnej a letěl okamžitě do koše.

    OdpovědětVymazat
  19. hmmm...tak duziny rajcat, to je teda narez.ja delam adonisovi faktury, zabere mi to docela dost casu /hlavne proto, ze kdyz uz sedim u pocitace, venuji se vic blogum nez fakturam.../ a nedavno jsem tam nasekala, par chybek a adonis mi povida: clovece, kdybych te platil, tak uz bych te bejval davno vyhodil... no, neni to odmena za neplacenou praci temer rovnajici se rajcatovym duzinam??

    OdpovědětVymazat
  20. Báro,když o tom tak přemejšlím, asi bych chlapovi čokoládu taky nedávala. A to si o sobě hrdě myslím, že nemám předsudky :-)) Ovšem kdybych věděla, že o ni stojí, tak klíďo. Musí to vyhlásit ;-)))

    OdpovědětVymazat
  21. Báro, rajčatový dužniny, to je síla.Jelikož nejsem OSVČ, tyhle zážitky nemám a není mi to líto. Jinak když někomu pomoc nabídnu, nic nechci a říkám to předem.Spíš mě u čtení tvého příspěvku napadlo, jestli u tebe v Baru lidi pijou, třeba já nevím, za švestky, zbylé obkladačky, staré šatstvo, nějaké obnošené botky?Jestli teď napíšeš, že normálně za peníze, snad ti nebudu ani věřit. (úsměv s mrknutím)

    OdpovědětVymazat
  22. Bárojakékoliv komodity, o polorajčatech nemluvě, jsou obzvláště výživné v kotextu s minimálním základem daně:-))Jinak jo, já si to dám jako řetězovku:-))

    OdpovědětVymazat
  23. duno,hnusný kafe je taky častá odměna. Já jsem na kávu dost čumák a jednou jsem také dostala pytlík \"kávy\" (Kaufland výprodej za 5Kč)od jednoho šetřílka a obratem jsem to šla hodit do koše a nevšimla jsem si, že se zdržel, jak si odemykal kolo a viděl můj \"hrůzný\" čin... Trapas jako vrata!Johnny, záleží, jaké to byla fuška. Kdybys měl za ženu mě, tak bys možná měl i přeplaceno. Já totiž nerada uklízím. (mrk)lední brtníku, to je kolikrát lepší si raději lehnout! Elizo, králíky a ryby beru s radostí!Takový candát...aaach...Pajo, tohle možná předčí i rajčatové dužiny. Dělat manželovi papíry je nesmírně nevděčné, to znám moc dobře.Pamatuji si, jak mě jednou seřval, že jsem včas neposlala alimenty jeho první ženě. Někdy sama nad sebou žasnu, co už jsem všechno vydržela a nezabila ho.Magrátko, musí si říct, třeba Alex, ta čokoládu skoro nejí a nosí ji z nemocnice každou chvilku, ale tam to patří k folklóru.Helazd, bar patří mě a ne mému muži. V tom je ten zásadní rozdíl a někdo tu naši rodinu živit musí.Takže rum za 15 Kč a žádné protesty!

    OdpovědětVymazat
  24. rajčata netrumfnu,ale kdysi jsem něco dělala pro kamarádovu přítelkyni a ta mi za to v průběhu akce nabídla maso. Prý má strejdu řezníka, ten jednou za čtvrt roku přijede a naplní jim mražák kotletkama a biftekama a bůhvíjakými delikatesami (+- rok 1987). Já to tak napůl odmítla, jako že teda jo, ale nemusí si s tím dělat hlavu, byla jsem na mateřské a bylo to zpestření i bez odměny. Ale dočkala jsem se! Přinesla mi půl kila mletého...

