Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pátek 31. srpna 2007

Suma sumárum

po šesti týdnech


Občas sedím u postýlky, kde spí to moje božátko a stále tomu moc nevěřím.
Vybavila se mi stará příhoda, jak jednou přišel náš taťka domů, smál se, jako kdyby jedl tatranku naštorc a neobyčejně vesele pravil:"Já mám takovou radost, představte si, že jsem právě našel venku na zemi pětistovku a přitom jsem ji vůbec nehledal."
Tak takhe nějak se teď cítím já.
Spí tu človíček, kterého jsem před rokem ještě vůbec neznala, nijak jsem ho nehledala, ale možná si on našel mě.
Začal mi s ním nový, jiný život.
Zmatený, tápající, vyčerpávající, leč nádherný.

Všechno je jinak a s příchodem mrňouse domů už nic není jako předtím.

Ale zanechám sentimentálních pocitů, hurá na fakta.

Z nějaké vnitřní obrany před možným průšvihem jsem nic nenakupovala dopředu.
Jediné, co jsem měla, byl kočárek a autosedačka, čímž jsem postavila na hlavu všechny pověry o nevhodnosti kupování kočárku dopředu a znovu tak dokázala, že černá kočka přes cestu je jen normální živočich, jako každý jiný, který chce přejít na druhou stranu silnice či chodníku, aniž by mi kvůli tomu vymřelo půl rodiny.

Jen co jsem se trochu otřepala z nevyspání, nechala jsem si od známého majitele obchůdku s dětskými věcmi dovézt domluvenou výbavičku a pak se vrhla na internet, čím bych to ještě měla doplnit.

Stále jsem nevěděla, jak to udělat nejlépe s koupáním, přebalovací pult s vaničkou se mi zdál jako šílený krám do baráku s velmi omezenou dobou využití, ale od přebalování prcka na postýlce mě do tří dnů začaly tak bolet záda, že to chtělo rychle nějaké řešení.

Do téhle situace vtrhli moji rodiče a co nevidím?
Dali mi přebalovací pult!
Po pěti týdnech užívání volám radostným hlasem, že je to to nejlepší nejpraktičtější, co používám.
Jako dvojku v praktičnosti vidím pojízdný koš, kam mrňouse uložím po ranním krmení a on pak se mnou může jezdit po celém bytě a na noc jde zase do normální postýlky v ložnici.
Jen jsem musela zrušit z košíku ty šílené kanýrky a baldachýnky, abych na něj vůbec viděla.
A No.3 je jednoznačně mandl, který jsem užívalal už na Alexiny plenky a teď jsem ráda, že zůstal doma a zase slouží jak má.
Jen tu rychlozavinovačku jsem do něj cpát neměla!
Upečený suchý zip není nic moc.

Co mi ovšem chybělo nejvíc, v péči o ten bezbranný uzlíček, byl nějaký návod k použití.
Otázky se rojily rychlostí blesku a odpovědi na ně nikde.
A není blbějšího místa, kde je hledat, než internet, neboť tam se vždy zaručeně dozvím, že na otázku "A" je správná odpověď  "ano" i "ne".
Po projití neskutečně bohaté nabídky instruktážní literatury jsem musela nejprve oddělit zrno od plev a asi se mi to povedlo, protože v zakoupených knihách jsem našla velmi rozumné odpovědi na všechno, co jsem chtěla vědět a i spoustu věcí, o kterých jsem neměla ani tušení, že bych je vědět potřebovala.
Bezvadná je kniha Evy Kiedroňové "Něžná náruč rodičů" a pak mě jako obvykle nezklamalo nakladatelství Grada, kde jsem našla "První tři roky života dítěte" od Dorro Kammerera a do blízké budoucnosti i "Jídelníček kojenců a malých dětí" od Martina Gregora.

Jen  v žádné té knize jsem nenašla, kde mají miminka ten knoflík, kterým se vypíná to to jejich vřeštění.
A to prý mám ještě zlaté dítě, jiné vřeští mnohem víc, říkají mi všichni.
Zatím jsme se s mrňouskem vždy nějak domluvili, ale stejně, pokud by se mě to týkalo, jakože netýká, nazvala bych ho jednoznačně "antikoncepčním kňouralem".

Trochu kojíme, trochu přikrmujeme a asi mu to vyhovuje, protože v noci spí pravidelně od 22 do 5 do rána, jen sem tam kolem druhé hodiny chce přebalit.
V zoufalé starosti, aby chudák Otesánek neměl hladeček, píšu si od začátku, jako blázen, všechno, co vypije a teď tedy mohu hodit do placu jednu statistickou perlu:

Na přibrání dvou kilo váhy a deseti cm délky je potřeba 31 litrů mléka v průběhu šesti týdnů.

