Motto:

Cesta do pekla je vroubena dobrými úmysly

úterý 26. června 2007

Jenom malá připomínka pro ty,

kteří mají rádi impresionisty tak, jako já

Na první díl jsem narazila čirou náhodou minulé úterý v noci v televizi na ČT2.
Někdo z mých rodinných drahoušků ji nevypnul a odešel spát.
Místo, abych ztropila randál, jsem se chvíli zadívala a když jsem zjistila o co jde, zůstala jsem nakonec jako přikovaná u obrazovky až do konce.
O co šlo?
O anglický (!) třídílný film o začátcích impresionismu a jeho představitelích, velmi živě a plasticky zpracované formou vzpomínek zestárlého Clauda Moneta na své mládí, kolegy a hledání způsobu malířského ztvárnění našeho světa.
Doplněno ukázkami obrazů a příhodami kolem jejich vzniku, tak filmaři namíchali fantasticky "dívatelný" koktejl pro všechny, kteří se rádi dozvědí o tomhle výtvarném směru něco navíc.

Nebudu to víc komentovat, aby si to mohl přečíst i Laco a jen přidám upoutávku ze stránek televizního programu.

26.6.2007 - 22:00 - ČT2
Impresionisté (2/3)
Dva roky strávil Claude Monet v Anglii. Dva válečné roky. Teď se i s rodinou vrací, a málem svou vlast nepoznává. Vypálené domy, rozbité kostely, všude všechno rozstřílené kanonádou. Něco se však nezměnilo: odmítavý postoj všemocných autorit vůči všemu novému. Především v umění. Neboť, jak říká markýz de Chennevieres, nový ministr kultury, má-li se národ vzpamatovat z války, musí být silný a disciplinovaný. Potřebuje práci, pořádek, dodržování zákonů. A je vlasteneckou povinností každého umělce sloužit svým uměním Francii. Slouží jí však jen ten, kdo dodržuje tradice. Kdo je chce bořit, nemá mít žádnou budoucnost. Jenomže Monet, Renoir, Degas, Manet, Cézanne... ti všichni chtějí právě tohle. Chtějí malovat svět tak, jak ho vidí, ne jak jim přikazuje vžitý úzus. Jejich cesta za uznáním v zemi, kde vkus diktuje zkostnatělý Salon, však má být ještě hodně dlouhá a těžká.


Na viděnou dnes večer na ČT2

18 komentářů:

  1. Dobrý typ, tak dnes udělám výjimku a půjdu navštívit sousedku

    OdpovědětVymazat
  2. První díl jsem neviděl, další si ujít nenechám. Četl jsem životopis a vzpomněl si na tuto příhodu se slavným obrazem \"Snídaně v trávě\"... Měl původně rozměry 5x6m, Monet ho dal do zástavy za nezaplacenou činži a když se pro něj po čase vrátil, našel obraz zplesnivělý a stočený kdesi ve sklepě. A tak ho ořezal, až zbyl pouze fragment o rozměrech 2x2,5m, čili pouhá 1/6 původní plochy. Řeknu vám, bral bych i ty zplesnivělé kusy... :)

    OdpovědětVymazat
  3. užitečný odkaz...Velmi stručné dějiny umění (volby v levém sloupci):http://umeni.euweb.cz/?id=impresionismus

    OdpovědětVymazat
  4. Báro,tak to já se mrknu taky, pokud tedy vydržím a neodpadnu:)

    OdpovědětVymazat
  5. Buteo,tak jen aby se ti to nevymklo z ruky, takhle pozdě večer!aTeo, věřím, že by se dnes velmi lukrativně prodala i ta seškrábnutá plíseň, s patřičným certifikátem.Kamio, to tě odpadnout nenechá... tedy možná :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrá tedy......projednou vypnu mikrovlnku a budu se dívat na televizi :)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborně zahrané a dokonale ztvárněné scény - jako by jejich obrazy ožily. Připojuji se k doporučení :).

    OdpovědětVymazat
  8. Armine,taky dnes večer oželím automatickou pračku, i když dnes dávají barevnou bavlnu a ta se skvěle odstřeďuje v několika rychlostech.Wu, já jsem ráda, že mě k tomu minule náhoda přivedla, bylo by mi líto to nevidět.

    OdpovědětVymazat
  9. Báro,byl to skvělý tip! Těším se na třetí díl.. Rozhodně lepší, než jakékoli odstřeďování (u dostřeďování už si tak jistý nejsem:)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za tip......zase mi to připomnělo moji mámu :-(Měla impresionisty moc ráda a měla o nich spoustu knížek, ve kterých jsem jako kluk ležel a koupal se v těch barvách a světlech a stínech. Cézanne mě doteď spolehlivě dostane...

    OdpovědětVymazat
  11. Včera jsem náhodou narazila na druhý díl a třetí už bude plánovaně.

    OdpovědětVymazat
  12. Také mě to dostávalo,většinu těch obrazů dobře znám a obdivuji i filmaře za vykouzlení té \"impresionistické\" nálady všech přírodních scenérií. Armine, já to měla v dětství podobně a to jsou nejsilnější zážitky.Kamio, dostředné síly, to je celá věda, obvykle se to pak těžko trhá od sebe :-).Magrátko, takže také náhoda, jako já s tím prvním dílem, že? No alespoň tak, že jsi to chytla. Škoda jen, že takové věci jdou v noci na ČT2 jako nějaký odpad.

    OdpovědětVymazat
  13. http://www.ceskatelevize.cz/program/10123638942-26.06.2007-22:00-2.htmlNěkteré pořady lze shlédnout v on-line vysílání z archivu ČT. Impresionisté bohužel ve výběru nejsou.

    OdpovědětVymazat
  14. aTeo: shlédnout lze jenom ty, které vyrobila ČT a může o jejich volném zveřejnění rozhodovat.

    OdpovědětVymazat
  15. Pořád váhám jestli si pořídit televizi nebo ne. Teď jsi Báro přihodila na stranu pro...

    OdpovědětVymazat
  16. Báro,vysílací časy pořadů a filmů, které mě zajímají, už beru se klidem stoika. Jsem divná. Koukám na divný věci a proto si zřejmě nezasloužím vysílací čas od osmi jako každej normální slušnej divák :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Helazd,můj muž používá televizi místo rádia. Jako kulisu. Vadí mi to moc, já bych uvítala televizi tak dvakrát do týdne... bohužel...Magrátko, ale kdo má pak ráno vstávat? Už to zase vidím, jak vypukne \"americké nezávislé léto\"

    OdpovědětVymazat