    OdpovědětVymazat
  25. Mod,já jsem v rámci ironického vyrypování navrhovala, že klidně odnesu 19% polorajčat na podatelnu FÚ. Ale určitě si ráda přečtu, co v téhle souvislosti potkalo tebe. *natěšený šklebík*Alenec, a kamarádka si určitě myslela, jak tě krásně neobdarovala. To se jeden nezavděčí *mrk*

    OdpovědětVymazat
  26. No... nejsem matka tereza a dobrocinne akce (v tomto meritku) jdou mimo me, takze nemam cim prispet... chm :o) Baaaaro, pomaha nekdo taky vam? Pokud ano, co od vas dostane? (otazka do pranice, hihi) :o)

    OdpovědětVymazat
  27. Bárojá už jsem vybíravá, ale uzený ryby, tak ty se mi ještě nezprotivily, to je pak odměna jenom pro ty zaslouženější.

    OdpovědětVymazat
  28. Teda Gino!To je opravdu otázka do pranice (velký úsměv). Ale já se opravdu zodpovědně zamyslela a za sebe mohu říct, že se mi někdy těžko rozeznává gentlemanská pomoc, kdy dotyčný odmítá peníze ze šlechetnosti či náklonnosti k mé osobě od formálního odmítnutí nějaké protihodnoty, kdy onen člověk řekne \"to je dobrý\" a čeká tisícovku... tak s tím fakt často bojuju. (Ale ne dlouho, má to říct jasně *úsměv*) Elizo, mohu, prosím, udělat něco pro tvého muže? *podlézavý úsměv člověka, který má rád ryby v každé podobě*

    OdpovědětVymazat
  29. Tak teď přemýšlím co by to tak mohlo být, co že jako nedostává ode mne a byl by přitom nadšen. Pakliže si vzpomenu, dám ti hnedle vědět, co by to tak mohlo být.

    OdpovědětVymazat
  30. Elizo,zkusím nabídnout: nebojím se cirkulárky a umím řezat dřevo, naopak naštípané dřevo umím hezky skládat do různých pyramid, tak, aby druhý den nespadlo a také mi jde nahazovat do míchačky, když se cokoliv betonuje, ale u toho mě po týdnu začne zlobit krční páteř, tak bych prosila spíš jen drobnější stavby.

    OdpovědětVymazat
  31. Já......jednou pracoval za tisícikorunovou pokutu...

    OdpovědětVymazat
  32. Galahade,a když se tak dívám na čas tvého přiznání k nebývale zvláštní výplatě, to tak brzy vstáváš nebo ses odněkud vrátil? (úsměvný mrk)

    OdpovědětVymazat
  33. To vstávám do práce...( trpký smích)Dovolená skončila, tak už zase rachotim...

    OdpovědětVymazat
  34. Galahade,soucítím s tebou. Kdybych nebyla OSVČ, šla bych do práce až v červenci 2010!!!

    OdpovědětVymazat
  35. Hmmm......já chci bejt těhotnej!

    OdpovědětVymazat
  36. Galahade,to jde i bez toho abys byl těhotnej. Stačí, když zůstaneš s miminkem doma ty a ženu pošleš pracovat. Možná může nastat lehký problém s kojením, ale umělá výživa to jistí. Jak myslíš, že to budu mít já? *lítostivý povzdech*

    OdpovědětVymazat
  37. BároTak jsem přijela z chalupy, kde obvykle dělám práce - přitáhnu z lesa spadlé stromy, pak je tlačím k cirkulárce, štípu polena a skládám dříví. Je tam dříví už plnej dřevník, že možná bude spíše dříve zpracovanej červotočem, nežli mnou. Nesmím si totiž zatopit, ani kolikrát když mám tak 15°, protože muž má návaly a je mu horko. Tak pak přestávám na chatu jezdit, no a dřevo vlastně nepotřebujeme.

    OdpovědětVymazat
  38. Ach, Elizo,vidím, že k uzené rybě od manžela se jen tak nedopracuji. Že bych to zkusila s natíráním plotu? ... Ale to určitě zvládáš taky.. tak jenom povzdechnu nechám si na uzenou rybku zajít chuť *mrk*

    OdpovědětVymazat