Z čehož je jasně patrné, že jsme během této doby vyrostli ze všech malých dupaček a body, přeskočili jednu velikost úplně a já jsem ráda, že vše kupuji tak  "za letu" co je zrovna potřeba, protože co bych s těmi nejmenšími věcmi teď dělala.
Do žádného kočárkového gangu jsem se zatím nepřipojila a ani to v nejbližší budoucnosti neplánuji, zato už mohu říct, že jsme spolu najezdili pěkných pár kilometrů po vlastech českých a můj malinkatý turista už se mnou byl v Třemošnici, kousek od Chrudimi, v Pardubicích a v Holicích a několikrát v Olomouci a už měl jednou namále, aby se neocitl i v Ostravě.
A teď momentálně je mou největší starostí, jak to vše udělám za pár dnů, které zbývají do otevření baru na novou sezónu, protože, ač jsme nekuřácký podnik a určitě i baby friendly, tohle bychom spolu asi nezvládli.
 

   

25 komentářů:

  1. Úžasné Návod na použití - to mě taky děsí že k tomu v porodnici člověk nedostane manuál. Něžná náruč rodičů - tuhle knížku znám ještě z doby, kdy jsem prodával v knížkách a přišla mi geniální a potom ještě knížka Co čekat v radostném očekávání - ale ta je o těhotenství /k tomu taky při... při...tom...nedávají manuál/. Neznáš tuhle knížku? - http://www.kosmas.cz/knihy/121340/co-cekat-v-radostnem-ocekavani/

    OdpovědětVymazat
  2. My máme jen jednu knížku, zato už jsme jí pěkně ohmatali stránky - \"Nejšťastnější miminko v okolí\" (Karp). Díky za tu statistiku, úplně se mi protočily panenky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Aleko,knihu jsem viděla až už bylo po boji. Tuhle část jsem zvládla bez instruktáže, než jsem se ohlédla, bylo to za mnou.Alloro, Nejšťastnější miminko v okolí jsem u tebe vyčetla a sháněla, ale když jsem byla na nákupech, tak ho zrovna neměli a proto jsem vzala \"Něžnou náruč\"

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten pojízdnej koš bych bral taky... pro sebe!

    OdpovědětVymazat
  5. Ale kdo by se s tebou tahal...?(mrk)...je něco z toho využitelný pro modelářský účely?

    OdpovědětVymazat
  6. @Teo,to mám štěstí, že jsem zalmčela další příjemnosti, které skýtá moje péče a nenavedla tě tak na myšlenku, že bys přijel na relaxační pobyt.Galahade, ten koš má kvalitní dobrá kolečka... a na modelařinu si ještě chvilku počkáme. Ale ne dlouho, ono to strašně letí.

    OdpovědětVymazat
  7. díky za spot, přesně tenhle typ informací teď hledám taky :D jsem v podobné situaci, všechno jsme chtěli kupovat až ve španělsku a tak teď mám jenom kočár, šátek na nošení a kojící polštář :)

    OdpovědětVymazat
  8. NEKUŘÁCKÝ PODNIK???Tady teďko někdo získal mooooooooc kladných bludišťáků. Ale jeden ti seberu, že si byla v Olomouci a neozvala si se (mrk).

    OdpovědětVymazat
  9. sedmi,hlavně s tím oblečením... v obchodech je toho tolik, že fakt nemá cenu kupovat moc dopředu, ale vyloženě jen podle potřeby.sunfreedom, vždycky, když jsem v Olomouci, tak se ozývám, ale ty mě neslyšíš (fňuk)

    OdpovědětVymazat
  10. Já odečítám dalšího bludišťáka......za to, žes nedojela do Ostravy a nevyfotila Štěpánkovu packu u megabidetu :-(

    OdpovědětVymazat
  11. Armine,všechno má své důvody a já musela počkat, až mi odejdou ty cizí oteklé nohy do věčných lovišť a budu mít zase ty svoje normální, co jsem na ně zvyklá. A stalo se to dnes ráno a já po dvou měsících vidím opět vlastní kotníky a jsem z toho nadšená a může se jet fotit, jupííí!A mohou tam být dvě nohy, moje i mého miloučkého Štěpánka.

    OdpovědětVymazat
  12. Báro,přítě volej hlasitěji na Dolním náměstí, to bych měl z okna slyšet (mrk).

    OdpovědětVymazat
  13. Báro,tak tedy když statistika, tak statistika. Sleduj - použiju linearismus:))1) Když do mrňouse naleješ panáka mlíka, nabude o 3,22g (ten zbytek do cca 50gramů jde asi ven:)2) Kdyby to tak pokračovalo, tak přesně za 2 roky, 3 měsíce, 20 dnů, 18 hodin, 27 minut a 42 vteřin by porostl o dva metry, bacha na to!!! :)))

    OdpovědětVymazat
  14. Kamio!!!ještěže děti nerostou lineárně! Teď jsi mě tak rozesmál, že na to žádný smajlík není!sunfreedom, tak domluveno. Jak uslyšíš salvu z kalašnikova, stojím u tvých dveří.

