Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

pondělí 11. června 2007

Křižovatka v Kocourkově.

Vlastně, pardon, na Zbraslavi.

Slunečné sobotné dopoledne, zbraslavské náměstí.
Přijíždím autem směrem od Jesenice na klasickou křižovatku přímo v centru a zastavuji na stopce. Auta zprava i zleva zastavují též a dávají mi přednost.
To jsou ale galantní muži, bleskne mi hlavou. Pak prý jsou pražáci agresivní řidiči!
Pokynu, usměju se a jedu.
Kousek dál zaparkuji, obejdeme si s manželem náměstí a jdeme si každý za svým programem. On zde má setkání přátel jízdy na vysokých kolech a já si ráda prohlédnu město, o kterém jsem už tolik slyšela, ale zatím nikdy nebyla.

Po dvou hodinách šmejdění po místních pamětihodnostech se vracím na vlídné náměstí a usedám do stínu na jednu z prázdných laviček.
Ale místo chvíle klidu, jen samé hvízdání pneumatik z hlavní křižovatky.

Co tam všichni dělají?!

V tu chvíli si všímám maličké doplňkové tabulky pod značkou hlavní silnice, na které je tak nesměle napsáno " ŘIDIČI, POZOR, změna přednosti v jízdě."

Snad jediní kteří si jí všimli, jsou řidiči MHD, kteří zde mají zastávku a odjíždějí z ní s tou největší opatrností, ačkoliv jsou na hlavní, leč přednost jim nikdo nedává.
Jen my, cizinci.

Dobře se bavím, díky horkému dni má většina aut otevřená okénka a o to víc jsou všechny nadávky slyšitelnější a hlasitější.
Někteří řidiči jsou docela originální ve svých projevech.

Za dobu, co jsem tam seděla jednoznačně vyhrál řidič v zelené feldě, který, jedouce pochopitelně z vedlejší, vlétl doprostřed křižovatky,
auta na hlavní to ubrzdila jen tak tak a on nemeškal, dokonce vyskočil z auta a všechny ty čtyři chudáky, kteří tak rychle zareagovali, nazval idioty z lesa, co nepoznají hlavní silnici, vše podpořil úžasně názornou gestikulací, aby mu rozumněli i ti, co mají klimatizaci a okénka neotvírají, naskočil do feldy a s kroucením hlavy odjel.

Hochu, jak Ti bude, až si tak za týden těch značek všimneš ?!

Syndrom  pivovarského koně je strašná věc, já se dobře bavila.
Celé dopoledne se vlastně nic nestalo, ale ono to mohlo být i horší.

To si vážně někdo na Odboru dopravy myslí, že taková nanicovatá tabulka je k něčemu dobrá?
Srovnám-li to se stejnou situací jinde, obvykle jsou cedule tak tři z každého směru, velikosti minimálně metrové, psané fosforeskujícími barvami a i to mnohdy nestačí.
Jistěže má řidič sledovat při jízdě dopravní značky, ale kdo to na své denní trase dělá, že?
Tak vám všem na tom náměstí přeju, aby se nikomu nic nepřihodilo, když už se vám stalo, že máte na městském úřadě lhostejného osla.

31 komentářů:

  1. Báro,tohle se stalo tady na křižovatce, když se nějaké chtyré hlavy na úřadu rozhodly, že \"zrychlí provoz\". Odjakživa semafory z každé strany jen jedna zelená. Pruhy v pohodě - pravý rovně a doprava, levý jen doleva. Pak změna: Zelená ze dvou stran (protilehlých) a pruhy? Pravý pouze doprava, levý doleva a rovně. No a tak se stalo několik desítek dopravních nehod (ti, co jeli rovně podjížděli ty, co dávali přednost při odbočení doleva a ti, co odbočovali vlevo z protisměru je prostě přes čekající neviděli), na úřad se snesla sprška a po měsíci zůstaly semafory, ale vodorovné značení se dostalo do původního stavu. Od té doby je zase všechno OK. Já si změny všiml až při nájezdu na křižovatku. Tam, kde jsem jako pivovarský kůň měl jet rovně, byla náhle šipka pouze vpravo... Uf, to bylo těžké popsat..takhle slovně..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Máme u nás v meste jednu križovatku tvaru Y, kde sa prednosť v jazde mení relatívne pravidelne. Terajší stav je už tretí variant, dúfam, že viac ich už neexistuje. Ale možno sa polícia rozhodne zase vrátiť k niektorému z tých predošlých...

    OdpovědětVymazat
  3. Kamio,málem jsem si to musela nakreslit, ale popsal jsi to dost plasticky a srozumitelně :-)). lojzo, není to třeba v návaznosti na to, jak se mění ve funkci lidé, co o tom rozhodují? Aby bylo vidět, že něco dělají!

    OdpovědětVymazat
  4. Báro,nie, nie, deje sa to v náväznosti na vznik nových ciest a križovatiek v širšom okolí a musím uznať, že to má logiku, je viditeľná snaha o to, aby bola hlavnou tá cesta, ktorá je v špičke najfrekventovanejšia. Ale vždy sa musím pozrieť na značku, ktorý variant je práve v platnosti... ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. lojzo,tak to jo. Článek se také mohl jmenovat \"Proč je dobré sledovat dopravní značky.\"Nám ve městě zjednosměrnili jednu velmi frekventovanou ulici a dva týdny tam musela stát městská a vysvětlovat místním řidičům, že v protisměru opravdu NE!

