Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 24. července 2007

Milé drobnosti kolem nás

Připojí se další?

Poprvé jsem viděla "mluvící počítač" u kamaráda Jirky.
Jirka byl elektrikář, měl skvělou manželku, tři děti a najednou, bez výstrahy, se stalo něco s jeho očima a on začal neodvolatelně poměrně rychle slepnout. To, co by někdo vzal jako katastrofu, on vzal jako výzvu. Nepřestal pracovat, ač se to zdá pro vidícího člověka nepochopitelné, nechal se vždy zavést manželkou k rozdělané elektroinstalaci, po hmatu bravurně zapojil všechny dráty v rozvaděči, žena mu jen říkala barvy vodičů a takhle spolu pracovali bez problému několik let. Stal se nadšeným radioamatérem, jeho hlas byl na pásmu slyšet velmi často a vždy se s ním dalo pobavit, bez naříkání na osud, o všem možném. Jako stoupenec všeho moderního a nového, byl jedním z prvních, kteří se pustili do testování nových technologií při vývoji "mluvících počítačů". Používal, zkoušel, přispíval radami z běžného provozu... Dokázal pro to nadchnout i své kolegy elektroniky a tak se u něj dala vždy dozvědět spousta zajímavých věcí.
Bohužel, před časem Jirka zemřel na nečekaný infarkt. Je nás dost, kterým stále chybí. Kolikrát, když vidím, jak technika letí dopředu, si řeknu: "Tohle, kdyby Jirka zažil, to by se mu líbilo..."
A před pár dny jsem dostala upozornění na něco, co by se Jirkovi a jeho stejně hendikepovaným přátelům líbilo moc.

  BEZBARIÉROVÍ SMAJLÍCI

Prosím, přečtěte si odkaz, mně se ta "hra" velmi zalíbila, už jen proto, že si při ní lze hrát i s češtinou a to já ráda (úsměv).

14 komentářů:

  1. Jojo, taky jsem tomu propadl (maximálně nadšený smajlík)

    OdpovědětVymazat
  2. Báro,moc děkuju. A trošku jsi mě dojala.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tipTakhle pozdě už čtu jenom rodinu a tak jsem se dověděl o skvělém nápadu /jásám/.Díky Ti, myslím, že se při tvoření ještě víc pobavím a jsem zvědav, co všechno z lidiček poleze /otazník/.

    OdpovědětVymazat
  4. Buteo,to je pravda. Já třeba do teď nevím, jak bych napsala \"ironického\" smajlíka. Takhle se problém řeší sám.

    OdpovědětVymazat
  5. ten nápad......je dobrej!!! (palec hore)

    OdpovědětVymazat
  6. Nápad je to skvělý, pomůže to jistě zrakově handicapovaným, což je pro mě nepředstavitelné - žít ve tmě (nebo Tmavomodrém světě). Napsala jsi to hezky (mrknutí). Mám s tím ale trochu vnitřní boj - smajlíci měli za cíl 1.vnést emoce, postoj pisatele a za 2.provést to krátce a elegantně(!). Smajlík je pro mě něco jako moderní umění. Nevím, zda bych dokázal nahradit tenhle speciální druh modern artu delším textem v závorce... a pak tu máme ještě ten \"přeshraniční problém\". Zatímco :-) přečte anglická čtečka \"colon-dash-right bar\", s (úsměv) si sice poradí, ale nebude to pochopeno... (zklamaný smajlík)

    OdpovědětVymazat
  7. ...což bude zřejmě obecný problém všech českých textů...;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Galahade,přesně tak (pousmání). Matematika, to je univerzální (mezigalaktický) jazyk... což ale handicapovaným zase nepomůže..

    OdpovědětVymazat
  9. Jak tak koukám, rozběhlo se tohle téma napříč blogy a to je dobře, o to šlo, mám radost.

    OdpovědětVymazat
  10. Matematika......je skutečně univerzální jazyk. Všichni jí rozumí zhruba stejně (málo) *ironický škleb*

    OdpovědětVymazat
  11. Nejsem handicepovaná, a výrazy smajlíků mi někdy nebyly až dost čitelné, slovní popis je jasný. Ale teď když už je rozeznávám, tak si zase také uvědomuji, že je to nadnárodní mluva. Ale jsem pro, aby rozuměli všichni, což takhle napsat tedy oboje?

    OdpovědětVymazat
  12. Elizo,já se teď moc zasmála nad mnohobarevností bezbariérových smajlíků.Oni mají oboje své místo, ale bezbariéroví jsou hravější (veselý mrk).

    OdpovědětVymazat
  13. zkouška rozhlasuhttp://gong.ic.cz/Fotky/HS_07.jpg(blicí a zároveň defekační smajlík s fialovejma flekama na zeleným xichtu)

    OdpovědětVymazat