    OdpovědětVymazat
  15. Báro! Nejlepšíjší přebalovací pult mají v IKEAe, protože to je vlastně tak akorát vysoká komoda, na kterou se za pár korun přikoupí nástavec, který jednoduše po skončení přebalovacího období zahodíš a zbyde ti komoda do dětského pokoje. U nás je to rovněž No.1

    OdpovědětVymazat
  16. jj......takhle [15] jsme to řešili taky.[13] No dobrá, máte oklad. Ale neprotahuj to příliš, v zimě bude megabidet krutě klouzat :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Za sebou mám2 děti a 4 vnoučata, a mohu říct, že co jedinec, to exemplář. Kdybych se měla řídit knížkou, tak bych jich musela mít nejméně 6, a to ani nevím kterým směrem by která měla být zaměřena. Každé dítě jiný problém. Ale myslím, že ty na tom nemůžeš být až tak neznale, vždyť už s Alex jsi to absolvovala, nebo už je tu naprostý výpadek paměti? Stejně si myslím, že nejpřirozenější cesta bude, step by step, a řešit vše rozumem za pochodu. Je to tak asi nejschůdnější. Tak ať vám to šlape.

    OdpovědětVymazat
  18. Nespočítal jsem nic.Kamio [11] mne zcela odzbrojil brilantním výpočtem, to je bez dalšího nároku.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem se přepočítal.Po Kamiovi [11] to jaksi ztratilo smysl, něco tady vypočítávat (úsměv)

    OdpovědětVymazat
  20. Knižka \"Něžná náruč rodičů\" ma minula, ale určite je skvelá. Poznám inú knihu pani Kiedroňovej - \"Jak se rodí vodníčci\". Svojho času sme sa z nej učili \"plávať\" s našimi kojencami a okrem toho, že to boli krásne a nezabudnuteľné chvíle, získali tým obidve mláďatá úžasne pozitívny vzťah k vode - dodnes (a verím, že doživotne) je to ich spriaznený živel.

    OdpovědětVymazat
  21. my taky nic neresili a doma pak zaimprovizovali a jako idealni se ukazalo vyuziti jidelniho stolu - mam ho permanentne v loznici a na nem prebaluju i koupu (teda dokud jsem byla doma)..ma spravnou vejsku a plochu na vsechno potrebny co muze zustat na stole a bejt porad po ruce. Jen jsem pres nej dala igelitovej ubrus, protoze Sam rad cura kdyz je nahatej ;)

    OdpovědětVymazat
  22. Johnny,náš pultík je rovnou v koupelně, jinam v bytě bych už nic nenacpala a je pro mě největší výhodou, že po skončení používání ho opět mohu rozložit na prvočinitele a nacpat do překvapivě placaté krabice a uložit k ledu než se objeví v rodině další dítě (tak si to přála Alex...) Elizo, je to tak, že spousta věcí je automatických, jako třeba koupání, oblékání, denní rozvrh..., ale už mi trochu vypadly z hlavy podrobnosti o tom, v kolika měsících rozvíjet různé dovednosti, co je předčasné a co naopak už dělat, nehledě na to, že za 20 let se názory na spoustu věcí změnily a to jsem si ráda přečetla.Gombo, to je co? To zas jednou dali kalkulačku na mobil tomu pravému.

    OdpovědětVymazat
  23. lojzo,malý vodníček bude následovat, protože i já jsem velký vodníček a bylo by mi nesmírně líto, kdybych měla mít dítě, které nemiluje vodu!!!Zatím blbneme ve velké vaně a je to bezva.spoon, ta manipulační výška je strašně důležitá. Jídelní stůl nám dobře sloužil při Alex, jen to nošení vaničky do koupelny na vylití mě zlobilo. Děsím se okamžiku, kdy přestaneme koupat ve vaničce a budu ho muset umývat v normální vaně, protože ji máme zapuštěnou hodně v podlaze a to bude horor.

    OdpovědětVymazat
  24. To je pak pěkný horor pro záda, stoupnout si s tím mrnětem do stoje spatného, neuklouznout, nevysmeknout a hlavně se narovnat. To už naštěstí neřeším, už si pouze léčím bederní páteř. Co má umět ve kterým věku je také pofiderní. Moje první dcera v 18 měsících perfektně mluvila a znala zpaměti asi 20 básniček, a v pěti letech si četla knížky. Druhá dcera nemluvila ještě ve třech letech a teď mám vnuka a byli jsme celí šťastní, že se rozpovídal ve skoro čtyřech letech. A přitom je tedy normální, teď to dohání a byli bychom rádi, kdyby některý den nemluvil. Takže, žádný stresy, to si stejně všechno jde samo svou cestou.

    OdpovědětVymazat
  25. Elizo,představ si, že dno vany je níž než podlaha! Pravidelné mytí vany beru jako příjemný tělocvik, ale když koupu psa, což trvá min. 15 minut, tak u toho musím klečet. Ano, děti jsou každé jiné. I Alex začala chodit až jako poslední ze všech dětí na pískovišti a jak jí to dneska jde! *úsměv* Já jen abych tak rámcově věděla, co mám čekat a co ne..

    OdpovědětVymazat