    OdpovědětVymazat
  6. Báro,pokoušel jsem se:)) A je fakt, že jsem to tady některým jiným maloval na tabuli fixem... takže jsi dobrá a Tvá představivost jednoznačně nadprůměrná:))

    OdpovědětVymazat
  7. Kamio,nejlepší představivost měl Vrchní prchni. Jaképak křižovatky ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ten úředník nebude osel... prostě šetří veřejnými prostředky. Tři metrové tabule by uměl každý vůl. :)Spíš mě zaujali ti vysokokolí přátelé. Není to nebezpečné? Zvláště na Zbraslavi. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. @Teo,těší mě, když úředníci šetří, ale zde se mi to místě nezdálo. Vysokokolí přátelé byli trochu zklamáním, neboť jejich opakovaná pozvánka v celostátním časopisu přilákala nakonec asi 15 účatníků, z nichž vysoké kolo měl jen jeden a ten ho jen ukázal a pak schoval, že bude jezdit zítra (t.j. v neděli). Škoda.Prezentováno to bylo jako \"Závod z vrchu bez pedálování Jíloviště - Zbraslav.\"

    OdpovědětVymazat
  10. Tady před pár lety postavili kousek od města kruháč. Muselo se jich tam rozflákat fakt hodně, než se tam ocitly ty asi tři cedule fosforeskující barvou, který na to upozorňujou, plus x dalších opatření... V plné rychlosti jich spousta vletěla přímo na ten kruháč, protože do té doby tam byla rovná ničím nepřerušovaná dálnice. A i když si už zvykli, ještě furt to betonový svodidlo má na sobě spoustu šrámů...

    OdpovědětVymazat
  11. duno,tos mi připomněla ten nebohý kruháč, když se vjíždí do Olomouce od Mohelnice u Globusu, kde kdysi skončila i Chantal. Ten je hodně hnusný.

    OdpovědětVymazat
  12. No vidíte,a já furt jak je možné, že přes kruháč vedou stopy:)) Ten u Olomouce je parádní, stejně jako na 48 u Hranic a před Bílovcem a tak:))

    OdpovědětVymazat
  13. Kamio,někde jsou ty kruháče fajn, ale třeba v sobotu v té Praze byly na úseku jednoho kilometru třeba tři, to už vypadalo jako hysterie.

    OdpovědětVymazat
  14. Báro,kruháče jsou fajn, je to plynulejší, než klasika semafory. Ale tři na kilometru, to už skoro vypadá, že mají nějak moc asfaltu.. chlapci. Nebo že by na radnici seděl nějaký militantní pišiškvorkář a fanoušek koleček? :))

    OdpovědětVymazat
  15. Kamio!Hrát pišiškvorky na mapě hlavního města! Mi Magistrát zakáže blogovat!

    OdpovědětVymazat
  16. :))Akorát by mě zajímalo, zda by vyhrály ty kolečka nebo křížky:))

    OdpovědětVymazat
  17. Kamio,na Chodově rozhodně kolečka! A vůbec, někdy kolečko vyhraje, i když je obklíčeno ze všech stran ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Popsaná dopravní situace má jednoduché úřední řešení: vedle cedule \"Změna přednosti v jízdě\" se umístí ještě \"Úsek častých dopravních nehod\";)

    OdpovědětVymazat
  19. zcr,pokud z tebe nebude velký chemik, tak tě dozajista čeká kariéra slavného úředníka :-))

    OdpovědětVymazat
  20. Tak jsem se šel včera odpoledne na tu křižovatku podívat na vlastní oči. A viděl jsem ho! Do běla rozzuřeného idiota, který nadával, gestikuloval a najížděl na auta, která mu nechtěla uhnout, přestože byl - jak se domníval - na hlavní. Domníval se špatně. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Sharkane,co myslíš, bude se stydět, až si všimne, jak je to doopravdy?Já bych se propadla hanbou kilometr pod zem!

    OdpovědětVymazat
  22. Báro,já taky! Lze ovšem dohrát až do konce, rychle odjet a na nejbližší polní cestě se teprve hanbou propadnout do řepky... :)

    OdpovědětVymazat
  23. Jsou typy řidičů, které se nikdy nestydí. Jako ten šofér náklaďáku, co se mě dneska pokusil zabít na dálnici mezi Vyškovem a Prostějovem, když mi nečekaně vjel do rychlého pruhu a donutil mě zpomalit za 130 na 50 na nějakých třiceti metrech...

    OdpovědětVymazat
  24. Kamio,Kamio, ale pokud je to ve vlastním maloměstě, je mizivá naděje, že tě u toho neuvidí alespoň 5 známých.Sharkane, to muselo být totéž hovado, co mi to udělalo v sobotu večer, když jsme se z výletu vraceli a o nějakém blinkru a ohledu nemohlo být ani řeči.Jen o dobrých brzdách a schopnosti reagovat. Jinak jsi bezmocný - malý proti velkému...

    OdpovědětVymazat
  25. Báro,ve vlastním maloměstě nemáš šanci, to by muselo být v jiném maloměstě. A aby tam taky měli řepkové pole:)

    OdpovědětVymazat
  26. Dneska jsem si tu zbraslavskou křižovatku projel v autě. A zdá se, že si řidiči už zvykli, všichni mi dali přednost. :) Nebo to byli všechno přespolní jako já. ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Kamio,a na podzim pole se vzrostlou kukuřicí :-))Sharkane, oni si jistě zvyknou, ale ty začátky jsou takové bolavější. Jsi ty ale světoběžník!

    OdpovědětVymazat
  28. Báro,asi se nebudu nikde vztekat. Je takové sucho, že neporoste ani řepka, ani kukurůza:))

    OdpovědětVymazat
  29. Kamio,rozhodně! Nejlepší je zůstat v klidu.Při všem!

    OdpovědětVymazat
  30. jo jo, občas tam z Jesenice taky jezdím, povšimla jsem si toho...

    OdpovědětVymazat